Ünlü Çığlık Eserinin Sahibi Edvard Munch’ın Hayatı

5 dk okuma süresi


Edvard Munch, “Çığlık” adlı tablosuyla tanınmış bir sanatçıdır. 12 Aralık 1863’te Norveç’te doğmuştur. Doğanın olduğu gibi temsili yerine duyguların ve iç dünyanın ön plana çıkarıldığı dışavurumculuk (ekspresyonizm) akımından etkilenmiştir. Etkisinde kaldığı dışavurumculuk akımının yanında yaşadığı ruhsal ve zihinsel acının izleri Edvard Munch’ın tablolarına yansımıştır. Ünlü tablolarından biri olan “Çığlık” eserinin sahibi Edvard Munch’ın hayatı hakkındaki bilgileri sizler için araştırdık. Keyifli okumalar!

1. Edvard Munch’ın Çocukluğu

Ünlü Çığlık Eserinin Sahibi Edvard Munch’ın Hayatı

Norveç’in Loten kentinde bulunan Adalsbruk köyünde doğan Edvard Munch’ın çocukluğu sıkıntı dolu olmuştur. Edvard Munch, 1960’lı yıllarda evlenen Laura Cathrine Bjølstad ve Christian Munch’ın ikinci çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Edvard Munch’ın doktor olan babasının farklı bir bölgeye atanmasının yapılması ile aile, 1864 yılında Oslo’ya taşınmıştır. 1868 yılında annesini ve onu takip eden 10 yıl içerisinde ise kız kardeşini tüberküloz hastalığından dolayı kaybetmiştir. Annesini ve ablasını hastalığından dolayı kaybetmesinin ardından Edvard Munch, babasının öfke nöbetleri ve bunalımlarını takip eden zor yıllara da tanıklık etmiştir.

2. Edvard Munch’ın Okul Yılları

Ünlü Çığlık Eserinin Sahibi Edvard Munch’ın Hayatı

Edvard Munch’ın annesi Laura Cathrine Bjølstad’in veremden dolayı ölmesinden sonra eğitimi ile teyzesi ilgilenmiştir. Munch’ın ilk çizimleri, iç mekanları ve ilaç şişeleri gibi bireysel nesneleri konu alan tasvirlerden ibaret olmuştur. Ayrıca bazı manzara resimleri de çizmiştir. Munch, 1879 yılında mühendislik okumak için teknik bir koleje kaydolmuştur ve burada perspektif çizim öğrenmiştir. Hastalıkları nedeniyle sık sık çalışmaları kesintiye uğrayan Munch, ertesi yıl babasının hayal kırıklığına uğramasına rağmen ressam olma isteği ile kolejden ayrılmıştır. Babasının baskıcı dindarlığının aksine dogmatik olmayan bir sanat anlayışı benimsemiştir. 1881 yılında ise Munch, Kristiania Kraliyet Sanat ve Tasarım Okulu’na kaydolmuş ve eğitimine burada devam etmiştir.

3. Sanata Dair Görüşleri

Ünlü Çığlık Eserinin Sahibi Edvard Munch’ın Hayatı

Ruhsal ve duygusal konuları işlemesi ile tanınan Edvard Munch, dışavurumculuk akımını benimsemiştir. Geleneksel ve dindar bir üslup seçip bu yolda ilerleyerek babasının takdirini kazanabilirken o bu yolu seçmemiş ve kendi yolunda ilerlemeyi seçmiştir. Sembolik ve izlenimsel anlayışı harmanlayıp eşsiz bir şekilde tablolarına yansıtmayı tercih etmiştir. Eserlerinde sıklıkla duygu değişimlerine yer veren ressam daha çok keder, korku ve çaresizlik temalı resimlere hayat vermiştir. Yaşamı boyunca ilk dönemlerde her ne kadar karamsar ve içe dönük bir sanat anlayışı benimsese de yaşamının sonlarına doğru mutluluk ve yaşama sevinci temalı tablolar resmetmeyi tercih etmiştir.

4. Edvard Munch’ın Tabloları

Ünlü Çığlık Eserinin Sahibi Edvard Munch’ın Hayatı

Yaşamının ilk yıllarına ailesindeki insanların hastalık, delilik ve ölümlerine şahit olarak geçiren Edvard Munch’ın çalışmalarında bu buhranlı tema görülür. “Melancholy (1892)” “Death in the Sickroom (1893)”, “The Scream (1893)”, “The Sick Child (1896)”, “Anxiety (1984)” Munch’ın bu melankoli havasını yansıtan bazı tablolarındandır. Bunun yanında aşk ve ayrılık temalı resimler de yapmıştır. “Kiss by the Window (1895)”, “Separation (1896)”, “The Kiss (1897)” bilinen ünlü aşk temalı resimleridir. Sanatçının yaşamın sonlarına doğru yaptığı manzara tabloları da vardır. Bunların bazılarına örnek olarak “Telthusbakken with Gamle Aker Church (1880)”, “Moonlight (1895)” ve “Elm Forest in Spring (1923)” verilebilir.

5. Paris ve Berlin Seyahatleri

Ünlü Çığlık Eserinin Sahibi Edvard Munch’ın Hayatı

Edvard Munch, 1885’te Paris’e gitmiş ve oradaki post-empresyonist ressamları ve onların eserleri ile tanışmıştır. Fransa’nın başkentine yaptığı bu yolculuk sonrası Munch, 1889’da Christania’da ilk kişisel sergisini açmıştır. Sergide 110 resmi yer alan sanatçının burs alabilmesinin önü açılmış ve 1889 sonunda tekrar Paris’e gidebilme şansı doğmuştur. Yıl sonu tekrar Paris’e gittiğinde orada bulunan ressam Leon Bonnat’ın atölyesinde çalışmaya başlamıştır. Hayatının bu döneminde empresyonist ressamlar ile ilgilen Munch, 1892’de Berlin Sanatçılar Derneği’nin daveti üzerine bir sergi daha yapmıştır. 1892-1908 yılları arası Berlin ve Paris’i sürekli ziyaret eden Munch, 1909 yılında Norveç’e dönmüş ve burada yaşamaya devam etmiştir.

