Çocuklarda Zekâ Gelişimini Tetikleyici 10 Etkili Yöntem

5 dk okuma süresi


Çocukların beyin gelişimleri dünyaya geldikleri andan itibaren çevresel ve ailesel faktörlerle sürekli gelişme eğilimindedir. Yenidoğan bir bebekte öğrenme ve gelişme süreci hemen başlar. Çocukların sorulan sorulara verdikleri tuhaf cevapların nedeni de aslında zihinlerinin çok fazla bilgi ile dolu olmadığındandır. Bu yüzden zihinleri hızlı bir yükselişe kolayca adapte olabilir. Aslında sekiz farklı zekâ türü için farklı zekâ geliştirme yöntemleri uygulanmaktadır. Zekâ, çok fonksiyonlu olduğu için zekâ geliştirme teknikleri yapılan hataların aksine gelişim yönüne göre incelenmelidir. Çocuklarda etkili uygulamalardan zekâ gelişimini tetikleyici, oyun oynamak gibi, 10 yöntem örnek verilebilir. Keyifli okumalar!

1. Sağlam Kafa Sağlam Vücuttadır

Çocuklarda Zekâ Gelişimini Tetikleyici 10 Etkili Yöntem

Çocukta var olan zekânın ortaya çıkarılması beyin gelişiminin etkisiyle olurken beyin gelişimi diğer vücut sistemlerinin sağlıklı olmasıyla ilişkilidir. Buna göre çocuğun bulunduğu çevresel şartlar, geçirdiği rahatsızlıklar, uygunsuz beslenme gibi etmenler beden sağlığını olumsuz etkilediği için beyin sağlığını da olumsuz etkiler. Çocukların zekâ gelişimini artırmak için yaşına uygun spor faaliyetlerine yönlendirmek gerekir. Beynin güçlü kalmasını sağlamak, öğrenme ve bellek merkezini güçlendirir. Araştırmalara göre beynin daha uyanık olmasında spor yapmanın faydaları kanıtlanmıştır. Birçok spor dalı bedensel zekâ gelişiminde önemli rol oynar. İnsan hareket etmeye devam ettiği sürece zekâ arttırma süreci de devam eder.

2. Sözel Zekâ Gelişiminde Kitap

Çocuklarda Zekâ Gelişimini Tetikleyici 10 Etkili Yöntem

Kitap okumak beynin sağ ve sol lobunu beraber geliştirmektedir. Kitap okurken beynin sol tarafıyla algılanan kavramlar, sağ tarafıyla hayal edilmektedir. Dolayısıyla kitap okurken kitaptaki resimler ve konu hakkındaki yorumlar zekâ gelişimine olumlu katkı sağlar. Aynı zamanda kitaplar merak duygusunun gelişimine katkı sağlar. Kitaplardaki olay örgüsü ve bilgiler sayesinde çocuk bilgiyi alma ve kategorize etme becerilerini geliştirir. Bu da beynini daha kolay aktive etmesini sağlar ve öğrenmesini kolaylaştırır. Okumak yetişkinler üzerinde bile büyük etiliyken gelişim çağında olan çocuklar için etkileri daha fazladır. Okuyan çocuk düşünür, düşüncelerini kategorize eder, şema oluşturur ve düşüncelerini sistemli bir hale getirerek sunma becerisini kazanır. İfade yeteneği daha başarılı olur.

3. Görsel Zeka İçin Resim Yapmak

Çocuklarda Zekâ Gelişimini Tetikleyici 10 Etkili Yöntem

Zekâ gelişimini tetikleyici 10 yöntem arasından çocuklarda etkili olanı resim yapmaktır. Beyin bilgileri girdi, işlem ve çıktı süreci ile çalışır. Çocuğun baktığı bir resmi anlatması, onu bir öyküye dönüştürmesi ya da tam tersi bir öyküyü resme çevirmesi, dinlediği şarkının resmini yapması gibi pratikler beynin kapasitesini arttırır. Resim yaparak çocuklar aslında küçük kaslarını etkin bir biçimde kullanmayı öğrenirler. Göz ve el koordinasyonu sağlanır. Çocuk yeni figürler çizdikçe bundan hoşnut olur. Çevresinden de onay alıyorsa bu hoşnutluk oranı artar. Bir şeyler başardığına dair olan inancı artar ve bu da öz güven oluşturmasını sağlar. Resim bir iletişim aracıdır. Kullandığı renklerle, çizdiği çizgilerle iç dünyasını kâğıda yansıtır.

4. Bulmacalar ve Satranç

Çocuklarda Zekâ Gelişimini Tetikleyici 10 Etkili Yöntem

Mantıksal ve matematiksel zekâ türü soyut ve kavramsal olarak düşünebilme yeteneğini ifade eder. Mantıksal zekânın gelişiminde sıkıcı aktiviteler yerine kart oyunları gibi eğlenceli oyunlar oynanabilir. Kart oyunları gibi bulmacalar da zekâ gelişiminde oldukça faydalıdır. Bulmacalar çocuklar için hem eğlenceli hem de öğretici bir aktivitedir. Çocuklar için satranç oynamak da sayısal zekâyı geliştirmede etkilidir. Satranç oynayan çocukların kavrama yetenekleri hızlı gelişmektedir. Derslerde işlenen konuları daha iyi kavramak ve kavramları akılda tutmak amacıyla bulmacalar kullanılabilir. Bulmacalar analitik düşünme ve problem çözme konularında yetenek geliştirirken satranç konsantre olma ve dikkatle gözlemleme yeteneklerini geliştirir.

5. Sağlıklı Beslenmek

Çocuklarda Zekâ Gelişimini Tetikleyici 10 Etkili Yöntem

Doğru besinlerin zekâ gelişimi üzerindeki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Doğal beslenmeden uzaklaşmak çocukların zekâsını olumsuz etkiler. Hazır gıdaların içerisinde kullanılan bazı yağlar ve katkı maddeleri, vücut sağlığının yanı sıra beyin sağlığını da olumsuz etkiler. Çocukların doğal ve sağlıklı beslenmesi bu nedenle çok önemlidir. Çocukların özellikle alması gereken besinler arasında balık ve balık yağı en ön sıradadır. Ayrıca bilinenin aksine balık yağı sadece balıkta yoktur. İçerisinde bulunan omega 3 ve omega 6 gibi maddeler ceviz, yumurta, zeytin ve zeytinyağında da bulunur. Fakat besin değeri olarak hiçbiri balığın yerini tutmaz. Bu sebeple zekâ gelişiminde balık ciddi oranda etkilidir.

6. Doğacı Bir Kişilik

Çocuklarda Zekâ Gelişimini Tetikleyici 10 Etkili Yöntem

Zekâ gelişimini çocuklarda tetikleyici bu 10 etkili yöntem arasına mutlaka natüralist zekâ geliştirme teknikleri de girer. Bu zekâ türündeki çocuklarda canlıların arasındaki farklılıkları anlama isteği ve doğal yaşama karşı bir duyarlılık vardır. Zihnini doğa üzerine yoran, doğal yaşamı araştıran ve bu konularda sürekli düşünce egzersizi yapan kişilerdir. Bu zekâya sahip kişiler hayvanlara, bitkilere yani genel olarak doğaya olan hayranlıklarıyla bilinirler. Bu özelliklere göre kapalı ortamlar yerine dışarıda daha fazla vakit geçirmek, bitki yetiştirmek gibi aktiviteler zekâ gelişiminde katkı sağlar. Doğa ile iç içe yapılan kısa bir yürüyüş çocukların zekâsını tetikleyici etkili bir yöntemdir.

7. Yeterli Ve Sağlıklı Uyku

Çocuklarda Zekâ Gelişimini Tetikleyici 10 Etkili Yöntem

Zekâ gelişimini tetikleyici yöntemlerden 10 etkili yöntem çocuklarda zekâ potansiyelinin genetik yolla aktarılmadığını kanıtlar. Yani çocuğun zekâ potansiyelinin ortaya çıkarılmasında doğum öncesinin etkili olduğu kadar doğum sonrası da önemlidir. Doğum sonrası etmenlerinden birisi de uykudur. Bebeklikten itibaren çocukluğun her döneminde yeterli ve kesintisiz uyku kişide pek çok fayda sağlar. Vücut gelişiminde etkili olduğu kadar beyin gelişimi için de son derece önemlidir. Bu nedenle çocukların kaliteli uyku almalarını sağlamak için gerekli ortam sağlanmalıdır. Ayrıca, tiroit bezinin iyi çalışmaması durumunda zekâ geriliği riski doğar. Bu yüzden doğumdan hemen sonra bebekten topuk kanı alınarak değerlendirme yapılması istenilebilir.

8. Ruhun Gıdası Müzik

Çocuklarda Zekâ Gelişimini Tetikleyici 10 Etkili Yöntem

Müzik ruhun gıdasıdır. Yapılan araştırmalar, müzikle ilgilenen çocukların yetişkin olarak daha yüksek IQ’lara sahip olduğunu gösterir. Müzik ruhu beslerken aynı zamanda hayal gücünü aydınlatır. Çocuğun zihnini birçok gelişime açmak için müzik güzel bir araçtır. Bir müzik aleti çalarken el, göz ve kulağın bir arada kullanımının sonucu olarak beyin, farklı bölgelerini iş birliği içerisinde çalıştırır. Bu sayede birden fazla alana odaklanmayı gerektiren enstrümanlar zekâyı geliştirir. Aslında bu yolla ritmik zekâ geliştirilmektedir. Bununla birlikte ritmik zekâsı gelişmiş insanların sesleri doğru analiz ederek doğru kullandıkları görülmektedir. Ayrıca notalarla araları iyidir. Ritmik düşünme ve ritmik hareketlerde başarılıdırlar.

9. İçsel Sorgulama

Çocuklarda Zekâ Gelişimini Tetikleyici 10 Etkili Yöntem

Sekiz farklı zekâ türü arasından içsel zekâ gelişiminde kendini anlayabilme, kim olduğunu bilme ve ne yapabileceğinin farkında olma konuları yer alır. İçsel zekâyı geliştirmek için çocuklarınızı dışarıdan bir göz ile yorumlayabilirsiniz. Kendisi hakkında dinledikleri ile düşünmeye başlar. Çeşitli kişilik anketleri de doldurularak sonuçlar incelenebilir. Kişisel hedef belirlemek de zekâ gelişimi için önemlidir. Günün sonunda kendisini sorgulaması istenen bir çocukta da zekâ gelişimi gerçekleşir. Mesela gün içerisinde hangi duyguları yaşadığı, bu günden bir şey çıkarmak veya eklemek ister miydi gibi içsel bir sorgulama yapması sağlanabilir.

10. Her Şeyden Önce Sevgi

Çocuklarda Zekâ Gelişimini Tetikleyici 10 Etkili Yöntem

Bir çocukta var olan potansiyelin ortaya çıkarılması için mutlaka sevgi gerekir. Bebeğin ilk doğduğu anda anne babadan aldığı sevgi, sonrasında yakın çevrenin verdiği sevgi, çocukta da sevgi duygusunun gelişmesini sağlar. Pozitif gelişimin bir göstergesi olan bu durum zekâyı da doğrudan etkiler ve geliştirir. Çocuklarda sağlıklı bir gelişim için çocuklarla iletişim kurmak, oyun oynamak, dinlemek ve konuşmak mutlaka yerine getirilmelidir. Çocuklar ebeveynleri ile birebir iletişim içerisindeyken oyun oynamak beyin gelişimi açısından oldukça faydalıdır. Çünkü çocuk bu sevgi ortamında öğrendiklerini pekiştirir. Sevgisiz ortamlarda büyüyen bireylerde, potansiyeli olmasına rağmen zekâ gelişimi geç olabilmektedir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
5
Beğen
Mutlu Mutlu
0
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak