Zalim ve kararsız, tutkulu ve kindar, kıskanç ve güvensiz, küçük ve çılgın: Olimpos Dağı sakinleri, eski Yunanlıların evrenin kaosunu insan doğası aracılığıyla açıklama girişimini temsil ediyor. Yunan mitolojisi birkaç yüzyıl boyunca ağızdan ağza yayılarak şekillendi. Harika edebiyat eserleri ve antik Yunan efsaneleri, eski Yunanların dünyanın yapısı hakkında ve genel olarak fikrini yansıtan mitlere dayanmaktadır. Sizler için Yunan mitolojisinde yer alan Tanrıların ve Tanrıçaların özellikleri hakkında genel kültürünüze yarayacak efsanevi bilgiler hazırladık. Keyifli okumalar!
1. Zeus: Tanrıların ve İnsanların Babası
Zeus, Yunan mitolojisinde yer alan Tanrıların arasından en önemli özellikleri bulunan tanrıdır. Cennetin yöneticisi, tanrıların ve insanların babasıdır. O tanrıların en muazzamı ve en güçlüsüdür. Hades ve Poseidon’un yardımıyla Zeus, Titanların kralı babası Kronos’u devirdi. Çoğunlukla kardeşlerinden ve çocuklarından oluşan yeni bir tapınakta baş tanrı oldu. Hava durumunu kontrol etmenin yanı sıra mitolojide Zeus, kızkardeşi-karısı Hera’ya olan kronik sadakatsizliği ile dikkat çekti. Yakışıklı ölümlü kadınlara karşı zayıflığının sonuçları arasında Truvalı Helen de vardı. Yeryüzüne gök gürültüsü ve şimşeği gönderen de yine Zeus’tur.
2. Hera: Evlilik, Aile ve Doğum Tanrıçası
Yunan mitolojisinde yer alan Tanrıların ve Tanrıçaların özellikleri listemizde ikinci sırada bir Tanrıça olan Hera’ya yer verdik. Olympus’un kraliçe tanrıçası Hera, Zeus’un hem kız kardeşi hem de karısıydı. Hera, evlilik birliklerinin kutsallığının ve dokunulmazlığının koruyucusu olarak kabul edildi. Sıklıkla çekingen ve katı olarak tasvir edilse de, evli çiftlere çok sayıda yavru yollayan ve çocuğun doğumunda anne ve bebeği kutsayan oydu. Konu kocasının sürekli olarak evlilik dışı macerasına geldiğinde acımasızca kinciydi. Zeus tarafından sevgi görmediğinden ötürü Hera, Zeus’un kendisinden ziyade “diğer kadınlara” gösterdiği ilgi nedeniyle (Herakles dâhil onların yavrularına) eziyet etme eğilimindeydi.
3. Poseidon: Denizler Tanrısı
Poseidon en çok Yunan deniz tanrısı olarak bilinir. Ancak aynı zamanda atların ve depremlerin tanrısıydı. Dolayısıyla, tapınaklarının çoğu iç kısımdaydı. Ayrıca Yunan mitolojisinde olimpiyat tanrılarından biriydi. Her şeyi üçlü bir mızrak yardımıyla kontrol etmektedir. Zeron ve Hades’in kardeşi Kronos ve Rhea’nun oğludur. Ciddi anlamda tuhaf çocukları oldu. İnsansı olmasına rağmen, hem kanatlı at Pegasus’un (Medusa tarafından) hem de Odysseus ve yandaşları tarafından Odyssey’de kör edilen Cyclops Polyphemus’un babasıydı. Hem görkemli, hem sakin hem de fırtınalı bir karakteri olduğu bilinmektedir. Kardeşi Zeus gibi onun da birçok sevgilisi olduğu biliniyordu.
4. Hermes: Tanrıların Elçisi
Hermes, ticaret tanrısı ve tanrıların elçisidir. Yunan efsanelerinde, kâr, kurnazlık, rasyonellik, el becerisinde ticarette zenginlik ve gelir kazandırmaktadır. Elçilerin, çobanların, gezginlerin patronu; sihir, simya ve astrolojinin de dehası olarak kabul edilmiştir. Haberci tanrı olarak Hermes, hem seyahat hem de sosyal iletişim tanrısıydı. Yaramaz, düzenbaz bir yanı vardı; dürüst olsun ya da olmasın, tüm iletişimin tanrısıydı. Lir, müzik, alfabe, sayılar, ölçüler, ağırlıklar, astronomi, dövüş ve jimnastik dâhil olmak üzere birçok icatla tanındı. Haberci yönüyle de bir rüya tanrısıydı. Ölülerin ruhlarını yeraltı dünyasına götürmekle görevlendirildi ve oradan serbest geçişi olan tek tanrılardan biriydi.