6. Meşhur Çığlık Tablosu

Ünlü Çığlık Eserinin Sahibi Edvard Munch’ın Hayatı

Ekspresyonizm sanat akımının en önemli temsilcilerinden biri olan Edvard Munch’ın dışavurumculuğunu en iyi yansıttığı eserlerinden birisi 1893 yılında resmettiği “Çığlık” adlı tablosudur. Munch’ın Oslo’da yaptığı bu resim, ressamın günlüklerine göre Nietzsche’den etkilenerek yapılmıştır. Resimdeki korku ve melankoliyi başarılı bir şekilde hissettiren ünlü ressam Edvard Munch, günlüğüne, resmi yaptığı esnada doğanın çığlığını hissettiğini yazmıştır. Munch, bu resmi yaptığı sırada hastadır ve tablodaki melankoli havasının buradan geldiği düşünülür. Tabloda yer alan dalgalı çizimlere bakıldığı zaman çığlığın sesini ve bundan da öte ruhun, insanlığın ve doğanın haykırışlarının resmedildiği görülebilir.

7. Munch’ın Tablolarındaki Kadınlar

Ünlü Çığlık Eserinin Sahibi Edvard Munch’ın Hayatı

Çığlık adlı eseri hayata geçiren ünlü ressam Edvard Munch’ın, kadınları konu alan resimleri hayatı boyunca sahibi olduğu bazı düşüncelerin bir ürünüdür. Munch, farklı anlamları ve sembolik ögeleri barındıran bir dünya resmetmiştir. Ölüm korkusu, kıskançlık, cinsel kavga, hırs, suçlama gibi ögeleri resmine aktarmıştır. Kadınlar hakkında karamsar düşüncelere sahip olan ressam bu ögeleri kadınlar ile ilgili tablolarında kullanmıştır. Kadın onun gözünde cinsel ve acımasız bir varlıktır. Bu konu hakkında takındığı bu tavır ve bu düşüncelerini resmettiği tablolar Munch’ın huzursuz iç dünyası ve kişisel başarısızlıklarının bir sonucu olduğu söylenebilir.

8. Tablolarındaki Melankoli Teması

Ünlü Çığlık Eserinin Sahibi Edvard Munch’ın Hayatı

Ünlü ekspresyonist ressam Edvard Munch’ın çocukluğunda geçirdiği sıkıntılı dönemler onun sanat anlayışını ve resimlerine yansıttığı temayı şekillendirmiştir. Ablasının hayatta kalmak için verdiği savaşa, annesinin tüberküloz hastalığı sebebiyle ölümüne ve babasının zihinsel sorunlarına şahitlik ettiği için yıllar sonra bile hasta ve ölü temalı resimler yapmıştır. Munch’ın üzerinde onarılmaz yaralar açan bu sıkıntıların resimlerine üzüntü ve keder içinde aktarıldığı hissedilir. Hayatı boyunca üzüntüsünü tablolarına yansıtan, “The Sick Child” eserinin sahibi ünlü ressam Edvard Munch’ın, her resminde dünyaya karşı attığı çığlık sesini duyabilirsiniz.

9. Etkilendiği Sanat Akımları

Ünlü Çığlık Eserinin Sahibi Edvard Munch’ın Hayatı

20. yüzyıl sanat akımlarından biri olan dışavurumculuk, politik istikrarsızlık ve ekonomik düşüş ortamında Almanya’da pozitivizm ve natüralizm akımlarına tepki olarak doğmuştur. Duyguları ve bireyin iç dünyasını ortaya çıkarttığı tabloları ile Edvard Munch, bu sanat akımının önemli temsilcilerinden birisidir. Munch, Claude Monet ve Edouard Manet gibi izlenimcilerden etkilenmiştir. İzlenimcilik sonrası dönemin ünlü sanatçılarından olan Vincent Van Gogh ve Paul Gauguin’e hayranlık duymuştur. İzlenimci resimleri görebilmesi ve kendi sanat yolunu bulmasına yardım eden etkenlerden birisi de bu ressamlara verdiği değerdir.

10. Edvard Munch’ın Ölümü

Ünlü Çığlık Eserinin Sahibi Edvard Munch’ın Hayatı

Hayatının son yirmi yedi yılını Oslo’nun dışındaki bir kasabada geçiren Edvard Munch, 1944 yılında burada ölmüştür. Avrupa’da sevilen bir ressam olan Munch, çektiği tüm sıkıntılara rağmen ayakta durabilmesi ve hayatını sanata adaması takdir edilmesi gereken bir harekettir. Ölümünün ardından resmettiği 1000’den fazla tablo ailesine verilmemiş, Norveç hükümetine bağışlanmıştır. Yaşamı boyunca yaptığı resimlerin yanında yarattığı tüm sanat ögeleri de devlete bağışlanmıştır. Ölümünün ardından toplam 15.400 baskı, 4500 çizim ve Munch’ın yarattığı altı heykelin tamamı Oslo hükümetine teslim edilmiştir. Oslo hükümetine verilen Munch’ın bu eserleri birçok yerde sergi olarak kullanılmıştır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
15
Beğen
Mutlu Mutlu
8
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
4
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
1
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak