1. Anasayfa
  2. Edebiyat

Üniversiteye Hazırlanan Öğrencilerin Ufkunu Genişletecek Kitap Tavsiyeleri


0

Kitap okumak, kişinin ufkunu açar ve hayatına yeni bir bakış açısı kazandırır. Farklı bir dünyaya kapı aralayan, okurken düşündüren kitaplar her zaman bize eşlik eder. Özellikle sınav hazırlık sürecinde kitap okumanın kişiye pek çok faydası vardır. Hemen her türden kitabın okunabileceği gibi özellikle kişinin ufkunu genişleten kitaplar düşündürmeye iteklediği için değerlidir. Bu tür kitaplar yeni bir bakış açısı kazanmanızda yardımcı olur. Eğer sizde kitap okumayı seviyor ama hangi kitaptan başlayacağınızı bilmiyorsanız burası tam size göre. Bu içeriğimizde, sınava hazırlanan öğrencilerin üniversiteye başlamadan önce ufkunu genişletecek değerli kitap tavsiyeleri yer almaktadır. Keyifli okumalar!

1. İnsanın Anlam Arayışı

Üniversiteye Hazırlanan Öğrencilerin Ufkunu Genişletecek Kitap Tavsiyeleri

Bir psikiyatr olan Victor Frankl, 20. yüzyılın önde gelen yazarlarındandır. 30’dan fazla dile çevrilen ve milyonlarca satan bu kitapta Frankl, İkinci Dünya Savaşı zamanındaki deneyimlerinden esinlenmiştir. Kitapta, savaş yıllarında toplama kampında yaşananlar okuyucuların gözünde hapishane metaforuyla eşleşmiştir. Kitap, insanın varoluşu üzerinde yer alarak ‘insanı insan yapan nedir’ sorusuyla yanıt vermeye çalışır. Yazar burada insanın yaşamdan ne beklediğinden ziyade, yaşamın insandan ne beklediği düşüncesi üzerinde durur. Yaşamın anlamı hakkında değil, kendimizin onun tarafından sorguya çekildiğini düşünerek ilerlemeliyiz. Bundan dolayı doğru sorulara çözüm üreten bu kitabı okumanızı tavsiye ederiz.

2. İnsan ve Herkes

Üniversiteye Hazırlanan Öğrencilerin Ufkunu Genişletecek Kitap Tavsiyeleri

İspanya’nın Avrupa felsefesine son derece katkı sağlayan Ortega Y. Gasset, bu kitapta toplumsal ilişkiler üzerinde durur. Yazar bu eserinde toplum bilim konulu gözlem ve düşüncelerine yer vermektedir. Toplumsal olanın kendi öz yaşamımız ve ötekiyle kurulduğunu, toplumsal ilişkinin de bir gerçekliğe dayandığı ele alınır. Aslında tüm edinimlerin herkes tarafından biçimlendiği ve geleneksel hale geldiğini anlatmaya çalışmıştır. İnsanın arayışı, içinde bulunduğu gelenekten bağımsız olmamakta ve toplumsallığın üstünde gelişmektedir. Yazar burada insanı ve öteki olarak nitelendirdiği diğerlerini ele alır ve anlam ilişkisi içerisinde değerlendirir. Oldukça ufuk açıcı bu kitabı mutlaka okumalısınız.

3. Cehenneme Övgü

Üniversiteye Hazırlanan Öğrencilerin Ufkunu Genişletecek Kitap Tavsiyeleri

Gündüz Vassaf’ın Cehenneme Övgü eserinin yayın tarihi 2013’tür. Kitapta, totalitarizmin birey üzerinde egemenlik kurmasını, kendisini yeniden üretmesiyle dile getirir. Burada baskıcı bir tutumun değil, bireyin sınırlı bir özgürlüğe sahip olduğunun altını çizer. Böylelikle yaratıcılığını kaybeden birey, var olanla yetinmeyi öğrenir. Seçme özgürlüğü, var olan düzenin çeşitlilik oranında yer alır. Bu durumda kişi önüne sunulan iki seçenek arasında kalır hep. Yazar “ya bu ya da şu” yerine, “ya hep ya da hiç” i önerir. Yazarın kendisiyle hesaplaştığı bu kitap, okuyucuları da hesaplaşmaya çağırıyor. Üniversiteye hazırlanan öğrencilerin de okuyabileceği Cehenneme Övgü, onların ufkunu genişletecek kitap tavsiyeleri arasındadır.

4. Biri Bizi Gözetliyor

Üniversiteye Hazırlanan Öğrencilerin Ufkunu Genişletecek Kitap Tavsiyeleri

Derin anlamlara sahip bu kitap herkesin mutlaka okuması gerektiği bir yapıttır. Özellikle dijital dünyanın gerçeklerini öne süren kitap, üniversiteye hazırlananlar için de ufuk açıcıdır. Basım yılı 2019 olan bu kitap, Uğur Dolgun tarafından yazılmış bir eserdir. Kitapta günümüz dijital ağın bizleri gözetlediğine dair bir gerçeklik sunuyor. George Orwell’ın 1984 kitabındaki Büyük Birader’in günümüzdeki gerçekliğini öne sürmektedir. Belki farkında olmasak da hakkımızdaki her şeyin birileri tarafından bilindiğini öğrenmek oldukça ürkünç. Akıllı telefonlardaki casuslar, kameralarla donatılmış evren, yüz tanıma sistemleri gibi bizi gözlemleyen sistemler mevcut. Bu ufuk açıcı kitabı mutlaka okumalısınız.

5. Homo Deus

Üniversiteye Hazırlanan Öğrencilerin Ufkunu Genişletecek Kitap Tavsiyeleri

Sapiens kitabının önemli yazarı olan Yuval Noah Harari, yarının kısa tarihini çarpıcı gerçeklerle öne sürüyor. ‘Tanrı insan’ anlamına gelen Homo Deus, gelişmiş ve Tanrı’nın yerini alabilecek bir ırkı temsil ediyor. Burada bahsedilen aslında yapay zekanın ve teknolojinin yarattığı yeni gelişmelerdir. Homo Deuslar’ın tüm dünyayı yönettiği ve onların yerini aslında yapay zekâ aldığını gösteriyor kitap bize. Bununla birlikte felsefik anlatımı barındıran kitap tarihimize de bir ışık tutmaktadır. İnsanın ölümsüzlük ve tanrısallığın peşinde koştuğu dönemin yerine, bambaşka bir türe evrildiği düşüncesi kitabın ana temasını açıklıyor. Okuyucuyu birçok konuda düşündüren ve sorgulamaya teşvik eden Homo Deus, aynı zamanda ufuk açıcı bir kitap olma niteliğindedir.

6. Kimlik

Üniversiteye Hazırlanan Öğrencilerin Ufkunu Genişletecek Kitap Tavsiyeleri

Kimlik, Milan Kundera tarafından kaleme alınmış bir kitaptır. Ünlü yazar kitapta aşkı irdelemektedir. Kitapta karşımıza, tutkuyla birbirlerine bağlı olan orta yaşlı bir kadın ve ondan küçük genç çocuk çıkıyor. Yalnız aşkları ilerleyen zamanda yıpranmaya başladığında ikisi de ilişkilerini sorgulamaya başlar. Burada da güven ilişkisi sorunu ortaya çıkar. Bununla birlikte kuşkuya düşen kadın ve erkek birbirlerini gözlemleye ve sınamaya girişir. Bu küçük aldatmaca bir süre sonra bir kabusa dönüşür. Bunun sonucunda aşkın ve dostluğun yitirildiği, kimlik sorunun baş gösterdiği anlatılmıştır. Bir içe bakış ile insanın ruhunun derinliklerinde dolaşan yazar, bu anlam dolu eserinde bizi düşünmeye itmektedir.

