Doğal Yöntemlerle Anne Sütünü Arttıran Faydalı Besinler

Bir bebeğin düzgün büyümesi ve gelişmesi için 6 ay boyunca sadece anne sütü verilmesi tavsiye edilir. Anne sütü, bebeğin doğal bağışıklık sistemini çeşitli enfeksiyonlara karşı savaşacak şekilde güçlendiren kalori, protein, mineral, vitamin ve antioksidanlarla doludur. Beslenme yetersizliği, hastalık, hormonsal değişiklikler, uykusuzluk, aşırı alkol tüketimi, stres, dehidrasyon ve bazı ilaçlar gibi çeşitli nedenlerle yetersiz anne sütü temini meydana gelebilir. Geleneksel olarak, kadınlardan hamilelik sonrası anne sütü arzını artırmak için belirli bir diyet uygulaması istenir. Neyse ki, belirli yiyeceklere sahip olmak anne sütü üretimini artırmaya yardımcı olabilir. İşte doğal yöntemlerle gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz anne sütünü arttıran faydalı besinler… Keyifli okumalar!

1. Çemen Tohumu

Doğal Yöntemlerle Anne Sütünü Arttıran Faydalı Besinler

Meethi tohumları olarak bilinen çemen otu, çoğunlukla Hint mutfaklarında bulunan yaygın bir ev baharatı ve çeşnisidir. Çemen otu tohumları, anne sütü üretimini artırmak için nesiller boyunca ve dünya çapında kullanılmıştır. Çemen otu uzun zamandır birçok kadının anne sütü tedarikini artırma konusunda tavsiye ararken duyduğu ilk öneri olmuştur. Bebeğinizin beyin gelişimi için önemli olan omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Beta-karoten, vitamin B, kalsiyum ve demir gibi besinler açısından zengin oldukları için çemen otu yapraklarını da kullanabilirsiniz. Oldukça yüksek dozajlarda oldukça etkili olabilir ve hem kapsül hem de çay formunda kolayca bulunur. Çemen otu tohumları çaya demlenirken eklenebilir veya tuzlu yemeklerin hazırlanmasında kullanılabilir. Çemen otu tohumları, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu sütü üretmenin yanı sıra vücudunuzu düzenli tutmak için harikadır. Diyabetikseniz veya astım hastasıysanız, çemen otu tohumlarından kaçınmanız gerektiğini burada belirtmek de önemlidir. Sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.

2. Rezene Tohumu

Doğal Yöntemlerle Anne Sütünü Arttıran Faydalı Besinler

Ağız ferahlatıcı etkisi için kullanılan bu harika küçük tohum, emziren anneler için harikalar yaratabilir. Taze rezene ve tohumları, süt üretimini teşvik etmek için sıklıkla kullanılan başka bir besindir. Sebze veya tohum olarak alınan rezene, süt tedariğini artırmada fito-östrojen etkisine sahiptir. Rezene genellikle tonik olarak kullanılır ve mideyi rahatlatır. Rezene tohumları, süt arzını artırmak için kullanılmasının yanı sıra, gazı azaltmak için de kullanılır. Tohumların bu faydalarının anne sütü yoluyla bebeğe geçeceği varsayılmaktadır. Bir çay kaşığı rezene tohumunu gece boyunca bir bardak suya batırıp sabahları içebilir veya çayınızda demleyebilirsiniz. Isıtmış olduğunuz sıcak suyun içine çay kaşığı kadar rezene tohumunu ekleyin. Bardağı kapatın, 5-10 dakika bekletin ve sonra süzün. Çayı bir ay boyunca günde iki kez için. Bununla birlikte, ters etkiye sahip olabileceği ve süt miktarını azaltabileceği için önerilen dozu alırken dikkatli olun. Tohumun doğal yöntemlerle anne sütünü arttıran ve anneyi rahatlatan faydalı besinler arasında bulunması birçok anneyi sevindirmektedir.

