Dünya Tarihinde Uygulanmış En Etkili Savaş Taktikleri

5 dk okuma süresi


Dünya tarihine bakıldığında görülür ki, devletler çoğunlukla ilişkilerinde barışı değil savaşı tercih etmiştir. Böylelikle savaş kavramı ülkelerin kaderini belirleyen kaçınılmaz bir son haline gelmiştir. Her devlet bu sonu kendi lehine çevirmek istemiş, olanaklarla koşulları birbirine örtüştürerek bir taktik belirleme ihtiyacı duymuştur. Bu ihtiyaç, kendini yarına koyan, dününü eleştirip, bugününü geliştiren deha hükümdarları, siyasetçileri, komutanları doğurmuş. Bu dehalar da savaşlara farklı kılıflar biçmiştir. Örneğin savaş stratejisi konusunda örnek bir deha olan Sun Tzu; savaşın bir ölüm kalım mücadelesinden ibaret olduğunu söylemiştir. Bu ölüm kalım mücadelesinde ülkeler, filler tepişirken meydanda ezilen çimlerden olmamak için kuvvetli stratejiler belirlemiştir. Bu içerikte, belirlenen bu stratejiler sonucunda, dünya tarihinde uygulanmış en etkili savaş taktikleri sizler için sıralandı. Şimdiden iyi okumalar!

1. Kurt Kapanı Taktiği

Dünya Tarihinde Uygulanmış En Etkili Savaş Taktikleri

Turan ya da Hilal taktiği olarak da anılan Turan taktiği, Türklerin ustalıkla uyguladığı savaş stratejilerinden sadece biridir. İlk kez Hun Hükümdarı Metehan tarafından, kendisinden sayıca üstün olan Çin ordusuna karşı başarıyla kullanılmış, Malazgirt, Niğbolu, Mohaç gibi harp tarihinin en önemli savaşlarında da etkin rol oynamıştır. İlhamını kurtların avını yakalama stilinden alan bu taktik “Sahte Ricat ve İmha” olmak üzere 2 aşamadan oluşmaktadır. Sahte Ricat aşamasındaki amaç, öncü birliklerin çekiliyormuş gibi yaparak düşmanı pusu kurduğu meydana çekmektir. 2. aşamadaki amaç ise pusuya gelen düşmanı sağ ve sol kanattaki asıl birlikler tarafından bir çember içine alarak imha etmektir. Düşmanı ölmek ya da teslim olmak arasında bırakan bu taktik dünya tarihinde uygulanmış en etkili savaş taktikleri arasında yer almaktadır.

2. Boş Kale Taktiği

Dünya Tarihinde Uygulanmış En Etkili Savaş Taktikleri

Boş Kale taktiği, ilk kez Çinli siyasetçi Zhuge Liang tarafından uygulanmıştır. Uyguladığı bu taktik sayesinde küçük bir kasabada yaşayan on bin kişilik ordu, kendisini istila etmek isteyen yüz binlerce orduya karşı savaşmadan galip gelmiştir. Taktiği uygulamak isteyen Liang, herkesin güvenli bir bölgeye saklanmasını istemiş ve kale kapılarını sonuna kadar açmıştır. Düşmanın geldiğini görünce elindeki yüksek sesli müzik aletiyle son derece rahatsız eden bir müzik çalmaya başlamıştır. Müzik seslerinin gittikçe çoğaldığını fark eden düşman kuvvetleri, içinde bulunduğu duruma anlam verememiş ve bunun bir pusu olduğunu düşünerek geri çekilme kararı almıştır. Boş Kale taktiği sayesinde kasaba hiç savaşmadan kurtulmuştur. Bu taktik, stratejinin savaşta ne denli önemli olduğunun en büyük kanıtlarından biridir.

3. Wolfpack Taktiği

Dünya Tarihinde Uygulanmış En Etkili Savaş Taktikleri

Wolfpack Taktiği, 2. Dünya Savaşında Naziler tarafından, İngiltere’nin deniz kuvvetlerini yok etmek amacıyla uygulanmıştır. Bu taktikte, düşman birliklerinin fark edememesi için denizaltılar kullanılmıştır. Birbiriyle çok yakın geçen bu denizaltıların amacı, olası bir saldırı ya da düşman gemisinin görüldüğü anda birbirlerine haber vererek aynı anda saldırıya geçmek ve düşmanı şaşırtmaktır. Wolfack taktiği sayesinde Naziler, denizlerde üstünlük sağlamış neredeyse İngiltere’yi teslim olacak duruma getirmiştir. İlerleyen zamanlarda – bir sonraki madde de yazıldığı üzere -bu taktiğin ilerleyişi, İngilizlerden gelen son derece ilginç ve kolay bir taktikle durdurulmuştur. Ancak bu durum Wolfack taktiğinin harp tarihindeki önemini değiştirmemiştir.

4. Kör Denizaltı Taktiği

Dünya Tarihinde Uygulanmış En Etkili Savaş Taktikleri

2. Dünya savaşında İngilizler, Almanların kendi karasularındaki amansız ilerleyişini durdurmak istemiş ancak ilk başlarda denizaltıları olmadığı için karşılık verememişlerdir. Bu durumda yeni denizaltı üretimine ayıracak vakti olmayan İngilizler, stratejik bir hamle belirlemiştir. Bu hamle için gereken şey sadece küçük bir tekne ve bez parçasıdır. Alman denizaltıların çalışma mekanizmasının periskopta toplandığını fark eden İngilizler, denizaltılarına küçük teknelerle sinsice yaklaşmış ve görüş alanını kapatmak için periskopları kırmış ya da üzerine bez parçaları geçirmiştir. Kör olan denizaltılar yüzeye çıkmak zorunda kalmış ve eşit şartlarda savaşa devam etmişlerdir. Kör Denizaltı taktiği savaşta stratejinin ne denli önem arz ettiğinin en belirgin örneğidir.

5. Hannibal Taktiği

Dünya Tarihinde Uygulanmış En Etkili Savaş Taktikleri

MÖ. 247 ile 183 yılları arasında yaşamış olan Kartacalı Hannibal, çocukluğunu savaşlarda geçiren bir strateji dehası olarak tanınır. Onun savaşı, top, tüfekle saldırmaktan ziyade bir strateji meselesi olarak tanımlaması birçok medeniyete ilham kaynağı olmuştur. Kendine has taktikleri ile Roma İmparatorluğuna ağır yenilgiler yaşatmıştır. Hannibal’ın taktiklerinden biri fil ordusuna dayanır. Bu taktiğe göre fillerin üzerinde korunaklı sandıklar yerleştirilmiştir. Sandıkların içerisinden gelen okları görünce şaşıran düşman kuvvetleri, okların nereden geldiğini anlayamamış ve nereye gideceği de saptayamamıştır. Hem savunma hem de saldırı taktiği olarak kayıtlara geçen Hannibal taktiği, dünya tarihinde uygulanmış en etkili savaş taktikleri arasındadır.

6. Yakıp Yıkma Taktiği

Dünya Tarihinde Uygulanmış En Etkili Savaş Taktikleri

Yakıp yıkma taktiği neredeyse eski çağların tüm toplumlarında uygulanmıştır. Bu taktiğin amacı kazanan tarafa faydalı olacak hiçbir gelir kaynağı bırakmamaktır. Bu nedenle geri çekilen taraflar teslim olmadan önce her şeyi yakıp yıkarak galip olan devlete verimsiz bir arazi bırakır. Buradaki asıl amaç kazanan tarafın daha da güçlenmesini engellemektir. Yakıp yıkılan bir toprak parçası, kazanan devlete yarardan çok zarar verebilir. Bu durum kaybeden devletlerin topraklarını geri alma olasılığının arttırır. Bu nedenle Yakıp Yıkma taktiği; Yüzyıl Savaşları, Çin-Japon Savaşları, Vietnam ve Körfez savaşları gibi birçok savaşta kullanılmıştır.

7. Yıldırım Harekatı

Dünya Tarihinde Uygulanmış En Etkili Savaş Taktikleri

Yıldırım Harekatı, 2. Dünya savaşında Avrupa ülkelerinin bir birçoğunda boy göstermiş ve uygulandığı her bölgede büyük kayıplara neden olmuştur. Almanya’nın kullandığı bu taktiğin amacı, düşmana nefes aldırmayacak şekilde her cepheden savaş açmaktır. Bu amaçla yola çıkan Almanya, Yıldırım Harekatını uygulayarak top, tüfek, hava kuvvetleri ve asker birliklerini hepsini aynı anda saldırıya başlatmıştır. Havadan ve karadan kuşattığı düşmanın savunma mekanizmasını bozarak, Polonya, Norveç, Danimarka gibi birçok ülkeyi yenilgiye uğratmıştır. Hızlı savaş olarak da nitelendirilen Yıldırım Harekatı, stratejisi iyi olan bir savaş taktiği olarak mazide yerini almaktadır.

8. Part Vuruşu Taktiği

Dünya Tarihinde Uygulanmış En Etkili Savaş Taktikleri

Part vuruşu, Orta Asya göçebe toplumlarından birçok kez Partların uyguladığı bir taktiktir. Ancak okçuluk kadar çevikliğin ve biniciliğinde önemli olduğu bu vuruş taktiğinin, sadece Partlara ait olduğunu söylemek son derece yanlıştır. Part vuruşu taktiği İskitlerden, Hazarlara; Göktürklerden, Doğu Roma’ya kadar birçok medeniyet tarafından kullanılmıştır. Bu taktiğe göre atlı birlikler ilk önce yaya olarak savaşarak düşmanı orta noktada toplamayı hedefler. Düşmanı bir araya getirirken yormak azaltmak ve savunma hatlarını bozmak son derece önemlidir. Bu amaca ulaşan askerler atlarına geri dönerek savaşın geri kalanında at üzerinde devam ederler. Bu taktik dünya üzerinde uygulanan en etkili savaş taktikleri arasında en eski olandır.

9. Kambises Taktiği

Dünya Tarihinde Uygulanmış En Etkili Savaş Taktikleri

Pers İmparatoru Kambises, Mısırı ele geçirmek istiyordu. Ancak Firavun’un güçlü ordusunu yenmek hiçte kolay değildi bu nedenle stratejik bir hamle yapmak zorundaydı. Mısırlıların mitolojilerine göre kedileri kutsal saydığını bilen Pers İmparatoru, bu durumu kendi lehine kullanmak istedi. Ordusuna kalkanların üzerine kedi resimleri çizmesini emretti. Savaş esnasında kedileri karşısında gören Firavun ordusu, kutsal saydıkları kedilere karşı savaşmayı reddetti. Savaşmayı reddeden Firavun ordusunun karşısında Pers İmparatoru galip gelmiştir. Sonuç olarak kambises taktiği sayesinde, Mısırlılar yenilgiye uğratılmıştır.

10. Şok Ve Terör Taktiği

Dünya Tarihinde Uygulanmış En Etkili Savaş Taktikleri

Şok ve terör taktiğinin temelinde “Askeri çok olan kazanır.” düşüncesi yatmaktadır. Şok ve terör taktiğini uygulayan sayıda ve güçte üstün olan devletler, düşman devletlere bir anda baskın yaparak askeri&teknolojik alanda ne kadar güçlü olduklarını göstermek ister. Bu baskınlar sonucunda ani paniğe ve şoka uğrayan düşman devletleri, savunma hattını oluşturamadan dağılmaya başlar. Etik olup olmadığı tartışılan şok ve terör taktiği özellikle Amerika tarafından sıklıkla kullanılmış ve birçok galibiyeti beraberinde getirmiştir. Körfez ve Vietnam savaşı gibi önemli savaşlarda da şok ve terör taktiğinin kullanıldığı görülür.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
44
Beğen
Mutlu Mutlu
36
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
20
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
1
Üzgün
Olamaz Olamaz
3
Olamaz
Kızgın Kızgın
1
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
16
İlginç

Yorum bırak