Dünyanın En Derin Noktası: Mariana Çukuru

3 dk okuma süresi


Dünyamız cevap bekleyen sorularla dolu, insanlıksa halen bu sorulara cevap aramakta ve bilinmeyeni açıklamaya çalışmaktadır. Yüzlerce cevap bekleyen gizemli yapılardan biri ise Mariana Çukuru. Sizin için dünyanın en derin noktası kabul edilen Mariana Çukuru hakkında yapılan araştırmaları derledik, derin okumalar diliyoruz.

1. Nerede Bu Mavi Çukur?

dünyanın en derin noktası mariana çukuru

Dünya üzerinde en derin yer olarak bilinen Mariana Çukuru, Pasifik Okyanusunun batısındadır. Japonya ile Endonezya’nın arasında ve iki ülkeye eşit mesafede olan ve Mariana takımadalarının en büyüğü olan Guam adasının güney batısında bulunana çukur, 11° Kuzey Paraleli ile 142° Batı Meridyeninde bulunmaktadır. Mariana Çukuru’nun genişliği 69 km ve uzunluğu 2542 kilometredir.

2. Mariana Çukuru Nasıl Oluştu?

dünyanın en derin noktası mariana çukuru

Yerküreyi oluşturan plakalar bazen birbirine yaklaşır ve çarpışırlar. Bu çarpma olayında “dalma” adı verilen yoğun olan plakanın, yoğunluğu az olan plakanın altına kayması durumunu gerçekleştirir ve buda şiddetli deprem oluşması anlamına gelmektedir. Depremlerin oluşturduğu derinlik ise plakanın büyüklüğüne bağlı olup 700 kilometreye kadar ulaşmaktadır. Mariana Çukuru, Pasifik plakası ile Mariana plakasının birbirine çarpması sonucunda oluşan bir çukurdur.

3. Nasıl ve Ne Zaman Keşfedildi?

Dünyanın En Derin Noktası: Mariana Çukuru

1951 yılında, Büyük Okyanusta “Challenger II” isimli gemiyle araştırma yapan bilim insanları, Mariana veya Larron takımadalarının doğrultusunda denize saldıkları sondanın 10.863 metreye kadar indiğini gördüklerinde, bilinen tüm çukurların en derinini keşfettiklerini anladılar.

4. Ters Çevrilen Everest Gibi Düşünün

Dünyanın En Derin Noktası: Mariana Çukuru

1960 yılında “Trieste” isimli batiskaf, Mariana çukurunda 11.521 metreye indiğini belgelemiştir ancak 1995 yılında yapılan ölçümlerde doğru derinliğin 10.916 metre olduğu saptanmıştır. Batiskafın içindeki İsviçreli bilim insanı Jacques Piccard ve ABD donanmasından Teğman Donald Walsh, çukura inmeyi başaran ilk insanlar olmuştur. Batiskafın indiği nokta 8.850 metrelik Everest dağını kolayca yutabilecek bir derinlikti ve bu noktaya ulaşmak 3 saat 15 dakika sürmüştür.

5. James Cameron Mavi Çukur’da

dünyanın en derin noktası mariana çukuru

25 Mart 2012 tarihinde dünyaca ünlü filmlerin yönetmeni olan James Cameron, Mariana Çukuru için kendi tasarladığı “Deepsea Challenger” ile dünyanın en derin noktası olan bu çukura, tek başına inmeyi başarmıştır. Bu dalış 156 dakika sürmüş olup, 3 saat inceleme yaptıktan sonra 70 dakikada yüzeye çıkmıştır. Cameron’un, 33’ü Titanic filmi çekimleri için olmak üzere 72 kez su altı dalışı gerçekleştirdiği biliniyor ancak Mariana Çukuru’na dalışı sırasında “başka bir gezegene gidip geri geldiği” duygusuna kapıldığını ifade etti.

6. Göz Ardı Edilen Büyük Tehlike

Dünyanın En Derin Noktası: Mariana Çukuru

Mariana Çukuru’na yapılan dalışlar ne kadar sorunsuz geçse de, göz ardı edilen tehlike oldukça büyüktür. Dip noktada ki basınç yeryüzü basıncının nerdeyse 1000 katı fazladır. James Cameronun tasarladığı denizaltı bu sebepten dolayı metrekare başına 7250 tondan fazla oluşabilecek basınca karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır.

7. İlginç Yaşamlar Barındırıyor

dünyanın en derin noktası mariana çukuru

Yaşamın imkansız olarak görüldüğü Mariana Çukuru’nda, ortam şartlarına uyum sağlayıp hayatlarına devam eden canlılar saptanmıştır. Denizin en dip noktasının soğuk olduğunu düşünebilirsiniz ancak Mariana Çukuru’nun tabanında meydana gelen volkanik püskürmeler, canlılar için uygun ortam sıcaklığının korunmasını sağlamaktadır. Deniz şeytanı, Goblin köpekbalığı, Balta balığı, Futbol balığı, Fırfırlı köpekbalığı, Dumbo ahtapot, Dragon balığı, Teleskop ahtapot, Bidongöz, Engerek balığı, Pençediş, Hirondellea, Ping-pong ağaç süngeri ve Denizhıyarı gibi canlılar çukurun derinliklerinde hayatta kalmayı başarmış balık türleridir.

8. Megalodon Olduğu Düşünülüyor

Dünyanın En Derin Noktası: Mariana Çukuru

2017 yılında “USS Explorer Two” isimli Amerikan donanmasına bağlı sondaj gemisi, çukurda yaşayan canlı türlerini araştırmak amacıyla geliştirilmiş hassas bir su altı sondası ile bölgeye gitti. İnsanlı sonda denizin 15 km derinliğinde 2 saatlik araştırmanın ardından yüzeye çıktı. Radar 30 metre uzunluğunda ve 4,5 metre genişliğinde hareket eden bir canlı tespit etti. Yüzeye çıkıp hassas mikrofonların kaydettiği sesleri dinlendikten sonra, bir canlıya ait olduğu ve ses iletişim düzenin 38 hertz ile 8000 hertz arasında olduğu saptanmıştır. Jacques Piccard’ın notları, 1985 yılında Glomar Challanger’ın yaşadığı olay ve son yıllarda Çinli bilim insanlarının çukura gönderdiği balık kafesi ile kaydedilen dev köpekbalığı görüntüleri de düşünülünce, biyologlar bu canlının bir megalodon olabileceğini düşünmeye başladı ancak bu iddianın doğruluğu henüz kanıtlanmış değildir.

9. Plastik Atıklar Her Yerde!

dünyanın en derin noktası mariana çukuru

13 Mayıs 2019’da Victor Vescovo, Mariana Çukuru’na yaptığı 10.927 metrelik dalışta, 4 saatlik incelemenin yapmıştır. 53 yaşındaki Vescovo, çukurda deniz canlılarının yanı sıra plastik torba ve şekerleme poşetlerine rastladığını belirtti.

10. Mavi Çukur’da Bir Türk Yatıyor

Dünyanın En Derin Noktası: Mariana Çukuru

Tayvan’dan Meksika’ya yük taşımacılığı yapan gemilerde çalışan Cemil Çakır, 21 Ekim 2013 yılı sabah 09.25 saatlerinde, mürettebatı olduğu gemi Mariana Çukuru’nun bulunduğu bölgeden geçerken bilinmeyen bir nedenle suya düştü. Durum hızlı bir şekilde kamarota iletildi, gemi konumlandırıldı ve acil kurtarma botu denize indirilerek arama kurtarma çalışmaları başladı. Yaklaşık 9 saat süren arama kurtarma çalışmaları ne yazık ki bir sonuç vermedi. Ailesi gerekli kurumlar aracılıyla çocuklarının bulunmasını istese de halen ölüm nedeni bilinmemekte ve bedenine ulaşılamamıştır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
4
Beğen
Mutlu Mutlu
0
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
2
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
2
Üzgün
Olamaz Olamaz
4
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
4
İlginç

Yorum bırak