Hayatı olabildiğince rahat geçirmek, istenildiği gibi harcama yapabilmek ve refah standartları yüksek bir yaşama sahip olmak herkesin hayalidir. Kısaca zengin bir yaşam sürmek olarak da özetleyebileceğimiz bu durum, genç yaşlardan başlayarak planlama yapmak için oldukça önemlidir. Gerçek bir servet inşa edip zengin olmak için mutlaka yapmanız ve dikkate almanız gereken 10 şey ile siz de kazancınıza kazanç katabilirsiniz. Uygulaması bedava!
1. Eğitime Önem Verin
Dünyadaki yolculuğunuzda daha rahat bir hayat yaşayabilmek için gerekli olan para kazanımı herkesi yakından ilgilendiren bir başlıktır. Daha zengin bir hayata sahip olmak için uygulamaya dökeceğiniz daha doğrusu yapmanız gereken 10 şey içinde ilk maddemiz eğitim. Eğitim sizi hem daha bilinçli, üretken ve donanımlı bir birey yaparken hem de ilerideki yaşantınız için gerekli olan maddi gelir sisteminizi daha rahat bir biçimde yaratmanıza olanak sağlar. Yaş itibariyle eğitim hayatınızı da bitirmişseniz, zengin olmak için kendinizi finans konusunda eğitin. Kitaplardan, makalelerden, podcastlerden faydalanın ve parayı daha doğru şekilde harcamayı öğrenin.
2. Borçtan Kaçının
Şöyle bir hayal edin; gelirinizin üstünde bir fiyata sahip olan ama rengi, özelliği ve donanımı hoşunuza giden bir arabaya sahip olmak istiyorsunuz. Hatta bunun için herhangi bir bankadan kredi çekip, hayalinizi gerçekleştiriyorsunuz. Yeni arabanızı arkadaşlarınıza ve ailenize gösterirken çok heyecanlısınız ve kendinizi çok iyi hissediyorsunuz. Tabi ki bu noktaya kadar her şey çok iyi. Peki ya sonra? Yeni arabanızın ödemesi sizden başka kimsenin umurunda olmayacak. Sadece siz bütçenizin üstünde bir alışveriş için borçlanmış olacaksınız. Bu gibi durumlardan kaçınmak, zengin bir hayat için uyulması gereken bir kuraldır. Unutmayın kullandığınız markalar kimsenin umurunda olmayacaktır.
3. Bütçenizin Altında Çalışmayın
Hepimizin hayatında zorlayıcı iş deneyimleri, baskıcı patronlar veya stresli iş hayatının bir günü mutlaka olmuştur. Merak etmeyin olmadıysa bile bu durumlardan birini bir gün yaşayacaksınız. Ancak çalışma yaşantısında kendinize kural olarak koymanız gereken ilk şey, gelirinizi ve giderlerinizi belirlemek. Bu doğrultuda gereksinimlerinizi karşılayacak bir işte çalışmak. Hatta birikim yapmanıza olanak sağlayan bir işe sahip olmayı hedeflemek. Çünkü, çalıştığınız iş, sizin giderlerinizi karşılayacak güçte değilse, maalesef bu açığı kredi katlarıyla veya borçlarla kapatmaya çalışacaksınız. Bu durumun sonucunda ise bırakın zengin olmayı, hayal ettiğiniz hayatın yakınından geçemeyeceksiniz.
4. Farklı Gelir Modelleri Edinin
Zengin olmak için bilmeniz gereken farklı farklı pek çok şey vardır ancak mutlaka yapmanız gereken 10 madde içinde sıradaki hedefiniz, kendinize farklı gelir modelleri edinmek olmalıdır. Şöyle ki, günümüz dünyasında pek çok şeyi aşırı şekilde hızlı tüketiyoruz. Bu genel olarak kabul görmüş bir kanıdır. Özellikle finans alanında da işlevselliğini gösteren bu kanı, elde ettiğimiz kazancın neredeyse yarısını ilk haftada tükettiğimiz yönünde. Öyleyse kendinize yeni gelir kapıları açmak, farklı yerlerden farklı miktarlarda olsa bile kazanç elde etmek; asıl gelirinizi korumaya veya yan çalışma hayatınızdan kazandığınız geliri biriktirmenize olanak sağlamak demektir.
5. Kart Borcunuzu Aksatmayın
Hayatınızda paranızı harcarken bir de artı olarak birikim yapabilecek durumda olursanız, refah seviyesi yüksek bir forma girmişsiniz demektir. Ancak zaman zaman kredi kartlarından ne kadar kaçınsak ve ne kadar ihtiyacımız olmasa da yeni nesil kartları kullanabiliyoruz. Bu gibi durumlarda gelecek yaşantınızda bankalar tarafından daha iyi bir noktada görünebilmek için, ödemelerin aksatılmaması oldukça önemlidir. Çünkü siz her ne kadar uzak durmaya çalışsanız da bir şekilde bankalara ihtiyacınız olabilir. Bu noktada Kredi kartlarınızı zamanında ödemek sizi sorumlu bir vatandaş olarak ön plana çıkartacak ve finans alanında daha iyi bir noktada olacaksınız.
