İndirimde bir tasarımcı kıyafeti gördüğünüz zaman gözleriniz parlıyor mu? Stil ipuçları için arkadaş grubunuzda fikir danışılan ilk kişi siz misiniz? Moda haftası için tatillerde daha çok mu heyecanlanıyorsunuz? Bunlardan herhangi birine “evet” yanıtı verdiyseniz, bu epik moda filmleri tam size göre! İtinayla listelediğimiz en iyi moda filmleri hem hafta sonunuzu canlandıracak hem de tüm haftanın yorgunluğunu üzerinizden atacak. Ayrıca, bu filmler kendi dolabınızı yenilemeniz için size ilham bile verebilir. İşte karşınızda izlemek isteyeceğiniz 10 moda filmi… Keyifli seyirler!
1. Şeytan Marka Giyer
Şeytan Marka Giyer, 2006 yapımı bir komedi-drama filmidir. Lauren Weisberger’in 2003 yılındaki romanından beyaz perdeye uyarlanmıştır. New York’ta her şeyden habersiz sıradan bir hayat yaşayan gazeteci Andrea Sachs (Anne Hathaway), her genç kızın hayali olan bir işe girer. Bu işte bir yılı aşkın çalışabilirse, istediği gazetede iş bulabilecektir. Fakat Andrea’nın patronu Miranda Priestly, acımasız ve çok katı bir kadındır. Andrea gazetede iş bulma uğruna çok çalışır ve tüm hayatını işinde başarılı olmak adına değiştirir. Bu durum zamanla erkek arkadaşı ve dostları ile arasının açılmasına sebep olacaktır.
2. Coco Chanel’den Önce
Genç Coco Chanel (Audrey Tautou) gündüzleri terzi, geceleri kabare şovmenliği yapmaktadır. Coco burada zengin bir varisle (Benoît Poelvoorde) tanışır, onun moda danışmanı ve sevgilisi olur. Kadın modasını tanımlayan çiçekli şapkalar, dar korseler ve dantel metrelerden bıkan Coco Chanel, sevgilisinin kıyafetlerini ve onu Paris haute couture’nun zirvesine taşıyan zarif ve sofistike kadın giyim serisini damıtmak için bir başlangıç noktası olarak kullanır. 2009 yapımı romantik / dram türünde olan bu film acımasız bir samimiyet ve şefkatli bir sempati karışımıyla hırslı ama zor bir kadının yükselişini anlatıyor.
3. Spencer
Spencer filminin konusu şu şekilde: Adını Lady Diana’nın evlenmeden önceki soyadından alan film, Prenses Diana’nın kraliyete ve Prens Charles’a veda etmeye karar verdiği 1991 yılındaki kritik Noel tatiline odaklanıyor. Yapım, güzelliği, karakteri ve yardımseverliğiyle her kesimden insanın gönlünü kazanan ve 1997’deki ani ölümü ile sevenlerini yasa boğan Diana Spencer’ın hayatının kritik dönemlerini ele alıyor. Ayrıca daha önce Jackie Kennedy’nin hayatını konu alan ‘Jackie’ filminin yönetmenliğini üstlenen ve Pablo Larrain tarafından yönetilen ‘Spencer’ filmi, ilk gösterimini Venedik Film Festivali sırasında yaptı.
4. Yves Saint Laurent
1957 yılında, Paris’teyiz. Henüz 21 yaşında olan üstün yetenekli tasarımcı Yves Saint Laurent, moda gurusu ve ünlü modacı Christian Dior’un sağ koludur. Christian Dior hayatını kaybettikten sonra işlerin başına geçen Saint Laurent, ilk tasarımını yaptıktan sonra ünü tüm hızıyla yayılmaya başlar. Artık moda dünyasının yükselen yıldızıdır. Bir moda şovu esnasında Pierre Bergé ile karşılaştığında ise hayatını tamamen değiştirecek bir ilişkiye adım atar. Birbirlerine âşık olan ikili, iş hayatında da beraber hareket etmeye başlarlar. 3 yıl sonra ise kendi markasını, Yves Saint Laurent’i yaratmış olur. Fakat Yves Saint Laurent’in yaratıcılığı hem özel hayatını hem de iş yaşamını etkiler hale gelir.
5. Phantom Thread
İngiliz modasının kalbinde yer alan ünlü terzi Reynolds Woodcock ve kardeşi Cyril, kendilerine özgü tarzları ile ülkenin önde gelen kişilerini giydirmektedir. Müzmin bir bekar olan Woodcock, hayatına giren kadınlarla arkadaşlık edip, onlardan ilham almaktadır. Genç ve kendine özgü bir kadın olan Alma Reynolds’ın karşısına çıktığında ise işler değişir. Genç kadın Reynolds’un aklının başından alır, kısa sürede ünlü terzinin ilham perisi olur. Reynolds’un kontrollü ve düzenli hayatı, aşk kapısını çaldığı anda alt üst olur. Gerçek bir hikâyeden uyarlanan filmde üç Oscar ödüllü aktör Daniel Day-Lewis, modacı Charles James’i canlandırıyor.
6. Valentino: Son İmparator
Orta sınıf bir aileden gelen Valentino Clemente Ludovico Garavani, bir gün kendinin bile hayal dahi edemeyeceği bir markanın kurucusu olur. Moda dünyasının en ilham verici markalarından biri olan Valentino’nun 45. kuruluş yılında vizyona giren film, Valentino’nun organize ettiği şovlar ve defilelerde gezinerek moda dünyasında olup bitenleri kameraya yansıtıyor. Matt Tyrnauer’ın yönetmenliğini yaptığı film, Valentino’nun şık ve ışıltılı dünyasında boy gösteren ünlü moda ve sosyete ikonlarının yanı sıra bu görkemli moda imparatorluğunun içerisinde neler olup bittiğini de mercek altına alıyor. En iyi moda filmleri denilince ilk akla gelenler arasında olan bu film hafta sonunuzu canlandıracak nitelikte.
7. The September Issue
Vogue dergisinin 2007 yılındaki Eylül baskısı o güne dek okuyucuyla buluşan en büyük ve en ağır dergi olma özelliğine sahiptir. Yaklaşık iki buçuk kg ağırlığındaki bu sayı, moda severler tarafından modanın İncil’i olarak dahi yorumlanmakta. Moda dünyasının en güçlü ve tartışmalı isimlerinden biri olan Anna Wintour ise moda tutkusu ve mükemmeliyetçiliğiyle tasarımcı, model ve fotoğrafçılarla dolu bu ışıltılı dünyanın en gözde kraliçesi. Dünyanın en tanınmış moda dergilerinden Vogue’un efsanevi editörü Anna Wintour’un kariyeri ve ihtişam dolu hayatına odaklanan film, bizleri bu sayıyı yaratan ve moda dünyasına ışık tutan perde arkasındaki ekiple de tanıştırıyor.
8. McQueen
Bu film İngiliz moda tasarımcısı Alexander McQueen’in olağanüstü yaşamına, kariyerine ve sanatına kişisel bir bakış açısı getiriyor. Tasarımcı McQueen, keşfedilmeden ve Givenchy için tasarımcı olarak çalışmaya başlamadan önce gençliğinde yaratmaya başladı. Kısa bir süre sonra, etkisi bugüne kadar devam eden kendi markasını çıkardı. En yakın arkadaşları ve ailesiyle yapılan özel röportajlar, kurtarılan arşivler, enfes görseller ve film müzikleri sayesinde “McQueen”, 2010 yılında kendi canına kıyan, ilham almış ancak işkence görmüş bir moda vizyoneri’nin heyecan verici portresi. Kesinlikle tüm moda severlerin izlemesi gereken bir film.
9. Bir Alışverişkoliğin İtirafları
Tatlı mı tatlı Becky Bloomwood (Isla Fisher’ın çıkış rolü) modadaki son gelişmeleri devamlı olarak takip etmekten kendisini alıkoyamayan ve durumunun farkında olan bir alışverişkoliktir. Bu şaşaalı dürtülerinin masrafını karşılamak için iş bulmak zorunda kalan Becky’ye kaderin bir cilvesi olarak mali danışmanlık konusunda köşe yazarlığı teklif edilir. Tabii ki ortaya komik sonuçlar çıkar. Bir Alışverişkoliğin İtirafları, alışveriş yapmanın heyecanı ve mutluluğunu ele alan ve hayatta en önemli şeylerin her zaman fiyat etiketinin olmayabileceğini kanıtlayan bir yaşam tarzı komedisi. Moda gurularının en iyi moda filmleri listesine aldığı bu film hafta sonunuzu canlandıracak.
10. Şahane Macera
Moda yayıncısı Maggie Prescott fotoğrafçı Dick Avery’den yepyeni ve çok farklı bir model fotoğraf yüzü bulmasını ister. Dergi ekibiyle birlikte şans eseri çekim yapmak için gittikleri Greenwich Village’daki bir kitapçıda çalışan Jı’yu kimse fark etmez. Oysa bu kitap kurdu, “entel” kızın eşi benzeri bulunmaz havası ve güzelliği Dick’in gözünden kaçmaz. Yönetmen Stanley Donen ve Audrey Hepburn’ü bir kere daha buluşturan Funny Face, aslında Gershwin’in ünlü Broadway müzikalinden uyarlanmış bir filmdir. Başrol oyuncusu Fred Astaire’in bu filmin de yıldızlarından olması hem ilginç hem de yerinde bir tesadüf.