Bir tasarımcı olarak, sadece bir firmaya bağlı çalışmak istemeyebilir ve kendi adınız ile büyüyerek, kreatif tasarımlarınızı insanlara sunabilirsiniz. Nereyi isterseniz orayı ofis veya atölye yaparak kendi işinizi yürütebilirsiniz. İşinizin patronu olmak özgür tasarımlarınızı da beraberinde getirdiği gibi bu işin zorluklarıyla da başa çıkabilmelisiniz. Hem yeni başlayanların hem de tasarımlarını daha yükseğe taşımak isteyen freelance tasarımcıların, zorluklara karşı pratik çözümlere ihtiyacı vardır. Sizlere bu çözümlere dair 10 altın kural listeleyerek başarılı bir freelance tasarımcı olmak için gerekli püf noktaları açıkladık.
1. CV ve Kartvizit
Kartvizit ve CV sizi tanıtıcı iki ana materyaldir. Kartvizit sizinle iletişime geçebilecekleri ve hangi alanda aktif çalışmalar yürüttüğünüzü gösteren bir karttır. Kurumsal kimliğinizin en başında gelmesiyle beraber aynı zamanda özgün tarzınızı da yansıtmalıdır. Müşterilerinizle yüz yüze görüşmelerinizde onlara hemen verebileceğiniz iletişim aracınız ve üzerinde logonuz bulanacağı için de iyi bir reklam aracıdır. CV ise hakkınızdaki tüm detaylı bilgilere sahip olacak şekilde ve güncel olmalıdır. CV’inizi inceleyen kişi bu zamana kadar çalıştığınız yerleri, ne zamandır freelance olarak çalıştığınızı, referanslarınızı ve işinizde sizi ön plana çıkaracak bölümler yer almalıdır. Tecrübelerinizi ve vaatlerinizi, yapabileceklerinizi de içermelidir. CV ve kartvizitinizle başlayarak her maddeye özen göstermeniz ve zaman ayırmanız sizi freelance olarak yukarılara taşıyacaktır.
2. Portfolyo
Hangi alanda tasarım yapıyorsanız yapın en iyi işlerinizden oluşan bir portfolyonuz bulunmalıdır. Birçok kişi sizi internetten göreceği ve mesaj veya mail üzerinden iletişiminizi sürdüreceğiniz için portfolyonuzun sanal ortamda bulunması daha sağlıklı olacaktır. Web sitesi bunun için kaliteli bir ortam olabilir. Çünkü insanlar kendinize ait bir siteniz olduğunu gördüklerinde işinizde ciddi olduğunuzu ve önem verdiğinizi düşüneceklerdir. Kaliteli, yaptığınız işi tam anlamıyla gösteren, kullanımı kolay, e-ticaret olmasa bile sizi tanıtacak ve işlerinizi en iyi şekilde müşteriye sunacak bir site freelance ortamında size seviye atlatacaktır. Web sitesi dışında sosyal medya veya Behance, Dribble benzeri tasarım içerikli yerlerde de portfolyonuzu sunabilirsiniz.
3. Yetenekleriniz
Freelancer olarak çalışmak tasarımlarınızla birlikte isminizi ön plana çıkarmanızı gerektiriyor. Tasarımcı olmak yetenek ve görsel zeka gerektiren bir meslektir. Bu nedenle yeteneklerinizin farkında olarak hareket etmelisiniz. Tasarımlarınız, uygulayabildiğiniz her tarzdaki yeteneklerinizi ön plana çıkarmalıdır. Aynı zamanda sunumunuz da bunu desteklemelidir. Çalışmalarınız konusunda her zaman iyi bir iş çıkardığınızdan emin olmalısınız. Kendinizde eksik olduğunu düşündüğünüz noktaları geliştirebilirsiniz. Yeteneklerinizi hiçbir zaman küçümsemeyin ve müşterilerinize bunu en iyi şekilde göstermekten çekinmeyin. Sizin öz güvenli duruşunuz tasarımlarınıza da yansıyarak sizi yukarılara taşıyacaktır.
4. Markalaşma
Freelancer olarak çalışmanız sizin bir firma olmadığınızı göstermiyor. Her zaman kurumsal bir firma olarak hareket etmelisiniz. Kendinize ait bir kurumsal kimliğiniz, imajınız olmalıdır. Kendinizi bir marka olarak düşünerek müşterilerinizle ilişkinizi, pazarlamanızı, araştırmanızı, fiyatlarınızı ona göre belirlemelisiniz. İlk başta bu şekilde düşünürseniz freelance tasarımcıların da dahil herkesin bildiği gerçek bir marka olabilirsiniz. Markalaşmaya dair adımlarınız isminiz, ürün ambalajınız veya paketlemeniz, sloganınız, belirgin özellikleriniz olacaktır. Kısacası markalaşma sizin hatırlanmanıza yardımcı olan davranışlarınızdır. İnsanlar isminizi bu davranışlarınızla özdeşleştireceklerdir. Bu şekilde bir isim yaparak insanlar sizi güvenilir olarak görüp size yöneleceklerdir.
5. Network ve Sosyal Medya
Bir freelance tasarımcı olarak yükselmek ve daha fazla insana ulaşarak başarılı olmak için 10 altın kural arasından en çok önem vermeniz gereken iletişimdir. Sosyal medyada ürünlerinizin olumlu yanlarını ön plana çıkaracak biçimde müşterilerinize sunabilirsiniz. Yeni başlıyorsanız düzenli paylaşıma içerik üretebilmeniz için bölümlere ayırarak tek bir üründen birden fazla fotoğraf çıkarabilirsiniz. Örneğin eğer el işi ürünleri yapıyorsanız ürününüzün kullanım, detay, konsept fotoğraf, malzeme, yapım aşamaları gibi fotoğraflarını çekebilirsiniz. Grafik tasarım veya illüstrasyon benzeri işler yapıyorsanız yaptığınız çalışmaları detay, farklı arka planlar, çalışmanın varyasyonları yada farklı mock-up çalışmalarını ekleyebilirsiniz. Müşteri potansiyelinizi arttırmak için ise yorum, beğeni, paylaşımları kullanıp başkalarıyla iletişime geçerek kendinize bir network oluşturmalısınız.
6. Alanınız ve Hedef Kitle
Freelance çalışmaktaki en önemli sorunlardan biri müşteri bulmaktır. Tek başınıza olduğunuz ve adı bilinen belli bir firmaya bağlı olmadığınız için her şeyin yönetimi sizin elinizdedir. Bu durumda müşterilerinizi bulmak için yöntemler geliştirmelisiniz. İnsanlara ulaşmanın yolu iletişim ve reklamdan geçse de bunlardan önce belirlemeniz gereken çalışma alanınız ve buna bağlı olarak da hedef kitlenizdir. 10 altın kural arasındaki hedef kitle belirlemesi için örneğin, grafik tasarımda kurumsal kimlik tasarımı alanını seçebilirsiniz ve bu alanda başarılı bir freelance tasarımcı olmak size müşteri kitlenizi seçmenize yardımcı olur. Örneğin kıyafet tasarımında sadece kadın giyim veya sadece elbise gibi alanı daraltarak da ilerleyebilirsiniz. Tek bir alana yönelip müşteri araştırması yaparak daha sonra kendinizi geliştirerek ve müşteri taleplerini de göz önünde bulundurarak tasarım alanınızı genişletebilirsiniz.
7. Modern Tasarımlar
Tasarım alanında her zaman yeni gelişmelerden haberdar olmalısınız. Zamanınızın modern tasarımlarını takip ederek kendi tarzınıza uyarlamanız gelişmenizi sağlayacaktır. Hangi tasarım alanı olursa olsun insanlar klasik ürünlerinizi veya her zamanki çalışmalarınızı sevse de sizden yenilerini bekleyeceklerdir. Diğer tasarımcılardan haberdar olup araştırma yaparak ve kendi alanınız ile ilgili kültür sanat kaynaklarını takip ederek yeni bilgilere ulaşabilirsiniz. Kendinize yakın yan alanlara da bakarak fikir edinebilirsiniz. Örneğin takı tasarımı yapıyorsanız modern kıyafet tasarımlarını ya da yeni malzeme tasarımlarını takip ederek onlardan esinlenebilirsiniz. Farklı tarzlardaki ürünleriniz müşteri kitlenizin büyümesini sağlayacaktır.
8. Meslektaşlar
Yeni ve modern tasarımları takip etmeniz gerektiği gibi bu tasarımların sahiplerinden de haberdar olmalısınız. Sadece rakip olarak değil işbirliklerine açık olmak için de takip etmelisiniz. Farklı iş olanakları için birbirinizi tavsiye edebilir veya ortak işler yapabilirsiniz. Devamlı olarak meslektaşlarınızın işlerini takip etmek size strateji konusunda yardım sağlayacaktır. Bu şekilde kendinizdeki eksiklikleri ve artı yönlerinizi bulabilirsiniz. Artı yönlerinizi öne çıkararak görünür olabilir, fark ettiğiniz eksik yanlarınızı ise geliştirebilirsiniz. Alanınızda en yüksekteki markaları ve yeni başlayanları da takip etmelisiniz. Zaten bu işe yeni atılacak olanlarda sizi takip ediyor olacaklardır.
9. Cesur Olun
Potansiyel müşteri araştırmalarınızı yaptıktan sonra onlara portfolyonuzu, size ulaşabilecekleri sosyal medya ve iletişim bilgilerinizi mail göndererek ilk adımı atmaktan çekinmeyin. Daha önceden iş yaptığınız müşterilerinize kendinizi hatırlatmaktan korkmayın. Cesur ve atak olmanız sizi daima öne çıkaracaktır. Reddedilmekten korkmadan ilerleyin ve müşterilerinizle birebir konuşarak tecrübe edinin. Müşterilerinizden gelen yeni sorunlara pratik çözümler üretmeye odaklanın. Profesyonel, çözüm odaklı çalışmanız akılda kalıcı olmanızı sağlayacaktır. Yeteneklerinizden emin olarak, fiyat tekliflerinizde de çekinik davranmadan ilerleyin. Kibirli davranmadan kontrollü bir öz güven sağlayın.
10. Küçümsemeyin
Kendi alanınızda tasarımlarınızla bir temel oluşturduysanız belki müşteri seçme lüksüne sahip olabilirsiniz. Ama özellikle freelance tasarımcı olarak yeni başladıysanız küçük olarak gördüğünüz işlere fırsat vermelisiniz. Zaman kaybı olarak gördüğünüz veya kendinize uygun olmadığını düşündüğünüz işlerle de karşılaşabilirsiniz. Bu durumda hiçbir işi küçümsemeden her müşterinize aynı profesyonel duruşunuz ve özen ile yaklaşmalısınız. Her yaptığınız tasarım sizi bir adım daha ileriye taşıyabilir. Küçük işler bile olsa işinizi iyi yaptığınızda hem müşteriniz size daha büyük ve daha çok iş verebilir. Ya da müşteriniz size referans olur ve başkalarına da tavsiye ederek size doğal bir çalışma ağı oluşturur.