1. Anasayfa
  2. Seyahat

Bakımı Kolay Uzun Ömürlü Akvaryum Balıkları


0

Bulundukları ortama huzur verdiği bilinen akvaryumlar, içerisinde birbirinden farklı özelliklere sahip balık familyasıyla evlerimizi kimi zaman da iş yerlerimizi süslüyor. Diğer hayvanlara kıyasla akvaryum balıkları bakımı kolay ve uzun ömürlü olması yönleriyle birçoğumuzun ilk tercihi olabiliyorlar. Tabi bu güzel canlıların bakıma ihtiyacı olduğunu da unutmamak gerek. Bakımı kolay uzun ömürlü akvaryum balıkları ile yeni tanışıyorsanız ve onlarla bir bağ kurmaya hazırsanız, gelin hep birlikte top 10 listemizi inceleyelim!

1. Zebra Balığı

Bakımı Kolay Uzun Ömürlü Akvaryum Balıkları

Zebra balığı, doğal yaşam alanı Asya olan, sazangiller familyasından tropikal bir balık türüdür. Boyları dişilerde 5 cm kadardır. Erkekler ise dişilerden daha ufaktır. Diğer balıklarla barışçıl olmasından dolayı zebra balığı popüler ve bakımı kolay bir akvaryum balığıdır. Sürü halinde dolaşmayı seven bu balıkların grup halinde beslenmesi gerekir. Balık beslemeye yeni başlayanların bilgisine, zebra balıkları geniş ve bitkili akvaryumları seven çok hareketli, ayrıca barışçıl balıklardır. Yaşam koşullarından dolayı 20 derece ile 30-32 derce arasında yaşayabilmektedirler. Yem bakımından da her türlü yemi yiyebilirler.

2. Tetra Balığı

Bakımı Kolay Uzun Ömürlü Akvaryum Balıkları

Tatlı su balığı olan tetra, küçük boyları ve güzel renkleri ile akvaryumculukta yaygın bir balık türüdür. Doğal yaşam alanları Amazon Nehri Kıyılarıdır. Sürüler halinde dolaşmayı severler. Barışçıl, beslemesi, bakımı kolay bu akvaryum balıkları ayrıca uzun ömürlü ve karma akvaryumlar için idealdirler. Ancak büyük balıklarla bir arada tutulmaması gerekir. Su değerlerine karşı aşırı hassastırlar. Bu nedenle sertliği düşük, ph değeri 7 civarında, sıcaklığı ise 24-28 derece arası sularda yaşayabilirler. Ayrıca akvaryumda bitki bulundurulması da su değerlerine katkı sağlayacaktır.

3. Lepistes Balığı

Bakımı Kolay Uzun Ömürlü Akvaryum Balıkları

Lepistes ya da gupi, anayurdu Güney Amerika kıtasının kuzey doğusu olan tatlı su balığı, farklı ekolojik koşullara hızlıca adapte olabilir. Bu nedenle günümüzde hemen hemen dünyanın her yerinde bulunur. Erkekleri renkli dişileri ise donuk ve daha mattır. Lepistes balığı bentil algler, su böceği larvaları ve bunlar gibi çok çeşitli yemlerle beslenebilir. Tropikal bölge canlısıdır ve aç kaldığında yavrularını yediği için düzenli beslenmelidir. Lepistes balıklarının yaşam süreleri suyun sıcaklığı ile doğru orantılıdır. Örneğin 28-29 derece sıcaklıkta yaklaşık 1,5 yıl yaşarken, 24-25 derece sıcaklıkta balıkların ömrünün 2,5 yıla kadar arttığı gözlemlenmiştir.

4. Melek Balığı

Bakımı Kolay Uzun Ömürlü Akvaryum Balıkları

Melek balığının doğal yaşam alanı Amazon Nehri ve kollarıdır. Tatlı sularda ve bitki örtüsünün yoğun olduğu yerlerde yaşayan bir balık türüdür. Boyları yaklaşık 10 cm kadardır. Yüzgeçleri uzun olduğu için geniş ve yüksek akvaryumlarda beslenmesi önerilir. Karma bakıma uygun değildir. Küçük (neon tetra), sakin balıklarla (japon, lepistes) ve bağışıklığı olmadığından mikrop bulaştırabileceği için diskuslarla tutulması tavsiye edilmez. Beslenmeleri hepçildir, canlı yem (yavrulara artemia, yetişkinlere su piresi) verilmesi tavsiye edilir. Doğal su koşulları ise 6-8 ph değerinde ve 24-30 derece sıcaklıklar arasındadır.

5. Japon Balığı

Bakımı Kolay Uzun Ömürlü Akvaryum Balıkları

Japon balığı, sazangiller familyasına ait bir türdür. Birçok farklı renklerde ve vücut yapısında çeşitleri vardır. Japon balıkları için pond türü yemlerin hava kesesi problemine yol açtığı bilinmektedir. Bu nedenle granül ve pul türü yemler ile beslenmelidirler. Her balık başına minimum 20 litre su kullanılmalıdır. Çoğu soğuk sularda yaşayabilirler. Fakat süslü japon balıkları için ısıya ihtiyaç vardır. Bu nedenle akvaryumdaki ısının sabit kalmasını sağlamak önemlidir. Vahşi türleri 4-30 derece arası sıcaklıkta, süslü türleri ise 18-25 derece arası sıcaklıkta yaşayabilmektedir. Gereken şartlarda japon balıkları 25 seneye kadar yaşayabilirler.

6. Vatoz Balığı

Bakımı Kolay Uzun Ömürlü Akvaryum Balıkları

Akvaryumda beslenebilen vatoz balığı türleri ; Cüce Vatoz, Leopar Vatoz, Bristlenose Vatoz olarak üçe ayrılmaktadır. Karma bakıma uygun, barışçıl bir tür olan vatozların doğal yaşam alanları Güney Amerika’dır. Büyüdüklerinde 8-10 cm boylarına gelebilmektedirler. Akvaryumdaki artıklarla beslenirler. Ayrıca yaşam alanlarında saklanabilecekleri mağaralar, çeşitli taş oyukları ve yosunlar bulunması önemli bir noktadır. Vatoz balıkları için ayarlanması gereken su derecesi 24-26 derece arasıdır. Suyun sıcaklığındaki değişimden çabucak etkilenebildikleri için daima kontrol altında tutması gerekir. Ph derecesi ise 5.8-7.8 arası ayarlanması tavsiye edilmektedir.

7. Çöpçü Balığı

Bakımı Kolay Uzun Ömürlü Akvaryum Balıkları

Kökeni Güney Amerika olan çöpçü balıkları tatlı sularda, nehir kenarlarında yaşayan barışçıl bir tür olarak bilinir. Boyları 25 mm ile 12 cm arası farklılık göstermektedir. Diğer türlere uyum sağlamasıyla karma akvaryumlara uygundur. Sürü balığı olduğundan dolayı akvaryumda en az 3 veya 6’lı gruplar halinde yetiştirilmelidir. Bilinenin aksine çöpçü balığı dipteki pisliklerle beslenmez. Dibe çöken yemleri yer. Kurtçuk, larva, bitki, böcek gibi gıdalarla beslenir. Su koşulları ise 24-28 derece sıcaklık, 6.0-7.6 arası ph seviyesinde olmalıdır. Bu akvaryum balıkları bakımı oldukça kolay ayrıca uygun ortam sağlandığında uzun ömürlü bir yaşam sürebilirler.

8. Diskus Balığı

Bakımı Kolay Uzun Ömürlü Akvaryum Balıkları

Doğal yaşam alanı Güney Amerika olan chiclid türü bir tatlı su balığıdır. Amazonun sığ sularında sürü halinde yaşayan bu balıkların akvaryumda da grup halinde bulundurulmaları gerekmektedir. Karma bakıma uygun değillerdir. Kendinden küçük balıkları (tetra veya neon) yutarlar. Etçil beslenirler ve haftada bir canlı yem verilmelidir. İlginçtir ki sahiplerini tanıyabilir ve 7-8 ayın sonunda yemlerini elden yemeye bile başlayabilirler. Sudaki ısıya olan hassasiyetleri yüksektir. Isı değişimlerinde rengi kaybolup normale dönebilir. 26-30 derece arası yüksek sıcaklığı severler ve bitkili akvaryumdan hoşlanırlar.

9. Beta Balığı

Bakımı Kolay Uzun Ömürlü Akvaryum Balıkları

Bir diğer adı kavgacı siyam balığı olan bu türün doğal yaşam ortamı sık bitki örtüsüne sahip bataklıklar, yavaş akan veya tamamen durgun sulardır. Sadece diğer balık türlerine değil kendi türlerine karşı da agresif olan beta balığı, karma akvaryumlar için uygun değildir. Fakat neon tetra, vatoz balığı, çöpçü balığı ile birlikte yaşayabilirler. Boyutları 5 cm civarındadır. Çok yükseğe zıplayabilirler bu nedenle suyu çok fazla dolu olmamalıdır. Etçil olan bu tür için yüksek proteinli yemler oldukça idealdir. Beta balığının yaşayacağı suyun 25-27 dere olması ve özellikle 22 derecenin altına düşmemesi gerekmektedir.

10. Moli Balığı

Bakımı Kolay Uzun Ömürlü Akvaryum Balıkları

Moli balığının doğal yaşam alanı Amerika’daki tatlı sulardır. Dişi balıkları erkeklere kıyasla daha büyüktür. Genelde 3-5 cm olan bu balıkların en büyük türleri ise 15 cm kadardır. Barışçıl ve bakımı kolay bu canlılar ortalama 3-5 sene arası yaşamaktadır. Karma bakım için uygundurlar. Yüzgeç yiyen türler hariç çoğu balık türüyle birlikte yaşayabilirler. Çok yem seçmeyen moli balıkları bitkili akvaryumlarda yosun ve su yüzeyinde oluşan yağ tabakası ile beslenmektedir. Bunun haricinde ise çoğu hazır yemi severler. Sert sulardan hoşlandıkları için akvaryum suları 7.0-8.5 ph değerleri arasında olmalıdır. Isı değerinin ise 21-28 derece aralığında olması yeterlidir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim