Dünyada her ülke yaşadığı coğrafya, iklimler ve diğer medeniyetlerle olan etkileşimleri sonucunda birbirinden değişik kültürlere sahip olmuştur. Bu kültürler birçok alanı etkilemiştir. Bu alanlardan en önemlileri arasından biri de yeme içme alışkanlıklarıdır. Bize normal gelen sofra adapları başka bir ülkede çok tuhaf karşılanabilir ya da yemek yerken masada bize kaba gelen bazı hareketler farklı kültürlerde bir beğeni ifadesi niteliğini taşıyabilir. Bazı ülkeler yemek yemeyi bir sanat olarak vasıflandırırken, kimi bölgeler sosyalleşme aracı olarak görürler. Farklı kültürlerin bize ilginç gelen ve çok bilinmeyen yemek yeme alışkanlıkları listemizde sizlere 10 ülkeden örnekler sıraladık. Keyifli okumalar!
1. Tayland
Tayland kültüründe yemekler her zaman aile tarzında yani ortak tabaklardan servis edilir. Kendinize servis yaparken tabağınıza bir seferde birkaç kaşık yemek doldurmayın. Bu hareket onlara, sizin açgözlü biri olduğunuz mesajını verebilir. Eğer size yemek çubukları teklif edilmezse, istememeniz daha iyi olur. Yemek çubukları Çin restoranları veya Çin usulü yemekler için ayrılmıştır. Tayland mutfağında yemeklerin tat dengesine çok önem verilir. Yiyeceklerinde soğuk veya sıcak, ekşi ya da tatlı, tuzsuz veya tuzlu aromaları birlikte kullanmayı tercih ederler. Ayrıca önemli bir husus da bu ülkede yemeği ağzınıza koymak için çatalı kullanmak kabalık olarak kabul edilir. Buradaki insanlar çatalın sadece yiyecekleri kaşığa itmek için kullanılması gerektiğine inanır. Daha sonra yemeği yemek için kaşığı kullanabilirsiniz.
2. Güney Kore
Bir Güney Kore restoranında yemek siparişi verdikten sonra restoran size, kimchi(fermente edilmiş sebzelerden yapılan bir kore yemeği) ve çeşitli garnitürler gönderecektir. Gönderilen bu yan ürünler restoranın size ikramıdır. Sınırsız olarak bu yemeklerden masanıza ekleyebilirsiniz. Bu davranış Güney Korelilerin misafirleri için zengin bir sunum yapmaları gerektiğini düşünme alışkanlığından kaynaklanmaktadır. Güney Kore’de özellikle çorbalarda herkesin birlikte ortak bir tabaktan yemek yemesi yaygındır. Çoğu Güney Koreli ortadaki çorbadan içmek için kendi kaşıklarını kullanırlar. Bazı insanlar bunun sağlıksız olduğunu düşünebilir ancak bu Güney Kore’deki yaygın bir yemek kültürüdür. Farklı kültürlerin bir araya gelmesiyle oluşan Güney Kore mutfağının çok fazla bilinmeyen yemek yeme alışkanlıkları olarak bu özellikleri söyleyebiliriz.
3. Lübnan
Türk kahvesi Lübnan’da sık tercih edilen bir içecektir. Eğer birini evinde ziyaret ederseniz, size Türk kahvesi ikram etme ihtimali çok yüksektir. Humus ve Falafel, uluslararası alanda iyi bilinirken, Shawarma dünyanın en ikonik sokak yemeklerinden biri olarak kabul edilir. Aslında, Shawarma o kadar ünlüdür ki, The Avengers (2012) filminin içerisinde bile yer almıştır. Eğer hamur işi sevmeyen biriyseniz Lübnan’a gittiğinizde yemek konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Çünkü Lübnanlılar hemen hemen her yemeğin yanında hamur işi tüketirler. Ayrıca bir genel kültür bilgisi olarak; mevcut Guinness Dünya Rekoru, 10.452 kg ağırlığındaki devasa humus porsiyonuyla Lübnan tarafından tutulmaktadır. Çapı 7.17 metre olan bir seramik tabakta servis edilen devasa humus yaklaşık 300 aşçı tarafından sekiz ton nohut, iki ton tahin, iki ton limon suyu ve 70 kilo zeytinyağı kullanılarak hazırlanmıştır.
4. Çin
Çin restoranlarında bahşiş beklenmez. Servis ücreti yemek fiyatlarına dahildir. Birlikte yemek yediğiniz Çinli arkadaşınız tabağınıza yemek koyuyorsa, bu yemek istemediğinden veya kendi başınıza yapamayacağınızı düşündüğünüzden değil, onun size yakınlığının ve samimiyetinin göstergesidir. Çinliler yemekten önce tatlı yemeyi tercih ederler ve sindirimi kolaylaştırdığını düşündükleri için yemeğin yanında yalnızca sıcak su içerler. Çin’de, çoğu yemekle her zaman ilişkilendirilmiş bir batıl inanç veya gelenek vardır. Bu şekillere, telaffuzlara, tarihe ve efsanelere dayanabilir. Örneğin; yeni yılda yenen külçe köfteler size zenginlik getirebilir. Uzun erişte, uzun bir yaşamın sembolüdür. Eriştelerinizi kısa kesmek hayatınızı kısaltmak anlamına gelir. Çin’in 34 farklı eyaleti vardır ve her eyaletin kendine has mutfağı ve pişirme tekniği bulunur. Dolayısıyla Çin’de aynı yemeği 2 kez yemeniz biraz zor!
5. İtalya
İtalya’da sütlü kahve içmek kahvaltıya mahsus bir şeydir. Bir İtalyanın sabah 11’den sonra cappuccino istediğini asla göremezsiniz. Makarna; İtalyanların en ünlü yiyeceklerinden biri olmasıyla beraber tavuk, İtalyanların makarnada kullandıkları popüler bir et çeşidi değildir. Ekmeği yemekle beraber yiyemezsiniz, ekmek yemeğinizi bitirdikten sonra tabakta kalan fazla sosu silmek için kullanılır. Dışarıda gezinti yaparken yemek yerseniz bu İtalyanların hoşuna gitmeyecektir. Çünkü İtalya’da emeğe çok önem verilir. Bir aşçı sizin yemeniz ve lezzet almanız için emek harcadığından dolayı oturup keyifli bir şekilde yemek yemeniz daha hoş karşılanır. Son olarak salataya gelirsek İtalya’da salata sosu olarak sadece sızma zeytinyağı ve sirke kullanılır.
6. Fransa
Fransızlar sabah kahvelerini bir kâsenin içerisinde kahvelerine ekmek batırarak tüketirler. Onlar için atıştırmalıklar çocuklar için üretilmiştir, bu nedenle öğlenleri atıştırmayı pek sevmezler. En fazla 15:00’da bir kahve ve biraz meyve yemeyi atıştırma olarak sayabilirler. Ekmeğe herkesin kolay ulaşabilmesi için ülkenin farklı noktalarında baget ekmek otomatları bulunur. Yemeklerinde baharat kullanmayı pek tercih etmezler ve çoğu tariflerinde şarap kullanırlar. Alkol kullanmıyorsanız veya tercih etmiyorsanız menüye dikkat etmelisiniz. Akşam yemeğinden sonra peynir tabağı sunmak Fransızlar için önemli bir gelenektir. Yemek yemeyi Fransız Devrimi’nden beri bir sanat olarak görürler. Bu yüzden yemekten önce “Bon appetit!” yani “Eğlenin!” cümlesini kurarlar.
7. Hindistan
Hindistan’da popüler bir yemek olan Chicken Tikka Masala aslında Hint mutfağından çıkmamıştır. Glasgow, İskoçya’da icat edilmiştir. Hint yemek sistemi yiyecekleri üç kategoriye ayırır. Saatvic (taze sebzeler ve meyve suyu), Raajsic (yağlı ve baharatlı yiyecekler) ve Taamsic (Et ve likör). Saatvic yemek sizi daha yüksek bilinç durumlarına götürür. Raajsic gıda, aktivite ve hareketin temelidir. Taamsic yemek olumsuz duyguları ortaya çıkarır. Köri baharatı her aşçının tarifine göre değişiklik gösterir ve bu baharat aşçılar arasında rekabete yol açmıştır. Hindistan’da bir eve akşam yemeğine davet edildiyseniz yemek saatinden 15-20 dakika önce orada olmalısınız. Yemek saatinde orada olursanız bu kaba bir davranış olarak görülebilir. Ancak yemek yemeyi hemen beklemeyin, yemeğin öncesinde biraz atıştırmalık ve birkaç içecek ikram edilir. Yemek faslına daha sonra geçilir.
8. Japonya
Japonya’daki çoğu yemek bol sebze içerirken, tamamen vejetaryen bir yemek bulmak oldukça zordur. Bitki bazlı yemeklerin oranı yüksek olmasına rağmen, çoğu geleneksel yemek genellikle balık suyunda pişirilir veya üzerine palamut pulları serpilir. Deniz ürünlerine alerjisi olan veya dini nedenlerle deniz ürünlerinden kaçınan kişiler beslenme konusunda zorlanabilir. Japonya’da bir restorana yemek yemeye gittiğinizde size bir ıslak el havlusu verilir. Bu havluyu sadece ellerinizi temizlemek için kullanmalısınız. Yüzünüzü, ağzınızı ya da masayı silmek için kullanmayın. Yemeğe saygınızı göstermek için yemekten önce ve yemekten sonra ellerinizi başınızın hizasında birleştirip teşekkür etmelisiniz. Dirseklerinizi masada dik tutarak yemek yemeyin, bu davranış Japonların hoşuna gitmeyecektir. Son olarak yiyebileceğiniz kadarını sipariş etmelisiniz, tabağınızda yemek kalmaması şükran duyduğunuzu gösterir. Yine de yiyemeyecekseniz yemeğe “lezzetli” demeyi unutmayın!
9. Meksika
Ev sahibi “Buen provecho!” (afiyet olsun) demeden yemek yemeye başlarsanız masadakiler size garip gözlerle bakabilir. Meksikalı aileler günde 2 kilogram tortilla ekmeği yerler. Taco, daha çok öğle yemeklerinde tercih edilir. Taco’nun içerisine ne koymak istediğinizde özgürsünüz. Bazı insanlar tacolarını çekirge, yumurta, Kore barbeküsü veya işkembe ile bile yiyebilirler. Meksika yemeklerinin en tuhaf gerçeklerinden biri, dünyadaki en yenilebilir böceklerin Meksika’da bulunmasıdır. Bu böcekler acı biber ve limon sosu eşliğinde tacoların arasına konup yenir. Meksikalılar ton balıklı dondurmaya bayılırlar. Hayır, balık dondurması değil. Ton balığı meyvesi, dikenli armut veya nopales kaktüsünün meyvesidir. Meksika’nın kendine has bir sıcak çikolatası vardır. Öğütülmüş kakao, şeker ve tarçından oluşan zengin aromatik bir hamurdan yapılır. Süt, esmer şeker ve baharatlarla kaynatılan ve ardından masalarınızda fincanlarınıza dökülen sıcak çikolatayı denemenizi öneriyoruz.
10. İspanya
Ekmeğinizi çorbaya batırmayın! İspanya’da ekmeğinizi çorbaya batırmak kabalık olarak kabul edilir. Aslında, soslar da dahil olmak üzere ekmeği herhangi bir şeye banmak nadirdir. İspanyollar için yemek yemek bir sosyalleşme ritüelidir bu sebeple paket servisle yiyecek ya da içecek sipariş etmek sizin dar görüşlü ve asosyal biri olduğunuzu gösterebilir. Öğle ve akşam yemekleri arasında kalan zaman diliminde çoğu restoran ve kafe kapalıdır maalesef ki o saatlerde bir şeyler atıştırmanız zorlaşabilir. İspanyollar genellikle akşam yemeklerini bizim pek alışık olmadığımız şekilde 21:00’dan sonra yemeyi tercih ederler. Bu öğün gece yarısına kadar sarkabilir. Birinin evine yemek için davet edilirseniz, elleriniz daima masanın üzerinde olmalıdır. Farklı kültürlerin daha önce duymadığımız ve çok bilinmeyen yemek yeme alışkanlıkları olarak bu bilgileri de sıralayabiliriz.