Anlamlı Bir Yaşam İçin Kendinize Sormanız Gereken Sorular

Hayatımızdan memnun olup olmadığımızı yaşamımız boyunca en az bir kere sorgulamışızdır. Mutluluğumuzu ya da varoluşumuzun sebeplerini düşünmüşüzdür. Bunu yapmamızın sebebi hayata tutunmak için nedenler bulma zorunluluğumuzda yatar. Kendimizi tanımadan hayattan ne beklediğimizi ya da yaşamın bizim için ne ifade ettiğini bilemeyiz yani kendimizi keşfetmeden hayatı anlamlandıramayız. Anlamlı bir yaşam için gereken eylemlerden en önemlisi kendinize sorular sormanız ve cevapları dürüstlükle yaşamınıza uyarlamanız olacaktır. Yaşamınıza anlam katacak bu soruları sizler için derledik. Keyifli okumalar!

1. Varoluş Amacımın Farkında Mıyım?

Anlamlı Bir Yaşam İçin Kendinize Sormanız Gereken Sorular

“Yaşamak bir sanattır ve çoğu insan sadece var olur.” sözüne daha önce denk gelmiş olabilirsiniz. Varoluş amacınızın bilincinde olmak dolu dolu bir hayat yaşamanın kapılarını sizlere açar. Dünyada sadece var olmak nefes almak gibi zaruri bir şeydir ama hissetmek isterseniz varoluşa anlam katmanız gerekir. Bu dünyada ne için var olduğunuzu sorgulamadan nasıl yaşayacağınızı da bilemezsiniz. İnsanın bedeninin ve isminin farkında olması potansiyelini ve yeteneklerini keşfedebilmesi için gereklidir. İnsan, kendisinin bilincinde olabilirse yaptığı eylemlerden ya da işlerden keyif alır ve pişmanlığı en az şekilde hisseder.

2. Kendime Saygı Duyuyor Muyum?

Anlamlı Bir Yaşam İçin Kendinize Sormanız Gereken Sorular

Saygı, yalnızca çevreye karşı gösterilmesi gereken bir duygu değildir. Çevrenizden önce kendinize saygı göstermelisiniz. Kendi sınırlarınızı korumalı, hak ettiğinizi düşündüğünüz değeri kendinize vermelisiniz. Çünkü insanın kendisine saygılı davranması çevresindeki insanlara da saygılı olmasının bir gerekliliğidir. Herkese karşı ustaca savunabildiğiniz görüşleriniz olmalı bu sizin kendinize olan güveninizi arttırır. Duygularınızı kontrol edebilmek, kendi kararlarınızı alabilmek gibi eylemler sağlam adımlar attığınızın resmidir. Kendinizden tamamen memnun iseniz yaşamı anlamlandırmada bir adım öndesiniz demektir.

3. Kendi Mutluluğumu Önemsiyor Muyum?

Anlamlı Bir Yaşam İçin Kendinize Sormanız Gereken Sorular

Çoğu insan çevresindekilerin mutluluğunu kendi mutluluğundan üstte tutma eğilimindedir. Mutluluğun kazanılan bir şey olduğu düşünülür, o aslında insanın içinde var olan bir duygudur. Özsaygısı yüksek insanlar kendi kendilerine mutlu olmayı bilirler ve mutsuz hissetmemek için direnirler. Psikolojik açıdan iyi hissetmeden anlamlı hayat yolculuğunda başarılı olamazsınız. Yaşamı anlamlandırma yolculuğunda başarılı olabilmeniz için kendiniz ile barışık olmanız gereklidir. Bağımlı bir birey olmamak ve anlamlı bir yaşam için mutlu olma halinize önem vermelisiniz çünkü buna değer vermeniz ve kendinize sorular sormanız sizi gereken anlamlı yaşama yaklaştıracaktır.

4. Hatalarımdan Ders Çıkarabiliyor Muyum?

Anlamlı Bir Yaşam İçin Kendinize Sormanız Gereken Sorular

Hatalardan ders çıkarabilmek yaşamı mutlu ve anlamlı yaşamanız için gerekli olan hareketlerden birisidir. Hatalarınızın bilincinde olmanız sayesinde yaşamınızın kontrolünün sizin elinizde olduğunu fark edersiniz. Mutlu olmak için gösterdiğiniz çabanın devamıdır aslında ders alma işi. Vakit kaybetmek için zamanımız olmadığını düşündüğümüz zaman hayat daha önem verilesi bir şey halini alır. Hatalarınızdan ders çıkararak ve mutlu olmak için çabalayarak doldurduğunuz hayat emek verdiğiniz için anlamlı olacaktır. Keşke dememek için denemeli ve denedikten sonra ise sonucu kabullenmelisiniz. Doğrunuz ve yanlışınız ile bu hayatı şekillendiriyorsunuz, her şeyi ile yaşamınıza sahip çıkarak mutlu yaşadığınızı hissedebilirsiniz.

5. Kendime Vakit Ayırıyor Muyum?

Anlamlı Bir Yaşam İçin Kendinize Sormanız Gereken Sorular

Dopdolu ve anlamlı bir yaşam için önem vermeniz, kendinize sormanız gereken sorular arasında en önemlilerinden birisi budur. Kendinize değer vermenizin sonucunda “ben zamanı” yaratırsınız. Seçimlerinize, bedeninize ve şekillendirmeye çalıştığınız bu hayata sahip çıkmanız kendinize verdiğiniz önemin en değerli halidir. Çevrenizdeki insanlara ayırdığınız kadar zamanı kendinize de ayırabilmeniz çok önemlidir. Hobiler edinmeniz, kendinizi şımartmanız ya da kendinize yatırımlarda bulunmanız boş yaşama fikrinden sizi epeyce uzaklaştıracaktır. Kendinizi ya da sevdiğiniz şeyleri keşfetmede harcadığınız vakitlerde aslında yaşamı dolduruyor ve ona anlam yüklüyorsunuz.

6. Konfor Alanımdan Çıkabiliyor Muyum?

Anlamlı Bir Yaşam İçin Kendinize Sormanız Gereken Sorular

Yaşamı mutlu kılmak için kendinize konfor alanınızı terk edip edemediğinizi sormanız, anlamlı bir hayat için gereken sorulardan birisidir. Konfor alanınızı terk edememek sizi gelişmekten alıkoyar. Mutlu ve anlamlı bir yaşam için sürekli bir ilerleme hali gereklidir. Yalnızca rahat hissettiğiniz şeyleri yapmak ya da yeni şeyler denememek sizi sınırlar. Keyif alacağınız bir sürü faaliyet varken yalnızca durmak, sizi hayatın boş ve anlamsız olduğu düşüncesine yönlendirecektir. Dünyada memnun yaşamak ve kendimizi gerçekleştirmek için terk etmeye çalıştığımız konfor alanı hareketsizliğimizin ve mutsuzluğumuzun beslendiği temel kaynaklarından biridir.

7. Bedenimi Dinliyor Muyum?

Anlamlı Bir Yaşam İçin Kendinize Sormanız Gereken Sorular

İçinde doğduğumuz bedenler onlara gereken önemi veremediğimiz zaman bir et yığınından başka bir şey ifade etmezler. Fiziksel olarak iyi bakmaya çalıştığımız bedenimiz, yaşamımızın kalitesi açısından önemlidir. Hastalık, sağlık ya da psikolojik olarak iyi olma hali bedene yansır. İnsanın, vücudunu ve ruhunu dinlemesi kendisini önem vermenin bir parçasıdır. Kendisini yenileme ve iyileştirme gibi güçlere sahip olan bedenimiz aslında hayatımız gidişatı hakkında bilgiler ile doludur. Vücudun herhangi bir yerindeki bozukluk yanlış bir şeyler yapıldığının göstergesi olabilir. Bu yüzden vücudumuz, yaşam için gerekli enerjiyi ve bilgiyi bizi vermesi bakımından bolca ilgiyi hak etmektedir.

8. Hayata Karşı Nazik Miyim?

Anlamlı Bir Yaşam İçin Kendinize Sormanız Gereken Sorular

Kendimiz ile barışık olarak özenle yaşamaya çalıştığımız bu hayatta anlam ifade eden duygulardan birisi sevgidir. Kendiniz, insanlar ve doğa ile kurmuş olduğunuz bağlar sizi hayatta tutan yaşam ipleridir. Birinin bile eksikliği hayata karşı mutsuz bir tavır takınmanıza sebep olabilir. Hayata karşı nazik yaklaşarak aynı şekilde nezahet ve sevgi görürsünüz. Çevrenizdeki insanlarla kurduğunuz sağlıklı iletişim ile hayattan keyif aldığınızı hissedersiniz. Kendinize saygılı olup merhametli yaklaştığınız gibi canlılara ve onların yaşam alanlarına da bu şekilde yaklaşmanız hayata saygınızı arttıracaktır. Mutlu hissedeceğiniz şeyler yaparak hayata yüklediğiniz anlamı özümsersiniz.

9. İyi Bir Dinleyici Miyim?

Anlamlı Bir Yaşam İçin Kendinize Sormanız Gereken Sorular

Etkili dinleme faaliyeti, iletişim ve etkileşim için gerekli olan güven ve sevgi ortamını oluşturur. İyi bir dinleyici olmanızın yararını hayatın her yerinde görebilirsiniz. Çoğu zaman dinlediğin kişinin yaşama bakış açısından ya da olaylarda karşı tutumundan ilham alabilirsiniz. Bu aslında sizin hayata karşı başlattığınız anlam arayışının yol göstericilerinden biridir. İyi bir dinleyici olmak size empati duygusu aşılamanın yanında daha güçlü iletişim becerileri de kazandırır. Gerçeklerin farkında olmak ve çevrenizdeki insanları daha iyi tanımak için dinlemeniz çok önemlidir çünkü sohbet anlam yönünden çok zengin ve dopdolu olabilir.

10. Hedeflerim İçin Çabalıyor Muyum?

Anlamlı Bir Yaşam İçin Kendinize Sormanız Gereken Sorular

Anlamlı ve mutlu bir yaşam için gereken sorular arasında kendinize “Hedeflerim için çaba gösteriyor muyum?” sorusunu sormanız önemlidir. Hayallerimiz ve amaçlarımız olmadan yaşamın bir anlamı olmayacağını çoğumuz düşünmüşüzdür. Kısa olan hayatlarımıza bir sürü hedef sıkıştırmaya çalışmamız yine yaşama karşı anlam arayışımızın bir parçasıdır. Sevdiğiniz şeyleri hayal ederek bu yönde çabalamak mutlu bir gelecek için gereken anahtarı verir. Hangi hedefinizde başarılı olabileceğinizi ya da hangi amaca ulaştığınızda mutlu olabileceğinizi bilemezsiniz. Bunun için hedefe doğru koşmak aslında aramaktır. Yaşama değer katmak ve anlamlı kılmak için hayalleri gerçekleştirmeye çalışmaktan vazgeçmemelisiniz.

Mobil sürümden çık