Dünya, günümüzde yaklaşık 4.54 milyar yaşındadır. Yerküre kendisi gibi yüzyıllardır var olan ve yaşamın hiç durmadığı şehirleri içinde barındırır. İnsanlık tarihinin başlamasıyla milyonlarca canlıya ve yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu şehirler asırlara ve değişen dünya jeolojisine meydan okuyarak hâlâ varlıklarını sürdürmektedirler. Tarihten izler taşıyan çeşitli eserlerin bazıları yok olurken bazıları ise geçmişe ışık tutmaktadır. Aralıksız yaşamın hiç durmadan devam ettiği insanlar tarafından bilinen en eski şehirler listesi sizlerle, keyifli okumalar dileriz.
1. Eriha – Filistin
Filistin’in Batı Şeria kısmında Ürdün Nehri’nin yakınlarında yer almaktadır. Eriha, aralıksız yaşamın yüzyıllardır devam ettiği bilinen ve tarihi milattan önce 9000’li yıllara dayanan en eski şehirler listemizin bir numarasıdır. Palmiye ağaçları şehri olarak da bilinmektedir. Bulunduğu konum ve etrafında ki verimli kaynaklar sayesinde insanları kendisine çekmiştir. İnsanlar binlerce yıldır bunlardan istifade etmektedir.
2. Biblos – Lübnan
Dünya’nın en eski şehirlerinden bir diğeri olan Biblos tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte milattan önce 7000’li yıllara dayanmaktadır. Beyrut’un kuzeyinde yer alan antik bir Fenike kentidir. Firavunların kontrolü altındayken Fenike sahilinin dini ve ticari başkenti olmuştur. Biblos zamanında papirus ticaretine hâkim bir liman kenti olmuştur. Milattan önce 8. yüzyılda Asurluların saldırısıyla bağımsızlığını kaybetmiştir.
3. Halep – Suriye
Halep milattan önce 4300’lü yıllardan bu yana aralıksız yaşamın devam ettiği şehirlerden biri olmuştur. Suriye’nin en güzel şehirlerinden olup, 2011 yılından bu yana ülkede yaşanan iç savaştan etkilenmiştir. En eski şehirlerden olan Halep, bu zamana kadar içinde barındırdığı medeniyetlerin hepsinin kendi dini inanışına ve mimari anlayışına göre bıraktığı eserlerle doludur. Ticaretle zenginleşmiştir.
4. Şam – Suriye
Başkent ve büyük bir şehir olan Şam, kesin olarak bilinmese de milattan önce 8 bin yıllık bir tarihe sahiptir. Kültürel ve ticari açıdan kullanılan şehir, idari bir konumla yerli ve yabancı tüccarın, kervanın, esnafın uğrak yeri olmuştur. Sahip olduğu yapıtlarla Roma, Bizans ve İslam medeniyetlerinin izlerini taşımaktadır. Ülkede yaşanan iç savaşın yapıtlara verdiği zarlardan ötürü turistlerin ilgisi azalmıştır.
5. Beyrut – Lübnan
Lübnan’ın başkenti, milattan önce 3000 yılından bu yana var olan en eski şehirler arasında yer alır. Büyük bir şehir olan Beyrut’un milattan önce 15. yüzyıla uzanan bir tarihi vardır. Akdeniz iklimine sahiptir. İsrail’in sebep olduğu birçok hasarı bulunmaktadır. Ortadoğu’nun Paris’i olarak adlandırılmaktadır. Yaşamın hâlâ devam ettiği şehirler listesinde bulunan bu eski kent çok karmaşık bir tarihe sahiptir.
6. Kudüs – Filistin
İsa’dan önce yerleşik hayata başlamıştır. Ortadoğu’da Akdeniz ve Ölüdeniz’in kuzey sınırı arasında bulanan aralıksız yaşamın devam ettiği en kadim şehirlerdendir. Yahudi, Hıristiyanlık ve Müslümanlık olmak üzere üç büyük semavi dine ev sahipliği yapmaktadır. Filistin’in başkenti olarak bilinmektedir. İsrail’in 1980 yılında işgal etmiştir. Daha sonra kendi başkenti olarak ilan etse de dünyada hiçbir ülke bunu kabul etmemektedir.
7. Sur – Lübnan
Eski şehirlerden olduğu bilenen Sur, en başta bir ada üzerinde kurulmuştur. Romalılardan kalma eserlere sahiplik eden kadim şehirlerdendir. Yarımada şehri, gelişmiş bir Fenike kolonisidir. Sur firfiri adı verilen bir boya maddesine sahip olması gelişimine katkı sağlamıştır. Murex türü bir salyangozdan elde edilen bu madde Erguvan renge sahiptir. UNESCO Dünya Mirasları listesine 1984 yılında dahil olmuştur.
8. Belh – Afganistan
Büyük Uygur Uygarlığı’ndan günümüze ulaşan, aralıksız yaşamın devam ettiği bu antik şehir Afganistan’ın kuzeyinde yer almaktadır. Tarihi milattan önce 1500- 2000 yıllarına dayanmaktadır. Hindu-Avrupa dilini konuşan Aryan kabilesinin bilinen en eski ilk şehri olduğu düşünülmektedir. Araplar, bu şehrin sahip olduğu maziyi göz önünde bulundurarak “Şehirlerin Anası” olarak adlandırmışlardır.
9. Atina – Yunanistan
Batı medeniyetinin beşiği olan şehir 7 bin yıllık geçmişe sahiptir. Asırlarca Romalılar ve Bizanslıların egemenliğinde yaşamıştır. Osmanlı’dan kalma yüzlerce mimari esere ev sahipliği yapmaktadır. Aralıksız yaşamın devam ettiği müzeler şehri olarak bilenen Atina, arkeolojik araştırma merkezidir. Kale ve tapınak olarak kullanılan en ünlü yapı olan Akropolis’e ev sahipliği yapmaktadır.
10. Gaziantep – Türkiye
Aralıksız yaşamın sürekli olarak devam ettiği en eski antik şehirler arasında sayılabilecek bir diğer şehir Gaziantep’tir. Türkiye’de bulunan ve tarihi bakır dönemine dayanan Anadolu’nun ilk yerleşim alanıdır. Babil İmparatorluğu’nun egemenliği altında bir süre yaşadıktan sonra milattan önce 1700’lü yıllarda Hitit Devleti’ne ait bir kent olmuştur. Kurulduğu dönemden günümüze kadar var olmuş birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır.
11. Varanasi – Hindistan
Aralıksız yaşamın devam ettiği diğer adıyla Benares olan Hindu’lar için kutsal sayılan bir şehirdir. En eski şehirlerden olan Varanasi’nin tarihi milattan önce 12. yüzyıla dayanmaktadır. Ganj nehrinin yakınında bulunmaktadır. İki bin yılı aşkın süredir Hindu’lar tarafından ibadet için ziyaret edilmektedir. Sahip olduğu manevi özelliğinin yanı sıra heykelcilik, parfüm, mücevher ve el işlemeleri ile ön plana çıkmıştır.
12. Cholula – Meksika
Cholula, Meksika ve Salvador’da Nahu’lar tarafından kullanılan Nahuatl dilinde “dövüş yeri” anlamına gelmektedir. İspanyollar tarafından işgal edildikten sonra parlama dönemine girmiştir. Meksika’nın bilinen en dindar kadim şehirlerden olan Cholula, kiliseler şehri olarak da bilinmektedir. Kiliselerin yanı sıra dünyanın en Büyük Cholula Piramidi’ne ev sahipliği yapmaktadır.
13. Luyang – Çin
Asya’nın Henan eyaletinde bulunan en eski şehirlerdendir. Luyang, Çin’in yedi tarihi başkenti arasında yer almaktadır. İçerisinde çok fazla gezilecek tarihi yer bulunmaktadır. Beyaz At Tapınağı bilinen ilk Budist tapınağıdır. 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olup bünyesinde 7 milyon insan yaşamaktadır. Şehirdeki nehir kıyısında bulunan Longmen Mağaraları 2000 yılında Dünya Kültür Mirasları listesinde yerini almıştır.
14. Argos – Yunanistan
Hızlı anlamına gelen Argos, milattan önce 13-14. yüzyıldan beri aralıksız yaşamın devam ettiği bilinen eski şehirler listemizde bulunmaktadır. Peloponnessos Yarımadası’nın kuzeydoğusunda denizden 5 km içeride yer almaktadır. Bu antik şehrin Miken Uygarlığında en parlak dönemini yaşadığı bilinmektedir. Milattan önce 336-500 yılları arasında tanınmış Polykleitos tarafından önemli heykeltıraşlar yetiştirmiştir.
15. Larnaka – Kıbrıs
Kıbrıs’ın güneydoğusunda bulunan antik kent, büyük turistik öneme sahiptir. Yunanlılar tarafından kurulan yaşamın hâlâ devam ettiği şehrin tarihi milattan önce 14. yüzyıla dayanmaktadır. Bilinen en eski şehirlerden olan Larnaka’nın, Orta Çağ’da limanı çamurla dolmuştur. Çeşitli depremlerin sebep olduğu yıkımlar sonucu bazı eserler günümüze ulaşamadan ortadan kaybolmuştur.
You provided very useful information.. Kubra Edis Thanks!