Elektrik Mühendislerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Elektrik mühendisliği üzerine yazılmış ve faydalı olması amaçlanan bir kitabın anlaşılması kolay olmalı, çok çeşitli konuları ele almalı, içinde pratik ve teorik uygulamalar içermelidir. Öte yandan sıkıcı ve anlaşılması zor ders kitaplarına olan ilgiyi kaybetmek kolaydır. Biz de bu kriterlere uygun olan, iyiyi ve kötüyü ayırt etmenize yardımcı olacak ders kitaplarını listeledik. Elektrik mühendislerinin ve öğrencilerin mutlaka okuması gereken bu kitaplar, mesleğinizi geliştirmeniz konusunda size çok fayda sağlayacak!

1. Electrical Engineering 101

Elektrik Mühendislerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Electrical Engineering 101 (Elektrik Mühendisliği’ne Giriş), Darren Ashby tarafından yazılmıştır. Kitap, elektrik nedir sorusunu yanıtlayarak başlamakta ve elektroniğin temel teori ve pratiğini kapsamaktadır. Temel ilkeleri ve bileşenleri sürekli olarak gerçek dünya örnekleriyle ilişkilendirerek açıklamaktadır. Kitap, elektrik ve elektroniğin nasıl ve neden çalıştığını araştırarak okuyucuya elektronik eğitimini bir sonraki seviyeye taşıyacak araçlar sunmaktadır. Kitaptaki bu araçlar ve sorun giderme ile ilgili bölümler, mühendislere kendi elektronik tasarım projelerini oluşturmaları ve sürdürmeleri için derin bir anlayış ve bilgi sağlamaktadır. Yazar, temeller hakkında gerçek bir anlayış geliştirmekte ve bunların bir dizi mühendislik problemine nasıl uygulanabileceğini göstermektedir.

2. Fundamentals of Electric Circuits

Elektrik Mühendislerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Charles K. Alexander ve Matthew Sadiku tarafından yazılan Fundamentals of Electric Circuits (Elektrik Devrelerinin Temelleri), elektrik mühendisliği veya elektrik mühendisliği bölümlerinde öğretilen giriş devre analizi veya devre teorisi dersinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu kitabın temel amacı; devre analizini öğrencinin ilgisini çekecek birçok pratik uygulama ile açık, anlaşılması kolay bir şekilde sunmaktır. Yazarlar; ilkeleri çekici ve anlaşılır bir şekilde adım adım sunarak, her adımı dikkatlice açıklamaktadır. Her bölüm, elektrik mühendisliğinin bir alt disiplini hakkında ya tarihsel eskizlerle ve kariyer bilgileriyle açılır. Ardından, bölüm hedeflerini içeren bir giriş izler. Her bölüm, kilit noktaların ve formüllerin bir özetiyle kapanır.

3. The Art of Electronics

Elektrik Mühendislerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Paul Horowitz ve Winfield Hill tarafından yazılan The Art of Electronics (Elektronik Sanatı), devre tasarımı konusunda başvurmanız gereken bir kaynaktır. Bu kitap tam bir kurs niteliğindedir. Yirmi beş oturumun her biri belirli bir devre türünün tartışılmasıyla başlar, ardından onu deneme ve gerçekte nasıl davrandığını görme şansı verir. Böylece öğrenciler devrenin işleyişini formüllerin manipülasyonundan daha derin ve çok daha tatmin edici bir şekilde anlarlar. Modern devrelerin tasarımlarıyla birlikte kitap, mikro denetleyicileri uygulamaya odaklanır ve güçlü bir donanım tanımlama dili olan Verilog’u açıklar. Bu alanda öğrenci, akademisyen veya profesyonel olun, bilginizi kesinlikle geliştireceği için bu kitaptan büyük ölçüde yararlanabilirsiniz.

4. Solid State Electronics Devices

Elektrik Mühendislerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Ben G. Streetman ve Sanjay Kumar Banerjee tarafından yazılan Solid State Electronics Devices (Katı Hal Elektronik Cihazları), lisans düzeyinde elektrik mühendisliği öğrencilerine veya modern elektronik konusundaki anlayışlarını güncellemek isteyen mühendis ve bilim insanlarına yöneliktir. Yarı iletken malzemeler, fizik, cihazlar ve teknoloji hakkında en yaygın kullanılan ve giriş niteliğinde olan kitap; temel yarı iletken fiziği kavramlarını öğrencilere anlatarak onların mevcut ve gelecekteki cihazları daha iyi kavrayabilmelerini sağlamaktadır. Kitap ayrıca, elektronik ve optoelektronik devreler ve sistem uygulamalarının geliştirilebilmesi için mevcut yarı iletken cihazların ve teknolojinin sağlam bir şekilde anlaşılmasını amaçlamaktadır.

5. Modern Control Systems

Elektrik Mühendislerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Modern Control Systems (Modern Kontrol Sistemleri), Richard C. Dorf ve Robert H. Bishop tarafından yazılmıştır. Tüm mühendislik disiplinleri için eşit derecede faydalı olacak bu kitap, frekans ve zaman alanlarında geliştirilen kontrol sistemleri teorisi kavramı etrafında düzenlenmiştir. Tam durum geri besleme denetleyicileri ve tam durum gözlemcileri ile kutup yerleştirme tasarım teknikleri dahil olmak üzere durum değişken modellerine dayalı modern kontrol yöntemlerini kapsayan kitapta; sağlam kontrol sistemleri ve sistem hassasiyeti, bilgisayar kontrol sistemleri, iç model kontrolü ve PID kontrolleri gibi birkaç önemli konuya da değinilmektedir. Modern Control Systems, kontrol sistemlerine sağlam bir giriş yapmak isteyen elektrik mühendislerinin mutlaka okuması gereken kitaplar arasındadır.

6. Standart Handbook for Electrical Engineers

Elektrik Mühendislerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Surya Santoso ve H. Wayne Beaty tarafından yazılan Standart Handbook for Electrical Engineers (Elektrik Mühendisleri İçin Standart El Kitabı), güvenilir bir kaynak kitap arayan elektrik mühendisliği öğrencileri ve elektrik mühendisleri için idealdir. Elektrik mühendisliğinin her yönü hakkında pratik ayrıntılar sunan kitap, 100’den fazla uluslararası tanınmış uzmanın derinlemesine tartışmalarını içermektedir. Konular ve kavramlar kolay ve anlaşılır bir biçimde açıklanmıştır. Elektrik gücünün üretimi, iletimi, dağıtımı, kontrolü, işletimi ve uygulaması hakkında kapsamlı bilgiler sunan kitapta ölçüm ve enstrümantasyon, birbirine bağlı güç şebekeleri, akıllı ve mikro şebekeler, rüzgâr enerjisi, fotovoltaik güç üretimi, elektrik makineleri ve transformatörler, güç sistemleri analizi gibi birçok konu ele alınmaktadır.

7. Electric Machinery and Power System Fundamentals

Elektrik Mühendislerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Stephen J. Chapman, makineler alanında önde gelen bir yazardır. Electric Machinery and Power Fundamentals (Elektrik Makineleri ve Güç Sistemi Temelleri) kitabında uzmanlığını okuyuculara yansıtmaktadır. Bu kitap, makine ve güç sistemlerini bir yarıyılda birleştiren bir derste kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Chapman, öğrencilere gerçek dünya mühendisleri olmak için bilmeleri gereken her şeyi bu kitabında vermektedir. Derinlemesine teori ile zenginleştirdiği bu kitabında İlkelere odaklanır ve öğrencilere, pratik yapan bir mühendis tarafından nadiren yapılacak olan hesaplamalar yerine bilgiyi nasıl kullanacaklarını öğretir. Malzemeyi özüne, altında yatan ilkelere odaklanarak anlatır. Kitap boyunca örnekler ve problemlerde Matlab kullanılmıştır.

8. Practical Electrical Engineering

Elektrik Mühendislerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Mekanik, robotik ve endüstri mühendisliği gibi diğer ana dallarda da kullanılan, elektrik mühendislerinin mutlaka okuması gereken kitaplar arasında olan Practical Electrical Engineering (Pratik Elektrik Mühendisliği); Sergey N. Makarov, Reinhold F. Ludwig ve Stephan J. Bitar tarafından yazılmıştır. Bu ders kitabı, elektrik mühendisliğinin temel kavramlarının kapsamlı ve derinlemesine incelenmesini sağlar. Devre işlevselliğine ve uygulamalarına özel önem verilmiştir. Bu kitap; mekanik, biyomedikal, havacılık, inşaat, mimarlık, petrol ve endüstri mühendisliği gibi diğer ana dallar için de bir nevi giriş niteliğindedir. Yazarların birincil amacı; mühendislere çok çeşitli pratik devreleri ve sistemleri anlamak, analiz etmek ve tasarlamak için gereken tüm temel araçları öğretmektir. İkincil hedefleri ise hem ana dal hem de ana dal olmayan öğrenciler için kapsamlı bir referans sağlamaktır.

9. Power Electronics

Elektrik Mühendislerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Power Electronics (Güç Elektroniği); Daniel W. Hart tarafından, öncelikle lisans elektrik mühendisliği öğrencileri için güç elektroniğine giriş niteliğinde bir metin olarak tasarlanmıştır. Kitap, esnek bir biçimde yazılmış olup zor ve karmaşık konuları basit bir şekilde anlatmaktadır. Metnin çoğu, analitik devre çözümü tekniklerine ek olarak PSpice kullanan bilgisayar simülasyonunu içerir. Güç hesaplamaları, doğrultucular, güç kaynakları, invertörler ve rezonans dönüştürücüler hakkında kapsamlı bilgiler sağlar. Özellikle de devrelerin performansını ölçen temel değişkenleri ve bununla ilgili her şeyi anlamak istiyorsanız, Power Electronics başlangıç için harika bir kitap olacaktır.

10. Fundamentals of Applied Electromagnetics

Elektrik Mühendislerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Fawwaz T. Ulaby ve Umberto Ravaioli tarafından yazılan Fundamentals of Applied Electromagnetics (Uygulamalı Elektromanyetiğin Temelleri), elektromanyetikte bir veya iki dönemlik derslerde kullanılmak üzere planlanmıştır. Aynı zamanda mühendisler için güvenilir bir referans görevi görür. Hem ABD’de hem de yurtdışında büyük beğeni toplayan bu okuyucu dostu kitap, devreler ve yeni elektromanyetik malzemeler arasındaki boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Temel kavramlar, gelişmiş konular ve uygulamaların yer aldığı kitapta; sıvı kristal ekranlar, lazer, GPS ve röntgen tomografisi gibi gerçek hayatta bulunan günlük uygulamaları işlenen konulara bağlayan yeni teknoloji özetleri sunulur.

Mobil sürümden çık