3. Sarımsak

Doğal Yöntemlerle Anne Sütünü Arttıran Faydalı Besinler

Sarımsak, lezzeti iyileştirmek için tüm dünyada birçok yemek içeriğinde kullanılmaktadır. Tanınmış bir antibakteriyel, antimikrobiyaldir ve laktasyonu artırabilir. Sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kalp hastalığını önlemesi ve iyileştirici özelliklere sahip olmasıyla bilinir. Ayrıca annelerde anne sütü arzını artırmaya yardımcı olan laktojenik özellikleriyle bilinmektedir. Araştırmalar aslında anneleri düzenli olarak sarımsak tüketen bebeklerin göğüste daha uzun süre kaldığını göstermiştir. Bebeklerin lezzetini sevdiklerine ve bu da bebeğin emme süresini artırabileceğine inanılıyor. Bir çalışma, annelerin emzirmeden önce sarımsak takviyesi aldığında bebeklerin daha sık emzirildiğini ve daha fazla süt aldığını tespit etmiştir. Böylece, artan meme uyarımı süt tedarikinin artmasına yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. İhtiyacınız olan tek şey günde yaklaşık iki diş sarımsaktır ve emzirmenizde büyük bir fark olduğunu rahatlıkla göreceksiniz. Ayrıca bu baharat bağışıklığı artırır ve enfeksiyonlara karşı hem sizi hem de bebeğinizi korumaktadır.

4. Kimyon Tohumu

Doğal Yöntemlerle Anne Sütünü Arttıran Faydalı Besinler

Kimyon, emziren annelere pazarlanan ürünlerde tipik olarak gördüğünüz bir şey değildir, ancak anneniz size bundan bahsetmiş olabilir. Latin Amerika mutfağında yaygın olarak kullanılan bir baharattır ve birçok eski tip memeden süt tedarikini nasıl artırabileceğine dair efsanevi hikâyeleri vardır. Kimyon tohumlarının sindirime yardımcı olduğu, kabızlığı, asitliği ve şişkinliği azalttığı ve emzirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca vitamin ve kalsiyum ile doludurlar. Bu tohumları salatalarda kullanabilir veya bir gece suya bekletip faydalarını arttırmak için suyunu içebilirsiniz. Kullanımı bir çay kaşığı kimyonu bir çay kaşığı şekerle bir bardak ılık suya karıştırın. Anne sütü üretiminizi artırmak için yatmadan önce bunu günlük olarak için. İsterseniz kurutulup süte de eklenebilir. En iyi özelliği de, yemek pişirmede kesinlikle lezzetlidir ve sadece bu yüzden bile denemeye değer. Kimyon tohumları süt üretiminizi artırmak için harikadır. Aynı zamanda küçük çocuğunuzda rahatsızlığa neden olabilecek sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olacak etkili bir yoldur.

5. Yulaf Ezmesi

Doğal Yöntemlerle Anne Sütünü Arttıran Faydalı Besinler

Anne sütünü arttırmaya yönelik araştırmanızda yulaf ezmesi ve çemen otu hemen hemen aynı miktarda tavsiye edilecektir. Yulaf ezmesi, büyük bir enerji kaynağı olurken, doğum sonrası diyabeti kontrol etmek için harikadır. Sindirim sisteminize olumlu etkisi olan lif bakımından zengindir. İyi bir demir ve lif kaynağıdır, bu nedenle sizin için olduğu kadar bebeğinizin sindirimine de iyi gelen harika bir seçenektir. Demir seviyenizi yüksek tutmak, emzirmeyi teşvik etmenin ve vücudunuzun ürettiği süt miktarını artırmanın harika bir yoludur. Yulaf lapası düşük glisemik indekstir ve gününüzü geçirmeniz için enerji verir. Aynı zamanda, serotoninin ruh hali nörotransmiteri ve uykuya yardımcı olan melatonin artışına yardımcı olan triptofan bakımından da yüksektir. Kısacası demir açısından zengin olan bu tahıl, emzirmeyi uyarır ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Kahvaltıda yulaf yiyebilir veya yulaflı kurabiye yapabilirsiniz. Beslenme uzmanları, doğal yöntemlerle anne sütünü arttıran emziren annenin diyetine faydalı besinler olarak yulaf eklemeyi önermektedir. Günde bir kâse sıcak yulaf ezmesi tavsiye edilir.

