1. Anasayfa
  2. Yaşam

NASA’nın Her Evde Yetiştirilmesini Önerdiği Hava Temizleyici Bitkiler


0

Temiz hava ihtiyacı oldukça temel bir haktır. Ancak özellikle şehirlerde kalabalıktayken nadiren temiz hava alabiliyoruz. Şimdilerde hava temizleyici almak en bilgece çözüm gibi görünüyor fakat fiyatları sebebiyle her insanın sahip olabileceği cihazlar olmaktan oldukça uzakta. Evlerimizde havayı temizleyebilecek en ucuz çözüm ise bitkilerden geçiyor. Ev bitkileri sadece görsel olarak evimizi daha iyi bir hale getirmekle kalmayıp havayı da temizliyor. Bu içerikte hava temizleyici özellikleri ile NASA’nın her evde yetiştirilmesini önerdiği bitkiler sıralanmıştır. Keyifli okumalar!

1. Areka Palmiyesi

NASA’nın Her Evde Yetiştirilmesini Önerdiği Hava Temizleyici Bitkiler

NASA’nın her evde yetiştirilmesini şiddetle önerdiği sağlıklı ve hava temizleyici bitkiler arasında ilk sırada Areka palmiyesi bulunuyor. Hemen hemen tüm bitkilerde olduğu gibi Areka palmiyesi de biyolojik olarak karbondioksiti emip oksijen verme yetisine sahip. Ancak Areka palmiyesinin diğer bitkilerden ayıran en büyük özelliği soluduğumuz hava içerisinde bulunan formaldehit, ksilen ve tolüene gibi tehlikeli kimyasal gazları filtreleyip arındırmasıdır. Direkt güneş ışığından çok hoşlanmayan ve 16 ile 24 santigrat derece arasında çok verimli bir şekilde büyüyebilen olan Areka palmiyesi sık suya ihtiyaç duyar. Bir kişinin hava arındırması için boyu omuz mesafesinde olan dört adet bitki yeterli olacaktır.

2. Paşa Kılıcı

NASA’nın Her Evde Yetiştirilmesini Önerdiği Hava Temizleyici Bitkiler

Kaynana Ağzı olarak da bilinen Paşa Kılıcı geceleri ürettiği oksijen ve havayı benzene, formaldehit, trikloretilen, ksilen ve toulen gibi zararlı kimyasallardan temizleme özelliği ile eşsizdir. Anavatanı tropik batı Afrika’dır. NASA’nın her evde en az birkaç adet yetiştirilmesini önerdiği hava ve zararlı gazları temizleyici bitkiler arasında bulunan ve pencere ışığını oldukça seven Paşa Kılıcı hafta aşırı sulamaya ihtiyaç duyduğu için susuzluğa dayanıklı olduğu söylenebilir. Tek bir kişi için 6 ile 8 adet boyu bel hizasına gelen bitki ekilmesi tavsiye edilir. Kapalı bir odada bu bitkiler bir kişinin ihtiyacı olan oksijeni karşılayabilecek kapasiteye sahiptir.

3. Para Ağacı

NASA’nın Her Evde Yetiştirilmesini Önerdiği Hava Temizleyici Bitkiler

NASA tarafından ön plana çıkarılan bitkilerden biri olan para ağacı tıpkı diğer bitkiler gibi havayı temizleme, kimyasal zararlı maddeleri filtreleme ve temiz hava üretme gibi özelliklere sahiptir. Diğer bitkilerden farkı, sindirildiği durumlarda kedi, köpek ve küçük çocuklar için zararlı olmasıdır. Direkt güneş ışığını pek sevmezler ve hafta aşırı sulamaya ihtiyaç duyarlar. Pek çok ülkede refah çiçeği olarak da bilinen para ağacı doğal ortamında bir bataklık bitkisi olsa da susuzlukla oldukça iyi baş eder. Soğuk havalarda dikkat edilmesi gerekir. Tek bir kişi için 50 santimetre yüksekliğinde üç adet bitki ekilmesi önerilirken kedi, köpek ve küçük çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurulması tavsiye edilir.

4. Gerbera Çiçeği

NASA’nın Her Evde Yetiştirilmesini Önerdiği Hava Temizleyici Bitkiler

Görece bu listedeki en güzel bitkilerden biri olan Gerbera çiçeği bahçecilikte dekoratif bir öğe olarak sıkça kullanılır. Ancak Gerbera çiçeği güzel görünümü kadar geceleri yüksek miktarda oksijen üretirken zararlı kimyasal gazları filtrelemesiyle de oldukça faydalı bir bitkidir. Uyku apnesi ve solunum düzensizliğinden muzdarip bireylerin başucu sehpalarında uyku kalitelerini arttırmak için bir adet bulundurmasında fayda olduğu söylenmektedir. Kış mevsimi hariç direkt gün ışığından oldukça hoşlanan Gerbera çiçeği nemli toprağı da tercih ettiği için düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Dekoratif özelliklerinden ötürü ekilmesi gereken bitki ihtiyacı eken kişi tarafından belirlenebilir.

5. Agloenema

NASA’nın Her Evde Yetiştirilmesini Önerdiği Hava Temizleyici Bitkiler

Agloenema soluduğumuz havadaki zararlı maddeleri filtreler. Hava temizleyici özelliklerinden dolayı NASA’nın her evde yetiştirilmesini önerdiği bitkiler arasında yer alır. Oksijen salınımı oldukça yüksektir. Gölgeyi oldukça sever toprağı nemli kalmak koşuluyla belirlenen aralıklarla sulanabilir. Evin herhangi bir odasına güzelleştirecektir ancak dolaylı güneş ışığına ihtiyaç duyar. Doğrudan güneş ışığı yapraklarının dökülmesine ve hatta ölmesine sebep olabilir. Sindirilmesi durumunda zehirli olabilir bu yüzden çocuklardan uzak tutulması gerekebilir. Klima, vantilatör gibi direkt hava akımlarından da pek hoşlanmaz. Ekilmesi gereken bitki miktarı tercihe bağlıdır.

6. Kurdele Çiçeği

NASA’nın Her Evde Yetiştirilmesini Önerdiği Hava Temizleyici Bitkiler

Ev bitkilerinde kendilerini acemi hissedenler için dayanıklı Kurdele çiçeği oldukça iyi bir seçimdir. Karbon monoksit dahil pek çok zararlı kimyasal gazı filtrelerken aynı zamanda günümüzde kullanımı oldukça artan yazıcı çözeltilerinden bitkilerden biridir. Aynı zamanda ev hayvanlarına karşı zararlı etkiler göstermeyen de bir bitkidir. Küçük uzuvlarını tekrar toprağa dikerek bir Kurdele çiçeği ailesi kurmanız da oldukça basit ve mümkündür. Oldukça dayanıklı bitkilerdir ve 2 santigrat derece ile 32 santigrat derece sıcaklıklar arasında hayatta kalsa da tercih ettiği sıcaklık aralığı 18 ile 20 santigrat derecedir. Özellikle yaz aylarında oldukça sık sulamaya ihtiyaç duyar.

7. Aloe Vera

NASA’nın Her Evde Yetiştirilmesini Önerdiği Hava Temizleyici Bitkiler

İyileştirici özellikleriyle de bilinen Aloe Vera bitkisi mutfak pencerenizde oldukça güzel görünecektir. Herhangi bir mutfak yanığında ilk müdahale olarak kullanılabilecek olması ve deterjanlarda ve yüzey temizleyicilerde bulunan maddeleri onu bu listenin en kullanışlı bitkilerinden biri yapıyor. Sukulent ailesine ait olan Aloe Vera direkt güneş ışığını oldukça sever ve çok suya ihtiyaç duymaz. Basit bakımı sayesinde yeni bitki ebeveyni olmak isteyenler için ideal bir bitkidir. Belirli bir boyuta ulaştıktan sonra hasat edilip içerisindeki jel bir cilt kremi olarak kullanılabilmesinin yanı sıra suyla karıştırılıp gargara yapılması durumunda plak oluşumunu da engelleyecektir.

8. Hanım Palmiyesi

NASA’nın Her Evde Yetiştirilmesini Önerdiği Hava Temizleyici Bitkiler

Hanım Palmiyesi pek çok temizlik ürününde bulunan amonyak seviyesinin düşmesinde oldukça büyük yardımı olan nadir bitkilerdendir. Yetişkin Hanım palmiyelerinin fiyatları oldukça pahalı olabilmektedir. Bu yüzden daha küçük boyda bir bitki almak ya da tohumdan yetiştirmek seçenekler arasına eklenebilir. Suyu oldukça seven Hanım Palmiyesi tuvalette ya da oturma odası girişine konumlandırılabilir. Ancak kapalı bir mekandayken sulanmasına dikkat etmekte fayda var çünkü sahip olduğu nemin buharlaşamaması bitki köklerinin çürümesine de sebep olabilir. Direkt güneş ışığını da pek sevmeyen Hanım palmiyesi evin pencere kenarlarında konumlandırılmamalıdır.

9. Ejderha Kanı Ağacı

NASA’nın Her Evde Yetiştirilmesini Önerdiği Hava Temizleyici Bitkiler

Ejderha Kanı ağacı veya Madagaskar Ejderha Ağacı, NASA’nın her evde kesinlikle yetiştirilmesini önerdiği kendi kendine hava temizleyici bitkiler arasında yer alır. Bu harika doğal hava temizleyici, evinize sadece oksijen katmaz. Benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen ve tolüen dahil olmak üzere kirleticileri, toksinleri ve kanserojenleri filtreler ve uzaklaştırır. Basit bir ev bitkisinin kanser, astım, alerji, oto-bağışıklık bozuklukları ve diğer hastalık riskinizi azaltabileceğine inanmak zor, ancak zararlı kimyasalları filtreleyerek Ejder ağacının yaptığı tam olarak budur. İdeal arınma için NASA, her yaşam alanı için bir bitki önerir.

10. Kauçuk Ağacı

NASA’nın Her Evde Yetiştirilmesini Önerdiği Hava Temizleyici Bitkiler

Kauçuk ağacı bakımı kolay ev bitkileri olarak yetiştirilirken, NASA’nın her evde yetiştirilmesini önerdiği temiz hava sağlayan ve hava temizleyici bitkiler arasında yer alır. Büyük yaprakları havadaki kimyasalları emer ve onları parçalayarak zararsız hale getirir. Karbondioksiti emer ve solunabilir oksijene dönüştürürler. Kauçuk ağacı ayrıca havadaki bakteri ve küf sporlarını da yok eder. Kauçuk bitkileri kötü bakıma karşı toleranslıdır ve bu nedenle bitkilerle çok az deneyimi olanlar tarafından kolayca yetiştirilebilir. Sulama arasında kurumasına izin verilmelidir. Kauçuk bitkileri, doğru koşullar verilirse sonunda 2 metre uzunluğa ulaşabilir, bu nedenle büyümeleri için yer olan yerlere dikilmelidirler.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim
İlginizi Çekebilir