1. Anasayfa
  2. Felsefe

Felsefe İle Edebiyatı Harmanlayan Oruç Aruoba’nın Beğenilen Eserleri


0

Türkiye’nin değerli düşünürlerinden Oruç Aruoba, akademisyen, yazar, şair ve felsefeci unvanlarına sahiptir. Kariyerine TED Ankara Koleji sonrası Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden lisans ve yüksek lisansını tamamlayarak başladı. Ardından çalışmalarına devam ederek felsefe bilim uzmanı oldu. Aynı zamanda Almanya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde öğretim üyeliği de yaptı. Oruç Aruoba, Wittgenstein, Paul Celan, Hume, Nietzsche, Kant, Matsuo Bashō, Rainer Maria Rilke ve Von Hentig gibi düşünür, yazar ve şairlerin eserlerini Türkçeye kazandırdı. Aruoba, Japon edebiyatı kökenli bir şiir türü olan Haiku’nun, Türk edebiyatındaki temsilcilerindendir. Sizler için felsefe ile edebiyatı harmanlayan saygı değer şairimiz Oruç Aruoba’nın kalplere dokunan eserleri ve beğenilen sözlerini listeledik. İyi okumalar!

1. Kalabildiğimiz tek yer, ötekilerin bellekleridir. (Yürüme: 42)

Felsefe İle Edebiyatı Harmanlayan Oruç Aruoba’nın Beğenilen Eserleri

Yürüme, felsefe sevenlerin ve vakti olanların uzun uzadıya okuyabileceği bir eseridir Aruoba’nın. Kendine has üslubu ile okurlarını uzaklara dalıp konuşuyormuş gibi bir atmosfer yaşatıyor. Oldukça düşündüren şiirlerle dolu bu kitap, Oruç Aruoba’nın tarzını sevenler için mutlaka kütüphanede bulunması gereken bir eser. Felsefe ile edebiyatı harmanlayan şair, bu eserinde insanın varoluş yolculuğunu yaşatarak, okuyanlarına bambaşka bir iz bırakıyor. Kitap kısa cümlelerden oluşsa da Oruç Aruoba’nın kalplere dokunan her cümlesi, felsefeyle edebiyatı harmanladığı için oldukça anlam yüklü.

2. Özlem, her şeyi kaplayan boşluktur. (Uzak: 47)

Felsefe İle Edebiyatı Harmanlayan Oruç Aruoba’nın Beğenilen Eserleri

Uzak, şiir okumayı ve düşünmeyi sevenlerin pişman olmayacağı güzel bir eser. Sözcüklerin felsefe ve edebiyat ile yaşam bulmuş hali, okuyucular da ufuk açacak türden. Oruç Aruoba’nın beğenilen üslubuyla düşüncelerini harmanlayan eserleri arasında yer alan bu şiir kitabı, Felsefe ile edebiyatı birleştirerek uzaklara duyduğu özlemini anlatıyor. Bu kitapta Aruoba’nın ilgi çekici anlatım tarzı ile harmanlanan özlem kavramı, soyut dünyasından çıkarılıp kelimeler ile somutlaştırmıştır. Ayrıca özlem hissini, her şeyi kaplayan bir boşluğa benzeten Aruoba, boşluk kavramına da yeni bir boyut eklemiştir.

3. Yavaştır yaşamın anlamı. (Hani: 22)

Felsefe İle Edebiyatı Harmanlayan Oruç Aruoba’nın Beğenilen Eserleri

Oruç Aruoba’ya göre yavaş yavaş öğrenilir yaşamın anlamı çünkü hayat, bilinmezlikler ve bekleyişler bütünüdür. Oruç Aruoba da bu sözü ile birlikte tüm bilinmezlikleri çözmek isteyen insanoğluna, hiçbir şeyin sanıldığı kadar kolay olmadığını anlatır. Ona göre gerçekler ve hayaller arasında derin bir uçurum vardır. Gerçekleri yok sayıp hayallerle yaşayan insanlar her şeyin altın tepsi de sunulacağına inanırlar. Bunun sonucu ise hep bir yok oluş hep bir düşüştür. Hayatın anlamı sadece yavaş yavaş, yaşayarak, görerek ve tüm duygulara şahit oldukça anlaşılabilir.

4. Nasıl olsa öleceğimize göre, yaşamalıyız. (De ki işte: 28)

Felsefe İle Edebiyatı Harmanlayan Oruç Aruoba’nın Beğenilen Eserleri

Şüphesiz ki yaşam, insanoğluna verilmiş en büyük armağandır. Oruç Aruoba da bu armağanın değerini anlamış ve anlatmak istemiştir. Bu sözüyle birlikte yaşamak için bir neden daha sunmuştur insanlara. Yaşam kavramına ayrı bir kılıf biçen Aruoba, bu kavrama sözlerinde sıklıkla yer vermiştir. Nasıl olsa öleceğimize göre, yaşamalıyız diyerek, ölümden ayrı kaldığımız her anı yaşam ile kavuşturmayı öğütlemiştir. Ona göre yaşam denilen şey, nefes almaktan daha fazlasıdır. Yaşam, nefes almaya değer şeyler ile geçebildiği sürece yaşamdır.

5. Dünya hiç susmaz mı? (Kesik Esintiler: 65)

Felsefe İle Edebiyatı Harmanlayan Oruç Aruoba’nın Beğenilen Eserleri

Edebiyatımızın mihenk taşlarından biri olan Oruç Aruoba’nın Kesik Esintiler kitabı da döneme damgasını vuran kitaplardan biridir. Bu eserde yer verdiği Dünya hiç susmaz mı? sözü, felsefeyi edebiyat ile harmanlayışının apaçık göstergesidir. Bu eserinde Aruoba, dünya imgesini kullanarak kafamızda insan figürü canlandırmak istemiştir. Bu figür oldukça önemlidir. Yazar bir soru ve bu soruda kullandığı bu figür ile insanların hayatımızdaki yerini sorgulatırken, çevrenin insan üzerindeki etkisine değinmiştir.

6. Bulutların üstünde hava hep açıktır. (Tümceler: 16)

Felsefe İle Edebiyatı Harmanlayan Oruç Aruoba’nın Beğenilen Eserleri

Oruç Aruoba Tümceler adlı eserini son derece sadece ve akıcı bir üslup ile kaleme almıştır. Onun kendine has üslubu ve ele aldığı konular zihninizin kıvrımlarında olağanüstü sorgulamalara neden olabilir. Bu eserde geçen “Bulutların üstünde hava hep açıktır” sözü ilmek ilmek örülmüş bir tecrübenin eseridir. Oruç Aruoba, bu sözüyle birlikte zorlu yolların sonu, uğraşılmış işlerin bitişi hep aydınlıktır mesajını okurlarına iletmektedir. Ayrıca yazar, insanlara engelleri aşmak için bir neden daha sunmuş, çalışmanın ve azmin sonunun güzel olacağına işaret etmiştir.

7- Ara ara dokunuyorum sana, buradan oraya. (Ol/An 84)

Felsefe İle Edebiyatı Harmanlayan Oruç Aruoba’nın Beğenilen Eserleri

Ol/An 2000 yılında yayınlanan ve çok beğenilen, üzerinde düşünüp yaşadıklarınızı sorgulayacağınız, farklı pencerelerden bakacağınız bir şiir kitabıdır. Hissedilen duygular, yoğun felsefi irdelemelerle okurken bayılacağınız bir eser diyebiliriz. Bu şiir kitabında Oruç Aruoba, burada olmak, orada olmak, ben, sen, varlık yokluk gibi konular hakkında incelemeler yaparak bu eseri yazmıştır. Okurken kendinizden parçalar bulacağınız ve defalarca okumak isteyeceğiniz bir kitaptır. Kütüphanenizde bulunmasını isteyeceğiniz bu kitabı bir an önce okuyun deriz!

8. İnsan yeryüzünün döküntüsüdür. (Sayıklamalar: 18)

Felsefe İle Edebiyatı Harmanlayan Oruç Aruoba’nın Beğenilen Eserleri

Felsefe ve sosyoloji alanın birçok sanatçının eserini dilimize kazandıran Aruoba da felsefe alanında birçok kitap yazmıştır. Aruoba’nın manzum metinleriyle karşılaşacağınız bu kitapta 6 farklı manzum içerikli eser mevcut. İnsan yeryüzünün döküntüsüdür cümlesiyle bile bizi düşünmeye davet eden bir kitap sayıklamalar. Kelimelerle oynamayı seven bir yazar Aruoba. Okurken kendinizi bir bulmaca özer gibi kelimeleri ve cümleleri birbirinden ayırmaya çalışırken bulacaksınız. Bitirdikten sonra farklı düşüncelere kapılacağınız düşüncelerinizde farklı kapılar açacak bir kitap sayıklamalar.

9. Hayranlık zavallı bir şeydir! (İle: 103)

Felsefe İle Edebiyatı Harmanlayan Oruç Aruoba’nın Beğenilen Eserleri

Sevdiği kadınla yaşadığı şiddetli ilişkiden türetilmiş bir kitaptır İle. Çok sevdiği biri ile ilişki yaşarken içinizde hissettiğiniz gelgitler, gün gün değişen duygular, kompleksler serilmiş gözler önüne. Bu ilişki içinde bazen ilişki yüzünden boğulursunuz bazen de onun yokluğundan. Tam bir kafa karışıklığı yaşıyor diyebiliriz. Düşünceleri ve üslubu fazlasıyla farklı olan Oruç Aruoba, kelimleri bazen hecelerine, bazen de harf harf ayırarak, bölerek anlamları daha da baskın yapmıştır. Okunurken içinize işleyecek bu kitabı çok beğeneceğinizden emin olabilirsiniz!

10. Kut, yaşatmadan yaşayamayacağındır. (Yakın: 50)

Felsefe İle Edebiyatı Harmanlayan Oruç Aruoba’nın Beğenilen Eserleri

Felsefe ile edebiyatı harmanlayan Oruç Aruoba’nın en beğenilen eserleri arasında olan Yakın, kısa ve derin felsefi cümleler ile hazırlanmış, okuyucunun beynini zorlayan bir kitaptır. Yazarın farklı tarzını ve bakış açısını anlamak için kendinizi zorlayacak ve felsefeye doyacaksınız. ‘Kut, bütün güzellikleri sahte bulmanı sağlayandır, bütün güzelliklerin ötesinde sahici olan’ sözü insanın hayatının anlamını ve kendinizi size sorgulatacak! Tek okuyuşta bitirmek isteyeceğiniz, sizi felsefi şiirleriyle büyüleyecek olan Yakın, sizi çok etkileyecek!

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim