Dünya Tarihine Damga Vuran En Çarpıcı Protestolar

5 dk okuma süresi


İnsanlık tarihine baktığımız zaman yanlışlara karşı her zaman ses çıkarıldığını görmüşüzdür. Halkın kendini en iyi ifade şekli olan protestolar, her dönemde farklı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Yaratıcı, fikir verici protestolar kimi zaman ayakkabıyla ya da dansla yapılmış, bazıları dünya tarihine hiç iz bırakmadan geçmiş bazıları ise gündeme damga vurmuştur. Biz de sizler için dünya tarihine damga vuran en çarpıcı protestolar listesini derledik. Hazırsanız başlayalım!

1. Washington Eylemi

Dünya Tarihine Damga Vuran En Çarpıcı Protestolar

Dünya tarihine damga vuran en çarpıcı protestolar listemizin başında Martin Luther King’in başlattığı Washington eylemi yer alıyor. Martin Luther King bir sosyolog, aktivist. Beyazın siyahtan üstünlüğünü hiçbir zaman kabul etmemiş Martin Luther King, 1963 yılında Washington’da “I have a dream” adlı çarpıcı bir konuşma yapmış, bu konuşma sadece Washington’u değil tüm dünyayı sallayan bir konuşma olmuştur. Martin Luther King ırkçılık karşıtı protestolar yapılırken sembol haline gelmiştir. Hala ırkçılığa karşı yapılan eylemlerde Martin Luther King’in “Bir rüyam var. Gün gelecek, dört küçük çocuğum, derilerinin rengine göre değil, karakterlerine göre değerlendirildikleri bir ülkede yaşayacaklar.” sözlerini de duyuyoruz.

2. 1968 Mayıs Protestosu

Dünya Tarihine Damga Vuran En Çarpıcı Protestolar

Paris’te başlayan olaylar çok kısa sürede tüm dünyayı sarmaya başladı. Gençler cinsel hayatlarına edilen müdahaleye, üniversite mezunu işsizlere, üniversitelerin kalabalığına dur demeye karar verdi ve eylemler yapmaya başladı. Anlaşmazlıklar sebebiyle Nanterre Üniversitesi’nin dekanı eğitimi durdurunca gençler Sarbonne Üniversitesinde toplanıp eylem yaptı. Sabaha kadar süren çatışma aslında her şeyin alevlenmesinin başlangıcı oldu. Sonradan işçi sınıfının da katılmasıyla protestolar dünya tarihine damgasını vurdu. Eylemlerin sonucunda öğrencilere haklar verildi, sol partilere karşı tutum arttı ve kilisenin önemi daha da azalmış oldu.

3. Barış Yatağı Protestosu

Dünya Tarihine Damga Vuran En Çarpıcı Protestolar

The Beatles üyesi John Lennon ve sanatçı sevgilisi Yoko Ono’nun aşkını bilmeyeniniz yoktur. İkili 1969 yılında evlendikten sonra balayında bir eylem gerçekleştirmeye karar vermişti. Hala konuşulan bu evlilik kimi tarafından John Lennon’u bitirdiği düşünülürken kimi tarafından biricik aşkına kavuştuğu bir evlilik olarak düşünülse de çok konuşulan ve tüm dünyanın ilgisini çeken bir evlilik olduğu kesindi. Çift 1955’den 1975’e kadar süren Vietnam Savaşını protesto etmek için Amsterdam’da tam bir hafta yataktan çıkmadı. “Barış içinde yatakta” olan çift protestolarına tam 150 gazeteciyi ve dönemin popüler isimlerini çağırdı. John Lennon’a göre barış sadece barışçıl bir mücadeleyle kazanılabilirdi bundan dolayı saldırgan bir tavır değil kendi tarzlarıyla sessiz bir eylem gerçekleştirdiler. Protestoları savaşı durdurmadı ama üzerinden 51 yıl geçmesine rağmen hala barış yatağı unutulmadı.

4. Oscar Eylemi

Dünya Tarihine Damga Vuran En Çarpıcı Protestolar

Oscar’ın sinema sektörü için çok önemli bir ödül olduğu tartışılamaz bir gerçektir. Baba filmi kimimize göre hala tartışılamayacak kadar iyi bir film ve Marlon Brando’nun performansını asla yok sayamayız. Marlon Brando da ödül alacağının farkındaydı. 1973 yılında Oscar töreninde “En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ı” verilecekken gözler Marlon Brando’yu aradı ama Marlon Brando yoktu. Kendisi gelmemiş arkadaşı Kızılderili Sacheen Littlefeather’ı göndermişti. Sacheen sahneye çıktı herkes Oscar’ı kabul etmesini beklerken kabul etmedi. Mikrofonu alıp Amerikan film örgütlerinin Kızılderililere olan tavrından dolayı ödülü kabul etmediğini söyledi. Sinema dünyasının yerlileri acımasız, vahşi gösterdiklerini ve yerlilerin onlara ne kadar barışçıl yaklaştığını anlattı. Marlon Brando bu duruşuyla Oscar’a damgasını vurdu.

5. Boston Çay Partisi

Dünya Tarihine Damga Vuran En Çarpıcı Protestolar

1973 Aralık ayında gerçekleşen Boston Çay Partisi sadece İngiltere tarihine değil dünya tarihine geçmiş en çarpıcı protestolardan biridir. Büyük Britanya’yı yüksek vergili çaylardan dolayı protesto etmek amacıyla toplanan eylemciler Kızılderili kılığına girerek tüm çayı denize dökmüştür. Harekatın Lideri Samuel Adams olan 100 kişi bu çarpıcı protestoyu gerçekleştirmiş bu eylem Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nın başlamasına sebep olmuştur. Eylem yapıldıktan sonra Büyük Britanya limana girişleri yasakladı bu da halkın daha çok ayaklanmasına sebep oldu. Yasaktan sonra 89 kişi tekrardan İngiltere Hükumetini protesto ettiler.

6. Bush’a Ayakkabı Fırlatma Eylemi

Dünya Tarihine Damga Vuran En Çarpıcı Protestolar

Olay 2008 yılında meydana geldi. O zamanlar Amerika Birleşik Devleti başkanı olan George Bush’a Iraklı bir gazeteci olan Muntazar El Zeydi basın toplantısı sırasında ayakkabısını fırlattı. Ortadoğu toplumunda terlik fırlatmanın büyük bir saygısızlık olduğunu düşünürsek eylemin amacının bu olduğunu anlayabiliriz. George Bush’u ıskalayan ayakkabı karikatürlerde mizah konusu dünya tarihine geçen en çarpıcı protestolar listesine adını yazdırmıştır. Iraklı gazeteci olayın üstünden bir yıl geçtikten sonra eylemci iyi halden serbest bırakılmıştır.

7. Arap Baharı Protestosu

Dünya Tarihine Damga Vuran En Çarpıcı Protestolar

Arap Baharı dünya tarihine damga vuran en çarpıcı protestolardan biridir. 2010 yılında Tunus’ta yaşayan 27 yaşındaki Muhammed Buazizi’nin kendini yakmasıyla Arap Devletlerinin özgürlük mücadelesi başlamıştır. Arap Baharı Tunus Mısır ve Libya’da hükumetlerin devrilmesine sebep oldu. Halkın gücünü tam anlamıyla gözler önüne süren bu çarpıcı protestolar neredeyse tüm Arap ülkelerine sıçradı. Ürdün, Umman, Yemen, Kuveyt’te devletin yenilgisiyle sonuçlandı. Suudi Arabistan, Cezayir, Lübnan gibi ülkelerde küçük çaplı olarak kaldı. Arap Baharının en çok etkilendiği ülkelerden diyebileceğimiz Suriye iç savaşla mücadele etmeye başlamıştır.

8. Gezi Parkı Eylemi

Dünya Tarihine Damga Vuran En Çarpıcı Protestolar

28 Mayıs 2013’te Taksim Gezi Parkının bir kısmına Taksim Kışlası inşa etme planına karşı çevreci aktivistler toplandı. İlk başta amaç inşaatın durdurulmasıydı fakat polisin eylemcilere orantısız güç kullanması olayların alevlenmesine sebep oldu. Göstericiler çoğaldı polis çoğaldı, biber kokusunu takip edince her yol Taksim’e çıkıyordu. Duran adam eylemi, grev, sivil itaatsizlik, tencere ile ses çıkarma, yol kapatma, taş atma gibi eylemlerde bulunan protestocular plastik mermi, biber gazı hatta işkence ile karşılaştı. Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert gibi birçok ismin ölümüne yol açan Gezi Parkı Eylemleri İstanbul’dan başlayıp Bayburt dışındaki tüm illere yayıldı, yabancı medyayı inletti. New York’tan Paris’e, The Ringo Jets’ten Placebo’ya herkes geziye selam gönderdi.

9. Sarı Yelekliler Protestosu

Dünya Tarihine Damga Vuran En Çarpıcı Protestolar

17 Kasım 2018 yılında Fransa’da artan akaryakıt fiyatlarına tepki olarak halk (orta sınıf ağırlıkta) sokağa döküldü. Mouvement des gilets jaunes yani Sarı Yelekliler harekatının yaşanmasının tek sebebi tabi ki bir tek akaryakıt fiyatları değildi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un göçmenler politikası, eğitim sistemini değiştirmek istemesi (lise bitirme sınavını değiştirme planı), protestolar sırasında polisin halka olan aşırı sert tavırları olayların daha da alevlenmesine sebep oldu. Sarı yelekliler, köylüler, liselilerin bir arada yaptıkları eylem sadece Fransa’da değil Belçika, Almanya, İsrail, Türkiye, İngiltere gibi birçok ülkeye de yayıldı ve sarı yelekliler dünya tarihine de damga vuran eylemlere dahil oldu.

10. Las Tesis Eylemi

Dünya Tarihine Damga Vuran En Çarpıcı Protestolar

Dünya tarihine damga vuran en çarpıcı protestolar listemizin sonunda, 2019’da Şili de başlayıp tüm dünyaya yayılan Las Tesis eylemi yer alıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre sadece 2019 yılında 87 bin kadın öldürüldü ve Şili’de kadınlar artık suçsuz kalan kadın katillerine, tecavüzcülere dur demek için eylem yapmaya karar verdiler. Kimilerine göre sadece dans olarak değerlendirilen eylem hiçbir zaman danstan ibaret değildi. Ataerkil yargıçlar, ne giydin diyen adamlar, o saatte niye dışarıdaydı diye soran muhabirlere karşı el ele direnişin sesiydi Las Tesis. Santiago’dan Paris’e, Atina’dan İstanbul’a her yerde “Ataerkil bir yargıç, kadın olmak suçumuz” diyen kadınların çarpıcı protestosu Şili’den başlayıp dünya tarihine damgasını vurdu.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
19
Beğen
Mutlu Mutlu
7
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
6
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
2
Komik
İlginç İlginç
3
İlginç

Yorum bırak