İş Sektöründe En Çok İhtiyaç Duyulan Yabancı Diller

Her gün değişen ve gelişen iş dünyasında, aranılan kriterler zamanla değişkenlik gösteriyor. Önceki dönemlerde iş verenler mezun olduğunuz okullara, çalıştığınız yerlere daha fazla dikkat ederken, günümüzde kaç dil bildiğimiz daha önemli hale gelmiş durumda. İstisnasız, ilk öğrencilik yıllarımızdan itibaren, öğrendiğimiz ilk dil İngilizce. Ama maalesef artık İngilizce bilmek yetmediği gibi 2 dilden fazla bilmeyi şart koşan iş yerleri bile var. Tabi ki her iş sektöründe en önemli ihtiyaç duyulan yabancı diller çok farklı olabiliyor. Sizin için hazırladığımız bu liste sayesinde hangi sektörde bulunmak istiyorsanız, seçmeniz gereken dile kolayca karar verebileceksiniz. Hadi, daha fazla vakit kaybetmeden dilleri inceleyelim.

1. İngilizce

İş Sektöründe En Çok İhtiyaç Duyulan Yabancı Diller

Günümüzde İngilizce, dünya çapında 2. dil olarak en çok tercih edilenlerin başında geliyor. Bunun sebebi, İngilizce’nin eğitim, medya, havacılık, diplomasi gibi birçok sektörde küresel olarak ortak dil kabul edilmesidir. Günümüzde 700 milyona yakın insan tarafından konuşulan İngilizce, çoğu ülkede okullarda öğretilen birinci yabancı dil olarak sırasını korumaktadır. Dünya nüfusunun üçte biri tarafından anlaşılan İngilizce, maalesef artık iş dünyasında yetersiz kalmaktadır. İkinci bir yabancı dil öğrenmek size yeni fırsatların kapısını açacaktır.

2. İspanyolca

İş Sektöründe En Çok İhtiyaç Duyulan Yabancı Diller

Dünya’da en çok konuşulan diller arasında 3. sırada yer alan İspanyolca, aynı zamanda 20 ülkenin resmi dilidir ve konuşan sayısı 500 milyonun üzerindedir. Latin Amerika ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri, İspanya gibi ülkelerde yaygın olan İspanyolca, İngilizce’den sonra Amerika’da en çok konuşulan dildir. Eğer Amerika’da yaşamak ve çalışmak gibi istekleriniz varsa ikinci yabancı dil olarak İspanyolca’yı seçebilirsiniz. Yardımcı olacağı sektörler arasında ise sağlık ve bankacılık var. Ayrıca British Council tarafından yapılan bir araştırmada İngiliz şirketlerinde İspanyolca’nın %40’a yakın oranla iş arayanlara faydalı olduğu gözlenmiştir.

3. Mandarin

İş Sektöründe En Çok İhtiyaç Duyulan Yabancı Diller

Mandarin Çin’in anadilidir. Günümüzde 1 milyardan fazla konuşulan Mandarin, dünyada en çok konuşulan dildir. Çin’in artan nüfusunun önemi burada çok büyüktür. Çin’in nüfusundaki, dünya ekonomisindeki ve dünya ticaretindeki yerinin büyümesiyle Mandarin dilinin önemi de hızla artmaktadır. Mandarin dilini bilmek Çin’deki Amerikan tabanlı çok uluslu şirketlerin olması pazarlama, satış, bankacılık ve finans gibi departmanlarda sizlere iş fırsatı yaratır. Çin’de de hala İngilizce kullanımı çok yaygın değildir. Çin’e bağlı şirketlerde veya Çin tabanlı işletmelerde çalışmak için bu dili hiç vakit kaybetmeden öğrenmenizi tavsiye ederiz.

4. Rusça

İş Sektöründe En Çok İhtiyaç Duyulan Yabancı Diller

Özellikle son 20 yıldır Rusya, dünya ekonomisindeki yerini oldukça büyütmüştür. 150 milyonu aşkın insanın anadili olan Rusça, Doğu Avrupa’da kullanılan en yaygın dildir. Tolstoy, Dostoyevski gibi çok değerli ve bilinir yazarların ülkesi olarak da bilinen Rusya, günümüzde edebiyattan çok petrol ve doğalgaz hammaddelerinin sahibi olarak anılmaktadır. %30’luk hammadde kaynağı ile Dünya’nın en zengin petrol yataklarına sahip 1. ülke olarak sırasını korumaktadır. Ülkede en çok değer verilen sektörler ise teknoloji ve bilimdir. Özellikle matematik, fizik, jeoloji ve biyoloji alanlarında İngilizce’den sonra en fazla yayın yapılan dil Rusça’dır. Günümüzde yazılım, programcılık ve bilişim gibi konularda devlet ve özel sektör destekli pek çok kurum mevcut. Hem eğitim almak için hem de çalışmak için gidebileceğiniz yüksek istihdama sahip ülkelerden bir tanesi.

5. Arapça

İş Sektöründe En Çok İhtiyaç Duyulan Yabancı Diller

Dünya’nın en zengin bölgelerinden biri olan Orta Doğu, her konuda insanlara büyük fırsatlar yaratan bir bölgedir. Dünya’da yaklaşık 420 milyon kişi ve 22 ülke tarafından kullanılmaktadır. İstihdamı fazla, maaşları yüksek sayısız şirket, bu dili öğrendiğinizde size kapılarını açmış olacaktır. Enerji, finans, mimari, hava taşımacılığı gibi birçok iş kolunun Dubai’de uluslararası bir etkinliğe sahip olduğunu da unutmayalım. Ayrıca Arap ülkelerindeki petrolün varlığı da enerji alanında sizlere büyük potansiyel sağlıyor. Gün geçtikçe iş sektöründe ihtiyaç duyulan yabancı diller sıralamasında da hızla yükseliyor diyebiliriz.

6. Almanca

İş Sektöründe En Çok İhtiyaç Duyulan Yabancı Diller

Almanya yurtdışında seyahat etmek ve çalışmak isteyenlerin fazla tercih ettiği bir ülke. Eğitim alanlar için Almanya’da İngilizce lisans ve lisansüstü programlar bulunuyor. Fakat Almanca öğrenmek, öğrencilerin programlara daha kolay erişim sağlamalarına ve burs almalarına yardımcı oluyor. Günümüzde Almanya bilim ve teknoloji alanında lider bir ülke diyebiliriz. Akademisyen ve araştırmacılar açısından çok sık ziyaret edilen bir ülkedir. Elektronik, otomotiv, kimya ve gıda alanlarında iş imkanları sunan Almanya, günümüzde 95 milyondan fazla ülkenin konuştuğu bir dile sahip. Ayrıca Almanca bilmek size sadece Almanya’da değil, Avusturya, İsviçre, Belçika gibi ülkelerde de iş imkanları yaratabilir.

7. Portekizce

İş Sektöründe En Çok İhtiyaç Duyulan Yabancı Diller

Günümüzde anadili Portekizce olan 215 milyon insan mevcut. Ayrıca Portekizce, Angola, Mozambik gibi bazı Afrika ülkelerinde de yaygın olarak konuşuluyor. Amerika’da verilen iş ilanlarında istenilen dil olarak 4. sırada yer alıyor. Büyük bir ekonomiye sahip olan Brezilya’da da Portekizce sayesinde eczacılık, enerji ve bilim alanlarında rahatlıkla iş bulabilirsiniz. Son 20 yılda Brezilya ekonomisi büyük bir gelişim göstererek Dünya ekonomisinde 7. sırayı alıyor. İş fırsatlarında yüksek potansiyele sahip bu dili konuşmak size pek çok avantaj sağlayacaktır.

8. Korece

İş Sektöründe En Çok İhtiyaç Duyulan Yabancı Diller

Kuzey Kore ve Güney Kore’nin resmi dili olan Korece, 75 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Kore kültürü dünyanın en sıcakkanlı kültürlerinden bir tanesidir. Bu yüzden bu dili öğrenmek size iyi arkadaşlık ilişkileri katabilir. Son yıllarda iş sektöründe de ihtiyaç duyulan bir yabancı dil olarak Korece, özgeçmişinizde yer almasını en çok isteyeceğiniz diller kategorisine girdi diyebiliriz. Dünyanın en büyük markalarının çoğu Güney Kore kökenlidir. Eğer teknoloji alanında kendinizi geliştirmek ve çalışmak isterseniz, Korece öğrenmek işinizi kolaylaştırabilir.

9. İtalyanca

İş Sektöründe En Çok İhtiyaç Duyulan Yabancı Diller

Başta İtalya olmak üzere İsviçre’nin Ticino kentinde yaşayan, 61 milyon kişi tarafından konuşulan bir dildir. İtalyan asıllı göçmenler tarafından ABD, Arjantin, Brezilya, Kanada ve Avustralya da sıkça konuşulur. Turizm sektöründe önemli bir yere sahip olması sebebiyle, bu sektörde kolayca iş bulabilirsiniz. İtalya’nın Türkiye’yle olan ticaret hacmine baktığımızda, Avrupa ülkeleri arasında en yüksek sırada olduğunu görüyoruz. Bu sebeple ticaret sektöründe çalışmak isteyenler için büyük bir fırsat diyebiliriz. Ayrıca ülkemizde İtalya ile ortaklığı olan şirketler bulunduğundan, rahatlıkla çevirmenlik veya diğer departmanlarda çalışabilirsiniz.

10. Fransızca

İş Sektöründe En Çok İhtiyaç Duyulan Yabancı Diller

Günümüzde Fransızca 5 kıtada 200 milyondan fazla insanın kullandığı bir dildir. Kanada, İsviçre, Belçika, Lüksemburg, Monako ve bazı Afrika ülkelerinin resmi dili olarak bilinmektedir. Bu açıdan Fransızca öğrenmek size farklı ülkelerde iş fırsatı sunabilir. Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütü gibi pek çok uluslararası kuruluşun da resmi dili Fransızca’dır. Kimya, bankacılık ve finans gibi bir çok alanda size iş imkanları sunar. Ayrıca Fransızca bilmek, Avrupa’nın en bilinir üniversitelerinden burslar almanıza ve iş bulmanıza yardımcı olacaktır.

Mobil sürümden çık