1. Anasayfa
  2. Sinema

Türk Edebiyatından Uyarlanarak Ekranlarımıza Gelen Senaryolar


0

Eski dönemlerden günümüze kadar yazılmış pek çok edebi eserin zaman zaman sinema ve dizi sektöründe karşımıza çıktığı görülmüştür. Ünlü yazarların bir onlar kadar ünlü romanları da okuyucuların yoğun isteği üzerine senaryolara aktarılmıştır. Senaryolar genel olarak beyaz perde ve televizyonlarda karşımıza çıkmaktadır. Konularıyla izleyicileri içine çeken ve başarılı oyuncularıyla bir bütün halinde televizyonlara uyarlanan yapımlar, çoğu kişi tarafından fazlasıyla beğenilmiştir. İçeriğimizde on tane farklı eserin senaryolaşmış haline yer verdik. Türk edebiyatından etkili bir şekilde uyarlanarak ekranlarımıza gelen ilgi çekici senaryolar listemiz için keyifli okumalar dileriz.

1. Hanımın Çiftliği

Türk Edebiyatından Uyarlanarak Ekranlarımıza Gelen Senaryolar

Edebiyatımızın toplumcu gerçekçi romancılarının en başarılı isimlerinden biri olan Orhan Kemal, eserleri sıklıkla beyaz perdeye veya televizyona aktarılan yazarlardandır. Üç kitap halinde kaleme aldığı en ünlü eserleri sırasıyla şöyledir: “Vukuat Var, Hanımın Çiftliği ve Kaçak.” Bu romanlarından ikincisi olan “Hanımın Çiftliği”, televizyon ekranlarına dizi olarak çekilmiş ve oldukça beğenilmiştir. Hikâyenin temelinde Çukurova, köylülerin ve halkın yaşamı, politik konular ile döneme belirli eleştiriler yer almıştır. Romanın başkarakteri Güllü, sonradan ise aldığı yeni ismiyle Serap Hanım’a, yetenekli oyuncu Özgü Namal hayat vermiştir. Mehmet Aslantuğ, Muzaffer Bey’i canlandırırken, Güllü’nün eski büyük aşkını ise Caner Cindoruk oynamıştır.

2. Evlerden Biri

Türk Edebiyatından Uyarlanarak Ekranlarımıza Gelen Senaryolar

Romanlarıyla oldukça başarılı bir kariyere sahip olan Orhan Kemal, “Evlerden Biri” eserini de kaleme almıştır. Bu kitabı 2012 yılında ekranlarda yer alan bir dizi olarak seyirciyle buluşmuştur. Ancak on beşinci bölümü göremeden final yapmıştır ve senaryo, romandaki kadar başarılı olamamıştır. Eserin konusu dramatik bir aşk hikâyesi etrafında çerçevelenmektedir ve mekân İstanbul’un kenar mahalleleridir. Yoksulluk ve aile trajedilerine bol bol yer verilmiştir. Romanın başkarakterini yeni bir mahalleye taşınan anne ve kızı temsil etmiştir. Genç kız rolünü Ceyda Ateş üstlenirken, ona âşık olan mahallenin delikanlısı İskender’e ise Özgür Çevik hayat vermiştir.

3. Fatmagül’ün Suçu Ne

Türk Edebiyatından Uyarlanarak Ekranlarımıza Gelen Senaryolar

Yayınlandığı 2010 yılında büyük ses getiren dizi, ünlü bir edebiyatçının ürünüdür. Vedat Türkali, “Fatmagül’ün Suçu Ne?” adlı romanını kısa bir öykü çerçevesinde yazmıştır. Roman oldukça incedir ancak birkaç sezon boyunca dizi ekranlara devam etmiştir. Dikkat çeken tecavüz sahnesiyle seyircisiyle buluşan yapımı, Beren Saat ve Engin Akyürek gibi başarılı oyuncular üstlenmiştir. Diğer oyuncuların da gerek büründükleri karakterler gerekse yetenekleri fazlaca konuşulmuş ve takdir edilmiştir. Dizi, Orta Doğu ve diğer ülkelere pazarlanmış bu sayede Beren Saat uluslararası ödüllere layık görülmüştür. Yabancı basında da özellikle bu yapım sonrası Türk televizyon dizileri rağbet görmeye başlamıştır.

4. Sıdıka

Türk Edebiyatından Uyarlanarak Ekranlarımıza Gelen Senaryolar

Ünlü mizah yazarı Atilla Atalay’ın senaristliği ve besteciliğini üstlendiği Sıdıka dizisi, bir kara mizah çizgi romanlarından alıntı olarak televizyona çevrilmiştir. Toplamda üç sezon süren dizi, döneminde hem çok sevilen hem de çok eleştirilen bir yapım olmuştur. Evinin camından bakarak her konuda bilgi sahibi olan “ev kızı, Sıdıka’ya” Hasibe Eren hayat vermektedir. Annesini Füsun Demirel oynarken, babayı ise Ali Erkazan canlandırmıştır. Dizide kara mizah, hiciv ve dönemin politik ortamına çok sayıda atıfta bulunulmuştur. Komik olaylar altında aslında yapılan uygulamalar, ülkenin eksiklikleri, hükümetin kararları alaycı bir dille ifade edilmiştir. Bölümler yirmi dakika kadar sürmekte ve izleyicileri diziyi çok sevmektedir.

5. Bugünün Saraylısı

Türk Edebiyatından Uyarlanarak Ekranlarımıza Gelen Senaryolar

1954 senesinde Refik Halid Karay tarafından yayımlanan Bugünün Saraylısı romanı, 2013 yılında televizyona dizi olarak uyarlanmıştır. Dizinin ilk ve orijinal versiyonu ise 1985 yılında TRT’de çıkmıştır. Dizi de zengin ancak mütevazi bir hayatı olan Ata Bey ile daha önce hiç karşılaşmadığı yeğeninin İstanbul’a gelmesiyle başlayan olaylar anlatılır. Sancılı ve entrikalarla dolu bir aşk hikâyesini konu edinen senaryoya ünlü isimler can vermiştir. Selçuk Yöntem, Cansu Tosun, Serhat Teoman ve Nazan Kesal başrollerdendir. Dizi ekranlardayken seyirci tarafından oldukça sevilmiş ve beğenilmiştir. Dizi 36. Bölümde final yaparak televizyona veda etmiştir.

6. Kefaret

Türk Edebiyatından Uyarlanarak Ekranlarımıza Gelen Senaryolar

Türk edebiyatından uyarlanarak televizyon ekranlarımıza gelen sanat dolu senaryolar içeriğimizin altıncı sırasında “Kefaret” dizisi yer almaktadır. Dizi, Zülfü Livaneli’nin 2015 tarihinde “Konstantiniyye Oteli” isimli romanından uyarlanarak ekranla buluşturulmuştur. Dizi 2020 senesinde gösterimine başlamıştır. Başrol olan anne karakterini oynayan Nurgül Yeşilçay canlandırırken; Başkomiser Sinan’ı ise Mert Fırat canlandırmaktadır. Mesude Eraslan, dizinin yönetmenliğini yapmaktadır. Yurdaer Okur ve Özge Özacar ise dizide yer alan diğer yetenekli oyunculardandır. Dramatik öğelerin ağır bastığı yapım, seyirciler tarafından beğenilmiştir.

7. Kurt Seyit ve Şura

Türk Edebiyatından Uyarlanarak Ekranlarımıza Gelen Senaryolar

Kadın roman yazarlarından Nermin Bezmen, “Kurt Seyit ve Şura” isimli eserini 1992 tarihinde kaleme almıştır. Eser, dramatik bir dizi olarak 2014 yılında ekranlarda boy göstermiştir. Kırımlı bir subay Kurt Seyit ile Rus bir ailenin kızı olan Şura’nın tanışmasıyla olaylar başlar. Toplamda 21 bölümden oluşan dizi iki sezon da ekranlara veda etmiştir. Başrol oyuncusu Kurt Seyit’i, başarılı oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ canlandırırken Şura’ya ise Farah Zeynep Abdullah hayat vermiştir. Fahriye Evcen, Birkan Sokullu ve Ushan Çakır gibi isimler de dizinin oyuncu kadrosunda yer almıştır. Dizi senaryosu Ece Yörenç tarafından kaleme alınırken dizinin yönetmenliğini ise Hilal Saral yapmıştır.

8. Karanlıkta Koşanlar

Türk Edebiyatından Uyarlanarak Ekranlarımıza Gelen Senaryolar

İki önemli oyuncu Haluk Bilginer ve Uğur Yücel’in başrolleri paylaştığı dizi, 2001 yılında TRT ekranlarında yayın hayatına başlamıştır. Ahmet Ümit’in kitabından esinlenerek yazılan senaryo, oldukça rağbet görmüştür. Polisiye ve maceranın hâkim olduğu senaryoda ekranlarda görülmeye alışık olunanın dışında bir yapım ortaya çıkarılmıştır. Dizi düşük reytinge sahip olduğundan ötürü on bölümde final yaparak ekranlara veda etmiştir. “Karanlıkta Koşanların” konusunu, durmaksızın cinayetler işleyen bir seri katil ve bu cinayetlerin peşinde olan üç arkadaş oluşturmaktadır. Başrolünü oynadığı dizinin, yine senarist ve yönetmenliğini de Uğur Yücel yapmıştır.

9. Dudaktan Kalbe

Türk Edebiyatından Uyarlanarak Ekranlarımıza Gelen Senaryolar

Türk edebiyatındaki başarılı yazarlardan biri olan Reşat Nuri Güntekin, “Dudaktan Kalbe” isimli romanını 1925 tarihinde piyasaya sürmüştür. Duygularla yüklü olan bu eserde nostalji ve kişilik analizlerine bolca yer verilmiştir. Romanın ve dizinin başkarakteri olan Lamia’ya yetenekli oyuncu Aslı Tandoğan hayat vermiştir. Diğer önemli başkarakterlerden Hüseyin Kenan’ı Burak Hakkı oynarken, Cemil Paşazadeyi ise Yiğit Özşener oynamıştır. Dram türündeki bu eser, yetmiş beş bölümlük serüveniyle iki sezon boyunca televizyon ekranlarında sürmüştür. Orta Doğuya pazarlanan dizi, oldukça sevilmiş ve her bölümü ayrı bir merakla beklenmiştir.

10. Yılanların Öcü

Türk Edebiyatından Uyarlanarak Ekranlarımıza Gelen Senaryolar

Türk edebiyatından uyarlanarak televizyon ekranlarımıza gelen başarı dolu senaryolar içeriğimizin son maddesinde toplumcu gerçekçi bir eser yer almaktadır. Köy hayatının anlatıldığı bir roman olan “Yılanların Öcü” eseri, 1954 yılında Fakir Baykurt tarafından kaleme alınmıştır. Gerçek hayatı yansıtan ve toplumun sorunlarına değinilen eser yüzünden Baykurt çeşitli cezalarla burun buruna gelmiştir. Roman 2015 senesinde televizyona aktarılmıştır. Fatma ve Bayram karakterleri dizinin iki başrolüdür. Hande Soral ile Cemal Toktaş bu iki karakteri canlandırmıştır. Kenan, Haceli ve Esra’da dizideki diğer önemli karakterlerdendir. Dizinin çoğunluğu Kapadokya’da çekilmiştir. Yılanların Öcü dizisi 49 bölümün sonunda final yaparak ekranlara veda etmiştir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim
İlginizi Çekebilir