5. Demeter: Doğurganlık ve Tarım Tanrıçası
Yunan mitolojisinde yer alan Tanrıların ve Tanrıçaların özellikleri listemizde yine bir tanrıça ile devam ediyoruz. Demeter, doğurganlık ve tarım tanrıçası Kronus ve Rhea’nın kızıdır. Tarım tanrıçası Demeter, yeraltı tanrısı Hades tarafından gelini olmak üzere kaçırılan Persephone’nin annesiydi. Zeus’un kız kardeşi, Poseidon, Hades, Hera, Persephone ve Hestia’nın annesidir. Buğday rengi ve uzun saçı çok güzel bir tanrıça olarak anılır. Demeter, Olympus’un en eski ve etkili tanrıçalarından biridir. Tüm canlılara hayat veren, tahıl ambarlarını dünyevi meyvelerle dolduran, çiftçilerin yardımcısı olan bereket tanrıçasıdır. İnsanlara, hayvanlara, bitkilere, toprağa can veren tüm canlıların koruyucudur.
6. Apollon: Güneş ve Işığın Tanrısı
Artemis’in ikiz kardeşi Apollon, tanrıların en önemlileri (en korkulanı) arasındaydı. Apollon ışık ve müzik tanrısıdır. Yunan mitolojisinde Zeus ve Titanides’in oğlu, bakire av tanrıçası Artemis’in ikiz kardeşidir. Yunan ve Roma geleneklerinde kutsal yerlerden birini işgal eder ve bir sanat okulunun kâhini, sanatın aydınlık patronu olarak kabul görmüştür. Zeus’un oğlu, başta kâhinler olmak üzere çeşitli yollarla ilahi yurttaşlarının iradesini yaydı. Delhi’deki kahin onun sözcüsüydü; 2001 yılında yapılan bir araştırma, tapınağın altındaki kayalardan yükselen etilen gazı nedeniyle kahinin muhtemelen halüsinasyon gördüğünü belirledi.
7. Athena: Bilgelik ve Cesaret Tanrıçası
Zeus ve Titan Metis’in çocuğuydu. Eski Yunanların mitlerinde, bilgelik tanrıçası ve savaş tanrıçası olarak geçmektedir. Hukukun, adaletin savunucusudur. Athena’nın Zeus ile yakın bir ilişkisi olduğu bilinmektedir. Sık sık en sevdiği çocuğu olarak anılır. Athena, doğal güçlerle yaratılmış olmanın aksine, öncelikle bir medeniyet tanrıçasıdır. Hukuku, devleti ve sosyal kurumları koruyan bir güç ve bilgelik gücü olarak kabul edildi. Athena akıl, bilgelik ve savaş tanrıçasıydı. Zeytin ağacını da o yarattı. Athena, Yunanlılar tarafından özellikle sevilen bir tanrıçaydı; birçok kült yeri vardı ve sık sık onun için boğalar kurban ederlerdi.
8. Ares: Savaş Tanrısı
Yunan mitolojisinde yer alan Tanrıların ve Tanrıçaların özellikleri listemizde sırada Ares yer alıyor. Ares, antik Yunan mitolojisindeki savaş tanrısıdır. Zeus ve Hera’nın oğludur. Efsaneler, onun sihirli bir ilişkinin meyvesi olduğunu söyler. Ares kana susamışlık tanrısıydı. Üvey kız kardeşi Athena, savaş sırasında muharebe ve sivil davranışın daha “soylu” yönlerini temsil ediyordu. Birçok çocuğu vardı, bazıları Afrodit’ten, çoğu da diğerlerinden. Savaş ve kan dökülmesinin yanı sıra vebalara ve salgın hastalıklara da neden olduğu söyleniyordu. Şiddet ve kaosu yüzünden, ebeveynleri veya diğer tanrılar tarafından (Afrodit hariç) pek sevilmezdi.
9. Dionysos: Dostluk ve Doğa Tanrısı
Dionysos, Zeus’un ölümlü bir anneden doğan oğluydu. Dionysos şarap, sarhoşluk, şenlik, dostluk ve doğa ile bağlantılıydı. Onun kültü sanat ve edebiyatla da ilişkilendirildi. Bununla birlikte, çılgınlık ve delilikle de bağlantılı olduğu için tapınmasının karanlık bir yanı vardı. Dionysos’un bu kültü sarhoşluk, seks ve vahşi ayinlerle kurban etme etrafında dönüyordu. Kurbanlık ve hayvanla olan ilişkisinden dolayı genellikle bir boğa ile sembolize edilir. Ayrıca peygamberlik tanrısı ve hastalık şifacısı olarak güce sahip olduğu düşünülüyordu. Doğa tanrısı olarak ağaçların koruyucusuydu. Doğada biraz efemine olarak kabul edildi.
10. Afrodit: Güzellik ve Aşk Tanrıçası
Yunan mitolojisinde yer alan Tanrıların ve Tanrıçaların özellikleri listemizin son maddesinde Afrodit var. Afrodit aşk, seks ve güzellik tanrıçasıydı. Ayrıca eski Yunan mitolojisinde güzellik ve sevgi tanrıçasıdır. Yaşam, sonsuz bahar ve bereket tanrıçasıdır. Bazı bölgelerde aynı zamanda bir Yunan savaş tanrıçasıydı ve Ares’in yasal karısı olarak kabul ediliyordu. Onun savaşla olan bağlantısı belki de Ares ve Afrodit’in mit boyunca birleşmesini açıklıyordur. Diğer kadın Tanrıçaların çoğunun aksine, Afrodit birçok ölümlü ve ölümsüz sevgilisiyle tanınırdı. Kıskanç doğasıyla tanınırdı; kullarına karşı çok cömert iken, onu yalanlayanlara kin besliyordu.