1. Anasayfa
  2. Edebiyat

Çoklu Kişilik Bozukluğu Hakkında Kaleme Alınmış Kurgusal Romanlar


1

Çoklu kişilik bozukluğu, insanların bilinç düzeyinde birbirinden farklı en az iki kişiliğe sahip olmasıdır. Tek bedende bulunan kişilikler arası geçişler yaşanmasıyla karakterize olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Kendi karakteri 40 yaşında bir öğretmen, 20 yaşında bir şarkıcının aynı zamanda 5 yaşındaki bir çocuğun karakterine sahip olabilir. Bununla birlikte bu kişiliklerin farklı görünümleri de olabilir. Hatta sağlık açısından farklılıklar gösterebilirler. Biri gözlük kullanırken bir diğeri ihtiyaç duymayabilir. Çoklu kişilik bozukluğu hakkında kaleme alınmış kurgusal romanlar listemiz sizlerle, keyifli okumalar!

1. Liz Coley, Pretty Girl-Thirteen

Çoklu Kişilik Bozukluğu Hakkında Kaleme Alınmış Kurgusal Romanlar

Çoklu kişilik bozukluğu hakkında kaleme alınmış kurgusal romanlar listemizin birincisi Pretty Girl-Thirteen kitabıdır. Bir kamp tatilinde psikopat tarafından kaçırılan Angie’nin öyküsü anlatılır. Roman üç yıl boyunca esir tutulan Angie’nin zihin kırıklarından ve oluşan farklı kişiliklerinden bahseder. Bu farklı kişilikler, içinde bulunduğu çetin sınavla baş etmesine yardımcı olmak için ortaya çıkmıştır. Kalp kırıcı ve korkunç olan roman, disosiyatif kimlik bozukluğunun kurgusal bir anlatımıdır. Pretty Girl-13, Angie’nin karakterinin birçok yönünü nasıl yeniden özümsediğinin hikâyesini zekice anlatmaktadır.

2. David Levithan, Every Day

Çoklu Kişilik Bozukluğu Hakkında Kaleme Alınmış Kurgusal Romanlar

Çoklu kişilik bozukluğu hakkında Amerikalı yazar David tarafından yazılmış bir diğer ilginç roman ise Every Day’dir. Sürükleyici, komik aynı zamanda okuyucularını üzen bir romandır. A’nın kişiliği sabitken, her gün başka birinin hayatını yaşaması ve farklı bir bedende uyanması anlatılır. Farklı bedenlerde uyanan A’nın o gün sahip olduğu vücuda alışması en kolay şey haline gelmiştir. Okuyucularını düşüncelere sevk eden Levithan, kişiliğin fiziksel görünümü nasıl aşabildiğini anlatmaya çalışır. Levithan sıra dışı eseriyle, insan ruhunun değişmezliğini ve nihayetinde sevginin bunu nasıl aştığını anlatır.

3. Teri Terry, Slated

Çoklu Kişilik Bozukluğu Hakkında Kaleme Alınmış Kurgusal Romanlar

Türkçeye İsyan olarak çevrilen, genç yetişkinlere göre hazırlanmış distopik roman serisinin ilkidir. Gelecekte, 2054 yılında Londra’da geçer. Romanda suçluların ikinci bir şansı olması için hafızaları silinir. Henüz 16 yaşında olan Kyla’nında hafızası ve kişiliği silinmiş aynı zamanda anıları da kaybolmuştur. Hayatına daha üretken bir şekilde yeniden başlayabilmek için planlar yapar ama bir şeyler ters gider. Bir şekilde, Kyla’nın önceki benliği hâlâ aklının derinliklerinde bir yerde kilitli kalmıştır. Rahatsız bir topluma karanlık bir bakış ve Kyla’nın yolun gizli kısmını keşfetme yolculuğunun hikâyesi anlatılır.

4. Judith Fathallah, Monkey Taming

Çoklu Kişilik Bozukluğu Hakkında Kaleme Alınmış Kurgusal Romanlar

Çoklu kişilik bozukluğu hakkında yazılmış bir diğer eser Türkçeye, Maymunu Ehlileştirmek olarak çevrilmiştir. On üç yaşında bir maymunla tanışan Jessica’nın hayatını anlatmaktadır. Maymun, Jessica’nın içinde yaşar. Beyninde ona Şişman Domuz olduğunu ve kasları ağrıyla çığlık atarken bile egzersiz yapmaya zorladığını söyler. Sesi iştahsızlığını komuta eder ve onun bir parçası haline gelmiştir. İnceliğin tek yol olduğunu söyleyen sesi dinler ve bu Jessica’yı tükettir. Genç bir kızın, karanlıkta dolaşmasının ve yaşamını tehdit eden hastalıkla mücadelesinin anlatıldığı güçlü, dürüst ve nihayetinde umutlu bir hikâyedir.

5. Narinder Dhami, Bang Bang You’re Dead

Çoklu Kişilik Bozukluğu Hakkında Kaleme Alınmış Kurgusal Romanlar

Çoklu kişilik bozukluğu hakkında kaleme alınmış bir diğer eser ise İngiliz çocuk yazarı Narinder’in kitabıdır. Annesinin bipolar bozukluğu olan Mia’nın hayatını anlatılmaktadır. Mia, erkek kardeşi Jamie ile birlikte annesinin iniş çıkışlarıyla baş etmekte zorlanır. Jamie göründüğü gibi değildir. Mia ise ondan korkmaktadır. Yavaş yavaş Jamie’nin yalnızca Mia’nın zihninde var olabileceğine inanmaya başlar. Zorlayıcı ve şaşırtıcı bir sonu olan bu hikâyede Mia’nın okulunda bulunan silahlı bir adam olduğu söylenmektedir. Mia’nın içinde ise bu adamın kim olduğunu bildiğine dair bir his vardır.

6. Keren David, When I Was Joe

Çoklu Kişilik Bozukluğu Hakkında Kaleme Alınmış Kurgusal Romanlar

Çoklu kişilik bozukluğu hakkında İngiliz yazar Keren David tarafından yazılmıştır. Ty, İngiliz bir gençtir. Londra’da yaşayan güçlü bir ailenin karıştığı, bir çocuğun bıçaklanarak öldürülmesi olayına şahit olur. Bu suça tanık olduktan sonra, Ty annesiyle birlikte tanık korumasına girer. Ancak sonuçlar beklendiği gibi basit ilerlemez. Polise ifade verdikten hemen sonra kapılarının önünde bir bomba patlar. İlerleyen aylarda Ty, Joe olur. Bazen iki kişilik insana tuhaf bir özgürlük verir. Ty’ın, Joe ile hayatına yeniden başlama şansı varmış gibi görünür. David okuyucularını birçok sırrın saklandığı Ty’ın ruhuna götürürken gergin bir yolculuk oluşturur.

7. Kat Zhang, What Left of Me

Çoklu Kişilik Bozukluğu Hakkında Kaleme Alınmış Kurgusal Romanlar

Çoklu kişilik bozukluğu hakkında kaleme alınmış kurgusal romanlar listemizin en ilginci What Left of Me’dir. Eva ve Addie bir bedeni paylaşarak doğan iki ruhtur. Bu iki ruhun her zaman aynı bedende doğduğu söylenir. Büyüdükçe yalnızca bir tanesinin kalabileceği bedende, Eva’nın gittiği düşünülür. Aslında Eva kontrol edemediği bir bedene hapsolmuştur. Distopik romanda iki kişilik arası geçişler zor fark edilir. Eva ve Addie’nin sırları ortaya çıktığında ise hükümet bunu düzeltmeye karar verir. Ruhlardan birinin ortadan kaldırılması için tesise kalıcı olarak gönderilirler. Eva ve Addie birbirlerini kaybetmeden kaçmak zorundadır.

8. Dave Cousins, Fifteen Days Without a Head

Çoklu Kişilik Bozukluğu Hakkında Kaleme Alınmış Kurgusal Romanlar

Çoklu kişilik bozukluğu hakkında kaleme alınmış kurgusal romanlar içinde enteresan ismiyle dikkat çeken, Başsız 15 gün kitabıdır. Romanda henüz 15 yaşında ve 1,80 boyunda olan Laurence’in hayatı ele alınır. Depresif ve alkolik bir annesi vardır. Kardeşi Jay 6 yaşındadır. Bir meleğe benzeyen Jay kendini köpek zanneder. Önüne çıkan herkesi ısırır. Parçalanmış ailesini bir arada tutmaya çalışan Laurence, birçok sorumluluk üstlenir. Bir süre sonra kendi annesi gibi giyinir ve hatta radyoda ölü bir adamı taklit eder. Komik ve gerçeküstü anlarla dolu ilgi çekici bir gerilim kitabıdır. Aile, affetme ve umut hakkında hassas ve dürüst bir hikâyedir.

9. Kim Noble, All of Me

Çoklu Kişilik Bozukluğu Hakkında Kaleme Alınmış Kurgusal Romanlar

Türkçeye “Hepimiz” olarak çevrilen kitap, çoklu kişilik bozukluğu hakkında kaleme alınmıştır. Biyografi türünde yazılmış olan eser yazarın kendi hayat hikâyesini anlatmaktır. Kitapta, bir sabah uyandığında başucunda yarısı içilmiş bir çay bardağı olmasının tam aksine çayı sevmemenin verdiği hislerle başa çıkmanın yolları anlatılır. Üzerinde durulan bir diğer konu ise kontroldür. Hikâyesi çocukluk, genç kızlık, kadınlık ve anneliğin getirdiği sorumlulukların yanında hastalığından ötürü yaşadığı olaylarla sarsıcıdır. Cesaretle yazılmış bu roman hayatını anlamlı kılma ve çocuğunu geri kazanmaya çalışan bir kadının hikâyesidir.

10. Hillary Jordan, When She Woke

Çoklu Kişilik Bozukluğu Hakkında Kaleme Alınmış Kurgusal Romanlar

Türkçeye “uyandığında” olarak çevrilen, insanların yaşamlarında sorgulamaları gereken yerlere değinen distopik romandır. Roman, din devleti haline gelmiş bir ABD’de geçer. Suçluların işledikleri suça göre ten renkleri, vücutlarına verilen bir virüsle değiştirilir. Eser, insanların toplum içinde suçlarından dolayı utançla yaşamak zorunda bırakıldıkları bir dünyayı anlatır. Hannah ise evlilik dışı bir ilişki yaşayıp, kürtaj yaptırır. Daha sonra cezası ise on altı yıl boyunca kırmızı olarak yaşamak olur. Ailesi tarafından reddedilen Hannah, dini eğitim merkezine kaldırılır. Yaşadığı olaylarla birlikte çıktığı bu yolculukta çocukluğundan beri öğrendiği şeylerle hesaplaşır.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim

Yorum (1)

  1. 28 Ocak 2021

    That was a great article to read it. I translated it to read. I recommend you to write an Article in English. Keep working!

Bir yanıt yazın