6. Fesleğen

Doğal Yöntemlerle Anne Sütünü Arttıran Faydalı Besinler

Fesleğen emziren anneler tarafından nesiller boyunca kullanılmış ve kulaktan kulağa aktarılmıştır. Süt üretimine yardımcı olurken sağlıklı bağırsak hareketlerini ve iyi bir iştahı teşvik etmesiyle de bilinmektedir. Ayrıca yoğun bir sakinleştirici etkisinin bulunması tresi azaltarak, endişe kaynaklı süt azalmasını da engellemektedir. Fesleğen yaprakları, emziren anneler için harikadır çünkü yapraklar, daha fazla süt üretmek için harika bir etkiye sahiptir. Bebeğinizin bağışıklık sistemi için harika olan antioksidanlarla doludurlar ve fesleğen yaprakları sabah uyandığınızda içmek için kolayca çay haline getirilebilir. Bir tencerede 5-6 fesleğen yaprağını 2 dakika kaynatabilirsiniz. Suyu kaynatarak ve yaklaşık beş dakika bekleterek, suyunu süzüp içebilirsiniz. Tadını biraz daha içilebilecek bir hale getirmek isterseniz bir miktar bal ekleyerek deneyebilirsiniz. Bunu birkaç ay boyunca günde iki kez içebilirsiniz. Doğal yöntemlerle anne sütünü arttıran emziren anneyi sakinleştiren faydalı besinler arasında stres azaltma etkisi ile özellikle tavsiye edilmekte ve öne çıkmaktadır.

7. Badem

Doğal Yöntemlerle Anne Sütünü Arttıran Faydalı Besinler

Kuruyemişler, özellikle de bademler, emzirmeyi teşvik etmek için nörotransmiter olan serotonin içerir. Sağlıklı yağlar ve antioksidanlarla dolu kuruyemişler sütünüzü güçlendirebilir. Özellikle E vitamini ve omega-3 açısından zengin birçok vitamin ve mineral içeren kuruyemişler, glütensizdir ve glisemik indeksi düşüktür. Özellikle badem sağlıklı yağlar, vitaminler ve minerallerle doludur ve her besleyici diyette yeri vardır. Bu yemişteki yüksek fitosterol içeriği de anne sütü üretimine yardımcı olabilir. Çiğ badem yiyebilir veya süt arzını artırmak için badem takviyeleri bulabilirsiniz. Dünyanın birçok yerinde badem, sağlığa olan sayısız faydası nedeniyle harika bir atıştırmalık seçeneği olarak kabul edilir. Bademlerin doktorlar tarafından emziren anneler için reçete edilmesinin nedeni de budur. Bir bardak suda 5-6 bademi geceden ıslatın. Sabahları ıslatılmış bademleri ılık suyla birlikte yiyin. Bu, anne sütü arzını artırmanın çok basit ve etkili bir yoludur. Ek olarak, bademleri atıştırmak bebeğinizin kilo vermesine ve çatlakları iyileştirmenize yardımcı olabilir.

8. Havuç

Doğal Yöntemlerle Anne Sütünü Arttıran Faydalı Besinler

Havuç, laktasyona büyük bir destek sağlar ve süt üretiminin kalitesini de artıran A, C, K vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca bünyesinde potasyum,bakır, demir, magnezyum, folik asit bulundurur. Salata şeklinde çiğ havuç yiyebilir veya sabah kahvaltınızla birlikte taze bir bardak havuç suyu sıkıp tüketebilirsiniz. Havuç dünyanın her yerinde kolaylıkla yetiştirilip bulunabilen ve emzirmeyi iyileştirmek için en iyi gıdalardan biridir. Havuç, genel sağlık için önemli olan ve anne sütü üretimi için inanılmaz derecede önemli olan temel vitamin ve minerallerle doludur. Emziren annelerin, süt üretimine yardımcı olmak için havuçları diyetlerinin düzenli bir parçası haline getirmeleri önerilmektedir. Ayrıca sağlık açısından vücuda enerji verir, kaybolan mineralleri yeniler, gözlere sağlığına olumlu yönde etki eder, hemoglobin ve eritrositleri çoğaltarak kansızlığa iyi gelmektedir. Maksimum fayda için çiğ yenebilir, pişirilebilir veya suyu sıkılabilir. Havuç, ürettiğiniz sütün kalitesini artırmak için harika bir besindir. Günde bir bardak havuç suyu içmek anne sütü üretiminizi büyük ölçüde artıracaktır.

9. Bira Mayası

Doğal Yöntemlerle Anne Sütünü Arttıran Faydalı Besinler

Çoğu mağazadan satın alınan ve ev yapımı laktasyon kurabiyelerinde kullanılan protein açısından zengin bir maya çeşididir. Emziren anneler için besin takviyesi olarak iyi hizmet etmektedir. Bu süper gıda, yüksek dozlarda krom, selenyum, demir, protein ve B vitaminleri açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda bir probiyotiktir.Ayrıca bira mayası enerji sağlayabilir ve sağlıklı cilt, saç, göz ve ağzı korumaya yardımcı olabilir. Sinir sistemini desteklemede ve bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olabilir. Bira mayasındaki krom, glikoz toleransını artırarak tip 2 diyabetli hastalar için şeker seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar ayrıca B vitamininin depresyon semptomunu iyileştirebileceğini buldu. Bir annenin ruh hali, emzirme sırasında sütünüzün çoğunu etkiler. Tercihinize bağlı olarak bira mayasını takviye olarak alabilir veya pişmiş yemeklere ekleyebilirsiniz. Ev yapımı kekler, krepler ve diğer güzelliklerle uyumludur. Bununla birlikte sürekli kullanımlarda, Crohn hastalığı ve ağızda oluşan pamukçuk enfeksiyonları açısından dikkatli olunmalıdır.

10. Arpa Suyu

Doğal Yöntemlerle Anne Sütünü Arttıran Faydalı Besinler

Bebeklik çağında özellikle ilk 6 ayında alınması gereken protein, vitamin ihtiyacı ve bebeklerin ilerleyen dönemlerde güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için anne sütü vazgeçilmezdir. Bununla birlikte anne sütünün inek sütüne göre besin değeri oldukça yüksektir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucu; arpa ile yapılan ülkemizde daha çok malt içecek ya da alkolsüz bir olarak bilinen arpa suyunun anne sütünü arttıran sahip olduğu gözlenmiştir. Ülkemizde yeni yeni duyulmaya başlamış olsa da, çoğu ülkede uzun zamandır anne sütü laktasyonu için kullanılmakta olan bir tahıldır. Arpada polisakkaritin maddesi bulunur. Bu madde prolaktin hormonu salgılanmasına yardımcı olarak anne sütü laktasyonunu süt verimini ciddi ölçüde arttırmaktadır. Ayrıca anne sütündeki antioksidan etkisini de arttırır. İçeriğinde bulunan çeşitli vitaminlerden özellikle B12 ve folik asit sayesinde sinir sistemi ve kan dolaşımını güçlendirmektedir. Ancak içeceklerin kalorileri çok fazla olduğu için günde bir adetten fazla tüketmemeye dikkat edin ki kilonuzun kontrolü elinizden kaçmasın.

Mobil sürümden çık