Herkesin Kitaplığında Bulunması Gereken Mitolojik Kitaplar

Mitolojinin asıl çıkış noktası hakkında araştırmacıların yapmış olduğu çalışmalarda ortak bir fikir sahibi olamamalarına rağmen en çok kulaklarımızda işittiğimiz Yunan mitolojisidir. Mitoloji ilkel yaşantının var oluşunun anlamlandırılması çabası olarak söylenebilir. Her coğrafyada duyulan sözler olarak karşımıza çıkmakta ve bu sözlerin birbirine benzerlik göstermesi farklı yaşantıların aslında birbirlerinden etkilendiklerini yansıtmaktadır. Mitolojiye ilgi duyan bireyler için herkesin kitaplığında mutlaka bulunması gereken mitolojik kitaplar serimize hep birlikte göz gezdirelim.

1. Batı Mitolojisi

Herkesin Kitaplığında Bulunması Gereken Mitolojik Kitaplar

Batı dünyasının inanç, felsefe, sanat ve edebiyat temellerini ortaya koyarak yazılmış bir eserdir. Yazarımız Joseph Campbell yapmış olduğu son arkeolojik, antropolojik ve psikolojik araştırmaları sonunda ortaya böyle mükemmel bir eseri bizlere sunmaktadır. Kitabımızda ilkel kabilelerden doğu ve batı arasında ki karşılaştırmaları yapmıştır. Zengin kaynakların, mitosların, dinsel metinlerin toplum ve ölüm karşısında değişmeyen sorunlara verilen karşılıklara doğu ve batı arasında ki ayrımı yapmıştır. İnsan bilimleriyle ilgilenen herkes için zengin bir veri kaynağına sahiptir. Bu sayede kütüphanenizin herkesin kitaplığında bulunması gereken mitolojik kitaplar kategorisinde yer almaktadır.

2. Dinler Mitolojiler Sözlüğü

Herkesin Kitaplığında Bulunması Gereken Mitolojik Kitaplar

Mitolojilere ilgi duyan insanlar için mitleri daha anlaşılabilir kılan bir kitaba yer vermeden içimiz rahat etmezdi. Mitolojik kitaplardan önce bir mitolojik sözlük herkesin kitaplığında bulunması gereken mitolojik kitaplar arasında olmalıdır. Kitabımız Yves Bonnefoy tarafından yazılmış yüzden fazla akademisyenin uzmanlık alanında yazdığı makalelerden oluşmaktadır. Mitoloji denince aklımıza ilk olarak gelen mitleri ile zengin toplumlar olan Yunan ve Roma mitolojisinin yanı sıra, Brezilya Tanrısı Omolu ve Eskimolarda ruhların nasıl göç ettiğini anlatan mitleri hakkında bilgi edinebileceğiniz ansiklopedik bir eser niteliği taşımaktadır. Mitolojinin geçmişten günümüze toplumlarda işleyişine ve mitolojiyi anlamanın yöntemlerini öğreneceksiniz. Yalnızca mitoloji hakkında bir kitap okumuş değil yöntemleri hakkında da bilgi sahibi olacaksınız.

3. Eski Türk Mitolojisi

Herkesin Kitaplığında Bulunması Gereken Mitolojik Kitaplar

Bu kategorimizde binlerce yıllık bir medeniyete sahip olan biz Türk Milletine yer vermeden yapamazdık. Kitabımızın yazarı Türk olmasa da milletimiz hakkında çok fazla bilgi sahibi olan Jean Paul Roux’tur. Kitabın içeriğini belki masallardan duyduğunuz mitlerimiz, büyü ve Şamanizm oluşturmaktadır. Kitabımız daha çok büyük şahsiyetlerin doğumu ve boyların oluşumlarını açıklamaya çalışmaktadır. Genellikle bir hayvanla bir insanın birleşmesi ya da bir ışığın müdahalesi sonucu gerçekleşen doğumlara ilişkin olağan üstü olaylara çok fazla yer verilmektedir. Türk tarihini merak edenler için zevkle okuyabilecekleri bir eserdir.

4. Mitlerin Kısa Tarihi

Herkesin Kitaplığında Bulunması Gereken Mitolojik Kitaplar

Mitolojiye inanan bireyler için mitlerin tarihi hakkında bilgi sahibi olmak istememesi düşünülemez. Yazarımız Karen Armstrong bu kitabında Paleolotik dönemden başlayarak son beş yüzyılda ki mitleri ayrıntılarıyla kitabını ele almıştır. Mitlerin insanlık tarihi olduğunu ve dünyayı anlamaya yönelik çabasında bizlere ışık tutacak bir eserdir. Kitabında daha çok inançlarla ile ilgili mitlerden bahsetmiştir. İnançlar ile mitlerin geçirmiş olduğu devrimleri anlatmıştır. Mitler evrenini anlamlandırabilmeniz için herkesin kitaplığında bulunması gereken mitolojik kitaplar kategorimizde bu kitaba yer verdik.

5. Mitoloji Kitabı

Herkesin Kitaplığında Bulunması Gereken Mitolojik Kitaplar

Mitolojiye yeni ilgi duymaya başlayan bireylerin öncelikle okuması gerektiği eserlerden biridir. Seksenden fazla mitin zengin görsel içerikleri ile anlatıldığı eserde mitlerin yaratıldığı kültürler için ne anlam ifade ettiğine değinilmektedir. Mitlerin hevesli bir okuyucusu ya da öykü okumayı seven bir kişiyseniz bu kitap sizleri hayretler içerisinde bırakacaktır. Mitolojide önde gelen karakterlerden olan Loki ve Thor’u ve birçoğunu anlatmaktadır. İlginizi çekecek resimlerle içerik açısından zenginleştirilmiş bu eser görsel yönüyle de sizleri adeta büyüleyecektir. Kitaplığınızda bulunması gereken mitolojik eserlerden biridir.

6. Mitoloji 101

Herkesin Kitaplığında Bulunması Gereken Mitolojik Kitaplar

Mitleriyle zengin olan Eski Yunan ve Roma mitolojisini anlatan nadir eserlerden biridir. Okurunu maceralardan maceralara sürükleyecek öykülerle dolu bu eser sizleri adeta bir yolculuğa çıkaracaktır. Yazarımız Kathleen Sears’ın kaleminden çıkan bu kitap herkesin kitaplığında bulunması gereken mitolojik kitaplar arasındadır. Truva Savaşı ve Perseus’un Medusa’yı öldürüşü gibi öykülerden oluşmaktadır. Kitabı okudukça hayretler içerisinde kalacağınız birçok mitolojik canavarlarla karşılaşacaksınız. Mitolojiye yeni ilgi duyanlar bu kitap sayesinde mitlere olan ilgisini daha büyük noktalara taşıyacak bir eserdir.

7. Hayvan Mitosları

Herkesin Kitaplığında Bulunması Gereken Mitolojik Kitaplar

Mitolojiye ilgi duyan bireylerin mitlere olan hayranlığını daha da artıracak bir kitaptır. Yazarının bir Türk olması bizleri de gururlandırmakta ve Deniz Gezgin’in ellerinden çıkan bu eser mitolojiye hayranlığımızı daha da arttıracaktır. Mitolojide en çok hayvanlara yer verildiğini düşünecek olursak herkesin kitaplığında bulunması gereken mitolojik kitaplar kategorimizde kendisine yer bulmaktadır. Mitlerde bu kadar sık rastlanılan hayvanların sizce de kendine ait bir mitleri olamaz mı? Adını her yerde duyduğumuz Anka Kuşu bu hayvanların içerisinde en popüler olanıdır. Bu eser sayesinde mitolojiye ilgi duyan bireylerin hayvanlara ait olan mitleri de öğrenecek olması ve hayranlık içerisinde kalacak olmaları kaçınılmazdır.

8. Viking Mitolojisi

Herkesin Kitaplığında Bulunması Gereken Mitolojik Kitaplar

Tarihe ve edebiyatta karşımıza çok fazla çıkan Viking Toplumunun bizlere hayranlık uyandıran özellikleri ile bu topluma ilgi duyan bireylerin okuyacağı bir eserdir. Yazarımız Snorri Sturluson’un anlatımıyla Viking Mitolojisini hayranlıklar içerinde kalarak okuyabilirsiniz. Eserimizde Viking Coğrafyasının en bilinmeyen köşelerini ve Orta Çağ Avrupa’sına korku salan bu toplumu daha iyi tanıyabilirsiniz. Viking toplumunu dünyaya tanıtan isim Nesir Eddadır. Mitoloji sevenlerin adeta büyülenmişcesine okuyacakları bu eser onlara Viking öykülerini anlatmaktadır. Mitlere inanan kişilerin kütüphanesinde bu kitaba yer açmalarını tavsiye ediyoruz.

9. Yunan Mitolojisi

Herkesin Kitaplığında Bulunması Gereken Mitolojik Kitaplar

Mitoloji denince aklımıza gelen ilk mitler Yunan Mitolojisidir. Yazarımız Karl Kerenyi’in kaleminden günümüze ulaşan nadide mitolojik eserlerden biridir. Kitabımız iki ciltten oluşmaktadır. Kitabın ilk bölümünde tanrılara yer verilirken ikinci bölümde ise kahramanlara yer verilmektedir. Mitoloji severlerin hayranlıkla okuyacakları onlarca öyküyü içerisinde barındırmaktadır. Bu öykülerde olağanüstü kahramanlara ve çok güçlü tanrılara çok sık rastlayacağımız mitolojik bir eserdir.

10. Yunanlar Kendi Mitlerine İnanırlar Mıydı?

Herkesin Kitaplığında Bulunması Gereken Mitolojik Kitaplar

Mitleriyle bu kadar ünlü olan Yunan toplumu sizce kendi mitlerine inanıyorlar mıydı? Yazarımız Paul Veyne mitoloji severler için tam da bu sorunun cevabını bu eserinde cevaplamaktadır. Mitoloji severler için herkesin kitaplığında bulunması gereken mitolojik kitaplar kategorimizde bu kitaba yer vermek istedik. Yunan Mitolojisinde geçen önemli kahramanları, yaratıkları ve bilge atalarına bu toplumun inanması mümkün mü? Mitoloji severlerinde aklında oluşan bu soruların cevaplarına bu kitap sayesinde ulaşabilirsiniz. Siz okuyucuları da kendine hayran bırakacak en nadide mitolojik eserlerden biri olarak siz okurlarımıza sunmaktayız.

Mobil sürümden çık