6. 50-30-20 Kuralını Uygulayın
Nerdwallet tarafından hazırlanmış bir makaleye göre, kişiler gelirlerinin yüzde ellisini asıl ihtiyaçlarına, (ev kirası, araba ödemeleri, faturalar, yiyecek vb.) geri kalan paranın yüzde yirmisini ise tasarruf etmeleri için ayırmaları gereken miktar olarak belirlenmiştir. Geri kalan yüzde otuzluk dilim ise planlanmamış harcamalar için ayrılmalıdır. Spesifik olarak genç yaşlarda bu kurala uyum sağlamanın oldukça zor olduğunu bilsek de gelirinizin yüzde yetmişini asıl ihtiyaçlarınıza, yüzde yirmisini harcamalarınıza ve geri kalan yüzde onluk dilimi ise tasarruf ve birikim için ayırmanız, sizleri gelecek yaşantınızda olabildiğince iyi bir duruma getirmek için uyulması gereken bir durumdur.
7. Hayat Planı Edinin
Listemizde değindiğimiz pek çok başlığın ana metni refah seviyesi yüksek bir durumda yaşayabilmektir. Sizlerde bu yazı içerisinde kaybolduysanız, aynı şeyi hedefliyorsunuz demektir. Öyleyse zengin olmak istiyorsanız, zengin olmayı planlamalısınız. Bir plana sahip olmak, zengin olmayı istemek; paranızla akıllı olmak demektir. Kendinize farklı farklı planlar oluşturmak, hatta kısa ve uzun vadeli olacak şekilde planlamak; sonraki dönemlerde yaşayacağınız finansal krizlerde kısa sürede çözüm bulmanızı sağlayacak temel faktördür. Piyango oyunlarının bile bir planı varken (başarısız bile olsa), kendi hayatınızın bir planı olması gerekmektedir.
8. Yatırımlar Yapın
Birikim yap cümlesi, hepimizin kulağına en az bir kez çalınmıştır. Bazılarımız buna değer verip uygulama yoluna giderken, bazılarımız kulak arkası etmiş olabilir. Eğer sizlerde ikinci gruba dahilseniz, önerimiz kendinize nakit akışı sağlayacak yatırımlar yapmanız olacaktır. Kiralık evler, borç verebilecek durumda olma veya en basitinden satın aldığınız bir elbiseyi kiralamak sizlere pasif gelir sağlayacaktır. Daha geniş bir yatırım yönü olan ev almak ve kiralamak ise, nakit akışı ilk önceliğiniz olmalıdır. Yani aldığınız bir evin değeri zamanla iki katına çıksa bile sizler ana değeri değil, gelen para akışını önemsemeli ve yaptığınız yatırımı uzun vadede düşünmelisiniz.
9. Kendinizi Değerlendirin
Çalıştığınız süre zarfında yaşadığınız stresli anları, aldığınız maaşı elde etmek için harcadığınız zamanı ve emeği düşünün. Bunların hiçbirisi kolay kolay elde edilmedi. Bunu korumak ilk hedefinizken, bu yolda yaptığınız girişimleri ve sonuçlarını takip etmek; finans başarınızı gözlemleyebileceğiniz ve yaptığınız hatalardan dersler çıkartabileceğiniz bir süreç olacaktır. Bu noktada kendinizi aylık olarak değil, daha uzun süreli örneğin bir yıllık zaman dilimi içerisinde değerlendirmek; daha doğru sonuçlar elde etmenize olanak sağlar. Yılın sonunda gelirinizin en az yüzde onunu biriktirdiğinizi gördüğünüzde yaşadığınız his, ay sonunda yaptığınız birikimin vereceği histen daha yoğun ve kamçılayıcı olacaktır.
10. Satın Almalarınıza Dikkat Edin
Satın almalar, daha açık söyleyecek olursak para harcamak; zaman zaman iyi hissettirir. Ancak bu zamanlamaları kontrol altında tutabilmek asıl dikkate alınması gereken noktadır. Zengin olmak için ve refah yükseltme yolunda yapmanız gereken 10 önemli şey içinde, satın alımlarınıza dikkat etmek oldukça önemlidir. Bu sizlerin yapacağı gelir gider dengesindeki boşlukları yani birikimlerinizi gösterir. Bir eşyayı satın almanız mutlaka gerekiyorsa bile piyasa araştırması yapıp, gerçekten doğru bir fiyatta almanız gerekmektedir. Doğru fiyata satın aldığınız için tasarruf etmiş olacak ve önünüzdeki yıllar boyunca birikiminize çok şey katmış olacaksınız.