Kendimiz ve sevdiğimiz insanlar için bir dilek tutacak olsak ilk aklımıza gelen konu sağlık oluyor. Sağlıklı bir hayat tüm insanlığın ortak dileğidir. Sağlıklı hayat elbette sadece dilek tutup gerçekleşmesini beklemek ile mümkün değil. Temel prensibi fiziksel ve ruhsal ihtiyaçları dengede tutmayı hedeflemek olan yoga sağlıklı bir hayatın kapılarını bizlere açıyor. Yoga yapmak ‘nasıl sağlıklı bir hayat sunabilir’ düşüncesi içersindeyseniz sizi, yoga yapmanın vücuda sağladığı 10 fayda başlıklı yazımızı okumaya davet edelim.
1. Kasları Güçlendirir
Yoga minik hareketlerden, yerde oturup ‘om’ demekten ibaret değil. Çeşitli zorlayıcı hareketleri bulunan yoga, bu hareketler ile kasların güçlenmesinde katkıda bulunur.
2. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Yoga yaptığınız sürece yorgun hissetmezsiniz çünkü beyin hücrelerini dinç tutar. Bu durum bağışıklık sistemini doğrudan etkiler ve güçlenmesine neden olur. Kortizol seviyesinin bağışıklık sistemini riske attığı bir gerçek var. Yoga egzersizleri bu seviyeyi dengede tutar.
3. Kalp ve Damar Sağlığı
Yoga yapmak hücrelerin daha çok oksijen almasına olanak sağlamasının yanında, kan dolaşımını düzenler. Bu durum kalp damar sağlığında etkin bir rol oynadığını gösterir.
4. Akciğer Sağlığı
Her gün yaptığımız, yapmayı bıraktığımız an hayatımızın sonlanacağı ‘nasıl olsa yapıyoruz, belki de; doğrusu yanlışı olmaz bu işin’ diyerek önemsemediğimiz nefes alma işlemi solunum sistemimize dolayısıyla akciğerlerimizi etkiler. Yogada uygulanan doğru nefes alma teknikleri nefes kontrolünü sağlar.
5. Hormonları Dengeler
Yoga egzersizleri arasında ki geçişler, iç organlara masaj etkisi hissettirir. Vücudumuzda 7 çakra vardır bunlar farklı organ sistemleri ile ilgili hormonları düzenler. Her bir yoga egzersizinin belirli bir amacı vardır, bu amaç doğrultusunda yapılan egzersizler zaman içinde çakraları güçlendirir. Böylece salgı bezleri çalışır ve hormonlar dengelenir.
6. Kronik Ağrılar İyileşir
Ağrılar kaygıyla dolu ve depresif bir hale gelmemize neden olur. Yoga yapmak bu durumu tam tersi bir yöne doğru çeker. Yoga yapmak beyindeki gri madde miktarını artırır, bu durum ağrı ile doğrudan ilişkilidir.
7. Sindirim Sistemini Düzenler
Yoga egzersizleri sayesinde, bağırsaklardan gıda geçişi kolaylaşır ve bağırsak fonksiyonlarını etkinleştirir. Böylece sindirim sistemini düzenlemiş olur.
8. Kilo Vermeyi Sağlar
En etkili zayıflama egzersizleri arasında yer alan yoga egzersizleri, düzenli yapıldığında kaslarda ki yağların erimesini sağlar. Sindirim sistemini düzenlendiği için kilo verme işlemi daha etkin olur.
9. Doğurganlığı Artırır
Yoga yapmanın vücuda sağladığı 10 fayda başlıklı yazımızın 9. maddesinde yoga yapmanın hormonları dengelediğinden bahsetmiştik. Bu hormonlardan en dikkat çekeni ise üreme hormonu. Özellikle üreme hormonunu destekleyecek 5 yoga egzersizi dahi bulunuyor. Ayrıca yoga yapmak stres, kaygı, endişe gibi duyular ile doğrudan ilişkilidir ve bunları yok etmek veya en az seviyede tutmayı destekler. Bu gibi duyusal problemlerin doğurganlık ile doğrudan ilişkisi vardır. Hem fiziksel hemde ruhsal fayda sağladığından doğurganlığı artırmak için yoga egzersizleri düzenli olarak yapılmalıdır.
10. Duruş Bozukluklarını Giderir
Yogada omurgaya yönelik egzersizler oldukça fazladır. Bu egzersizler ile omurga, esner, uzar ve güçlenir. Böylece gövdenin merkezi sağlamlaşır ve duruş bozuklukları giderilir.
Yorum bırak