Depreme Karşı Alınması Gereken Hayat Kurtarıcı Önlemler

5 dk okuma süresi


Yerkabuğundaki tektonik tabakaların yavaş hareketi sonucu üzerlerinde gerilmeler oluşur. Bir kırılma noktasından sonra bu gerilmeler serbest kalarak yeryüzünde şiddetli sarsıntılara sebep olurlar. Bu sarsıntıların çoğunluğu tektonik tabakaların sınırlarında oluşur. Bu sebeple farklı bölgeler, farklı deprem risklerine sahip olmaktadırlar. Ne yazık ki hâlâ depremlerin şiddeti ya da olacakları zaman hakkında tahminlerde çok net olamıyoruz. Bu yüzden elimizden gelecek en üretici çalışma, olası depremlere karşı hazırlıklı olmaktır. Bir depreme karşı alınması gereken uygun, hayat kurtarıcı önlemler yaşanacak korkuyu minimize edecektir. Gelin deprem öncesinden başlayarak sonrasına kadar bir yolculuğa çıkalım.

1. Deprem Planlarını Öğrenin, Oluşturun

Depreme Karşı Alınması Gereken Hayat Kurtarıcı Önlemler

Deprem anında ne yapacağınızı bilmenin en etkili yolu bunu önceden belirlemek ve öğrenmek olacaktır. Bu sebeple ailenizle, odalarınızdaki güvenli bölgeleri belirleyebilirsiniz. Onlarla birlikte olası bir deprem anında ne yapacağınızın tatbikatını yapabilirsiniz. Acil bir durum için evin dışında ve güvenli bir alanı toplanma yeri olarak belirlemek iletişiminizi kaybettiğiniz zamanlarda tekrar buluşabilmenizi sağlayacaktır. Doğal gaz, elektrik ve su girişlerinin nasıl kapatılacağı ve temel ilk yardım bilgileri çok önemli öğrenmeler olacaktır. Ev dışında, iş yeri ve okullarınızda ise kararlaştırılmış deprem planları olacaktır. Bunları öğrenmek ve deprem anında bunlara dikkat etmek ana hedefiniz olmalıdır. Bu planların tekrarı, depremin yaşamanın etkisindeyken stresinizi yönetebilmenize yardımcı olacaktır.

2. Güvenli Bölgeler Oluşturun

Depreme Karşı Alınması Gereken Hayat Kurtarıcı Önlemler

Genel istatistikler, deprem sırasında iki metrenin uzağına gerçekleştirilen hareketlerin yaralanma ihtimalinizi ciddi seviyede arttırdığı yönünde. Bu yüzden evinizdeki her odada güvenli bölgeleri oluşturmalı ve bunları önceden bilmelisiniz. Bu güvenli bölgeler; eşyaların üzerinize düşmeyeceği, camlardan ve düşebilecek mobilyalardan uzak olmalıdır. Binanın içerisindeki duvarlar güvenli, dış cephesindekiler ise güvenli değildir. Aynı şekilde altına ya da yanına sığınabileceğiniz sağlam bir eşya da iyi bir seçenek olacaktır. Bunların yanında evinizi daha güvenli bir hale getirmeye de çalışabilirsiniz. Mobilya ve büyük ev eşyalarını sabitlemek, ağır veya kırılgan eşyaların üst raflarda tutulmaması son derece önemlidir. Yatağınızın yanında ağır bir çerçeve ya da aynanın bulunmaması da sağlıklı olacaktır.

3. İlk Yardım Çantaları Oluşturun

Depreme Karşı Alınması Gereken Hayat Kurtarıcı Önlemler

Deprem etkisiyle evinizin her köşesine ya da evinizdeki her alete ulaşımınız engellenebilir. Bu sebeple olası olumsuz durumlarda size yardımcı olacak deprem çantaları oluşturmak oldukça önemlidir. Peki bu çantaların içeriği neler olmalıdır? Yangın söndürücü, olası yangınları durdurabilmenizi sağlayacaktır. Yaralanmalara ilk yardım ekipmanları bulundurmalı, su ve dayanıklı yiyeceklerden küçük bir stok yapmalısınız. Pilli radyo, el feneri, yedek piller, iş ayakkabısı ve eldiveni gibi eşyalar çevreniz ve güncel bilgiler ile etkileşime geçmenizi sağlayacaktır. Aile bireyleriniz hakkında önemli belgelerin kopyalarının oluşturulması ise asıllarının kaybolduğu durumlarda size yardımcı olacaktır. Bunların yanında uzun kollu giysi ve pantolon bulundurmak, iş eldiveni ve ayakkabısı gibi olası tehlikeli alanlarda size koruma sağlayacaktır.

4. Deprem Sırasında Sakin Olun

Depreme Karşı Alınması Gereken Hayat Kurtarıcı Önlemler

Deprem sırasında soğukkanlı olmaya çalışmalı ve güvenli bir alana hemen kendinizi atmalısınız. Güvenli bir bölgeye kendinizi ne kadar çabuk atarsanız o kadar iyi olacaktır. Bu güvenli alanda çökün, vücut alanınızı üstten gelecek potansiyel eşyalara karşı küçültün. Ellerinizle kafanızın arkasını korurken dirseklerinizle yüzünüzü korumaya çalışın. Gözlerinizi çıkabilecek tozlara karşı kapatın. Sarsıntı bitesiye kadar içerdeyseniz içerde, dışardaysanız dışarıda kalmalısınız. Üzerinize bina içerisinde ya da dışarısında düşebilecek elementler sebebiyle deprem sırasında binayı terketmeye çalışmak son derece tehlikeli olacaktır. Mutfaktaysanız ocağınızı kapatın. Dışarıdaysanız elektrik hatlarından ve binalardan uzakta, güvende, sarsıntı bitesiye kadar bekleyin. Araçtaysanız aracınızı güvenli bir yerde durdurun.

5. Kendinizi Kontrol Edin

Depreme Karşı Alınması Gereken Hayat Kurtarıcı Önlemler

Sarsıntının bitmesi stresinizin dinmesini sağlamayacaktır. Bu sebeple bu sırada sakin olmalı, kendiniz ve size ihtiyacı olabilecek insanlar için doğru hareketlerde bulunmalısınız. Başkalarına yardım edebilmek için öncelikle yardım edebilir bir konumda olmanız gerekmekte. Bu sebeple sarsıntının ardından kendinizi kontrol edin. Yaralanmış olup olmadığınızdan emin olun ve buna uygun olarak hareket edin. Hareket etmeye uygun olduğunuzun teyidinin ardından çevrenize bakarak kendinize bir hareket rotası belirlemeye çalışın. Bu rota üzerinde cam kırıkları ya da molozlarla karşılaşacaksanız uzun giysiler ve ayakkabı giymeye çalışın. Unutmayın, artçı sarsıntılar gerçekleşebilir ve kapılar sıkışabilir. Bu sebeple hareket edebileceğiniz anda, çıkış rotanızdaki tüm kapıları açın.

6. Çevrenizin Bilincinde Olun

Depreme Karşı Alınması Gereken Hayat Kurtarıcı Önlemler

Su, elektrik veya doğal gaz hatlarında hasarlardan şüpheleniyorsanız bunları kapatmanız daha büyük felaketlerin önüne geçmenizi sağlayacaktır. Gaz kokusu alıyorsanız açabildiğiniz kapı ve pencereleri açmalı ve bir an önce binayı terketmelisiniz. Bina içi ve dışındaki hareketlerinizde hasarlı yapı ve alanlardan uzak durmaya çalışmalısınız. Bir kıyı bölgesindeyseniz yüksek ve güvenli bir tepeliğe doğru hareket etmelisiniz. Depremin hemen arkasından tsunami ya da su taşkınları ile karşılaşabilirsiniz. Dağlık bir alanda ise toprak kaymalarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple bu yönde güvenli bir bölgeye ilerlemelisiniz. İş veya okul ortamında iseniz acil durum planlarına uymalı ve görevlilerin söylediklerini harfiyen yerine getirmelisiniz.

7. İnsanlara Yardım Edin

Depreme Karşı Alınması Gereken Hayat Kurtarıcı Önlemler

Kendinizden önce ailenizi düşünebilir veya yardımınızı bekleyen insanları görebilirsiniz. Kendinizin yardım edebilecek bir konumda olduğunuzdan emin olmak ile onlara daha sağlıklı bir şekilde yardımcı olacağınızı unutmayın. Diğer kazazedelerle etkileşimlerinizde sakin olmaya özen gösterin. Hareket ve etkileşimleriniz insanları sakinleştirecek bir tavırda olmalı. Çevrenizde yaralılar mevcutsa derhal ambulansı arayın. Ağır yaralı kişilerin durumları hakkında detaylı bilgiler vermeyi unutmayın. Açık yaraları elinizden geldiğince temizleyip kapatın. Kafasını çarpmış ve kendisinde olmayabilecek insanlara basit sorular sorun. İsimleri, o günün tarihi ve yaşanan olay hakkında sorular kişilerin akli durumları hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Güvensiz bölgelerden yardımlaşarak çekilmeye çalışın. Ağır yaralı kişileri ise gerekmedikçe yerlerinden hareket ettirmeyin.

8. Gerekli Eşyalarınızı Kullanın

Depreme Karşı Alınması Gereken Hayat Kurtarıcı Önlemler

Oluşturduğunuz deprem çantanızda pilli bir radyonuz ve yedek pilleriniz mevcuttu. Acil bir durum gerekmedikçe son gelişmeler hakkında bu radyo yoluyla bilgi alın, telefon hatlarını kullanmayın. Afet dönemlerinde telefon hatları çok yoğun olabilmekte. Bu sebeple acil bir durum içerisinde olmadıkça ihtiyacı olanlara fırsat tanıyın. Yakınlarınızla acil olmayan iletişiminizi kısa mesajlarla sağlayabilirsiniz. Deprem çantanız, güvenli bölgenizde olması sebebiyle ulaşımı daha kolay olacaktır. Evin içerisindeki başka bir eşyaya ulaşmaya çalışırken ise son derece dikkatli olmalısınız. Dolap kapaklarının arkasına yaslanmış ve açıldığı gibi düşecek eşyalar olabilir. Evinizde su ısıtıcısı ya da bir su kazanı varsa su kaçağı olmadığını kontrol edebilirsiniz. Suların kesilmesi durumunda bu sizin için bir su kaynağı olacaktır.

9. Binaları Dikkatli Terkedin

Depreme Karşı Alınması Gereken Hayat Kurtarıcı Önlemler

Binayı bir an önce terk etmek isteseniz de bunu yaparken son derece dikkatli olmalısınız. Sarsıntı bitmeden hareket etmemelisiniz. Hareket sırasında sağlam görülmeyen yerlerden uzak durmaya çalışın. Üzerine bir şeyler düşme ihtimalinin düşük olduğu bir rotayı izleyin. Asansörler sıkışabileceğinden ötürü onları kullanmamalısınız. Merdivenlerden inin, binadan çıktığınızda hızlı bir şekilde etrafından uzaklaşın ve kendinizi güvenli bir bölgeye atın. Bir depreme karşı alınması gereken hayat kurtarıcı önlemler sizi bu aşamaya getirdiğinde ihtiyacı olan insanlara yardım eli uzatın. Sosyal etkileşimler duygularınızı önemli ölçüde etkileyecek ve insanlara yardım ederek daha sağlıklı düşünebileceksiniz.

10. Geri Dönüşünüze Dikkat

Depreme Karşı Alınması Gereken Hayat Kurtarıcı Önlemler

Deprem sonrasında binaya geri dönüşlerinizde son derece dikkatli olmalısınız. Hasarlı ve güvensiz görünen yapılardan uzak durun. Eğer yapınız riskli ise uzmanların gelip kontrol etmelerini bekleyin. Yapının güvenilir olduğuna dair onay verilmedikçe yapıya girmeyin. Evinizde kırılmış, küçük yaralanmalara sebep olacak eşyaları temizlemelisiniz. Yerinden çıkmış, ayrılmış olan mobilyaları tekrar sabitleyerek kendinizi güvene almalısınız. Su, elektrik ve doğal gaz hatlarını kontrol edin ve güvensiz gördüğünüz bir yer için uzmanlarla görüşün. Önünüzdeki günlerde artçı depremlerle karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple ailenizle acil bir durumda ne yapmanız gerektiğini detaylı bir şekilde planlayın. Olası bir deprem karşı elinizden gelen tüm önlemleri alın.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
7
Beğen
Mutlu Mutlu
2
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
4
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
5
İlginç

Yorum bırak