Tarihte mağara dönemine kadar uzanan ve ressamlık mesleğiyle beslenerek daha çok yükselen illüstrasyon, bir sanat olmanın yanında artık pek çok alanda kullanılıyor. Reklam ve grafik tasarım alanında da çok sık rastladığımız çizimler artık çantalarımızda tişörtlerimizde de yer almaya başladı. Sanatçılarıysa giderek artıyor ve insanlar tarafından daha çok sevilerek önem veriliyor. Fakat bazıları var ki çok büyük sanatsal değerlere sahip. İster geleneksel ister dijital olsun bu illüstrasyonlar, bazen bizi mutlu ederken bazen ise düşündürüyor. Yetenekli sanatçıların birbirinden farklı tarzlardaki tasarladığı en güzel illüstrasyonlar, verdikleri mesajlarıyla ve açıklamalarıyla birlikte sizler için derledik. İsimleriyle listelediğimiz ve güzel ülkemizin sanatçılarına da yer verdiğimiz bu içeriğimize göz atarak ilham alabilir, yeni fikirler edinebilirsiniz.
1. Robert Carter
İllüstratör Robert Carter, çoğunlukla iç dünyayı, duyguları, bilinçaltını, korkuları resimliyor. Çarpıcı renkler ve gerçekçi ışık oyunlarını kullanan sanatçı hiper gerçekçiliğe yakın eserler ortaya çıkarıyor. Duyguları portreler üzerinden anlatarak insanlara, yüz ve vücut hareketlerine odaklanıyor. Pek çok tanıdık ismin portrelerinin illüstrasyonlarını da yapmış olan Robert Carter, çizimlerinde çocuk ve yaşlı gibi farklı yaşlara da yer veriyor. Renk ve duygu geçişlerini paralel bir şekilde kullanıyor. İllüstrasyonlarını dijital olarak üreten çizer fırça benzeri efektleri tercih ediyor. Renk zıtlıkları, sürreal mekan boşlukları ve yüz ifadeleri ile psikolojik sorunları betimliyor.
2. John Holcroft
John Holcroft, çevreye duyarlı ve bunu her fırsatta çizimlerinde gösteren sanatçılardan birisidir. Çizimlerinde çoğunlukla insan kaynaklı sorunlara odaklanmayı tercih ediyor. Çoğu insan doğaya zarar verdiğini düşünmüyor ya da umursamıyor. Bu zararlardan biri de oksijen kaynağımız olan ağaçları keserken havayı ve doğal dengeyi alt üst etmektir. Para kazanma amaçlı ağaçları yok etme girişimlerimizle yaşadığımız güzel dünyanın hızlıca yok oluşuna sebep oluyoruz. Artan nüfus ile birlikte ihtiyacımız olan binalar, araziler, alışveriş merkezleri ve daha niceleri de artmaya devam ediyor. John Holcroft, illüstrasyonda ağaçları kesmeyi göstererek bir de bunun üzerinden para kazanmayı da eleştiriyor.
3. Gürbüz Doğan Ekşioğlu
Zıt olguları bir arada kullanmayı tercih eden Ekşioğlu, yurt dışındaki işleriyle de biliniyor. Birçok kez The New Yorker dergisinin kapaklarını tasarlamış ve 60’tan fazla ödülün sahibi olan Türk illüstratörlerden biridir. Geleneksel yöntemle illüstrasyon çalışan Gürbüz Doğan Ekşioğlu, farklı düşünme tarzlarını kullanmayı seviyor. İllüstrasyonlarda nesneler işlevlerini kaybediyor ya da tamamen farklı yeni birer işlev kazanabiliyorlar. Bu illüstrasyonda, su yokluğunu suyun varlığı ile gösteriyor. Aynı zamanda insan ile de bağlantılı bir nesne kullanarak ve su ile bağdaştırarak ölüm ve hayatı vurguluyor. Hayatımızda suyun önemini ve su olmadan hiçbir şeyin var olamayacağını betimliyor.
4. Pawel Kuczynski
Açlık konusunu çok bariz bir dille aktaran bu illüstrasyon, çizer Pawel Kuczynski’ye ait bir eser. Yüksek zıtlıklar ve gerçekçi bir tarz tercih ederek aslında dünyada buradaki kadar gözle görülür bir gıda eşitsizliğine dikkat çekiyor. Bir tarafın daha çok yokluğa düşmesiyle ufak bir kesimin daha fazla zenginleşmesini aynı tabakta gösteriyor. Zorlu koşullar, gündem, savaş, siyaset gibi birçok farklı konularda illüstrasyonlar çalışan yetenekli çizer Pawel Kuczynski, birbirinden güzel tasarladığı eserleri ile aynı konularda tasarımlar üreten sanatçıların arasından sıyrılan en bilindik illüstratörlerden birisidir.
5. Sébastien Thibault
Sade illüstrasyonlarıyla bilinen Sébastien Thibault bu seferki çiziminde eğitimi destekleyen minimal tekniğiyle karşımıza çıkıyor. Diğer çalışmalarında siyasi göndermeler ve iç içe geçmiş figürler de kullanan sanatçı çizimlerinde pek çok farklı gündem konusunu işliyor. Kep ile deniz fenerini bağdaştırdığı bu illüstrasyonda eğitimin, öğretimin ve bilginin hayatın ilerleyen dönemlerinde kişiye ışık olacağının vurgusunu yapıyor. Kep ile okulu simgelerken aslında okul dışında da yaşamın her döneminde öğrenilenler yol gösterici olabilir. Özellikle de dünyanın her yerinde halen kadınların her konuda geri bırakılma çabalarına rağmen, sanatçının eserinde kız çocuklarının okutulmasına destek verdiği de görülebiliyor.
6. Stephan Schmitz
Azim ve başarıyı konu alan illüstrasyonda, gerçek başarıya ulaşmanın zorlu yollardan geçtiğine değiniyor. Yeteneğiniz olsa bile yükselebilmek için çalışmaya çok zaman ve enerji harcamalısınız. Bu yol başarısızlık ve hatalarınızla dolu olabilir ama pes etmeden devam etmelisiniz. Hatalarınızdan edineceğiniz tecrübeler ve o dönemde size başarısızlık gibi gelenler en iyisini yapmanıza yardımcı olacaktır. Stephan Schmitz’in daha çok insan, ilişkiler, kişisel seçimler ve hayat hakkında resmettiği minimal tarzdaki çizimlerini bulabilirsiniz. Belki Stephan Schmitz de illüstratörlük hayatında pek çok zorlu yoldan geçerek en iyi illüstrasyon tarzına ulaşmış olabilir.
7. Davide Bonazzi
Yine azimden bahseden bu illüstrasyonda başarılı illüstratör Davide Bonazzi, konuya daha başka bir noktadan bakarak durumu farklı bir boyuta taşıyor. Bir yüzme yarışından yola çıkarak ilerleyen çizer, azim ile çok çalışmanın kişiyi daha büyük yerlere getirebileceğini anlatıyor. İllüstrasyona baktığımızda bir başarının diğer bir başarının cesaretini getirebileceği fikri de ortaya çıkabilir. Sınırları zorlayarak neler yapabileceğinizi görmeli ve daima en iyisini yapmaya odaklanmalısınız. Sizi hiçbir sınır veya çerçevenin engellemesine izin vermeden her zaman ileriyi görmeli ve hedeflerinize odaklanmalısınız. En iyisini yapmaya gayret ederek pes etmeden ilerlediğinizde kendinizi okyanusta bile bulabilirsiniz.
8. Murat Palta
Yetenekli sanatçıların birbirinden farklı konular için tasarladığı illüstrasyonlar en güzel görüntüleri de ortaya çıkarabiliyor. Bu sanatçılardan biri olan Murat Palta, en iyi bildiğimiz filmleri ve minyatür sanatını bir araya getiriyor. Yakından tanıdığımız filmler sanki Osmanlı döneminde yaşanmış efsaneler gibi minyatürleşiyorlar. Kill Bill, Batman, Harry Potter gibi çok iyi bilinen filmler bu sefer beyaz perde yerine iki boyutlu haliyle canlanıyorlar. Geleneksel minyatür sanatını sinemayla çok iyi bir şekilde harmanlayan Murat Palta, figür hareketleri, boyutlar, efektler, renkler ve başrol karakterleri ile görülmemiş sahne illüstrasyonlarına sahip.
9. Burak Ağdemir
Bu yüzleri sadece görmemiz bile bizi mutlu etmeye yetiyor. Televizyonda her gün filmleri olsa sanırım her gün sıkılmadan izleriz. İllüstratör Burak Ağdemir ‘de böyle hissetmiş olacak ki bütün Yeşilçam oyuncularına kendi tarzında birer illüstrasyon hazırlamış. Türkan Şoray, Şener Şen, Hulusi Kentmen, Ahmet Mekin, Oya Aydoğan, Gülşen Bubikoğlu, Zeki & Metin gibi birçok sinema sanatçısını farklı tarzlarda görebilirsiniz. Onların üniversiteli hallerini resimlerken aynı zamanda film sahneleri veya filmlerin farklı varyasyonlarını da illüstrasyonlara dönüştürüyor. Daha çok Yeşilçam karakterleri ile bilinirliği olan illüstratör; Barış Akarsu, Orhan Gencebay, Cem Karaca, Barış Manço ve Sezen Aksu gibi nadide sesleri de unutmamış.
10. Takumi Toxin
Japon illüstratör Takumi Toxin, Amerika çizgi romanı ile kendi kültürünü birleştiriyor. İllüstrasyonlarında Yenilmezler filminin karakterlerini Ukiyo-e sanatı tarzında resimlemesiyle dikkat çekiyor. Bu çizgi roman karakterlerinin önce sinemaya daha sonra ise çini mürekkebiyle tekrar kağıda uyarlamaları bakılmaya değer birer sanat eserleri oluşturuyor. Karakterlerin yeteneklerini Japon tarzında uygulaması farklı görüntüler ortaya çıkarıyor. Demir Adamı samuray haliyle veya Ant-Man’i bir karınca üzerinde görmek isterseniz mutlaka çalışmalarına göz atmalısınız. Bir kez daha geleneksel ve günümüz kültürlerinin bir araya geldiğinde ortaya çıkardığı renkliliği görebiliyorsunuz.