1. Anasayfa
  2. Kültür

Mantık Dışı Olan Birbirinden İlginç Dini Gelenekler


0

Dini gelenekler, genellikle bir tanrı ya da doğaüstü güçle iletişim kurmak amacıyla dini bir kurum, inanç veya ritüel tarafından öngörülen veya bunlara bağlanan kalıplı bir davranıştır. Çoğu dinin bir veya iki olağandışı uygulaması ya da aracı vardır, ancak ara sıra tamamen tuhaf olan ritüeller de olur. Dini uygulamalar; vaazlar, anma veya saygı, fedakarlıklar, festivaller, bayramlar vb. eylemlerle gerçekleştirilir. Dini inançlar, dua veya meditasyon gibi uygulamaları ve dini topluluk üyeleriyle ilişki kurmayı içerir. Dünya genelinde oldukça fazla ve ilginç olabilecek dini gelenekler bulunmaktadır. İşte sizin için seçtiğimiz mantık dışı olan birbirinden ilginç dini gelenekler… Keyifli okumalar!

1. Aghori Geleneği

Mantık Dışı Olan Birbirinden İlginç Dini Gelenekler

Aghori, MS 14. yüzyılda genel Hindu dininden kopan dini bir kült olarak kabul edilir. Aynı zamanda, insan eti yeme pratiğiyle tanınan Hinduizm’in küçük bir mezhebi olan Ağor’un da merkezidir. Hindistan ile Nepal arasında hareket eden ve ölü yakma alanları arasında yaşayan Aghor, Hindistan’ın göçebe ‘yamyam kültü’ olarak bilinir ve şöhretleri boyutlarını çok aşmıştır. Hindu mitolojisinde her şeyin “Brahman” dan çıktığına ve hiçbir kötülüğün olmadığına inanılmaktadır. Aghori takipçileri, her şeyin tanrı olduğuna ve her şeyi terk etmenin kutsallık olduğuna inanarak bu yorumu daha da ileri götürürler. Bu inanç, kendini kaba ritüellere, özellikle de yakma alanlarının yakınında kalma ve merhumun cesedini yeme uygulamaları gösterir.

2. Şeytan Çıkarma

Mantık Dışı Olan Birbirinden İlginç Dini Gelenekler

Şeytan çıkarma, şeytanları veya diğer kötü ruhsal varlıkları sahip olduklarına inanılan (kontrolünü ele aldıkları) bir kişiden veya yerden çıkarma uygulamasıdır. Uygulama oldukça eskidir ve hala birçok dinin inanç sisteminin bir parçasıdır, ancak çoğunlukla Roma Katolik ve Doğu Ortodoks Kiliselerinde görülür. Yerel piskoposun açık izni ile ve ancak akıl hastalığı olasılığını yok etmek için dikkatli bir tıbbi muayeneden sonra gerçekleşir. Ayrıca Katolik Ansiklopedisi (1908) şunu emretmiştir: “Batıl inanç, din ile karıştırılmamalıdır. Ne kadar tarihi ne kadar iç içe geçmiş olursa olsun meşru bir dini ayinle sihir kıyaslanmamalıdır.

3. Gök Cenazeleri

Mantık Dışı Olan Birbirinden İlginç Dini Gelenekler

Gök cenazeleri mantık dışı olan birbirinden ilginç dini gelenekler arasındadır. Bu ilginç ritüel, Tibet’te olan özel ve alışılmadık bir dini törendir. Uygulama, ölen kişinin vücudunu parçalara ayırmayı ve parçaları ayrıştırmak veya kuşlar tarafından tüketilmek üzere bir dağın tepesine dağıtmayı içermektedir. Tibetlilerin çoğu, insan vücudunu sembol veya bir aracı olduğunu düşünürler. Onlara göre insan vücudu yalnızca bir kap gibidir ve terk edilebilir. Dolayısıyla da uygulamanın popüler olmasının nedeni olan Budist geleneklerini takip ederler. Bu ritüel daha sonra yasaklanmıştır, ancak yine de ailenin izniyle gerçekleştirilmiştir.

4. Kaparot Geleneği

Mantık Dışı Olan Birbirinden İlginç Dini Gelenekler

Kaparot, bayram zamanında gerçekleşen geleneksel bir Yahudi dini ritüelidir. Klasik olarak, canlı bir tavuğun dirsek bıçaklarından tutulması ve kişinin başının etrafında üç kez hareket ettirilmesi, sembolik olarak kişinin günahlarının tavuğa aktarılmasıyla gerçekleştirilir. Ardından tavuk kesilir ve fakirlere bağışlanır, tercihen Yom Kippur öncesi bayramında yenir. Modern zamanlarda, Kapparos çoğunlukla Haredi topluluklarında geleneksel biçimde yapılır. 2005 Yom Kippur arifesinde, Brooklyn, NY’deki Kaparot operasyonunun bir parçası olarak yağmurlu havalarda 200’den fazla kafesli tavuk terk edilmiştir. Bu aç ve susuz kalmış tavuklardan bazıları daha sonra Amerikan Hayvanlara Zulmü Önleme Derneği tarafından kurtarılmıştır.

5. Dowry Geleneği

Mantık Dışı Olan Birbirinden İlginç Dini Gelenekler

Bu dini değerlerle bağdaşmış olan kültürel bir çeyiz uygulamadır. Çeyiz uygulaması Hindistan genelinde mevcuttur. Karşı yasalara rağmen uygulama devam etmektedir. Kız çocuğunun çeyiz ve düğün masrafları genellikle ailesini büyük bir borç tuzağına düşürür. Hindistan’da tüketim ve servet arttıkça, çeyiz talepleri de artmaktadır. Kırsal bölgelerde, aileler topraklarını satarken, şehirli yoksullar evlerini satmaktadırlar. Çeyiz uygulamasını engellemek için, Hindistan hükümeti, çeyiz talep eden herkese ağır cezalar veren birkaç yasa ve Hindistan Ceza Kanunu’nda bir kural çıkarmıştır. Çünkü bu gelenek, bir kadına ve ailesine destek verirken aynı zamanda bir erkeği ve ailesini de büyük bir dezavantaja sokar.

6. Ölüler İçin Vaftiz

Mantık Dışı Olan Birbirinden İlginç Dini Gelenekler

Ölüler için vaftiz, dolaylı vaftiz veya vekaleten vaftiz, yaşayan bir kişiyi ölü bir kişi adına vaftiz etmenin dini bir uygulamasıdır. Yaşayan kişi, ölen kişinin vekili olarak hareket eder. Sadece adanmış tapınaklarda yapıldığı için tapınak vaftiz olarak da adlandırılan İsa Mesih Kilisesi’nde 1840’tan beri uygulanmaktadır. Vekil olan kişi ise, kendi cinsiyetinden vefat etmiş bir başka kişi için suya daldırma yöntemi ile vaftiz edilir. Vaftiz töreni şu şekildedir: yaşayan vekili ismiyle çağırdıktan sonra, vaftizi yapan kişi şöyle der: “İsa Mesih’in görevlendirilmesinden sonra, sizi ölmüş olan [ölen kişinin tam adı] için ve onun adına vaftiz ediyorum, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh adına. Amin.” Daha sonra hafifçe suya daldırılır.

7. Digamabara Geleneği

Mantık Dışı Olan Birbirinden İlginç Dini Gelenekler

Mantık dışı olan birbirinden ilginç dini gelenekler arasında Digambara da bulunmaktadır. Temel olarak, digamabara bir Jainizm mezhebidir. Bunun yanı sıra ‘Digambara Jain’in rahipleri kıyafet giymediği ve gökyüzünü giydirilmiş olarak kabul edildiği için böyle adlandırılmıştır. Kıdemli Digambar rahipleri, Lord Mahavira’nın uygulamasına göre kıyafet giymezler. Çünkü kendilerini çıplak olarak görmezler. Digambaras, bu uygulamanın bedenin rahatlık ve özel mülkiyet taleplerine boyun eğmeyi reddettiğine inanmaktadır. Digambara çilecileri olarak da adlandırılan bu kişilerin sadece iki eşyası vardır: Bir tavus kuşu tüyü süpürgesi ve bir su kabağı.

8. Peçe Geleneği

Mantık Dışı Olan Birbirinden İlginç Dini Gelenekler

Bir niqāb veya niqaab, aynı zamanda ruband olarak da adlandırılan, yüzü kapatan bir giysidir. Antik çağlardan beri, Arapların peçe takma geleneği Yemen’de yaşayan kadınlar tarafından uygulanmaktadır. Geleneksel olarak kızlar peçe takmaya başlar. Bir peçe, bazı Müslüman kadınlar tarafından terzi başörtüsünün bir parçası olarak giyilen yüzü örten bir duvardır. Basra Körfezi’nin Arap ülkelerinde popülerdir, ancak Kuzey Afrika, Güneydoğu Asya ve Hindistan alt kıtasında da bulunabilir. Niqab, mezhep olarak bilinen çeşitli İslam hukuku okulları tarafından farklı bir şekilde kabul edilir. Bazıları onu farz ya da farz olarak görürken, bazıları ise yasak olarak görüyor.

9. Kan Nakli Reddi

Mantık Dışı Olan Birbirinden İlginç Dini Gelenekler

Yehova’nın Şahitlerinin temel doktrini Mukaddes Kitabın acil durumlar da dahil olmak üzere kan tüketimini, depolanmasını ve naklini yasakladığını öğretir. Bu öğreti 1945’te tanıtılmıştır ve o zamandan beri üzerinde çalışılmıştır. Yehova’nın Şahitlerinin çoğunluğu tarafından kabul edilmesine rağmen, azınlığın bu doktrini tamamen onaylamaz. Öğretinin yönleri hem tıp camiasından hem de Yehova’nın Şahitlerinden eleştiri almıştır. Yehova Şahitlerinin doktorlarına ve hemşirelerine, Yehova’nın Şahitlerinden kan naklini almamaları talimatı verilmiştir. Üye olmayanlara kan nakli yapılmasına gelince, böyle bir kararın “Hıristiyan doktorun kendi vicdanına bırakıldığını” belirtmişlerdir.

10. Şamanizm Geleneği

Mantık Dışı Olan Birbirinden İlginç Dini Gelenekler

Mantık dışı olan birbirinden ilginç dini gelenekler arasında en çok bilinen Şamanizm’dir. Şamanizm ruh dünyasıyla iletişimle ilgili bir dizi geleneksel inanç ve uygulamayı ifade eder. Tüm Şamanizm biçimleri tarafından paylaşılan bazı inançlar olmasına rağmen, dünya çapında Şamanizm’de birçok varyasyon vardır. Uygulayıcıları, insan ıstırabını teşhis etme ve iyileştirme yeteneğini ve bazı toplumlarda ıstıraba neden olma yeteneğini iddia eder. Bunun, mundi eksenini geçerek ve ruhlarla özel bir ilişki kurarak veya üzerinde kontrol sağlayarak başarıldığına inanılır. Şamanlar, Tibet Budizm’inde Dalai Lama’yı geleceğe dair kehanetler ve öğütler veren bir kehanet biçimi olarak kullanmıştır.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim