Beynin En Canlı Dili Görsel Zekayı Geliştirecek Öneriler

6 dk okuma süresi


Zekamızın algılama biçimlerine göre çoklu zeka türleri, alt kategorilere ayrılmıştır. Bunlardan biri de uzamsal zeka olarak da adlandırılan görsel zekadır. Görsel zekaya sahip kişiler hafıza ve zihinde canlandırma yönleriyle yetenekli kişilerdir. Daha basit anlatmak gerekirse beyin görüp algıladıklarını bir fotoğraf albümü gibi biriktirerek hareket eder. Zamanı geldiğinde bu görselleri hatırlayabilir ya da onları referans alarak yeni görsel olgular oluşturabilir. Görsel zekaya sahip olan kişiler sanata veya tasarıma ilgilidir ve bu konularda başarılı olurlar. Görsel zekayı kullanarak yön duygusunu, hafızayı, tasarımı, pratik çözümler üretmeyi ve hayal gücünü güçlendirmek adına beynin en canlı dili olan görsel zihninizi geliştirecek öneriler sunuyoruz. Görsel zekanızı güçlendirerek günlük yaşantınızda hatta görsel zekayla bağlantılı mesleğinizde hayatınızı kolaylaştıracak, bazılarını çocuklarla bile uygulayabileceğiniz farklı testler ve yöntemleri listeledik.

1. Eşleştirme Yöntemi

Beynin En Canlı Dili Görsel Zekayı Geliştirecek Öneriler

Görsel hafızanızı güçlendirmek için hatırlamak istediklerinizi durum veya özelliklerle eşleştirme tekniğini kullanabilirsiniz. Örneğin yeni tanıştığınız birisini daha rahat hatırlayabilmek için ismi ile kıyafetinin rengini veya ismi ile anlattığı bir olaydan farklı bir olguyu eşleştirebilirsiniz. Bu sayede adını duyduğunuzda o kişinin görüntüsü belirecektir. Aslında bu yöntem hafıza kartlarının mantığı ile işlemektedir. Yabancı dil öğrenmede ya da çocuklara yeni kelime öğretmede bu tarz kelime kartları kullanılır. Eşleştirme yöntemi aynı zamanda çağrışım mantığı ile çalışır. İki görsel arasında ya da durum ve görsel arasında bağlantı kurduğunuzda birini hatırlamanız bağlantılı olan diğer her şeyi hatırlamanızı sağlayabilir. Öneriler arasında birbiri ile uyumlu olan yöntemleri ise eşleştirerek bir arada da kullanabilirsiniz.

2. Hikayeleştirme Yöntemi

Beynin En Canlı Dili Görsel Zekayı Geliştirecek Öneriler

Birden fazla olguyu aklınızda tutmaya çalışırken görsel hafızanızı kullanabilirsiniz. Bunun için hikayeleştirme yöntemini kullanarak hatırlamaya çalıştığınız konuları birbiri ile bağlantı kurarak zincirleme şekilde aklınıza gelmesini sağlayabilirsiniz. Birbiri ile bağlantılı konularda kilit noktalardaki kelimeleri seçerek, bu kelimelerle aklınızdan bir hikaye uydurabilirsiniz. Eğer birbirinden bağımsız kelimeler ise onları anlamsız da olsa ortak bir hikayeye ekleyebilirsiniz. Önemli olan burada hikayenizi zihninizde canlandırmanız ve zamanı geldiğinde bu kurguyu hatırlayarak kelimelere ulaşmanızdır. Bu yöntemi ders çalışmak veya bir sunum, konuşma hazırlamakta da kullanabilirsiniz. Görsel zekayı ilerletmenize yardımcı olacak, geliştirecek öneriler arasında en verimli uygulamalardan hikayeleştirme yöntemi beynin en canlı dili zihinde canlandırma ile size o anda anlatmak ya da hatırlamak istediklerinizi aklınıza getirecektir.

3. Listeleme Yöntemi

Beynin En Canlı Dili Görsel Zekayı Geliştirecek Öneriler

Listeleme aslında beynimizi öğrenmekte korkutan konu çokluğu ve karışıklığını maddelere indirgemektir. Bu sayede zihnimiz büyük bir konuyu anlamaya ve odaklanmaya çalışmak yerine sırasıyla daha az ayrıntılı konulara odaklanabilir. Bu şekilde daha verimli bir öğrenme gerçekleştirilmiş olur. Maddelere ayırma yöntemi sözel zeka için kullanılabileceği gibi görsel zeka içinde kullanabilirsiniz. Örneğin kendinize bıraktığınız notlarınızı veya alışveriş listeleri gibi ihtiyaç listelerinizi çizerek oluşturabilirsiniz. Ajanda tekniğinizi bu şekilde geliştirebilir ve yazılarınızın yanına belirli simgeler koyarak gün içinde o simgelerin aklınıza gelmesiyle listeyi hatırlamanıza yardımcı olabilirsiniz. Üstelik günlük hayatınızda benzer bir simgeyi gördüğünüz anda da beyniniz uyarı verecektir. Eğitimde veya iş hayatınızda bir konu üzerine çalışırken çalışma notlarınızda belirli kilit noktalarda görseller kullanmanızla görsel zekanız, sunum veya sınav anlarınızda size yardımcı olabilir.

4. Çizim Yapmak

Beynin En Canlı Dili Görsel Zekayı Geliştirecek Öneriler

İnsanlık medeniyetten önce bile birbiri ile mağara duvarlarına çizdikleri resimler ile anlaşıyordu. Çizmek insanoğlunun içinde o kadar uzun süredir var oldu ki şekillerden yazıya ulaştılar. Yazıda harflerinde birer simge yani görsel olduklarını düşünürsek aslında çizim bize hiç de uzak sayılmaz. Nasıl yaşadığınız bir olayı konuşarak veya yazarak anlatmak ayrıntıları daha rahat görmenizi ve algılamanızı etkiliyorsa, çizmek de aynı şekilde detayları görebilmenizi sağlar. Üstelik çizim yapmak görmek, incelemek, kağıda aktarmak şeklinde olacağı için çizdiğiniz nesneyi tanımanızı sağlar. Bu şekilde görsel hafızanızı güçlendirmiş olursunuz. Nesnelere sadece bakmakla kalmaz görmeye başlarsınız. Günlük yaşantınızda çok sık olmasa bile sevdiğiniz insanlarla yapabileceğiniz bir aktivite olarak uygulayabilirsiniz. Gezdiğiniz yerleri, sevdiğiniz insan yüzlerini, sevdiğinizin bir çiçeği, evinizi zihninizde canlandırıp çizerek görmeye başlayabilirsiniz.

5. Görsel Uygulamalar Kullanmak

Beynin En Canlı Dili Görsel Zekayı Geliştirecek Öneriler

Yaşadığımız teknoloji çağında sanal dünya artık sürekli hayatımızda. Bu nedenle görsel zekayı geliştirecek yöntemlerde de teknolojinin nimetlerinden faydalanabilirsiniz. Google Earth ve Google Map gibi görsel uygulamalar sizi yön duygusu bakımından destekleyebilir. Gideceğiniz yere önceden bakmak ve gerekli görsel hafızayı oluşturmak size yön bulma konusunda pratiklik kazandıracaktır. Sokak veya cadde isimleriyle farklı objeleri birleştirerek de görsel zekanızı ilerletmede kullanabilirsiniz. Sanal müzeler, sergiler gibi 360 derece olarak hazırlanan videolara bakabilir ve gezdiğiniz yerlerdeki hikayeleri, ne anlatmak istediği ve nesneleri birleştirerek gezdiğiniz ortam hakkında bir görsel hafıza oluşturabilirsiniz.

6. Görsel Bulmacalar Çözmek

Beynin En Canlı Dili Görsel Zekayı Geliştirecek Öneriler

Görsel içerikli bulmacaları görsel zekanızı geliştirmek için de kullanabilirsiniz. Yan yana koyulmuş resimlerde sıradaki resmi bulma oyunları, verilen görselleri kullanarak sıradaki olması gereken resmi zihninizde canlandırmanızı sağlayacaktır. ‘Görsel içerisindeki üçgenleri bulun.’, ‘Kaç adet yüz görüyorsunuz?’, ‘Zorluk derecelerine göre görseller arasındaki farkı bulunuz.’ sorularını ya da labirent bulmacalarını çözmeye çalışabilirsiniz. Bunlarda zihninize görseller arasında karşılaştırma, tamamlama ve ayrıştırma becerileri kazandırabilir. Yapbozlar, görsel zekayı geliştirmek isteyenler için en yardımcı olan yöntemlerden biri olabilir. Çünkü beyniniz yarım kalan birçok parçayı aklında tutarak diğer parçalardan devamını bulmaya çalışacaktır. Daha önce gördüğü bir parçanın benzer görselini gördüğünde hatırlayacak ve zihinde bunu birleştirecektir. Yapbozda parçalar küçüldükçe ve parçaların şekil ve görsel benzerlikleri arttıkça beyninizi zorlayacaktır. Bu şekilde yapboz veya benzeri oyunlar ile hem verimli zaman geçirebilir hem de görsel zekanızı geliştirmede yardımcı olabilirsiniz.

7. Görsel Anlatım Kullanmak

Beynin En Canlı Dili Görsel Zekayı Geliştirecek Öneriler

Görsel zekayı geliştirecek öneriler aslında; el, göz, zihin koordinasyonunun, beynin en canlı dili olan görsel belleğin ve zihinde canlandırmayı geliştirmeye yardımcı yöntemlerdir. Görsel zekaya sahip kişiler diyagram, grafik, infografik ve objelerin perspektifleri benzeri şekilleri kolaylıkla okuyabildikleri gibi kendileri de buna benzer ögeler oluşturabilirler. Bu nedenle önerilerimizden biri de anlattığınız, çalıştığınız, ya da herhangi bir şekilde merak edip araştırdığınız konuları görsel olarak anlatmayı denemenizdir. Örneğin üç boyutlu maketler yapabilir veya kendiniz oluşturabilirsiniz. Okuyarak anladığınız bir konuyu üç boyutlu şekliyle farklı açılardan çizerek de görsel zekanızı geliştirebilirsiniz. Zihninizde görseller canlandıkça, görsel hafızanız doldukça görsel zekanız da ilerleme gösterecektir.

8. Benton Testi Uygulamak

Beynin En Canlı Dili Görsel Zekayı Geliştirecek Öneriler

Benton Görsel Bellek Testi, daha çok performansın niteliğini belirleyen bir testtir. Testin uygulaması ve yorumlanması uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Beynin, görsel zeka kullanımının göstergesi olan görsel bellek ile anlama ve yorumlamasını test eder. Nöropsikolojist Arthur Lester Benton’un mucidi olduğu test, görsellerin hafızada kalma süresini belirleyebilmektir. Bu da kişinin görsel zeka gelişimini gösterecektir. Testin uygulanma yöntemleri; bir şekle bakılarak çizilmesi, bir şekle belli bir süre bakıp daha sonra bakmadan zihinde kalanların çizilmesi ve bir şeklin diğer şekiller arasından seçilmesi olarak ayrılır. Burada önemli olan gösterilen şekli görsel belleğinizin tutma süresidir. Görsel zekanızı geliştirdikçe gösterilen şekilleri daha doğru olarak hafızanızda tutmanızı sağlayacaktır.

9. Yüz Tanıma Testleri Denemek

Beynin En Canlı Dili Görsel Zekayı Geliştirecek Öneriler

Diğer görsel hafıza testlerine göre yüz tanıma testinin daha basit uygulanan bir yöntemi vardır. Toplum tarafından tanınmış kişilerin fotoğrafları gösterilerek isimlerinin söylenmesi istenir. Böylece kişilerin tanıyıp tanımadıkları öğrenilir. Özellikle herkes tarafından tanınan tarihçi, lider, sanatçı, şarkıcı, oyuncu gibi kişiler seçilir. Burada test uygulanan kişinin zihninden istenen fotoğrafı doğru kişi ile eşleştirmiş olmasıdır. Farklı kurumlar tarafından testin benzerleri üretilse de siz de kişisel olarak aileniz veya arkadaşlarınızla da buna benzer bir testi egzersiz olarak deneyebilirsiniz. Burada önemli olan tanınmış bir kişinin fotoğrafı olmasıdır.

10. Wechsler Bellek Ölçümü Yapmak

Beynin En Canlı Dili Görsel Zekayı Geliştirecek Öneriler

Wechsler testinde kişinin bellek seviyesinin ölçülmesi amaçlanır. Aynı zamanda dikkat ve konsantrasyon ölçümlerinizi de gösterir. Kısa süreli hatırlama, tanıma, kopyalama, gecikmeli bellek, somut ve soyut nesneleri hatırlama ve anlık dikkat oranınız belirlenir. Hem sözel hem de görsel bellek ölçümü yapılan bu nöropsikolojik test, eksiklikleri de bularak bunları gidermeyi amaçlar. Ana bir test ve alt testler olarak ayrılır. Testin uygulamalarından biri görsel hafızanızı geliştirmeye yönelik egzersiz olarak da uygulanabilir. Bu uygulamada teste katılan kişinin önündeki renk kartları farklı sırayla dokunularak gösterilir. Daha sonra aynı renk sırasını teste giren kişinin yapması istenir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
7
Beğen
Mutlu Mutlu
3
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
2
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak