1. Anasayfa
  2. Yaşam

Sıcak ve Kuraklığa İnat Çölde İnanılmaz Yaşam


0

Çöl, bitki örtüsünün çok az olduğu geniş arazilerdir. Yıllık 250 mm’den az yağış alan bölgeler için kullanılan bir terim olup, daha çok kurak yerleri tanımlamak üzere söylenen kumlu ve susuz arazilerdir. Yaşam koşulları kısıtlı olduğu için çölde yaşam oldukça zordur. Çok fazla merak edilen bir konu olarak çölde yaşam nasıl, bunun üzerine sizler için araştırma yaptık. Gelin birlikte çöl ikliminde yaşam koşullarına göz atalım.

Çöl Çeşitleri Nedir?

Çölde Yaşam

Çöllere bulundukları yerlerin özelliklerine göre farklı isimler verilir. Çöl çeşitlerini dörde ayırabiliriz;

  1. Kumlu Çöller
  2. Soğuk Çöller
  3. Tuzlu Çöller
  4. Taşlı ve Kayalık Çöller

Çöllerde Atmosfer Nasıldır?

Çölde Yaşam

Buharlaşma, güneş ışınları, hava sıcaklığı ve atmosferdeki nem oranı bütün çöllerde oldukça önemlidir. Araştırmalara göre Dünyadaki tüm çöllerde toplam yıllık buharlaşma oranı, yıllık yağış oranından daha fazladır. Bundan dolayı, buharlaşmanın sürekli olması ve bir su kaynağı olmadığı sürece su kütlelerinin meydana gelmesi azalır. Çöller birer ekosistemdir ve çöl atmosferinde oluşan düşük nem oranı gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklarının çok oluşmasına sebep olur.

Çölde Bitki Örtüsü Nasıldır?

Çölde Bitki Örtüsü

Sıcak çöllerdeki topraklarda organik madde miktarı az olmasına rağmen mineraller açısından son derece zengindir. Bitki örtüsü bakımından yalın olan çöller, daha çok yıllık bitkiler barındırır. Bu iklim tipindeki bitkiler, özellikleri açısından yapraksızdır veya su kaybını azaltmak için genellikle çok küçük yaprakları vardır. Örnek olarak bu ilkim tipinde kaktüsler çok sık görülür.

Çölde Hangi Hayvanlar Yaşayabilir?

Çölde Yaşayan Hayvanlar

Çöllerde yaşayan canlılar, çok zor şartlarla baş etmek zorundadır. Su ve besin maddesi yönünden çok fakirdir. Kumda yürümek ve yuva kazmak çok zordur. Sıcak çöllerde yaşayan çoğu hayvan küçük boyutludur, günün en sıcak saatlerinde bitkilerin altında ya da yer altına girip sıcaklıktan korunurlar. Avlanma ve besin ihtiyaçlarını daha çok gece gerçekleştirirler. Su ihtiyaçlarını karşılamaları için farklı bir vücut yapıları vardır. Örnek verecek olursak, develer hörgüçlerinde yağ biriktirirler ve biriken bu yağı bir dizi işlemden geçirerek suya çevirirler. Çöl tilkileri ise hacim olarak büyüktür ve özelliği onların çabuk terlemesini önlemektedir. Genel olarak çöl hayvanları suyu çeşitli şekillerde depo eder ya da tükettikleri besinlerin suyundan faydalanarak su ihtiyacını karşılarlar. Burada yaşayan canlılar, bu şartlarda yaşamaya uyum sağladığı için canlı sayısının az olması sebebiyle de çok değerlidir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim