Dünyada Gökyüzüne Doğru Yarışan En Yüksek Gökdelenler

6 dk okuma süresi


Gökdelenler, dünya çapında 1910’lu yıllardan itibaren gökyüzüne doğru birbirleri ile yarışmaya başladı. Her geçen gün bir yenisinin eklendiği gökdelenler, yapıldıkları andan itibaren bulundukları şehrin en gözde ve turistik yapıları haline geldi. Teknolojinin de gelişmesiyle akıl almaz yüksekliklere ulaşan gökdelenler, modern şehirlerin vazgeçilmez birer parçası olmuş durumda. Baş döndüren yükseklikleriyle ve mimarileriyle gökdelenleri sizin için araştırdık. İşte dünyada gökyüzüne doğru birbirleriyle yarışan en yüksek gökdelenler… Keyifli okumalar!

1. Burj Khalifa

Dünyada Gökyüzüne Doğru Yarışan En Yüksek Gökdelenler

Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai’de bulunan Burj Khalifa’nın yapımı 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlandı. Eski adı Burj Dubai’ydi ancak devlet hazinesine kendi hesabından para aktararak, Dubai’nin mali krize girmesini engelleyen Shaik Khalifa bin Zayed El Nehyan’ı onurlandırmak için adı değiştirildi. Adrian Smith tarafından tasarlanan Khalifa, dünyanın en yüksek gökdelenidir. 163 katlı olan Khalifa, 828 metre yüksekliğindedir. Tasarımında çöl çiçeği olan hymenocallisten esinlenildi. Binanın yapılmasında, ülkenin ekonomisini petrol bazlı olmaktan çıkıp, turizm merkezli ekonomiye çevirmek için devam eden bir girişim rol oynadı. Binanın üzerindeki rüzgar yükünü en aza indirmek için dış cephesinde sivri olan hiçbir alan kullanılmadı. Ayrıca binanın 150. Kattan sonrasında çelik kullanıldı. Bu sayede dünyada beton üstüne çelik ile devam edilen ilk bina oldu.

2. Şangay Kulesi

Dünyada Gökyüzüne Doğru Yarışan En Yüksek Gökdelenler

Çin’in Şangay şehrinde bulunan kule, Luijiazui isimli finans bölgesinde yer almaktadır. 632 metre uzunluğunda ve 127 katlı olan Şangay Kulesi, dünyanın en yüksek ikinci yapısıdır. Kulenin tepesine çok yakın bir noktaya yerleştirilen, dikey eksenli rüzgar türbinleri vardır. Bu türbinler sayesinde yılda 350.000 kWh elektrik üretilmektedir. Kulenin yapılışındaki dönen cephe, binanın rüzgar yükünü %24 oranında azalttı ve yapımında daha az çelik kullanılmasını sağladı. Çevre dostu olarak yapılan kulenin ısıtma sisteminde jeotermal enerji kullanıldı. Kulenin etrafındaki sarmal parapetler sayesinde ısıtma, havalandırma ve klima sistemlerinde kullanılmak üzere; yağmur suyu toplanıp, gereken seviyelerde depolanmaktadır. Ayrıca binanın dış cephesinde bulunan bahçeler sayesinde iç mekan hava kalitesi iyileştirilerek, klima kullanımını azalttı.

3. Ebrac el-Beyt Kuleleri

Dünyada Gökyüzüne Doğru Yarışan En Yüksek Gökdelenler

Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde bulunan ve devlete ait olan Ebrac el_Beyt Kuleleri, 120 katlı ve 601 metre yüksekliğindedir. Yedi farklı kuleden oluşan kompleksin yapımı 2012 yılında tamamlandı. Gökyüzüne doğru yarışan, dünyada en yüksek gökdelenler arasında olan yapı, üçüncü sıradadır. Aynı zamanda Suudi Arabistan’ın en yüksek binasıdır. Binanın önemini artıran bir diğer unsur da bulunduğu yerdir. İslam’ın kutsal yerlerinden birine olan yakınlığı değerini artırdı. Kulelerden en yüksek olanının yüzünde büyük bir saat yer almaktadır. Bu saat, Mimar Mahmoud Bodo Rasch tarafından tasarlandı ve 43 metrelik çapı ile dünyanın en büyük saat kadranıdır. Ayrıca binanın son 4 katını kaplayan bir Müze ve kutsal aylarda Ay’ı görmek için halka açık Ay Gözlem Merkezi bulunmaktadır.

4. Ping An Uluslararası Finans Merkezi

Dünyada Gökyüzüne Doğru Yarışan En Yüksek Gökdelenler

Çin’in Shenzhen şehrinde yer alan Ping An Uluslararası Finans Merkezi, 7 yıl süren inşaatın ardından 28 Mart 2017 yılında açıldı. Gökyüzüne doğru yarışan gökdelenler arasında 599 metrelik boyuyla Çin’de ikinci, dünyada ise en yüksek dördüncü binadır. Başta Şanghay kulesini geçerek, Çin’deki en yüksek bina olması planlandı. Ancak uçuş yolunu etkilemesi nedeniyle üstündeki 60 metrelik antenin yerleştirilememesi sonucu ikinci bina konumuna geldi. Tayfuna meyilli bir bölgede bulunan bina, sert rüzgarlara maruz kalacağından en önemli unsur rüzgar yüküydü. Rüzgar yükünü azaltmaya yönelik yapılan uzun araştırmalar sonucunda bina, şu anki şeklini aldı. Bu sayede rüzgar yükü %35 oranında azaldı.

5. Lotte Dünya Kulesi

Dünyada Gökyüzüne Doğru Yarışan En Yüksek Gökdelenler

Güney Kore’nin başkenti Seul’da bulunan kule, Sincheon-dong mahallesinde, Han Nehri yakınındadır. Kule, hala yapım aşamasındayken 2014 yılında halka açıldı. Yapımı 8 yıl sürerek 3 Nisan 2017 yılında tamamlanan, 123 katlı ve 555 metre uzunluğundaki yapı; Güney Kore’nin en yüksek, dünyanın ise en yüksek beşinci gökdelenidir. Kulenin en üst 10 katı halka açıktır ve Seul’a metrelerce yüksekten bakmaya olanak sağlayan gözetleme güvertesi de bu katlarda yer alır. Kule, cam zemine sahip en yüksek gözlem güvertesi olan 478 metre yükseklikteki Seul Sky ve en hızlı çift katlı asansör sayesinde Guinness Dünya Rekoru sahibidir. Çevre dostu olacak şekilde planlanan yapı, güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve su toplama sistemlerine sahiptir.

6. Tek Dünya Ticaret Merkezi

Dünyada Gökyüzüne Doğru Yarışan En Yüksek Gökdelenler

ABD, New York’ta bulunan yapı aşağı Manhattan bölgesinde yer almaktadır. 104 katlı bina 541 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek altıncı, ABD’nin ise en yüksek binasıdır. Gerçekte 94 katlı olmasına rağmen, 91. katın mekanik nedenlerden dolayı yüksek tavanlı olmasından 104 kat olarak belirlendi. 11 Eylül saldırıları sonrası yıkılan ikiz kulelerin yerine David M. Childs tarafından yapılan bina, New York siluetinin bir ifadesi olması ve ikiz kuleleri anmak için yapıldı. Yapılmaya başlamadan önce gündeme getirilen güvenlik sorunları nedeni ile tasarıma 57 metrelik bir beton taban ve birçok farklı özellik eklendi. Patlamaya dayanıklı cam panellerle süslenen beton alan, görüntüsünü güzelleştirmek için led ışıklarla aydınlatıldı. Atıklarını dönüştüren, kendi elektriğini üreten, güneş ışığına bağlı olarak elektrik tasarrufu yapan ve yağmur suyunu toplayarak kullanan bina, aldığı LEED Gold sertifikası sayesinde sürdürülebilir gökdelenler arasındadır.

7. CTF Finans Merkezi

Dünyada Gökyüzüne Doğru Yarışan En Yüksek Gökdelenler

Dünyada gökyüzüne doğru yarışan en yüksek gökdelenler listesinde yedinci sırada CTF Finans Merkezi var. Çin’in Guanzhou kentinde bulunan yapı, 2016 yılında açıldı. 530 metre yüksekliğinde ve 111 katlı olan bina, Çin’in en yüksek üçüncü binası ve dünyanın en yüksek yedinci binasıdır. Yerel çevre yasaları nedeniyle yansıtıcı cam kullanımına izin verilmediğinden binanın dış cephesinde pişmiş toprak kaplamalar kullanıldı. Çevre dostu olacak şekilde tasarlanan binada güneş panelleri kullanılmasının yanı sıra soğutuculardan gelen ısı geri kazanıldı. Yaptığı tasarruflar sayesinde 2018 yılında, enerji ve çevresel tasarımda liderlik anlamına gelen ve çevre dostu bina olduğunu gösteren LEED Gold sertifikası aldı.

8. Taipei 101

Dünyada Gökyüzüne Doğru Yarışan En Yüksek Gökdelenler

Taipei 101 binası; Tayvan, Taipei’de bulunan, 508 metre uzunluğunda, 101 katlı ve dünyanın en yüksek sekizinci gökdelenidir. 2018 yılı itibariyle, Taipei 101 deprem bölgesine inşa edilmiş en yüksek binadır. Bina bir fay hattından sadece 200 metre uzakta bulunmaktadır. Taipei 101, çatısında konser verilebilen ilk gökdelendir. 91. katta bulunan açık hava terası bu zamana kadar birçok konsere ev sahipliği yaptı. Binanın yapımında Çin kültüründeki sayılar etkili oldu. Örneğin 4 sayısının telaffuzu ölüm kelimesine benzediği için şanssız kabul edilirken, 8 sayısı refah ve iyiliği temsil ediyor. Bu yüzden bina dışa doğru açılan 8 farklı modülden oluşmaktadır ve binada 44. kat bulunmamaktadır. Ayrıca feng shui felsefesine göre tasarlanan binada, 101 kat zamanın yenilenmesini simgelerken, üstündeki parlak sarı alan özgürlüğü simgelemektedir.

9. Şangay Dünya Finans Merkezi

Dünyada Gökyüzüne Doğru Yarışan En Yüksek Gökdelenler

Dünyada gökyüzüne doğru yarışan 101 katlı ve 492 metrelik boyuyla gökdelenler arasında dünyanın en yüksek dokuzuncu gökdeleni olan yapı, Çin’in Şangay şehrinde bulunuyor. Binanın boyunun Taipei 101 binasını geçmesi için çatıya eklenmesi planlanan sivri uç, binanın estetiğini olumsuz etkilediğinden eklenmedi. Yapımı en uzun süren gökdelenlerden biri olan bina, 11 yılda tamamlanarak 2008 yılında açıldı. Binanın 100. katında yerden 474 metre yüksekte bir gözlem güvertesi vardır. Bir zamanlar en yüksek gözlem güvertesiyken şu anda en yüksek 3. güvertedir. Rüzgara karşı dayanıklılığını artırmak için binanın üst katının yuvarlak yapılması düşünüldü ancak yuvarlağın Japon bayrağına benzetilmesinden dolayı bu yapıdan vazgeçildi. Bunun yerine rüzgarı azaltmak için binanın üst kısmı ikiz kenar yamuk olarak yapıldı.

10. Uluslararası Ticaret Merkezi

Dünyada Gökyüzüne Doğru Yarışan En Yüksek Gökdelenler

Listenin son sırasında Hong Kong’da bulunan Uluslararası Ticaret Merkezi var. 108 katlı ve 484 metre yüksekliğindeki bina, dünyanın en yüksek onuncu gökdeleni ve yapımı 2010 yılında tamamlandı. Binanın katlarına numara verilirken özellikle Uzak Doğu ülkelerinde yaygın olan tetrafobi etkili oldu. Dört sayısından korkma durumu olan tetrafobiden kaynaklı bu sayıyı içeren numaralar katlara verilmediği için 118 katlı bina olarak tanıtıldı. Dünyanın en yüksek binası olması planlandı ama binaların çevredeki dağlardan daha yüksek olmasını engelleyen düzenlemeler nedeniyle bu amaca ulaşılamadı. Ayrıca Uluslararası Ticaret merkezi, tek bir binadaki en büyük ışık ve ses gösterisi açısından Guinness Dünya Rekoru kırdı. Bir gecede 2 kez yapılan gösteriler için binanın iki cephesindeki toplam 50.000 metrekarelik alan kullanıldı.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
0
Beğen
Mutlu Mutlu
0
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak