Günümüz modern dünyasının sürekli değişen ve gelişen birbirinden farklı alanları artık ekonomi kavramı adı altında toplanıyor. Sekiz veya on haneli rakamlardan bahsedilen 21. yüzyılda gelir ve gider hesaplamasını ustaca ele alan ülkeler kazanıyor. Ekonomisini en çok geliştirmiş olan ülkenin küresel dünyada etkisi daha büyük oluyor. Bu durumda, gelişmiş ülkelerde halkın yaşam kalitesinin eğitimden modaya diğerlerine nazaran daha yüksek olması oldukça normal. Ulusal Para Fonu (IMF) yayınladığı rapor ile devam eden 2020 yılının sonralarına doğru ülkelerin Gayrisafi Yurt İçi Hasılatları (GSYİH) baz alınarak dünyanın en büyük ekonomisine sahip güçlü ülkeler listesini halka sunuyor. İşte o listedeki ilk 10 ülke!
1. Amerika Birleşik Devletleri
Var olduğu günden beri dünya ekonomisi üzerinde dev etkiler ve değişiklikler yapmış olan Amerika Birleşik Devletleri yaklaşık 20 trilyon dolarlık GSYİH geliri ile küresel ekonominin %25’ini oluşturarak listenin 1. sırasını uzun yıllardır elinde tutuyor. Gelişmiş altyapısı ve yüksek istihdam gücü ile ABD, 21. yüzyıl tüketici pazarının temsilciliğini üstleniyor. GSYİH büyüme hızı ve işsizlik oranı ile birlikte teknoloji, petrol, ticaret ve bilim gibi yüksek sermaye gerektiren alanlara yaptığı yatırımlar ile dünya ekonomisine olan katkıları ABD’yi güçlü bir rakip olarak önde tutuyor. Apple, Microsoft ve Amazon gibi dünyanın önde gelen şirketlerin ABD merkezli olması, ABD’yi vazgeçilmez kılıyor.
2. Çin Halk Cumhuriyeti
Listenin 13 trilyon dolarlık GSYİH yıllık geliri ile küresel ekonominin bir diğer güçlü ismi ise Çin Halk Cumhuriyeti. Son 10 yıl içerisinde gösterdiği sanayileşme hızı Çin’i dünyanın en önemli ihracatçısı yapıyor. Çin’in ağır sanayinin etkilerini azaltmak için yenilenebilir kaynaklara ve yüksek teknolojiye yaptığı yatırımlar onu vazgeçilemez bir güç haline getiriyor. Birçok uzmanın görüşü ise Çin’in belki de ilerleyen yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nden bile daha vazgeçilemez olacağı yönünde. ABD’den sonra Çin Halk Cumhuriyeti dünyanın en önemli şirketlerinden olan Huawei, Xiaomi ve Ali Baba gibi liderlere ise merkezlik yapıyor.
3. Japonya
Daha önceki yıllarda 2. sırada yer alan Japonya’nın yerini Çin’e devretmesiyle listenin 3. sırasında, 4.9 trilyon dolar ile yer alıyor. Silah sanayisi bulunmayan Japonya, küresel ekonomideki yerini otomobil, elektronik ve robot sanayisi ile koruyor. Japon ekonomisi, 2015 yılından itibaren yaşadığı ani nüfus düşüşüyle ve sahip olduğu yaşlı nüfusuyla önemli bir risk altında. Önemli bir uluslararası yatırım fazlalığına sahip olan Japonya, buna rağmen dünyada kamu borcunun en yüksek olduğu ülke unvanını taşıyor. Toyota, Honda ve Sony gibi dünya piyasasında adı geçen şirketler ise Japonya merkezlidir.
4. Almanya
Avrupa ekonomisinin en büyük, küresel ekonominin ise 4. büyük ülkesi Almanya’dır. Hemen hemen her yıl ülke hazinesinde gelir fazlası çıkaran Almanya 3.9 trilyon dolarlık GSYİH gücünü arttırmaya devam ediyor. İhracat kolunu çoğunlukla ağır makineler, otomobil ve kimyasal ürünlerle koruyan Almanya yaşlı bir nüfusa sahip olmasına rağmen yüksek nitelikli iş gücü ve gelişmiş altyapısıyla özel nitelikli bir pazara sahiptir. Hammade açısından zayıf bir ülke olmasına rağmen çeşitli sanayi kolları sayesinde dışa bağımlılığını en aza indirmeyi başarıyor. Almanya merkezli Volkswagen, BMW ve Motorola dünyanın en büyük şirketleri arasında yer almaktadır.
5. Birleşik Krallık
Avrupa ekonomisinin 2. en büyük, küresel ekonominin ise 5. büyük ülkesi Birleşik Krallık 2.8 trilyon dolar ile dünyanın en büyük ekonomisine sahip güçlü ülkeler arasında yer alıyor. Kamu borcunun yüksek olduğu ülkelerden biri olan Birleşik Krallık, buna rağmen Avrupa’nın en güçlü borsasına ve %3.8 gibi düşük rakamlı bir işsizlik oranına sahip. Hep ithalat hem de ihracat alanında güçlü olan Birleşik Krallık, temel gücünü petrol, askeri ekipmanlar ve biyoteknoloji ile sağlıyor. Unilever, Shell ve Vodafone gibi dünyanın en büyükleri arasında yer alan şirketler ise Birleşik Krallık merkezlidir.
6. Fransa
2000’lerin başlarında bir durgunluk süreci yaşamış olmasına rağmen Fransa, şu anda 2.7 trilyon dolarlık GSYİH gelir ile küresel ekonomideki en güçlü 6. ülke konumundadır. Fransa’nın ekonomi anlayışı diğer ülkelerden farklılık gösterir. Temel olarak, ekonomisi kimya endüstrisi ve turizme dayanır ayrıca Paris önemli bir moda merkezi olduğu için tekstil Fransa için bir diğer önemli ihracat koludur. Toplum refah seviyesi en yüksek ülkelerden biri olan Fransa, karma ekonomisini çoğunlukla devlete dayandırsa da hemen hemen her alanda sanayi koluna sahiptir. AirBus, Chanel ve Garnier en bilindik ve en büyük Fransız merkezli şirketler arasındadır.
7. Hindistan
2014 yılından itibaren Çin’i geçerek dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi haline gelen Hindistan ekonomisi 2.7 trilyon dolarak ile IMF listesinin 7. sırasında yer alıyor. Ülkenin yaptığı uzun vadeli planlar sayesinde, gelecek 10 yıl içerisinde dünyanın en büyük ilk 3 ekonomisi içerisine girmesi bekleniyor. Ülke genel olarak diğer ülkelerde de olduğu gibi ekonomik gücünü petrol, tekstil, mücevher ve yazılım alanlarından sağlıyor. Genç nüfus, düşük bağımlılık oranı ve yüksek yatırım oranları Hindistan ekonomisi için umut oluşturuyor. Tata Motors, Mother Dairy ve Kingfisher Airlines alanından en bilindik Hindistan merkezli şirketlerden bazılarıdır.
8. İtalya
İkinci Dünya Savaşı’ndan ciddi şekilde etkilenen İtalya, şu anda 2 trilyon dolarlık GSYİH geliri ile hem büyük bir üretici hem de ithalat ve ihracatta söz geçen bir ülke konumundadır. Dünyada refah seviyesi en yüksek 8. ülke konumunda olan İtalya dünyanın en büyük 3. altın rezervine sahiptir. Ekonomisinin temeli makine, tekstil ve gıda sanayisine dayanır. Bütün artılarına rağmen ekonomik olumsuzluklar ülkenin çeşitli yerlerinde kendini göstermektedir ve işsizlik oranı kendisini gösteren bir grafiğe sahiptir. Gucci, Ferrari ve Fiat gibi dünyaca bilinen ve küresel ekonomide önemli bir yere sahip olan markalar İtalya merkezlidir.
9. Brezilya
Latin Amerika’nın en büyük, küresel ekonominin ise 9. en büyük ülkesi olan Brezilya 1.8 trilyon dolarlık bir GSYİH gelire sahiptir. Belli dönemlerde hızlanan belli dönemlerde ise yavaşlayan bir ekonomi grafiğine sahip olan Brezilya, temelde ekonomisini zengin yeraltı ve yer üstü kaynaklarına dayandırır. Önceki yıllardaki yaşadığı ekonomik düşüş ve yolsuzlukların etkisinden hala çıkamamış olsa da, ülke hala önemli bir otomotiv, silah ve altyapı gücüne sahiptir. Ekonomik gücünü ise tekstil, makine ve demir sanayisi ile sağlamaktadır. JBS, Oi ve Gerdau gibi önemli şirketlerden bazıları Brezilya merkezlidir.
10. Kanada
Nüfusunun yaklaşık dörtte üçünü hizmet sektörüne istihdam eden Kanada 1.7 trilyon dolar ile küresel ekonomide dünyanın en büyük ekonomisine sahip güçlü ülkeler listesinin 10. sırasında yer alıyor. Doğal kaynaklar bakımından, özellikle petrol kaynakları bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Ülkenin ekonomisini petrol, havacılık ve balıkçılık sanayisi ayakta tutar. Diğer küresel liderler ile adı birlikte anılan Kanada aynı zamanda yazılım endüstrisinde de oldukça gelişmiştir. Dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan Metro, Cisco Systems ve Bell, Kanada merkezli şirketlerden bazılarıdır.