Çoklu zeka kuramı bilinenin aksine zekayı sözel ve sayısal olarak değil, 8 farklı kategoriye ayırmaktadır. Çoklu zeka kuramında “daha zeki” ifadesi yerine “Farklı zeka alanlarında yetenekli” ifadesi vardır. Bu ifadeden kendi zeka alanına uygun meslekler seçen insanların daha başarılı olacağı anlaşılır. Görsel zeka da bu çoklu zeka kategorilerinden biridir. Görsel zekaya sahip insanların, gördüklerini hafızalarında kalıcı olarak tutabildikleri, anlatılanları zihninde canlandırabildikleri, boyutlandırma ve kurgulama yapabildikleri kanıtlanmıştır. Görsel zekaya sahip insanların, yaratıcılıklarını ortaya çıkartmak için yönelebileceği meslekler listesi sizin için hazırlandı. Keyifli okumalar!
1. Ressam
Zihinde canlandırma yeteneği gelişmiş olan görsel zekaya sahip insanlar, ressam olarak yaratıcı işlere imza atabilirler. Gördüğü manzaraları, insan yüzlerini ve nesneleri başarılı bir şekilde tuvale yansıtabilirler. Kuvvetli görsel hafızaları, çizmek istedikleri şeyleri zihinlerinde canlandırmalarını sağlar. Görsel boyutlandırma yetenekleriyle eğitim almaya bile gerek kalmadan resim tekniklerini kolayca uygulayabilirler. Resim alanında görsel zekaya sahip olmayan kişilerin aksine hızlıca özgünlük kazanarak resim alanında yaratıcı eserler ortaya koyabilirler. Böylece görsel zekaya sahip insanların rahatlıkla yönelebileceği meslekler arasında ressamlık yer almaktadır.
2. Fotoğrafçı
Farklı zeka türüne sahip kişiler için fotoğraf makinesi veya kameranın işleyişini çözmek zordur. Fakat görsel zeka türüne sahip insanlar elde etmek istedikleri görüntüye odaklanarak makinelerin ayarlarıyla adeta dans ederler. Onlar için görsel harikalar ortaya çıkarmak çok zor değildir. Fotoğrafçıların yaptıkları her şey estetiğe, estetik ise yüksek görsel algıya dayalıdır. Görsel zekaya sahip insanlar kişisel fotoğraf çekimlerinde bile farklarını ortaya koyarlar. Bir fotoğraf kompozisyonu yaratmak onlar için zor değildir. Çünkü görsel zekaları sayesinde iyi bir görüntü algısına sahiptirler. Her zaman gördüğümüz normal bir nesneyi bile harika bir fotoğrafa dönüştürebilirler.
3. Mühendis
Görsel zeka mesleklerinden biri olan mühendislik, dünyayı olumlu yönde değiştirmek için var olan bir meslek grubudur. Binalar, yollar, telefonlar, kullanılan araçlar, ayakkabıdan diş macununa kadar her şey mühendislik tasarımıdır. İşlevsel bir ürün ortaya çıkarırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey tasarım ve yaratıcılıktır. Görsel zeka alanını geliştirmiş her mühendis tasarımlarında fark yaratır. Zihinde canlandırma yapabilmek mühendisin iş ve teknik yükünü hafifletir. Bir projeye yetkin görsel zeka ile yaklaşan mühendis yaratıcı çözümler üretebilir. Böylece mesleki bilgisinin yanı sıra görsel zekasını da kullanarak ortaya kullanışlı ve göze hitap eden ürünler ortaya koyar.
4. Mimar
Mimarlar binalar tasarlayıp restore ederken iç mimarlar da iç mekanları nasıl güzelleştireceklerini düşünürler. Bir gerçektir ki güzellik ve estetik söz konusu olduğunda görsel zeka meslekleri arasından akla gelen ilk mesleklerdendir mimarlık. Mimar ve iç mimarın mesleklerinde attıkları her adım estetiği kapsar. Tasarım aşamasında zihinsel krokileştirmeden faydalanır ve tasarılarını tekniğe dökerek projelerini gerçekleştirirler. Renkleri ve geometriyi görsel şölene dönüştürürler. Yaratıcı düşünerek zihinlerinde ortaya çıkaracakları binaları ve iç mekanları görselleştirirler. Böylece ortaya göze hitap eden, göreni hayran bırakan mekanlar çıkar.
5. Moda Tasarımcısı
Sanatsal bakış açısı gerektiren görsel zeka mesleklerinden biri olan moda tasarımcılığı, renkleri, şekilleri, görselliği seven insanlar için çok zevkli bir meslektir. Renkleri seçmek kumaşlara şekil vermek, aksesuar ve ayakkabı tasarlamak onlar için çalışmak değil kendi cennetlerini yaşamak gibidir. Zihinlerindeki görsel tasarıları ürüne dönüştürmek ise sanattır. Görsel zeka türüne sahip insanlar moda tasarımcısı olarak özgünlüklerini ve fikirlerini ortaya koyarlar. Boyutlandırma ve görsel hafıza yetenekleri sayesinde ölçüm araçlarına bile gerek kalmadan tasarımlarını hayata geçirirler. Moda tasarımcılığı gibi meslekler görsel zekaya sahip insanların yönelebileceği alanlardır.
6. Heykeltraş
Görsel zeka mesleklerinden en köklü olanıdır heykeltıraşlık. Heykeltıraşlar ahşap, beton, taş, mermer gibi çeşitli sert maddeleri işleyerek onları büst, anıt ve süs eşyalarına dönüştürürler. Ustalık gerektiren bir meslek olan heykeltıraşlık gelişmiş görsel zeka ve zihinsel tasarı gerektirir. Heykeltıraş eserini öncelikle zihninde tasarlar ardından eserinin küçük bir taslağını hazırlar. Eserine uygun malzemeyi belirler. Farklı araçlarla malzemeye zihninde tasarladığı şekli işler. Heykeltıraşların tasarım, çizim ve nesnelerin mekandaki konumlarını zihinlerinde canlandırabilme yeteceğine sahip olması gerekir. Bu da ancak iyi bir görsel zekaya sahip olmaktan geçer.
7. Grafik Tasarımcısı
Hayal gücü ve tasarım becerisi gerektiren mesleklerden biri de grafik tasarımdır. Grafik tasarımcı bir mesajı, hedef kitleye ulaşması amacıyla, basılı ya da dijital yollarla, yazı ve görsellerle bir bütünlük oluşturup belli ölçütlere dayanarak tasarlayan kişidir. Kendisine verilen konuya uygun olarak görsel düzenlemeler yapar. Grafik tasarımcı küçük renk farklarını algılayabilmeli ve biçim-mekan ilişkisini görebilmelidir. Bunu da ancak güçlü bir görsel zekaya sahip olarak yapabilir. Karşıdaki kişinin ürününü göreceğini düşünerek tasarımlar yapar. Amacı ise doğru şekilde karşısındakine mesajını vermektir. Görsellerle ilettiği mesajı ne kadar güçlü olursa o kadar iyi sonuçlar alacaktır.
8. Sanat Yönetmeni
Sanat yönetmenleri; film, dergi, gazete, reklam, tiyatro ve televizyon yapımlarının genel estetiğinden sorumlu kimselerdir. İçinde bulundukları projelerin genel imajını tasarlar. Projeye uygun dekor, fotoğraf ya da farklı tasarım ögelerini belirlerler. Projenin genel görünümünü geliştirirler. Görsel zeka sahibi insanlarda bulunan sanata yatkınlık en iyi sanat yönetmenlerinde gözlemlenir. İyi bir dekor tiyatro oyununu güçlendirirken iyi bir sahne tasarımı televizyon yapımlarında verilmek istenen mesajı verebilir. Tüm görsel yeteneklerini ve daha fazlasını sergileyen sanat yönetmenleri projelerin olmazsa olmazlarındandır. Sanat yönetmenliği tam da görsel yaratıcılığını yapımlara dönüştürmek isteyenler içindir.
9. Gezi Rehberi
Rehberler için görsel hafıza çok önemlidir. Turlar sırasında gezilecek yerler ve tur misafirlerini gözlemlemek söz konusu olduğunda görsel hafızaları sayesinde işleri kolaylaşır. Rahatlıkla gezilecek yerleri gezdirirler ve tur misafirlerini kaybetme risklerini aza indirirler. Çünkü görsel hafızaları gördüklerini unutmamalarını sağlar. Bu da ancak görsel zekaya sahip kişilerde mümkün olur. Ayrıca zihinsel olarak gezi alanlarını kolayca krokileştirebildikleri için gezi esnasında turistleri fazla yormazlar, gezilecek yerlere pratik bir şekilde varılmasını sağlarlar. Görsel hafızaya sahip bir gezi rehberi, gezdireceği yerler ile vereceği bilgileri doğru bir şekilde aktarabileceği için misafirler açısından da kolaylık olacaktır.
10. Makyaj Uzmanı
Makyaj, yüze yapılan sanattır. Kozmetik ürünler kullanılarak kusurlu bölgeler gizlenir ve güzel bölgeler ön plana çıkarılır. Makyaj uzmanları görsel zekaları sayesinde yüz tiplerini ve ten renklerini gördükleri an tanırlar. Seçtikleri ürünlerin görsel açıdan makyaj yaptıkları kişilerin yüzlerine nasıl uyum sağlayacağını zihinlerinde tasarlarlar. Tasarılarını makyaj yaptıkları yüzlere profesyonelce yansıtırlar. Yalnızca güzellik için makyaj yapmak bir yana bir film yapımı için yüzü bir başkasının yüzüne benzetmek veya yeni bir ifade vermek makyaj uzmanlarının görevidir. İnsan vücuduna farklı amaçlarla yapılan makyajlar da makyaj uzmanları tarafından yapılan ve makyaj uzmanlarının görsel zekalarını gösteren uygulamalar arasındadır.