18. yüzyılın ortalarından itibaren başlayan Sanayi Devrimi ile, üretim unsuru insan gücünden makine gücüne geçti. Bu dönemden günümüze kadar olan sürede makinenin önemi daha da arttı. Teknolojinin hızla gelişmesi, makinelerin özelliklerinin de gelişmesini sağladı. Bilgisayar ve telefon gibi teknolojik makinelerin “akıllı” hale gelmesi ve evimizdeki beyaz eşyaların internete bağlanabilmesi gibi yenilikler de yapay zekâ teknolojisinin bir sonucu. Yapay zekâ alanında birçok çalışma yapılıyor. Bu çalışmalarda yapay zekanın teknolojik, ekonomik, sosyolojik ve kültürel taraflarına değiniliyor. Yapay zekâ hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek ve söz konusu çalışmalardan haberdar olmak istiyorsanız doğru yerdesiniz! Yapay zekâ üzerine merakla okuyabileceğiniz en iyi kitaplar listesini sizin için derledik. İyi okumalar!
1. Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız
Yapay zekaya sahip makineler ve robotlar, filmlerden çıkıp gerçek hayatta yer almaya başladılar. İnsanlar iş ve gündelik hayatlarında sürücüsüz araba, kişisel asistan, sohbet botu gibi teknolojileri hali hazırda etkin bir şekilde kullanmaktalar. Peki, her şey bu kadar kolaylaştı ve makineler bizim işlerimizi yapmaya başladı derken, biz ne yapacağız? Listemizde ilk sırada yer alan Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız kitabı, bu problemi ele alıyor. Malcolm Frank, Paul Roehrig ve Ben Pring tarafından yazılan kitapta yapay zekâ çağında makinelerin gerisine düşmemek için işinizde uygulayabileceğiniz öneriler yer alıyor. Kitap, gelecek yıllarda yapay zekanın neler yapabileceği ve çözüm olarak hangi stratejiler geliştirilebileceğini anlatıyor.
2. Robotların Yükselişi
Martin Ford tarafından yazılan Robotların Yükselişi, yapay zekanın pek çok mesleği nasıl gereksiz hale getirebileceğini tartışıyor. New York Times Bestseller ödüllü kitap, eğer yapay zekâ ilerlemeye devam ederse birçok mavi ve beyaz yakalının işsiz kalacağı ve dünyadaki eşitsizliğin artacağı gibi bazı senaryoları irdeliyor. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe daha az insana ihtiyaç duyulacaktır. Peki, geleceğimiz refah dolu mu olacak? Yoksa daha kötü ekonomik koşullara mı sahip olacağız? İnsanlık hangisini seçecek? Kitabın amacı, hangi yöne gideceğimiz konusunda muhtemel senaryoları ve sonuçlarını bize sunmaktır. İyi okumalar!
3. Yapay Zekâ Çağı
Yükselen teknoloji bizi yeni bir çağa ulaştırdı. Artık yapay zekâ çağındayız. Teknolojinin insan olmanın ne anlama geldiğini yeniden tanımlamaya hazırlandığı tarihte büyük bir dönüm noktasına yaklaştık. Byron Reese, bu kitapta insanların yapay zekâ çağına gelene kadar hangi yollardan geçtiğini, karşı karşıya kalacağımız konularda neyi nasıl yapmamız gerektiğini eğlenceli bir dille okurlara sunmaktadır. “Makineler öğrenebilir mi?”, “Bir bilgisayar hissedebilir mi?”, “Robot – insan savaşına sürüklenecek miyiz?” gibi sorulara da değinmeden geçmiyor. Yapay zekâ üzerine okuyabileceğiniz en iyi kitaplar arasında kendisine yer bulan Yapay Zekâ Çağı, mühendislik, felsefe, sinema gibi alanların yapay zekâ ile nasıl ilişkilendirilebileceği konularını da tartışan, severek okuyabileceğiniz bir kitap.
4. Makinenin Kalbi
Bir çocuğun duygusal durumunu okuyabilen ve ona göre tepki verebilen robotik bir hayvan veya insanları yüz ifadesine göre tanıyıp onları doğal olarak deneyimliyormuş gibi duygular yaratabilen bir şirket hayal edin. Makinenin Kalbi, insanlar ve teknoloji arasındaki ilişkide bir sonraki dev adımı araştırıyor: bilgisayarların duyguları tanıma ve yanıt verme yeteneği. Kitabın yazarı fütürist Richard Yonck, iletişimin vazgeçilmezi olan duyguların yakında bilgisayarlarda da yer alacağını düşünmektedir. Makinelerin hissetmeye başlayıp kontrolden çıkabileceği düşüncesini de göz önüne alan yazar, insanlar ve makineler arasındaki ilişkinin hangi boyutlara varabileceği hakkında heyecan verici bir keşfe çıkıyor.
5. Geleceği Gören Makineler
İşletmeniz için yapay zekâ ne anlama geliyor? Bu sorunun cevabını öğrenmek istiyorsanız, bu kitabı okumanızı tavsiye ediyoruz. Ajay Agrawal, Joshua Gans ve Avi Goldfarb tarafından yazılan Geleceği Gören Makineler kitabı. Eser yapay zekâ konusunu teknoloji tarafıyla birlikte ekonomi çerçevesinden de ele alıyor. Özellikle “büyük veri” kavramı, makinelerin öğrenmesi ve geleceğe ilişkin tahminlerde bulunması için büyük önem taşıyor. Kitapta, iş fikirlerinizin geleceği öngörme hususunda yapay zekâ ve büyük verinin nasıl yardımcı olabileceği anlatılıyor. Tahmin maliyetini düşürme, karar vermede başarılı olma aynı zamanda verimliliği artırma konularında bu kitap size yol gösterecek.
6. Büyük Veri İş Başında
Microsoft, Facebook, Netflix, Walmart gibi şirketlerin büyük veri maceralarını merak ediyor musunuz? Büyük veriyi hangi alanlarda kullanmışlar, ne gibi faydalar edinmişler? Bu soruların yanıtını bulmak istiyorsanız bu kitap size göre! Yazar Bernard Marr, Büyük Veri İş Başında adlı kitabında 45 büyük şirketin büyük veriden nasıl yararlandığını anlatıyor. Şirketler artık büyük verinin önemini biliyor. Ancak çoğu, bunu etkili bir şekilde kullanmak için gereken adımları atamıyor. Bu kitap, büyük şirketlerin büyük veriyi nasıl kullandıklarını göstererek bu alandaki bilgi boşluğunu doldurmayı amaçlıyor. Kitabı okurken büyük verinin hayatın hemen her alanında kullanılan bir teknoloji olduğunu ve yeni iş modelleri geliştirdiğini öğreneceksiniz. Aynı zamanda kendi büyük veri stratejinizi geliştirebileceksiniz!
7. Yapay (Geri) Zekâ
İşte size teknolojinin sınırlarını çizen ve bilgisayarlara her zaman güvenmemeniz gerektiğini gösteren bir kitap: Yapay (Geri) Zekâ. Bilgisayar programcısı ve gazeteci olan Meredith Broussard bu kitapla, teknolojinin iç işleyişinin ve dış sınırlarının anlaşılmasına yönelik bir rehber sunar. Broussard, teknolojiyle yapabileceklerimizin sınırlı olduğunu hatırlatıyor. Yazar eserinde, teknolojinin her zaman çözüm olduğu inancına karşı gelir. Bununla birlikte teknolojinin toplum sorunlarına karşı kullanılabilecek bir araç olduğunun önemini vurgular. Yapay zekâ üzerine okuyabileceğiniz en iyi kitaplar listemizde eleştirel bir yönü olan bu kitapta, sınırları iyi anlamamızı ve dünyayı daha iyi bir hale getirme konusunda daha sağlıklı seçimler yapmamız öneriliyor.
8. Süper İnsan
Uzun ömürlü olmak, genetik hastalıklardan kurtulmak veya beyinlerimizin internete bağlanması artık imkânsız değil. Bununla birlikte bebeğinizin dış görünüşünü ve yeteneklerini belirlemek sizin elinizde! Kendimizi “hacklemek” kulağa oldukça garip geliyor. Süper İnsan, bunun nasıl mümkün olabileceğini gözler önüne seriyor. Bilim insanları ve teknoloji uzmanları biyolojik yapımızın değişmesi için çaba harcıyorlar. Andy Walker, Kay Walker ve Sean Carruthers tarafından yazılan Süper İnsan, insan biyolojisinin sınırlarını genişletiyor. Aynı zamanda daha güçlü ve daha iyi bir yaşamın kapılarını aralıyor. Nanoteknoloji, nörobilim, yapay zekâ ve genetik alanlarına yoğunlaşan eser size yeni bir bakış açısı kazandıracak.
9. Akıllı Makineler
Robotik ve yapay zekâ alanındaki mevcut araştırma durumu nedir? Yapay zekâ hayatımızı nasıl değiştirecek? Makineler zekâ açısından bizim eşitimiz olursa ne olacak? Bilimsel gazeteci Ulrich Eberl, Akıllı Makineler adlı kitabında bu soruları ele alıyor. Önde gelen bilim insanları ve teknisyenlerle konuşuyor. Yapay olarak yeniden üretilemeyecek hiçbir insan özelliğinin ve yeteneğinin olmadığını savunuyor. Aynı zamanda yazar, Almanya ve Japonya gibi ülkelerin robotik konusunda nasıl geliştiğini anlatıyor. Eberl, kendi kendine giden arabalar, teslimat droneları, sağlık alanındaki bakım ve hizmet robotları gibi birçok teknolojik gelişme bütün ayrıntıları ile inceliyor. Herkesin anlayabileceği bir dille yazılan Akıllı Makineler kitabı, yapay zekanın geçmişini ve geleceğini anlamak için okunması gereken bir rehber.
10. Yapay Zekâ Yerimizi Alacak Mı?
Shelly Fan bu kitapta, yapay zekanın son altmış yıldaki gelişimini ve toplumu nasıl dönüştürdüğünü araştırıyor. Bir zamanlar fütüristik bir rüya gibi görünen yapay zekâ, günlük yaşamımızı değiştirmeye başladı bile. Son altmış yıl; makinelere algılamayı, öğrenmeyi, akıl yürütmeyi sağlatan teknolojilerin büyüme dönemi oldu. Bu dönem hâlâ devam etmekte. Nörobilimci Shelly Fan; yapay zekanın geçmişi, şimdiki zamanı ve geleceği konularını bölümlere ayırarak inceliyor. Resimlerle desteklenmiş bu kitapta yazar, teknolojideki devrim niteliğindeki gelişmeler hakkında okuyucuyu bilgilendiriyor. İyi okumalar!