Ağzımızı Tatlandırırken Sağlığımıza Düşman Olan Şekerin Tüm Zararları

5 dk okuma süresi


Şeker, bildiğiniz gibi şeker pancarından elde edilir ve beyaz şeker olarak adlandırılır. Yarı yarıya fruktoz ile glikozdan oluşan bir bileşiktir. Protein, yağ, vitamin ve mineral gibi hiçbir besin öğesi içermeyen şeker hayatımızın her yerinde karşımıza çıkar. Bir zamanlar insanların şeker tüketimi kaynağı sadece meyvelerle sınırlıydı. Günümüzde ise yılın her günü ve her türlü besinden şeker tüketiliyor. Bu yüzden şekerin sağlığımıza düşman olan ama ağzımızı tatlandırırken bir yandan da bizi hasta eden tüm zararları artık daha fazladır. Alınması gereken şeker miktarından fazla şeker kullanmak hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlık durumunu direkt ve olumsuz etkiler. Keyifli okumalar!

1. Kalbe Zarar Verir

Ağzımızı Tatlandırırken Sağlığımıza Düşman Olan Şekerin Tüm Zararları

Kalp ve damar sağlığı birbirini etkileyen konulardır. Fazla şeker ise damarların varisleşmesini ve tıkanmasına sebep olarak kalp hastalıklarına yol açar. Zaten gereğinden oldukça fazla şekerin tüm vücudu dolaşması kandaki şeker oranının artmasına ve başlı başına kalp hastalıklarına sebep olur. Şekerli beslenme alışkanlığı sistolik kan basıncını, yani yüksek tansiyonu arttırır. Şeker alışkanlıkları yüzünden kalp ve damar hastalıkları, hatta ani ölümler bile gerçekleşebilmektedir. Kalp krizi riskini 300 kat arttırmakla birlikte migren hastalığına sebep olur. Şeker tüketen kişilerde sık sık baş ağrısı meydana gelir.

2. Vücudun Yağ Oranını Arttırır

Ağzımızı Tatlandırırken Sağlığımıza Düşman Olan Şekerin Tüm Zararları

Kan dolaşımıyla vücudun her tarafına taşınan şeker özellikle göbek, kalçalar ve bacağın üst kısmında toplanır. Bu bölgelere dolarak yağ asitleri kalp ve böbrek gibi aktif organlara dağılır. Gittikçe organlar yavaşlar ve sonucunda dokuları bozularak yağa dönüşür. Bu organlar bu şekilde devam ettikçe vücudun yağ oranını arttırır. Karaciğer, şekerin bileşeni olan fruktozu yağ olarak depolar. Bu şekilde de karaciğer yağlanmasını tetikler. Sonuç olarak da günümüzün önemli hastalıklarından biri olan obeziteye neden olur. Yağ oranının artması sonucunda yüksek kilolardan dolayı kemik ve kas sisteminin yapısının bozulmasını hızlandırır.

3. Bağışıklık Sistemini Çökertir

Ağzımızı Tatlandırırken Sağlığımıza Düşman Olan Şekerin Tüm Zararları

Düzenli ve çok fazla şeker tüketiminde bağışıklık sistemi zayıflar. Vücut soğuk, sıcak veya mikroplara karşı koyamaz. Fazla şeker alımından kaynaklı olarak iç ve dış organ deformasyonu ve organların fazla yorulması gibi sorunlar meydana gelir. Bağışıklık sistemini zayıflatan bu sorunlar vücudu hastalıklara karşı dirençsiz bir hale getirir. Ayrıca şeker tüketiminde ağız temizliği yapılmazsa şeker aside dönüşerek ağzımızın içinde asidik bir ortam oluşmasına yol açar. Hastalıkların yani mikropların genellikle ağız yolu ile alındığı düşünüldüğünde diş çürükleri sağlığımızı tehlikeye atar. Şekerin bir faydası olmamasına rağmen şeker yiyebilmek uğruna sağlık riske atılır.