7. Ses ve Öfke

Üniversiteye Hazırlanan Öğrencilerin Ufkunu Genişletecek Kitap Tavsiyeleri

Bilinç akışı tekniğini ön plana çıkaran Ses ve Öfke, Nobel Edebiyat Ödülü William Faulkner’ın eseridir. Karmaşık bir olay örgüsü ile bir ailenin dağılış öyküsünü dile getirir. Birbirinden farklı karakterlerin olduğu bu ailenin trajedisi aynı zamanda evrensel bir trajediyi açıklamaktadır. Yazarın kendisine özgü yazdığı bu eseri, sıkışan ve yıkılan duyguları güzel bir üslupla okuyucuya sunuyor. Yirminci yüzyılın klasikleri arasında yer alan kitapta yazar, duyguları açığa çıkartıyor. Ancak dört bölümden oluşan kitabın genel olarak sondan başa doğru gittiği söylenebilir. Ailedeki sorunlu ilişkilerinin trajik boyutunu yansıtan yazar, okuyucuyu bir girdaba sürüklüyor. Bunu ustalıkla anlatan kitap, mutlaka okunması gereken kitaplar arasındadır.

8. Arzunun Botaniği

Üniversiteye Hazırlanan Öğrencilerin Ufkunu Genişletecek Kitap Tavsiyeleri

Gazeteci Michael Pollan’ın 2001 yılında kaleme aldığı Arzunun Botaniği kitabı, farklı bir konuyu irdeliyor. İnsan ve doğa ilişkisini çarpıcı gerçeklerle öne süren bu kitap çıkar temellerini hedef alıyor. Yazar bu kitapta, insanlar ile evcilleşmiş bitkiler arasındaki çıkar ilişkiye dikkat çekiyor. Bu, bir nevi insanlarla bitkiler arasındaki karşılıklı fayda amacına dayanıyor. Her ne kadar insanlar bitkilerden yararlansa da aslında bitkiler de insanlardan faydalanmaktadır. Böylelikle kitap; tatlılık, güzellik, sarhoşluk ve kontrol gibi insani değerleri tatmin eden bitkiler ile ilişkilendiriyor. Bu bitkilerin nasıl insanın en temel dürtülerini kontrol etmek için evrimleştiği anlatılıyor. Kısacası doğanın felsefesini anlatan bu kitabı mutlaka okumalısınız.

9. Gerçek Özgürlük

Üniversiteye Hazırlanan Öğrencilerin Ufkunu Genişletecek Kitap Tavsiyeleri

Ünlü Psikolog Doğan Cüceloğlu’nun önemli bir eseri olan Gerçek Özgürlük, bireyin iç yaşamına inmektedir. Hayat içerisinde kendi varlığını hissetmeyen kişilere ışık olan kitap, onların düşünce ve davranışıyla dünyayı kucaklamasını ister. Kitapta Timur adındaki bir genç, tesadüfen bir emekli Profesör Yakup Bey ile tanışacaktır. Yakup Bey’in gözlemlediği kadarıyla bu gencin birtakım problemleri olduğunu anlar. Emekli profesör onda, yaşamı tümüyle özgürce kucaklayamayan ve özüne ulaşamamış gencin iç yalnızlığını görür. Bundan dolayı onu, himayesi altına alan bu durumdan kurtarmak için bir özgürlük yolculuğuna çıkarlar. İçsel yalnızlık yaşayan çoğu genç için bir rehber niteliğinde olan bu kitap, mutlaka okunmalıdır.

10. Büyücü

Üniversiteye Hazırlanan Öğrencilerin Ufkunu Genişletecek Kitap Tavsiyeleri

John Fowles’un ilk romanı olan Büyücü, ilk kez 1966 yılında yayınlandı. Romanda, Yunan adasına giden Nicholas Urfe’nin orada kendisini bir düzenbazın yarattığı psikolojik yanılsamaların içerisinde bulur.  Yazar bu kitapta kadın-erkek ilişkisinin doğasını, savaşın acımasızlığını ve zihnin karmaşık yapısını ortaya seriyor. Bununla birlikte yazar gerçek özgürlüğün yalnızca kendisini tanımakla geçerli olduğunu vurguluyor. Aynı zamanda kitapta insanın karşısında beliren tehdit, Batı kültürünün duvarları arasına gizlenmiştir. Bu tehdidin insanın kendi bilincinin arkasında gizlendiğini öne süren kitap, bilinç düzeyinde yolculuğa çıkıyor. Bu bilinç düzeyi, toplumun kalıplarından çıkarak özgürlüğüne sahip çıkan bireyleri ilgilendiriyor.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim
İlginizi Çekebilir