Küreselleşen dünyada ürün ve hizmet pazarlamanın önemi gün geçtikçe artmaktadır. Büyük şirketler sürekli olarak ürünlerini pazarlamanın yeni yollarını düşünürler. Eğer bir ürünün yeni bir özelliği yoksa o ürünün pazarlaması daha da zorlaşır. Bu nedenle büyük şirketler; faaliyet gösterdiği pazardaki ürünlerini rakiplerin ürünlerinden ayırmak, aynı zamanda da tüketicide olumlu bir algı oluşturmak için etkili ve ilginç pazarlama taktikleri geliştirirler. Büyük şirketler tarafından uygulanan ve bilinen en ilginç pazarlama taktikleri içinden 10 tanesini sizler için listeledik. Keyifli okumalar!
1. McDonald’s
Ünlü fast food zinciri McDonald’s, gerilla pazarlama tekniğini başarılı bir şekilde uygulayan büyük şirketlerden biridir. Gerilla pazarlama; 1980’li yıllarda ortaya çıkan, az maliyetle çok kazanç elde etmeye yönelik bir tekniktir ve Markanın tüketicinin bilinçaltına yerleşmesinde etkilidir. McDonald’s ise bu pazarlama taktiğinin bir örneğini 2010 yılında İsviçre’de uygulamıştır. Yaya geçidini oluşturan beyaz çizgileri sarıya boyamışlar ve patates kızartması kutusunu resmetmişlerdir. Yaya geçidi, işlevini koruyarak pazarlanmak istenen ürüne dönüşmüştür. Böylece ürünün birçok insan tarafından görülmesi sağlanmıştır.
2. Sarelle
Büyük şirketler tarafından uygulanan en iyi pazarlama taktikleri listemizdeki tek yerli marka: Sarelle. Kakaolu fındık kreması markası Sarelle, 1960’lı yıllarda ortaya çıktığında güçlü rakibi Nestlé ile rekabet etmek zorunda kalmıştır. Bu yarışta öne geçmek için ilginç ve dahiyane bir pazarlama taktiği uygulamıştır. İçindeki kakaolu fındık kreması bitince su bardağı olarak kullanılabilen cam ambalajlar tasarlayan Sarelle, özellikle dönemin ev hanımlarının dikkatini çekmeyi başarmıştır. Sarelle’nin tercih edilmesini sağlayan cam bardaklar sayesinde ürünün satışları artmıştır ve Sarelle bardak takımları birçok insanın evinde yer almıştır.
3. Marlboro
Dünyaca ünlü sigara markası Marlboro, satışa başladığı ilk zamanlarda sigara paketlerini kapaksız tasarlamıştır. Böylece tüketiciler sigara paketini ceplerinden çıkarmaksızın sigaraya ulaşabilmektedir. Ancak bu durum markanın görünürlüğünü olumsuz yönde etkilemiştir. Çünkü diğer insanlar sigaranın markasını görememektedir. Bunu fark eden şirket, sigara paketi tasarımında değişikliğe gitmiştir. Sigara paketlerini kapaklı hale getiren Marlboro, tüketicilerinin sigara paketini ceplerinde tutmasını önlemiş ve markanın diğer insanlar tarafından görülmesini sağlamıştır.
4. Twix
Çikolatalı bisküvi markası Twix, Amerika’daki rakiplerinden farklılaşmak için ilginç bir pazarlama taktiği uygulamıştır. Twix, çikolata ve karamel kaplı bisküvi çubuğunu Amerikalıların çok sevdiği bir içecek olan kahveyle birleştirmiştir. Bunu kendi yarattıkları bir aparat yardımıyla gerçekleştirmişlerdir. Aparat, kahve fincanının iç kısmına yerleştirilir ve içinden Twix çubuğu geçirilir. Çikolata ve karamel eriyip kahveye karışır. Geriye ise kahvenin yanında yiyebileceğiniz bisküvi kısmı kalır. Sonuç olarak tüketici, Twix ürününü farklı bir şekilde deneyimlemiş olur.
5. Red Bull
1987’de Avusturyalı Dietrich Mateschitz tarafından kurulan bir enerji içeceği markasıdır. Red Bull’un kurulduğu ilk zamanlarda Avrupa’da bir enerji içeceği pazarı yoktu. Kendi pazarını kendi yaratan Red Bull içeceğinin başarısı, uyguladığı pazarlama taktiklerinin bir sonucudur. Kulaktan kulağa pazarlama taktiğini başarıyla uygulamıştır. Önce üzerine dev Red Bull kutusu monte edilen arabalar üniversite kampüslerinin etrafında dolaşmaya başlamıştır. Daha sonra da parti ve etkinliklere ücretsiz dağıtılan içecek zamanla öğrencilerin dikkatini çekmiştir. Öğrenciler arasında kulaktan kulağa yayılan Red Bull gün geçtikçe popülerleşmiş ve dünyaya yayılmıştır.
6. Ikea
Ikea, dünyanın en büyük mobilya perakendecisidir. Uygun fiyatlı, şık ve modern tasarımlı ürünler satar. Ikea’nın uyguladığı birçok pazarlama taktiği vardır. Şirketin pazarlama taktiklerinden birisi şudur: Mağazaları uzun ve kıvrımlı koridorlarla dizayn edilmiştir. Bu sayede müşterilerin her bir ürüne farklı açılardan bakabilmesi sağlanır. Amaç, ürünleri tekrar tekrar gören müşteride satın alma isteği uyandırmaktır. Ikea’nın bir diğer ilginç pazarlama taktiği ise mobilyalarını müşterilerine demonte olarak teslim etmesidir. İnsanlar, üretiminde kendi katkısının bulunduğu ürünlere daha çok değer verirler. Dolayısıyla müşteriler satın aldıkları Ikea ürünlerini kendileri monte ederek, şirkete ve ürüne daha çok bağlılık gösterirler.
7. Nivea
Nivea, ebeveynlerin çocuklarına güneş kremi kullanmanın önemini anlatmalarına yardımcı olacak bir ürün yaratmıştır: Nivea oyuncak bebekleri. Lotte ve Max isimli oyuncak bebekler, çocuklara güneşin zararlı ışınlarından korunmayı öğretilmesinde etkili olmuştur. Bu oyuncak bebekler UV ışınlarına tepki veren özel bir plastikten türünden yapılmıştır. Korunmasız bir şekilde güneş ışığına bırakılınca kırmızı renge dönerler ve adeta “güneş yanığı” olurlar. Ancak üzerlerine Nivea güneş kremi sürülünce eski hallerine geri dönerler. Nivea bu yolla hem çocuklara zararlı UV ışınlarından korunmayı öğretmiş, hem de çocuklara yönelik güneş kremi ürününün satışını artırmayı başarmıştır.
8. Harley-Davidson
1903 yılında kurulan dünyaca ünlü motor şirketi Harley-Davidson çeşitli türlerde motosikletler üretmektedir. Harley-Davidson’ın pazarlama stratejisi, müşteri ile markanın bağlantısını kurmak ve müşteriye kişisel bir deneyim sunmak üzerinedir. Şirket, müşterilerinin motosikletlerini özgürce modifiye etmeleri ve özelleştirmeleri için indirim imkanı sunar. Bununla birlikte müşteri sadakatine çok önem veren Harley-Davidson’ın, Harley motosiklet meraklıları için “Harley Owners Group” adında bir grubu vardır. Gruba giren üyeler kendilerini marka ile bütünleştirmiş olur. Ayrıca Harley-Davidson, kendi logosunun dövmesini yaptıran müşterilerine de indirim uygulamaktadır.
9. Starbucks
Dünyanın en büyük kahve zinciri Starbucks’ın kendine has satış ve pazarlama geleneği vardır. Starbucks çalışanları, sipariş esnasında müşterilerden isimlerini ister. Sonra bu isimleri kahve bardaklarına yazarlar ve müşteriye ismiyle hitap ederler. Bu yöntem müşterilerin kendilerini özel hissetmesini sağlar ve sonucunda müşteride marka sadakati oluşur. İlginç olan taraf ise, müşterilerin kendi isimlerinin yazılı olduğu Starbucks bardaklarının fotoğrafını çekip sosyal medya hesaplarında paylaşmalarıdır. Bu paylaşımlar sayesinde Starbucks içerikleri sosyal medyada yayılır. Bu şekilde şirket dolaylı olarak kendi reklamını yapmış olur.
10. Louis Vuitton
Büyük şirketler tarafından uygulanan en ilginç pazarlama taktikleri listemizin son sırasında Louis Vuitton bulunmaktadır. 1854 yılında kurulan Louis Vuitton; elbise, çanta, saat, ayakkabı, mücevher ve güneş gözlüğü üretiminde faaliyet gösteren lüks kategorideki bir markadır. Ürünlerini her zaman bir üstünlük sembolü olarak konumlandırarak itibar kazanmıştır. Aynı zamanda marka daima zengin ve seçkin tüketicilere yönelik üretim yapmıştır ve buna yönelik bir pazarlama stratejisi geliştirmiştir. Louis Vuitton, hiçbir zaman ürünlerinin fiyatlarına indirim uygulamaz. Ayrıca ürünlerini “sınırlı sayıda” çıkarırlar. Bu strateji tüketicilerde, ürünleri satın almak için acele etmeleri gerektiği algısını oluşturur.