Kulağa Hoş Gelen Dünyanın En İyi Milli Marşları

Milli marşlar; halkın tarihini, geleneklerini ve mücadele duygusunu uyandıran, vatanseverliğin anlatıldığı müzikal bir kompozisyondur. Hükumetler tarafından resmi ulusal şarkı olarak kabul edilir. Milli marşlar genellikle bayramlarda, zaferlerde gururla söylenir. Halkı bir araya getirerek halkın vatanseverlik duygularını arttırır. Biz dergiCE ekibi olarak kulağa hoş gelen birbirinden değerli dünyanın en iyi milli marşları arasından birkaçını sizin için derledik. Keyifli okumalar!

1. Avusturya

Avusturya milli marşı çok eski tarihlere dayandığı için orijinalliğini koruyamamıştır. 1946 yılına kadar kullanılan melodiyi şuan Almanlar kendi milli marşlarında kullanıyorlar. 1946’da kendilerine yeni bir milli marşı uyarladılar. Bestekarı tam olarak bilinmediği için Johann Holzer ya da Wolfgang Mozart olduğu düşünülüyor. Bu yeni milli marşın sözleri Paula Von Prerodoviç’e ait olsa da, hikâye burada bitmiyor. 21. yüzyılın başlarında Avusturya milli marşının sözleriyle ilgili bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor. Marşta kullanılan sözcüklerin cinsiyet eşitsizliğine neden olduğu gerekçesiyle bazı sözcükler değiştiriliyor. En son versiyonu 2012 yılının ocak ayında çıkmıştır ve tüm halkı eşit şekilde kucaklamıştır. Umarız Avusturya halkı bu yeni milli marşını coşkuyla söylüyorlardır.

2. Macaristan

19. yy başlarında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun milli marşı, halkın şarkısı olarak kabul edilmişti ama Macar halkı, kendi kimliklerini sembolize eden ulusal bir marş istiyorlardı. 1844’te Avusturya-Macaristan imparatorluğunun henüz yıkılmadığı bir dönemde Macar halkı kendi ulusal marşını çıkardığını duyurdu. 1923’te o dönemlerin ünlü şairi Ferenc Kölcsey düzenlenen yarışmayı kazanarak kendi milli marşlarının sözlerini yazdı. Bu milli marşın bestesi de romantik bestekr Ferenc Erkel’e aittir. Macaristan’ın komünist rejimini benimsediği dönemlerde milli marşın kelimeleri söylenmeden çalındığı ve marşı değiştirme girişimleri olduğu biliniyor. Fakat bu girişimler başarısızlıkla sonuçlandı. Macar halkının gururla söylediği bu marş 8 kıtadan oluşuyor ama halk günümüzde sadece 1 kıtasını okuyor.

3. Hollanda

Halk türküsü olarak çıkan bu eserin tarihi 1572 yılına kadar dayanmaktadır. Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en eski milli marşıdır. Tabi bu kadar eski bir tarihe sahip olması bazı sıkıntıları da beraberinde getirmiştir. Sözlerinin kime ait olduğu tam olarak bilinmese de Seksen Yıl Savaşları’nın başında yazıldığına inanılıyor. Bazı söylentilere göre Philip of Marnix’in yazdığı düşünülüyor ama kesin bir kanıt maalesef bulunamadı. Philip of Marnix’in yaşadığı o dönemlerde bu tarz dedikoduların patlak vermesine rağmen Philip tarafından olumlu ya da olumsuz bir açıklama yapılmamıştır. 1569 tarihlerinde yazılsa da milli marşın resmiyete kabul edilişi 1932 tarihindedir. Halkın tepkisini çekerek protestoların olmasına neden olmuştur. Zamanla halk bu milli marşı benimsemiştir. Hollanda milli marşı toplam 15 kıtadan oluşuyor ama genellikle 1. ve 6. kıtalar söyleniyor.

4. Çekya

“Kde domov můj? ” adıyla bilinen milli marşın anlamı evim nerededir? 1992 yılında Çek Cumhuriyeti’nin ulusal marşı olarak kabul edilmiştir. Söz, František Škroup’a beste ise Josef Kajetán Tyl’e aittir. Çekya’nın milli marşının tarihi için gelin sizi 1834’lere götürelim.. O dönemlerde Çek halkı, Avusturya İmparatorluğu’nun himayesinde bir azınlıktı. Milli duyguları ayakta tutmak ve asimile olmamak için Çek halkının duygularını tarif eden bir melodi tasarlandı. Daha sonralarda 1918 yılında Çekoslavakya olarak karşımıza çıkan bu ülke, zamanında tasarlanan melodi ve sözleri alarak milli marşlarının ilk kıtasına yerleştirdiler. İkinci kıtayı ise Slovak halkı kendi melodi ve sözüyle yazdı. 1993 yılında Çekya ve Slovakya yollarını ayırma kararı alınca, Çekya ilk kıtayı, Slovakya ise 2. kıtayı alarak kendi resmi milli marşlarını oluşturdular.

5. Danimarka

Danimarka, dünyada ender rastlanan bir olaya imza atarak 2 tane milli marşı benimsemiştir. Bu marşlardan bir tanesi kraliyet ailesi için olan kraliyet marşıdır. Diğeri ise halk için yazılan milli marştır. Tabi bu durum kafalarda soru işareti yaratabilir ancak iki marş da aynı önem ve değere sahiptir. İkisi de halk tarafından eşit statüde kabul edilir. Kraliyet marşının tarihi 1780’lere dayanmaktadır. 1844’de ise Danimarkalıların toplandığı bir alanda dinledikleri şarkı çok beğenilince ikinci milli marş ortaya çıkmış oldu. Danimarka hükümeti de milli duyguları uyandıran bu şarkıyı resmi milli marş olarak ilan etti. Milli marşın sözleri Adam Gottlob Oehlenschläger’a ait. Bestesini de Hans Ernst Krøyer yapmıştır.

6. Yunanistan

Sırada acısıyla tatlısıyla birlikte yaşadığımız güzel komşumuz Yunanistan var. Yunan milli marşı “Özgürlük Marşı” olarak bilinir. 1821’de yazılmıştır ve 158 kıtadan oluşarak dünyanın en uzun milli marşı olarak kabul edilir. Şiirin ilk iki kıtası marşı oluşturur. Bu milli marşın yazımındaki ilham perisi Osmanlı İmparatorluğudur. Bestekârı Nikolas Mantzora’dır. Yunan kralı Otto tahtan indirilene kadar kraliyet marşı olarak kullandığı marşı, I.Yorgo tahta geldikten sonra ulusal marş olarak kabul etmiştir. Güney Kıbrıs Rum kesiminde de milli marş olarak kullanılmaktadır.

7. İspanya

Dünya kupası maçlarında İspanyol futbolcuları kendi milli marşlarını söylememelerinden dolayı topa tutan pek çok izleyici olmuştur. Ama bu izleyici kitlesinin kaçırdığı çok önemli bir detay var; İspanyol milli marşının resmi sözleri yok. Dünyada resmi sözleri olmayan nadir ulusal marşlardan biridir. 1770 yılında milli marş olarak kabul edilmiştir. Tabi tarihleri boyunca marşlarına uygun sözleri bulmak için birkaç başarısız deneme yapmışlardır. General Francisco Franco diktatörlüğü zamanında bu marşa uygun sözler yazılsa da Franco’nun ölümü ve demokrasiye attıkları adımla ilk iş olarak eklenen bu sözleri marştan çıkarmışlardır.

8. İsveç

Sırada kulağa hoş gelen dünyanın en iyi marşları listesinde İsveç’e bakacağız. 19. yüzyılda ulusal marş olarak ortaya çıkmaya başlamıştır. 1938 yıllarında ulusal radyonun kapanışları her gün bu şarkıyla olmuştur ama ilginç olan şudur ki; bu kadar popülaritesine rağmen o dönemlerde resmiyette ulusal marş olarak kabul edilmemiştir. Radyolarda okunan bu marşın vatanseverlik duygularını harekete geçirmediği gerekçesiyle yeni sözler eklenmiştir. Eklenen bu sözlerle İsveç halkı giderek bu marşı benimsemeye başlamıştır. Orijinal sözleri 1844’te Richard Dybeck tarafından yazılmıştır.

9. İngiltere

İngiltere’ye baktığımızda resmi bir ulusal marşlarının olmadığını görüyoruz ancak ulusal marş olarak kullanılan birden fazla marşları vardır. Bunlardan en çok kullanılanı “God Save The Queen” (Tanrı kraliçeyi korusun)’dir. Bu marş kraliyet marşı olarak bilinir ve sadece spor müsabakalarında ya da kraliyetteki etkinlikler sırasında kullanılır. Söz ya da bestenin kime ait olduğu bilinmemektedir. Anonimdir. Kaynaklardan edinilen bilgilere göre bu marşın tarihi 1745’lere dayanıyor. Ve 19. Yüzyıl başlarında gelindiğinde ise ulusal marş olarak kabul edilmiştir.

10. Rusya

Rusya’nın tarih boyunca pek çok siyasal değişime gitmesi, ulusal marşlarının da defalarca değişmesine neden olmuştur. 1991-2000 yılları arasında sözleri olmayan bir ulusal marş kullanmışlardır. Tabi bu durum halkın ve komünist partinin tepkisini çekmiştir. Bunun üzerine hükümet hemen ulusal marşlarının sözlerinin yazılması için bir yarışma düzenlemiş ama uygun bir kazanan bulamamışlardır. 2000 yılında Vladimir Putin’in başa gelmesiyle milli marşa söz eklemeye karar vermişlerdir. Putin 1939 yılında Alexandrov tarafından bestelenen milli marşı kullanmak istemiştir. Bu milli marştaki komünizmi ya da Sovyetler birliğini öven sözcükleri çıkarıp yerine Rusya halkını ve devleti öven sözlerle değişim yapılmıştır. O tarihten bu yana hala aynı milli marşı kullanmaktadırlar.

BONUS: Türkiye!

Kulağa hoş gelen dünyanın en iyi milli marşları listesine Türkiye’yi eklemesek olmazdı. Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde kurduğumuz bu ülkeye tarihini asla unutturmayacak bir milli marş yakışırdı. Kurtuluş Savaşı başlarında harbin milli bir beraberlik içinde kazanılmasını sağlamak amacıyla güfte yarışması düzenleme kararı alındı. M. Akif, o yarışmanın ödülünün para olduğunu duyunca, milletin başarılarının para ile yüceltilemeyeceğini düşündüğü için yarışmaya katılmadı. Yarışmadan olumlu bir sonuç çıkmayınca, yetkililer M. Akif’e rica mektubu göndererek İstiklal Marşımızın bugünlere gelmesini sağladılar. Marşımız, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi. Marşın bestesi, Osman Zeki Üngör’e, güftesi ise M. Akif Ersoy’a aittir.

Mobil sürümden çık