1. Anasayfa
  2. Müzik

Çalması Epey Sabır İsteyen Zorlu Müzik Aletleri


0

Enstrümanların hepsi inanılmaz müzik aletleridir ve bütün enstrümanları çalmak aslında çok zordur. Bu zorluklarla mücadele ederek sabrederseniz eğer başarılı bir şekilde istediğiniz müzik aletini çalabilirsiniz. Çalması sabır isteyen epey zorlu müzik aletleri öğrenmek elbette kolay olmayacaktır. Bu durumda disiplinli çalışmalarınızın meyvesini beklemelisiniz. Geçmişten günümüze birçok ünlü müzisyen bu enstrümanları çalmayı sabırsız bir şekilde öğrenmemişlerdir. Hepsi başta zorlu bir yoldan geçtiler ve bu zorlu yolun sonunda güzel melodilere ulaştılar. En çok zorlanılan ve bu yüzden de sabır isteyen bu on enstrümanı keyifle okuyabilirsiniz!

1. Arp

Çalması Epey Sabır İsteyen Zorlu Müzik Aletleri

Arp, çok telli olmasından dolayı telli çalgılar arasına girmektedir. Arpın tellerinin yapımında naylon, tel veya ipek kullanılır. Şeklinin düzenli olarak geliştirilmesi modern müziğin içerisinde sürdürülebilirliğini kolaylaştırmıştır. Çalmayı öğrenmek için el pozisyonlarına ve el tekniklerine hakim olunması gerekir. Öğrenmeyi zorlaştıran notaları düzleştirmek ve keskinleştirmek için parmaklara hakim olmak önemlidir. Elleri ve ayakları notalara göre koordine ederek birkaç kez değiştirmek ise başka bir zorluktur. Çok fazla pratik gerektirir. Yani müzik aletleri arasında çalması epey zorlu ve sabır isteyen bir enstrümandır.

2. Bateri

Çalması Epey Sabır İsteyen Zorlu Müzik Aletleri

En eski müzik aletlerindendir ve geçmişten günümüze temel tasarımı değişmeden kalmıştır. Müzik aletlerinin perküsyon yani vurmalı grubuna aittirler. Temel kurallarını öğrenmek oldukça kolaydır ancak derinlere indikçe davul çalmak, koordinasyon ve dayanıklılık ister. Aslında davul çalmak aynı anda birden fazla enstrüman çalmaktır. Ustalaşmak için çok fazla pratik gerektirir. Bateri çalmak isteyen birisi belirli egzersizlerle çalışarak başlayabilirler. İlk olarak bagetleri tutmayı öğrenmek gerekir. İkinci adım duruştur ve üçüncü adım ise vuruştur. Bateri, çalması epey zorlu ve sabır isteyen müzik aletleri sınıfındadır.

3. Piyano

Çalması Epey Sabır İsteyen Zorlu Müzik Aletleri

Dünyanın en tanıdık enstrümanlarından biridir. Yaklaşık olarak on sekizinci yüzyıldan beri varlığını sürdürmektedir. İtalyanca pianoforte denen bu enstrümanın adının kısaltılmış halidir. Piano ve forte, İtalyanca ‘yumuşak’ ve ‘güçlü’ anlamına gelir. Bu anlamlar piyanonun sesi ürettiğindeki seviyeleri, değişimleri gösterir. Çalması çoklu görevler gerektirir. Bir klavye kullanılarak çalınır. Aynı anda müzik notalarını okurken her iki elinizi de kullanmanız gerekir. İki elinizi kullanma yetisi hemen oturmayabilir çünkü beyninize kolay olmayan bir şeyi yapmasını istiyorsunuz fakat başlangıç sürecini atlattıktan sonra bu duruma alışılır. Günümüzde caz ve klasik müzik türleri ile daha çok kullanılsa da birçok müzik türünde kullanılabilen bir müzik aletidir.

4. Kanun

Çalması Epey Sabır İsteyen Zorlu Müzik Aletleri

Kanun çalmak ilk etapta kolay gibi gözükse de gittikçe zorlaşan bir enstrümandır. Teknik olarak bu enstrümanda diğerlerine göre sesleri çıkarmak daha kolay olabilir fakat ustalaşmak zordur. Kanun üç buçuk oktavlık ses sahası içerisinde çok zengin bir enstrümandır. Üzerinde çok nota vardır ve hepsi açık denilen ses türündendir. Genelde oturarak veya bağdaş kurarak çalınan bir çalgıdır. İki elin işaret parmağına takılan metalden olan aletlere mızrap denir. Mızraplarla tellere dokunularak çalınır. Enstrüman, çalan kişi ile birlikte olgunlaşır yani sabır gösterdiğiniz sürece bu işte olgunlaşarak zorlu denilen melodileri bile zamanla çıkarabilirsiniz.

5. Korno

Çalması Epey Sabır İsteyen Zorlu Müzik Aletleri

Salyangoz kabuğu gibi kıvrımlı bir şekli vardır. Üflemeli bir çalgıdır. Adı İtalyancada ‘boynuz’ anlamına gelen ‘corno’ sözcüğünden türetilmiştir. Antik Mısır, Roma ve Mezopotamya’da yapılan ilk örnekleri boynuzdandır ve işaret vermek, avcılara yol göstermek gibi işlevlerde kullanılmıştır. Dudaklar gevşek bırakılırsa bas sesler gergin tutulursa tiz sesler elde edilmektedir. Çalan kişinin dudak pozisyonunun küçük değişimleriyle sesler değişmektedir. Ayrıca sesi çıkarabilmek için güçlü bir akciğere ihtiyaç vardır. Bunlara göre korno, çalınması çok güç ve yorucu bir çalgıdır. Ayrıca büyük gövdesinde parmaklar tuşları çevreleyebilmelidir ve bu da çalmayı zorlaştırmaktadır.

6. Ney

Çalması Epey Sabır İsteyen Zorlu Müzik Aletleri

Ney öğrenmek demek sadece nota bilmek ile sınırlı değildir. Gerekli bir nefes kapasitesi ney çalmak için önemlidir. Bunların yanında duruş, hareket ve en önemlisi duyguyu yaşamak gerekmektedir. Ney öğrenmek zordur ama imkânsız da değildir. Her yaştan birey uygun koşullar sağlandığı müddetçe ney öğrenebilir. Başlarda zorlanılsa da öğrendikten sonra kolaylaşır. Nefes, ilgi ve en önemlisi sabır ister. Çalgının eski dönemlerde dinsel törenlerde kullanıldığı tahmin edilmektedir. Günümüzde ney, tasavvuf müziğinin önemli bir simgesidir. Müzik aletlerinde genelde çalmak kelimesi kullanılır fakat ney için üflemek tabiri kullanılır.

7. Obua

Çalması Epey Sabır İsteyen Zorlu Müzik Aletleri

Obua bir nefesli çalgıdır. Çift kamışlı bir ağızlığı, ince bir gövde ve anahtarlar ile kapatılmış delikleri vardır. Bu enstrümanı çalan kişiye oboist denir. Çalması gerçekten zor olan bir müzik aletidir. Bir melodi oluşturmak için nefesinizi tutmanızı ve sürekli parmaklarınızı değiştirmenizi gerektirir fakat her şeyde olduğu gibi sabır ile çalışıldığı zaman yapılamayacak bir şey değildir. Obua ses çıkarma konusunda çaba gerektiren bir enstrüman olduğu için fiziksel kondisyonu iyi olan kişiler tercih edebilir. En büyük zorluğu da zaten eforlu bir enstrüman olmasıdır yani üflerken zorlanılır. Çeşitli müzik enstrümanları arasında sesi ile kolayca ayırt edilebilen bu alet on yedinci yüzyılda ortaya çıkmıştır.

8. Gayda

Çalması Epey Sabır İsteyen Zorlu Müzik Aletleri

Gayda zurnalı ve tulumlu bir çalgıdır. Tuluma oturtulmuş dört düdük ve bir üfleme borusundan oluşur. Nefesli bir çalgı olmakla birlikte İskoçyalıların millî çalgısı olarak da bilinir. Koltuk altında tutulabilen bir tulumu vardır ve gaydayı çalabilmek için oraya hava doldurulur. Daha sonra bu tulum kolla sıkıştırılır, böylece içindeki hava düdük borularına iletilir. Geleneksel müzikte yaygın olarak kullanılmaktadır fakat metal, hip hop, klasik ve rock gibi daha az geleneksel müzik türlerinde de kullanıldığı oldu. Gayda geçmiş zamanlarda savaş sırasında düşmanları korkutmak için kullanıldı bu yüzden seferlerde bir savaş silahı olarak kabul edildi.

9. Keman

Çalması Epey Sabır İsteyen Zorlu Müzik Aletleri

Perdeli bir çalgı aleti olduğu için diğer çalgı aletlerine göre biraz daha çalan kişide yetenek istemektedir. Her müzik aletinde olduğu gibi püf noktaları öğrendiğiniz zaman enstrümanı çalmak kolaylaşır. Keman asıl biçimini geçmişten bugüne korumakla birlikte 19. yüzyılda bazı değişikliklere uğramıştır. Günümü kemanında ise gövde ve sap daha uzundur ve köprü yüksektir. Tutulması zordur, çünkü parmaklarınızı yüzeyde yönlendirmek gerekir. Teller üzerindeki yay konumu da eğer uygun değilse tonu yakalayabilmek zorlaşır. Keman bugün, klasik, caz, halk müziği, rock and roll gibi pek çok müzik dalında severek kullanılmaktadır.

10. Akordeon

Çalması Epey Sabır İsteyen Zorlu Müzik Aletleri

Körüklü bir kutu şeklindedir. Akordiyonistler tuşlara basarak körüğü sıkıştırır veya genişletirler böylelikle akordeonu çalarlar. Diğer müzik aletlerine göre biraz daha genç bir çalgıdır, yirminci yüzyılda keşfedilmiştir. Akordeonda ellerin pozisyonunun sabit olmaması kolay olmayan çalgılar sınıfına katılmasını sağlar. Çalabilmek için mutlaka temel düzeyde de olsa bir nota bilgisine sahip olmak gerekir. Basit ve güzel parçalar, çalışıldığı takdirde ve ders alındığı zaman çalınabilmektedir. Bu çalgı kolay gibi görünebilir fakat her çalgıda olduğu gibi akordeonda da derinleşmek zordur. Amatör çalışmalar ile uzun zaman alır. Her çalgı iyi çalınacaksa emek ve zaman ister.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim
İlginizi Çekebilir