Girişimci Ruhlu İnsanların Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Girişimci olmak çoğu insanın hayalidir. Ancak girişimci olmak için araştırma yapmak veya kitap okumak pek az insanın aklına gelmektedir. Kitaplar, girişimci olanların tecrübelerini öğrenmek için bir araç haline gelmiştir. Özellikle yeni ekonomiye uygun olan çok değerli bilgilerle dolu kitaplar bulunuyor. Girişimci ruhlu olan bütün insanların mutlaka bir kere de olsa okuması gereken çok fazla kitaplar bulunmaktadır. Biz de girişimciliğe yeni adım atmak isteyen kişiler için okuması gereken kitapların bazılarını listeledik. Keyifli okumalar!

1. Satışın Yeni Kuralları – Daniel Pink

Girişimci Ruhlu İnsanların Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Bazılarınız satış işini yapmaktasınız; müşterilerinizi sigorta poliçesi yaptırmaya, cep telefonu aldırmaya ikna etmeye çalışıyorsunuz ya da taze ev yapımı keklerinizi pazarlamaya çalışıyorsunuz. Ancak herkes iş arkadaşlarını yönlendirmek, yatırımcı bulmak ya da çocukları ikna etmek için tahminden de üstünde vakit harcıyor olabilir. Beğensek de beğenmesek de herkes bir satış işin içinde bulunmaktadır. Yazar Daniel H. Pink’in yeni kitabında satış dünyasına yöneliktir. Yazar, önceden yazdığı kitaplarındaki gibi yine iç görülerini zengin sosyal bilim araştırmalarıyla destekliyor. Bilgi asimetrisinden bilgi eşitliğine geçişin toplumsal dinamiklerini ve daha fazlasını bu kitapta bulabilirsiniz.

2. Kendi Kendine MBA – Josh Kaufman

Girişimci Ruhlu İnsanların Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Harvard gibi bilinen okullar bile, bulunduğu dönemin gereksinimlerini karşılamayan, güncelliğini yitirmiş PowerPoint sunumlarıyla gerek olmayan finansal modelleri öğretmekten ileri gidemiyor. Jost Kaufaman, okurlarına işin nasıl yürüdüğünü göstermektedir. Bu kitapla birlikte başarılı olmak için bilinmesi gereken üretim, satış ve pazarlamanın temel kuralları ile insan psikolojisini, takım olarak çalışılmasını ve sistem yaratmanın en ince detayını bulacaksınız. İş hayatında bilmesi gereken en temel kavramları kendi kendine öğrenmelerini sağladı. Girişimcilik, pazarlama ve daha pek çok konuyu bir tek kitapta toplamıştır.

3. Steve Jobs Olsa Ne Yapardı? – Cevher Ceylan

Girişimci Ruhlu İnsanların Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Dev şirketlerin kurucusu İphone, Amazon, Facebook, Bloomberg, Dell, Ford, Ikea, Dell, Whatsapp, Paypal ve Alibaba gibi yöneticilerden bu kitapta yer alan yol haritaları dünyanızı değiştirecektir. Zekâ, akıllı yatırım, yenilikçilik, çalışkanlık, tutku ve başarı hikâyelerin hepsinin belli başlı kuralları vardır. Buna rağmen girişimci adaylarının çoğunlukla gözden kaçırdığı bazı detaylar vardır. Bunlar çalışkanlara saygı, duygusal zekâ, itibara yatırım, durmayı bilmek, hayır diyebilmek ve paradan ziyade başarıyı önemsemek, bu gibi şeyler için gerekirse para bile kaybetmek. Dünyanın en zengin insanlarından sıraladığı listelerde ismi geçenler, öyküleri ve tavsiyeleri hepsini bu kitapta bulabilirsiniz.

4. Takım Oyunu – Seth Godin

Girişimci Ruhlu İnsanların Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Takım, bir lidere veya bir fikre bağlı, küçük ve büyük herhangi bir grup demektir. Günümüze kadar insanlar, dini, politik, etnik, müzikal takımlar oluşturmuşlardır. Web’de inanılmaz şeyler yapılabilir, ama bu liderlik sayılamaz. Ancak girişimci bir usulü olan insanlar bunu yapabilirler. Şu anda bir fark meydana getirmek isteyen herkes için gereken bütün araçlar hemen elimizin altında hazırdır. Günümüz dünyasında internet coğrafya, zaman, maliyet ile ilgili engelleri ortadan kaldırmıştır. Tüm sosyal network ağları ve bloklar mevcut takımların doğmasına olanak sağlamaktadır. Ancak bu takımlar, iPhone’ların veya siyasi bir kampanyayı ya da küresel ısınmaya karşı yeni bir mücadele yöntemini benimseyen pek çok insandan oluşmaktadır.

5. Alışkanlıkların Gücü – Charles Duhigg

Girişimci Ruhlu İnsanların Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Girişimci bir ruhlu olan insanların mutlaka ilk aşama da okuması gereken kitaplar arasında yer almaktadır. Yazar, alışkanların neden var olduğunu, nasıl meydana geldiğini ve ne yaparak değiştirilebileceğinizi bilgin zekâsı ve açık bir şekilde ifade etme yeteneği ile anlatmaktadır. İnsanın doğasına yönelik yeni bir bakış açısı ortaya koymaktadır. Düzenli bir şekilde spor yapmanın, kilo vermenin, güzel çocuklar yetiştirmenin, daha fazla üretken olmanın, yenilikçi şirketler kurmanın ve ulaşmanın yollarını, alışkanlıkların nasıl işlediğini anlamaktan geçmektedir. Duhigg’in söylediği yollarından faydalanarak iş ve özel hayatınızı nasıl dönüştürmenize ve öğrenmenize yardımcı olacaktır.

6. Neden ile Başla – Simon Sinek

Girişimci Ruhlu İnsanların Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

İnsanlar genellikle sizin ne sattığınızı değil, neden yaptığınızı satın alırlar. İnsanları çoğunlukla manipüle etmek çok kolaydır. Ama bu bize kurumsal ve bireysel anlamda uzun süreli bir başarı elde etmemizi sağlamaz. Büyük lider olan kişiler, çevresindeki insanları yönlendirmeye uğraşmazlar, onlara ilham vermeye çalışır ve kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam oluştururlar. Hükümlere ya da verilen emirlere göre hareket eden kişiler değil, aldıkları ilhamı içlerindeki arzuları motive eden insanlar oluşturulmasını sağlarlar. Bütün her şeye bir neden ile başlamalısınız. O iş yapmaktaki amacınızı inancınızı ve sebebinizi belirgin bir şekilde ifade etmelisiniz. Nedeniniz ile neyi, nasıl yaptığınız birbirleriyle tutarlı olması, insanların size güvenip ve size sadık kalmasını sağlayacaktır.

7. Çuvalladın! – Erik Kessels

Girişimci Ruhlu İnsanların Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Hataları iyi bir fikre dönüştürebilmeniz ve çuvallarken başarılı olmanız için öneriler bu kitapta bulunmaktadır. Belki de şu an büyük ölçüde çuvallama yaşamadınız ama daha sonra öyle ya da böyle işi elinize yüzünüze bulaştırabilirsiniz. İster küçük bir bozgun söz konusu olsun, ister büyük bir felaket, ister ikisinin arasında bir şekilde talihsizlik ya da hata yapmanın her türlüsü başarısızlık olarak sayılmaktadır. Ancak başarısızlığa giden yolda yapılan yanlışlar aslında başarının ilk adımları sayılır. Bu kitap size yanlış veya hata yapma cesaretini göstermeniz ve gerçek anlamda eşsiz bir şey yaratabilmek için bazı şeyleri göze almanız gerektiğini öğretiyor. Kısaca hatalardan veya yanlışlardan pişman olmak değil, ilham almak gerekir.

8. 80/20 Kuralı – Richard Koch

Girişimci Ruhlu İnsanların Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Girişimci bir ruhlu olan insanların mutlaka bunları okuması gereken kitaplar arasında 80/20 Kuralı da vardır. Çok uğraşmanıza rağmen istediğiniz gibi her zaman sonuç alamayabilirsiniz. Hiç tahmin etmediğiniz bir anda büyük satış rakamına bir çırpıda da ulaşabilirsiniz. Belki de değersiz şeyleri boş yere zaman ve emek harcıyorsunuz. Belki hem iş hayatınızda hem de özel hayatınızda sizi meşgul eden fazla gelen şeylerden kurtulmanın vakti gelmiştir. Yazar Richard Koch size işin sırrını bu kitapta detaylı bir şekilde açıklıyor. Sonuçların yüzde 80’i sebeplerin yüzde 20’sinden kaynaklanıyor. O yüzde 20’yi bulup ve hayatınızın sonuna denk bunu değiştirebilirsiniz.

9. Sıfırdan Bire – Peter Thiel

Girişimci Ruhlu İnsanların Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

PayPal’ın kurucu ortaklarından ve Facebook’un yatırımcılarından biri olan girişimci Peter Thiel fikriniz varsa bunu nasıl hayata geçirebileceğinizi bu kitapta detaylı bir şekilde anlatıyor. Öncelikle yaşadığınız döneme dair çok sıra dışı bir öneri de bulunan yazar: “Mobil cihazlar size her ne kadar birer mucize gibi gelse de aslında teknolojik açıdan durgun geçen bir çağ da yaşıyoruz” diyor. Bilgi teknolojileri hem gelişmekte hem de hızlı ilerlemektir. İlerleme hem endüstri hem de sektörde gerçekleştirebilir bir süreç olarak ve başarıya ulaşmak için ihtiyacınız olan tek şey özgün bir fikre sahip olmanızdır. Bir şey kopyalamak her zaman daha kolaydır. Ancak bu şekilde ilerlemeniz mümkün değildir. Ama yeni bir şey yaptığınızda 0’dan 1’e gitmeniz mümkün olacaktır. Böylelikle rekabette de girmemiş olacaksınız çünkü ortaya koyduğunuz şey benzersizdir.

10. Yalın Startup – Eric Ries

Girişimci Ruhlu İnsanların Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Yalın üretim ve yönetim ilkelerini girişimcilik dünyasına uygulayan ve Yalın Startup felsefesini bulan Eric Ries, girişimciliğin kitabını da yazmıştır. Bu kitap girişimci ruhlu insanların mutlaka bir kere de olsa okuması gereken kitaplar arasında yer almaktadır. Ries, startup felsefesini son derece belirsiz bir ortamda, kendini yeni şeyler çıkartmaya adamış bir insan grubu ya da yapısı olarak tanımlamaktadır. Girişimcilerin ortak noktaları, belirsizlikten oluşan sis bulutların arasına girerek, sürdürülebilir bir iş için başarılı bir yol aramaya çalışmalarıdır. Bu kitap, her aşamadaki girişimci birisine, vizyonlarını sürekli test edecekleri bir yolu benimsemelerini ve buna göre hareket etmeleri sağlamaktadır.

Mobil sürümden çık