Türkiye’de Doğallığı Bozulmamış Huzur Veren Yerler

Gün geçtikçe artan nüfus sayısı, gürültü kirliliği ve stresli hayat insanı yormaktadır. Bazen gündelik koşuşturmalardan kaçmak ve huzurun bulunabileceği yerlere gitmek isteyebilirsiniz. Huzuru aradığınız yer; bir köy ya da bir yayla olabilir. Belki ormanın derinlikleri, belki de mavi suların dalgalarıdır. Doğanın kendisi, başlı başına muazzamdır. Size mutluluk ve huzur verir. Ancak farkındaysanız insanlık doğayı kirletmekte, hatta doğal yapısını da bozabilmektedir. Yine de bu durum, her zaman geçerli değil. Dünyada keşfedildikten sonra korunmaya alınmış birçok güzel yer mevcut. Biz de sizler için Türkiye’de doğallığı bozulmamış ve insana huzur veren yerler nereleri araştırdık. Çok fazla seçenekle boğmak yerine popüler yerleri listeledik. Keyifli okumalar!

1. Işıklı Göl, Denizli

Türkiye’de Doğallığı Bozulmamış Huzur Veren Yerler

Işıklı Göl, Çivril ilçesinde bulunan doğallığı korunmuş bir yerdir. Bu göl, Kuti Çayı, Karanlık Dere ve Büyük Menderes Nehri ile birleşmektedir. Bundan dolayı yapılan setlerle suyun seviyesi artmış ve sazlıklar azalmıştır. Işıklı Göl’ün en çarpıcı özelliği ise gölün üzerindeki nilüferlerdir. Ayrıca birçok kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Işıklı Göl’e giderseniz, kano eşliğinde nilüferlerin arasından geçebilirsiniz. Eğer şanslı gününüzdeyseniz çeşitli hayvan türlerini inceleme fırsatı da yakalayabilirsiniz. Denizli’nin doğallığına dokunulmamış bu gölünde mavi ve yeşilin birlikteliğine şahitlik edebilir ve huzuru yakalayacağınız bir an yaşayabilirsiniz. Fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın!

2. Tatlıca Şelaleleri, Sinop

Türkiye’de Doğallığı Bozulmamış Huzur Veren Yerler

Batı Karadeniz’in şehirlerinden biri olan Sinop’un Erfelek ilçesinin Tatlıca Köyü’nde yer almaktadır. 2011 yılında tabiat parkı olarak kabul edilmiştir. Aynı vadi içinde, basamak halinde 28 adet şelale bulundurur. Tatlıca Şelaleleri, Gülleyük deresinden meydana gelmekte ve iki ormanı birbirine bağlamaktadır. Bu harika doğal ortamda yürüyüş, tırmanış, koşu, piknik gibi eğlenceli aktivitelerde bulunabilirsiniz. Yaklaşık 2-3 saat süren doğa yürüyüşünde harika bir vakit geçirirsiniz. Doğal ortamlarında bulunan sincap, gelincik, tavşan gibi hayvan türlerini de gözlemleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, Tatlıca Şelalelerinin rahatlatıcı sesi ve doğasının yeşilliği size eşlik edecektir. Bu atmosfer sizi koşulsuz kendisine çekecektir.

3. Kümbet Köyü, Giresun

Türkiye’de Doğallığı Bozulmamış Huzur Veren Yerler

Giresun’un Dereli ilçesine bağlı Kümbet köyü, huzur arayışında bulunanlar için harika bir alternatiftir. Özellikle yayla yaşamı seviyorsanız, burası tam size göre. Bu yer, teknolojiden ve kalabalıktan uzak, doğal bir ortam sunmaktadır. Doğayla iç içe olma şansı yakalayabilirsiniz. Uçsuz bucaksız yeşillikte orman yürüyüşleri, piknik ve stres atıcı aktiviteler yapabilirsiniz. Kışın hava şartları sizi zorlayabilir. Ancak yaz mevsiminde giderseniz, sabahın erken saatlerinde sizi selamlayan güneşle beraber, doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Masmavi gökyüzünün altında çayınızı keyifle yudumlayabilirsiniz. Hatta konaklamak isterseniz, bungalov evlerde kalabilirsiniz. Bir sonraki durak listenize burayı eklemeyi unutmayın!

4. Gito Yaylası, Rize

Türkiye’de Doğallığı Bozulmamış Huzur Veren Yerler

Çamlıhemşin ilçesine bağlı Çat vadisinde bulunmaktadır. İlk başlarda yaylaya çıkmak kolay olsa da yolculuğun devamında sizleri zorlu, engebeli bir yol karşılamaktadır. Hele bir de kışın gidiyorsanız, ulaşım açısından epey zorluk çekebilirsiniz. Buna rağmen Gito, huzur arayışında bulunan yayla severler için müthiş bir yerdir. Burası her mevsim yağmurludur. Bu yüzden yazın bile sobalı evlerle karşılaşabilirsiniz. Yazın ve bahar vaktinde gitmeniz, yaylanın tadını çıkarmanız için en güzel vakitlerdir. Oradaki ahşap evlerde konaklayabilirsiniz. Eğer ki kamp seviyorsanız, sakin bir yere de geçip kurulabilirsiniz. Sabahın erken saatlerinde kalkıp, kendinizi yeşilliğe bırakabilirsiniz. Yürüyüş yapabilir, doğanın keyfini çıkarabilirsiniz. Fakat giderken yanınıza yağmurluk almayı unutmayınız.

5. Andrea Doria Koyu, Antalya

Türkiye’de Doğallığı Bozulmamış Huzur Veren Yerler

Radyafor Koyu olarak da bilinen bu yer Antalya’nın Finike ilçesine 3,2 kilometre uzaklıktadır. Bu koy, tarihi bir bölge olarak bilinmektedir. Hikayesi ise şöyledir. Preveze Savaşı’nda Barbaros Hayrettin Paşa’ya yenik düşmüş ünlü bir deniz komutanı vardı. Bu komutan Cenevizli Amiral Andrea Doria’dır. Komutan Doria, yenilgisi sonrası bu koya saklanmıştır. Bundan dolayı da buraya Andrea Doria Koyu denilmektedir. Ayrıca, zamanında bu koy korsan yatağı olarak da kullanılmıştır. Fakat şu an Caretta Carettalara yuva görevi görmektedir. Buraya gittiğinizde, koyun sığ ve temiz suyunda yüzebilirsiniz. Eğer ilgilenirseniz, su altı dalışı yapabilirsiniz. Yeşilin ve denizin ortaya çıkardığı muazzam manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

6. Yenice Ormanları, Karabük

Türkiye’de Doğallığı Bozulmamış Huzur Veren Yerler

Türkiye’nin en büyük blok ormanları denildiğinde akla Karabük’ün Yenice ilçesi gelmektedir. Her mevsim gidilebilen bu yere özellikle sonbaharda giderseniz, turuncu, sarı, yeşil renklerinin göz kamaştırıcı uyumuna kapılırsınız. Yenice Ormanlarında bisiklet rotaları, yürüyüş yolları ve kamp yapılabilecek alanlar bulunmaktadır. Ormanın içinde ceylan, geyik, vaşak gibi hayvanları doğal ortamlarında gözlemleme fırsatı dahi yakalayabilirsiniz. Bazı ağaçlar o kadar büyüktür ki, eşsiz güzelliğine sizi çekebilmektedir. Yürüyüş yaparken kaybolmamanız için orman içinde yön levhaları düşünülmüş. Yenice ormanlarında kesinlikle doğada bir bütün olduğunuzu hissedecek ve huzuru bulmuş birisi olarak evinize döneceksiniz.

7. Yeşilgöz Gölü, Kahramanmaraş

Türkiye’de Doğallığı Bozulmamış Huzur Veren Yerler

Yeşilgöz Gölü, Onikişubat ilçesine bağlı Tekir mahallesindedir. Kendine has bir rengi ve suyu bulunmaktadır. Ancak 6 Şubat depremi sonrası birkaç ay bozulan Yeşilgöz Gölü, tekrardan güzelliğini geri kazanmıştır. ODTÜ Sualtı Topluluğu ile Anadolu Speleoloji Grubu Derneği (ASPEG) tarafından araştırma yürütülmüştür. Sonucunda renginin ve suyunun kaynağı bilinememiş. Bu yüzden de gizemli cennet adı verilmiştir. Buraya özellikle sonbaharda giderseniz sarı yapraklarının gölgeleri sizi kendisine hayran bırakacaktır. Doğallığını yitirmemiş, saf güzelliğe sahip bu göl, gerçek dünyadan sizi koparıp kendine bağlayabilecektir. Burada huzur içinde piknik yapabilir, kitap-dergi okuyabilir veya göl kenarında yürüyüş yapabilirsiniz.

8. Akpınar Köyü, Isparta

Türkiye’de Doğallığı Bozulmamış Huzur Veren Yerler

Akpınar Köyü, Isparta’nın Eğirdir İlçesine yaklaşık 7 km uzaklıktadır. Adeta yeşille mavinin buluşma noktası olan bu şirin köy, çok güzeldir. Atmosferi gelenleri büyülemekte ve kendisine hayran bırakmaktadır. Manzarasını görebileceğiniz bir seyir noktası bulunmaktadır. Eğirdir Gölü, Yeşil ve Can adaları, Barla ve Anamas Dağları ve Boğazova bu noktadan görülmektedir. Köyde yürüyüş yapabileceğiniz parkur da mevcut. Eğirdir-Sivri Dağı yürüyüş parkurunda güzel gezintinin tadını çıkarabilirsiniz. Hatta bu yürüyüş parkında Prostanna Antik Kenti’ni de gezebilirsiniz. Akpınar Köyü, Türkiye’de doğallığı bozulmamış, ziyaretçilerine huzur veren nadir yerler arasındadır. Doğallığı arayanlar için harika bir yerdir.

9. Macahel Köyü, Artvin

Türkiye’de Doğallığı Bozulmamış Huzur Veren Yerler

Dört tarafı dağlarla kaplı Macahel köyü, Borçka ilçesindedir. Artvin- Gürcistan sınırına yakındır ve toplamda 18 köyden oluşmaktadır. Gürcistan’a bağlı 12 köy, Artvin’e bağlı 6 köyü olan bu yer, stresli yaşamdan kaçmak için harika bir seçenek olabilir. Artvin’e bağlı 6 köyün ismi Camili, Efeler, Kayalar, Uğur, Düzenli ve Maral’dır. Eskiden sadece yaban hayatını gözlemlemek için gelen bilim insanlarını konuk ettiği söylenmektedir. Fakat günümüzde doğayla iç içe olmak isteyen huzur arayıcılarına da kapısı açıktır. İnsanları çok sıcakkanlı ve misafirperverdir. Köyün doğası, bozulmamış ve manzarası mükemmeldir. Özellikle yazın giderseniz harika bir vakit geçirebilir, kısa süreliğine de olsa farklı bir dünyadaymış gibi hissedebilirsiniz.

10. Ortunç Koyu, Balıkesir

Türkiye’de Doğallığı Bozulmamış Huzur Veren Yerler

Ortunç Koyu, Cunda Adasında bir plaj yeridir. Arkası orman, önü masmavi deniz olan bu yeri diğer plajlardan ayıran özellik, denizaltı yaşamının çok zengin olmasıdır. Hatta bu zenginliği görmek için dalış izni bulunmaktadır. Mavi bayrak almış denizi, sığ ve güvenli bir koydur. Milli park ilan edildiğinden bu yana koruma altındadır. Bu yüzden Türkiye’de huzur veren, aynı zamanda doğallığı bozulmamış imara kapalı yerler arasındadır. Stresli hayatı düşünmemek için buraya gelebilir, doğal manzarasını seyredebilirsiniz. Öte yandan yemyeşil ormanda gezintiye çıkabilir, ağaç gölgelerinin altında çadırınızı kurabilirsiniz. Fakat koruma altında olduğu için belli bir bölgeye kamp yapmaya izin verilmektedir.

Mobil sürümden çık