Dünyada Heyecanla Oynanan 10 İlginç Spor Dalı

Futbol, basketbol, voleybol gibi spor dallarına ne kadar aşina olsak da, dünyada heyecanla oynanan pek çok ilginç spor dalı vardır. Bazıları çılgın, bazıları daha önceden oynadığınız efsane oyunlara benziyor olabilir. İddia ediyoruz, bu içeriğe bayılacaksınız ve hemen arkadaşlarınızla oynamak isteyeceksiniz. İşte dünyada heyecanla oynanan 10 ilginç spor dalı…

1. Kin-Ball Oyunu ve Kuralları

Kin-Ball oyunu, Kanada’da ortaya çıkmış bir spordur. Hızlı karar verebilmenin yanında iyi bir yön algısı da gerektiren, oldukça eğlenceli bir oyundur. Kin-Ball oyununda amaç, rakiplerden daha fazla puan elde etmektir. Sahada aynı anda üç sporun mücadele ettiği tek spor olan kin-ball da takımlar ikişer kişiden oluşur. Kin-Ball oyunu, takımlardan birinin topa vurmasıyla başlar. Müsabakayı kazanmak için bir takımın üç devreyi önde bitirmesi gerekir. Bu oyun dünyada heyecanla oynanan 10 ilginç spor dalı arasındadır.

2. Bocce Oyunu ve Kuralları

Bocce oyunu, amaç olarak attığınız yada yuvarladığınız topun hedef topa (pallino) yakın olmasını sağlamalısınız. Tek kişilik bocce müsabakalarında oyuncular 4’er topla, ikili veya üçlü takım müsabakalarında ise ikişer topla oynanır. Oyuna başlayan takım önce pallinoyu sonra da kendi topunu atar. Ardından takımlar sırasıyla atışlarını gerçekleştirirler. Pallinoya rakip takımdan daha yakın olan her top için 1 puan kazanılır. Eğer bocce topu pallinoyla temas halindeyse bu iki puan demektir. Her iki takımın topları da aynı durumdaysa takımlara birer puan verilir.

3. Korfbol Sporu ve Kuralları

Korfbol oyunu, kadınlar ve erkeklerin oynayabildiği tek takım sporudur. Eğlenceli olan korfbol sporu, basketbol ve hentbolun karışımına benzetilse de aslında bu iki oyundan farklıdır. Korfbol; takım oyunu olarak oynanmak üzere kurulan ve korf adı verilen sepetlerden topu geçirip sayı almanın amaçlandığı bir oyundur. Korfbol oyun kuralları genellikle oyunu kolektif oynamak üzere kurulmuştur. Korfbolda her takım 2 kadın ve 2 erkekten oluşmak zorundadır. Bir takımın tamamı kadın veya erkek olamaz. Kadınlar kadınları, erkekler ise erkekleri savunurlar ve maç boyunca herkes bir oyuncuyla eşleşir.

4. Oryantiring Sporu ve Kuralları

Oryantiring sporu, harita yardımı ile yön bulmayı içeren ve oyuncuların kontrol noktalarını pusula yardımı ile en kısa zamanda bulmaya çalıştığı bir doğa oyunudur. Yarışmada sporcular, kontrol noktalarında bulunan turuncu-beyaz bayraklara ulaştığında, bayrağın yanında bulunan zımbayı ellerindeki fişe basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç ise hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar genelde oyundan çıkartılır. Oryantiring genelde ormanlık arazilerde gerçekleşse de kuzey disiplinindeki kayak, şehir merkezlerindeki park, karmaşık mekanlardaki macera disiplinleri gibi ormanlık olmayan arazilerde yarışıldığı da olmaktadır.

5. Kriket Oyunu ve Kuralları

Kriket oyunu, kısaca atış ve vuruştan oluşan bir spor diyebiliriz. Bu spor iki adet 11’er kişilik takımlardan oluşur. Ancak futbolda olduğu gibi tüm sporcular sahada değildir. Oyun yazı-tura atarak, vurucu takım belirlenmesiyle başlar. Belirlenen vurucu takımdan 2 oyuncu wicketlerin önünde yerlerini alır. Atıcı, vurucunun arkasındaki wicketi devirmek amacıyla elindeki topu hızla fırlatır. Atılan top, wickete çarparsa vuran oyuncu atılır. Vurucu ise elindeki sopayla wicketi korumaya çalışır ve topa vurmaya çalışır. En fazla puanı kazanan takım, oyun sonunda kazanan olur. Kriket de dünyada heyecanla oynanan 10 ilginç spor dalı arasındadır.

6. Ragbi Sporu ve Kuralları

Bu oyun İngiltere’nin Ragbi şehrinde yer alan Ragbi okulunda doğan bir spordur. Okulda futbol oynayan öğrencilerden birisi yere düşmüş, topu eline alıp karşı takımın kalesine gol atması sonucu oyunun ilk temelleri atılmıştır. Okuldaki diğer öğrencilerin benimsemesi ile oyun kısa sürede popüler olmuş. Bir ragbi takımı 15 oyuncudan oluşur. Ragbi’de ileri doğru pas sadece ayakla verilebilir. Ancak tek başına elinde topla oyuncu karşı kaleye doğru koşabilir. Puanlamalarda ise basketboldaki gibi golün atış şekline göre 1-2-3 şekilde sayı değerleri bulunur. Amerikan futboluna benzetilse de ragbi sporu bazı açılardan farklılık göstermektedir.

7. Sualtı Hokeyi ve Kuralları

Sualtı hokeyi 15 x 25 m uzunluğundaki ve 2 metre derinlikteki bir havuzda oynanır. Stick sopası (35 cm) ile oyuncular, pack diskini havuzun dibinde bulunan kalelere gol olarak atmaya çalışır. Diske elle veya paletle müdahale kural dışıdır. Hakem penaltı cezası da verebilir. Sualtı hokeyi, 4’er kişilik takımdan oluşan 2 takımla oynanır. 2’şer de yedek olmak şartıyla toplamda 12 kişi olması gerekir. Süre sona erdiğinde en fazla gol atan takım maçın galibi olur. Sualtı hokeyi de dünyada heyecanla oynanan 10 ilginç spor dalı arasındadır.

8. Florbol Sporu ve Kuralları

Florbol 20 x 40 metre uzunluğundaki düz bir alanda oynanır. Florbol’da oyuncuların kullandığı sopanın boyu 120 cm’dir. Oyuncular arkadaşına pas atmamak şartıyla ayakla topa vurmak serbesttir. Kaleciler sopa kullanmadıkları için el ile müdahale edebilir. 3 saniye içinde kaleci topu elinden çıkarmak zorundadır. Maç sırasında her zaman ve sınırsız sayıda oyuncu değişikliği yapılabilir. Florbol oyununda her biri 20’şer dakika olmak üzere toplamda 3 devre oynanır. 3 devre sona erdiğinde skor hangi takımda fazla ise o kazanır. Skorlarda eşitlik söz konusu ise altın gol kuralı geçerlidir. Yani uzatmalarda son golü atan kazanır.

9. Squash Oyunu ve Kuralları

Duvar tenisi olarak da adlandırılan Squash, dört duvar arasında oynanan bir raket sporudur. Kısa sürede fazlaca efor sarf ettiren bir oyundur. Squash oyuncularının kort üzerinde bulunan çizgilere uyma zorunluluğu vardır. Oyuncular topu yere düşürmeden duvara vurdurarak belirlenen çizgilere atmaya çalışır. Her yanlış hareket karşı tarafa 1 puan demektir. En fazla puanı alan sporcu ise, oyunun kazananı olur. Tenis ve masa tenisi gibi sporlara benzerliğiyle bilinen Squash oyunu da pek bilinmeyen spor dallarındandır. Bu oyun, dünyada heyecanla oynanan 10 ilginç spor dalı arasında gösterilmektedir.

10. Hemsball Oyunu ve Kuralları

Türklere ait olan Hemsball oyunu, az bilinen bir milli spordur. Bu sebeple büyük küçük demeden oynamak isteyeceğinizi düşündük ve dünyada heyecanla oynanan 10 ilginç spor dalı listemizde yer verdik. Oyun 1,55 x 4 metre uzunluğundaki sert bir zeminde oynanır. Kauçuktan yapılan hemsbol topu, 95 gram ağırlığındadır. Oyuncular yerde ve ortada bulunan kare bir zemine topu fırlatarak karşı tarafın alanında topun yere değmesini hedefler. Topu yere düşüren ya da hedef tahtasının dışına atan oyuncu rakip oyuncuya bir puan kazandırır. Hemsball 12’şer sayılık 3 set üzerinden oynanır. Hemsball oyunu da dünyada heyecanla oynanan 10 ilginç spor dalı arasındadır.

Mobil sürümden çık