4. Kronik Hastalıkları Arttırır

Ağzımızı Tatlandırırken Sağlığımıza Düşman Olan Şekerin Tüm Zararları

Şeker alımı kanser riskini arttırır. Yapılan çalışmalarda şeker tüketiminin fazla olması başta meme, yumurtalık, prostat ve rektum kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne yol açtığı gözlemlenmiştir. Aşırı şeker tüketimi, kişinin doğal DNA yapısını bozabilir ve bundan kaynaklı rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Şekerli beslenmek her yaştan olduğu gibi her türlü durumda herkes için zararlıdır. Ancak özel bir durum olan hamilelik döneminde aşırı şeker tüketimi kan zehirlenmesine, anne ve bebek ölümlerine yol açabilmektedir. Sonuç olarak ne kadar az şeker kullanılırsa sağlık için o kadar iyidir. Bunun yanı sıra fiziksel aktiviteler; kanser, şeker hastalığı, metabolik hastalıklar, şişmanlık, kalp damar hastalıkları, ruh ve sinir hastalıkları gibi birçok hastalığı önlemede önemli bir savunmadır.

5. Metabolizmanın Dengesini Bozar

Ağzımızı Tatlandırırken Sağlığımıza Düşman Olan Şekerin Tüm Zararları

Vücudu ayakta, insanları hayatta tutan şey kesinlikle hormon dengesinin istenen değerler arasında olmasıdır. Ancak aşırı şeker hormonsal dengeyi bozar ve hem fiziksel hem de ruhsal sorunlara yol açar. Metabolizmanın doğal dengesini bozan şeker obezite, böbrek taşı, ülser, kemik erimesi, astım gibi ve daha pek çok hastalığa sebep olur. Aynı zamanda vücudumuzdaki en önemli hormonlardan biri olan insülin kan şekerini düzenlemeye yardımcı olurken şekerin fazla tüketimi insülin direnci oluşturur. Şekerin ağzımızı tatlandırırken aynı zamanda sağlığımıza olan düşman tavrı bizi tüm zararları ile tehlikeye atar. Bu tehlikeden kaynaklı olarak uzmanlar şekeri günlük hayattan olabildiğince uzak tutmayı tavsiye ederler.

6. Gözde Hasara Sebep Olur

Ağzımızı Tatlandırırken Sağlığımıza Düşman Olan Şekerin Tüm Zararları

Beyaz şeker görme fonksiyonlarını yavaşlatırken gözün doğal yapısında hasara yol açar. Göz sağlığını olumsuz etkiler ve görme yetisini de azaltır. Aynı şekilde şekerli beslenen kişilerde ilerleyen yaşlarda katarakt oluşma riski çok yüksektir. Şeker tüketimi ile göz sağlığı arasında iyi bir anlaşma yoktur. Bu bağlamda bakacak olursak şeker tüketiminin sebep olduğu göz kusurlarından birisi de miyoptur. Görme önemli bir duyumuzdur ve tatlı yiyecekler uğruna feda etme riskine gerek yoktur. Onun yerine sağlıklı yiyecekler tercih ederek protein ve minerallerden faydalanmak daha iyi bir yaşantı için gereklidir. Düşük şekerli hatta içerisinde hiç şeker bulundurmayan tatlı tarifleriyle şeker ihtiyacı karşılanabilir. Paketlenmiş gıdalar yerine mutfağa kendiniz girmekten kaçınmayın.

7. Alkol Bağımlılığını Kolaylaştırır

Ağzımızı Tatlandırırken Sağlığımıza Düşman Olan Şekerin Tüm Zararları

Şekerin yol açtığı sorunlara bakıldığında yetmez gibi bir de insanları kolayca bağımlı hale getirmesi hiç adil değidir. Fazla şekerli beslenen kişiler, diğer kişilere kıyasla daha kısa sürede alkol bağımlısı olurlar. İnsanlar şekere ‘tamamen bağımlı’ da olabilirler. 579 kişi üzerinde yapılan bir araştırmanın gösterdiklerine göre ghrelin hormonunda genetik değişiklik olan kişiler, hiçbir değişikliği olmayan kişilere göre daha çok şeker ve alkol tüketirler. Ghrelin beyninize aç olduğunuzu anlatan hormona verilmiş olan isimdir. Yüksek miktarda şeker tüketen kişiler daha sonra şeker tüketmeyi bırakmak istese bile vücudu buna izin vermeyebilir. Bu durum da tıpkı madde bağımlılığında olduğu gibidir.

8. Güzellik Düşmanıdır

Ağzımızı Tatlandırırken Sağlığımıza Düşman Olan Şekerin Tüm Zararları

Şeker cilt düşmanı olarak görülür. Cildin doğal nemini kaybetmesine neden olur. Nemini kaybeden cilt kurur ve daha hızlı bir şekilde kırışıklıklar ortaya çıkar. Şeker molekülleri vücutta fazla miktarda olduğu zaman proteinlere bağlanarak proteinin yapısını değiştirir. Bu olaya “glikasyon” denir. Proteinlere bağlanması sonucunda cildin en önemli yapıları olan kolajen ve elastin proteinleri zarar görür. Cildin elastikliğini ve sıkılığını sağlayan bu elastin ile kollajenin zarar görmesi demek ciltte sarkma, kırışıklık ve cilt yüzeyinde bozulmalar görülmesi demektir. Bu şekilde şeker vücudun yaşlanmasını hızlandırır. Cilt sorunlarına neden olan sivilce ve akne oluşumuna neden olur.

9. Hafızayı Zayıflatır

Ağzımızı Tatlandırırken Sağlığımıza Düşman Olan Şekerin Tüm Zararları

Sağlığımıza düşman olan şekerin ağzımızı tatlandırırken aynı zamanda tüm zararları ile yaşamımızı olumsuz etkilediği bir gerçektir. Yapılan çalışmalara göre; kan şekerinin uzun süre normal değerlerin üzerinde seyretmesi sonucu şekerli yiyecekler tüketen kişilerde beynin küçülme riski normal bireylere göre daha fazla olur. Beyinde hafızayı oluşturan kısımlarda oluşan küçülme de hafıza sorunlarını ortaya çıkarabilmektedir. Yani aşırı şeker zihinsel fonksiyonları yavaşlatırken beyin dalgalarını arttırabilir. Bundan dolayı da kişinin düşünme ya da hatırlama özelliklerini zayıflatır. Ayrıca dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü de yapabilir.

10. Depresyona Neden Olur

Ağzımızı Tatlandırırken Sağlığımıza Düşman Olan Şekerin Tüm Zararları

Çok fazla şeker sizi sinirli ve depresif hissettirir. Aslında mutluluk hormonu denilen serotonin hormonunu salgılatır ama bu keyif verici hormon, kişilerde bağımlılık yapabilmektedir. Bağımlı olunan içerisinde şeker bulunan besinler tüketilmediğinde ise mutsuzluk baş gösterir. Bu yüzden de beslenme şeklinin ruh hali üzerinde fazlasıyla büyük bir öneme sahip olduğu söylenilebilir. İçerisindeki şeker oranı yüksek gıdalardan örnek olarak kek ve çikolata depresyona girme riskini arttırır. Şeker, vücuttaki sıvı dengesini bozduğu için de dikkat eksikliği ve ruhsal problemlere neden olabilmektedir. Ayrıca çocuklarda hiperaktiviteyi, gerginliği, konsantrasyon problemlerini ve huysuzluğu arttırdığı gözlemlenmiştir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
8
Beğen
Mutlu Mutlu
1
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
2
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
1
İlginç

Yorum bırak