Dünya Çapında En Popüler 10 Nefis Yemek

Sınırların ortadan kalktığı bir dünyada, diğer kültürlerde ne olup bittiğini öğrenmek, kültürel tatları denemek ve farklı yemekleri deneyimlemek isteriz. İçeriğindeki malzemelerin farklılığından ya da lezzetlerinden dolayı popüler olan bu yemekler, gündelik hayatımızda yemeden yapamayacağımız gıdalar haline geldi. İşte gördüğünüzde hiç yabancılık çekmeyeceğiniz, dünya çapında en popüler 10 nefis yemek…

1. Hamburger

Dünya Çapında En Popüler 10 Nefis Yemek

Fast food sektörünün gelişmesiyle dünya çapında en popüler 10 nefis yemek listemizin başında olan hamburger, ismini Hamburg şehrinden alıyor. ‘Hamburg’a ait’ anlamına gelen bu yemek, günümüzde sayısız restoran zincirinin en önemli halkasını oluşturuyor. İki ekmek arasındaki etin eşsiz uyumuyla ortaya çıkan ve hepimizin afiyetle yediği bu nefis yemek popüler olmaya başlarken yanında patates kızartması ve milkshake ile servis ediliyordu. İlk başta dana ve domuz etinden yapılan bu nefis yemek için ucuz maliyetinden dolayı tavuk eti de tercih sebebi oldu.

2. Pizza

Dünya Çapında En Popüler 10 Nefis Yemek

Anavatanı İtalya’nın Napoli kenti olan pizzanın orijinal tarifi domates, mozzarella peyniri ve fesleğenden oluşur. İlk tüketilmeye başlanıldığı zaman yoksul halk tarafından tercih edilirken, bir aşçının dönemin kraliçesi için bu benzersiz yemeği yapmasıyla saray mutfağına dahil oldu ve böylelikle günümüzdeki ününe kavuşmaya başladı. Sanayi devriminden sonra Amerika’ya göç eden İtalyanların kendi kültürlerini yaymasıyla da iyice popüler halen gelen pizza, içine eklenen değişik malzemelerle dünya çapında popüler lezzet hale geldi.

3. Taco

Dünya Çapında En Popüler 10 Nefis Yemek

Geleneksel bir Meksika yemeği olan taconun yapımında çeşitli etler, sebzeler, peynir kullanıldığı gibi garnitürler de eklenebilir. Coğrafi keşifler sırasında kıtaya gelen İspanyollar tarafından ismini alan yemeğin, ana vatanı Meksika, ABD ve Avrupa ülkelerinde oldukça popüler olduğunu söyleyebiliriz. Genellikle elle yenen taco için tortilla denilen ve önceden kıvrılıp ısıtılan bir çeşit lavaş kullanılır. Bu lavaşın sertleşmesiyle taconun malzemeleri de içine konur ve afiyetle yemek için artık hazırdır.

4. Kebap

Dünya Çapında En Popüler 10 Nefis Yemek

Orta Doğu mutfağının dünya çapında kendini tanıtmasında pay sahibi olan kebap, dana ve koyun etiği gibi etlerin çeşitli baharatlar ve malzemelerle harmanlanıp kömür ateşinde pişirilmesiyle elde edilir. Kebap özellikle Avrupa’ya yapılan işçi göçleriyle popüler bir hale gelmiş ve sadece bu toprakların insanlarının değil, dünya çapında milyonlarca insanın vazgeçemediği bir lezzet haline gelmiştir. Cağ, orman, büryan, çökertme, tepsi gibi çok çeşidini yiyebileceğiniz kebap, dünyanın neresine giderseniz gidin bulabileceğiniz bir yemektir.

5. Sushi

Dünya Çapında En Popüler 10 Nefis Yemek

Pirinç sirkesi, haşlanmış pirinç, çiğ balık, deniz yosunu ve diğer malzemelerin bir araya getirildiği bir yemek olan ve Japon mutfağının vazgeçilmez ürünü olan sushi, Asya’dan çıkarak dünya çapında bir üne kavuştu. Taze yenilmesi gereken sushi, tüketim kültürünün etkisiyle popüler bir yemek olma özelliğini koruyor. 15’e yakın çeşidi olan sushinin hazırlandığı balık da çok önemlidir. Zira bazı balıkların vücutlarında ihtiva ettikleri cıva miktarı, insanlar için ölümcül düzeyde olabilir. Genellikle çubuklar vasıtasıyla yenen sushinin elle yenen çeşitleri de vardır.

6. Makarna

Dünya Çapında En Popüler 10 Nefis Yemek

Makarna buğdaydan elde edilmiş unun yumurtayla karıştırılıp hamur haline getirilmesi ve güneşte kurutulmasıyla elde edilir. Bir rivayete göre ünlü gezgin Marco Polo Çin seyahatinde İtalya’ya getirmiştir. Türkçe’ye İtalyanca maccherone sözcüğünden geçen makarna, protein ve b vitamini açısından zengin bir besin olmasının yanında, kısa sürede hazırlanıp değişik soslarla sunulması, karbonhidrat grubundan olmasının etkisiyle kolay sindirilip enerjiye dönüştürülmesi ve uygun fiyatıyla öğrenci grubunun dost yemeği olmaya devam ediyor.

7. Şinitzel

Dünya Çapında En Popüler 10 Nefis Yemek

Avusturya ve Alman mutfağından çıkıp dünya çapında popüler bir yemek haline gelen şinitzel, kemiksiz bir etin dövülerek inceltilmesi ve üzerinin kaplanarak kızartılmasıyla elde edilir. Bir dilim limon, patates salatası ve tereyağı ile servis edilen bu enfes yemeğin orijinal halinde dana ve domuz eti kullanılsa da ülkemizde yaygın olarak tavuk etiyle yapılır. En bilinen çeşidi Viyana şinitzeli olan bu enfes yemek, görüntüsüyle de iştah açıcıdır. Renk ve tat itibariyle nugget ile benzerlik gösterse de nugget küçük ve yuvarlakken, şinitzel daha geniştir.

8. Buritto

Dünya Çapında En Popüler 10 Nefis Yemek

Bizdeki dürüme benzeyen buritto, tortilla denilen lavaşın katlanarak içine fasulye, et, peynir, pirinç gibi malzemelerin sarılmasıyla elde edilen nefis bir yemektir. İlk olarak yerliler tarafından 10.000 yıl önce avokado, biber, domates, mantar gibi malzemelerle hazırlanan buritto, günümüzde ise Amerika ve Meksika mutfağının karışımı olan Tex-Mex kültürünün çıkış noktasını oluşturuyor. Meksika ile sınırı olan Amerikan eyaletlerinde popüler hale gelen ve oradan da dünya çapında bir popülerliğe kavuşan burittonun, hazır yemek sektöründe önemli bir ağırlığı bulunuyor.

9. Fish and Chips

Dünya Çapında En Popüler 10 Nefis Yemek

Geleneksel bir İngiliz yemeği olan fish and chips, özellikle İngiltere ana karası ve Commonwealth (geçmişte Britanya’nın parçası olan ülkeler) ülkelerinde oldukça popüler bir yemektir. İyi bir şekilde kızarmış balık filetosunun yanında gelen çıtır patates kızartması ile oluşan bu yemek limon ve garnitürle birlikte servis edilir. Ülkemizin tatil yerlerindeki İngiliz vatandaşlara denk gelmeniz halinde bu nefis yemeğin lezzetini onlara sorabilir, hatta tadına bakabilirsiniz.

10. Risotto

Dünya Çapında En Popüler 10 Nefis Yemek

Pirinç pilavının et, tavuk ve sebze suyunda pişirilmesiyle elde edilen bir yemek olan risotto İtalyan mutfağının değişmezleri arasında olmasının yanında, ülkede en çok tüketilen pirinç yemeği olma özelliği de taşıyor. Püf noktası pirincin nişastasını yaymaya izin vererek krema haline gelmesini sağlamak olan bu nefis yemek, özellikle Lombardiya bölgesindeki insanların vazgeçilmezidir. En ünlü olanı mürekkep balığıyla yapılan risotto, yolu bir gün Kuzey İtalya’ya düşecekler için deneyimlenmesi gereken bir yemektir.

Mobil sürümden çık