Anime Ustası Hayao Miyazaki Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Birbirinden eğlenceli ve sürükleyici animasyonlar izlemek çoğu kişi için vazgeçilmez aktivitelerin başında gelmektedir. Yetişkinlere yönelik animasyonlar oldukça rağbet görmekte ve beğenilmektedir. Miyazaki filmleri de yaş sınırı olmadan herkese hitap etmektedir. Pek çok duyguyu karakterlerinde yansıtan usta sanatçı aynı zamanda filmlerinde birçok mesajı da seyirciye iletmektedir. Anime kültürünü dünyaya tanıtan ve animasyonun sevilmesini sağlayan en önemli kişilerdendir. Sevenleri için ünlü anime ustası Hayao Miyazaki hakkında çok az bilinen ilgi çekici gerçekler listemizi hazırladık. Herkese eğlenceli okumalar dileriz!

1. Çizgi Filmlerin Dehası

Anime Ustası Hayao Miyazaki Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Japonya’dan tüm dünyaya açılan Hayao Miyazaki, çizimleriyle animasyon alanında çığır açan sanatçılardan biri olmuştur. Gelmiş geçmiş en yetenekli animatörlerden biri olarak nitelendirilen Miyazaki, pek çok kült filme sahiptir. Evrensel dili sayesinde herkes tarafından bilinen ve sevmeyenlere dahi anime kültürünü sevdiren büyük başarılara imza atmıştır. Dramı, hüznü, mücadeleyi, eleştiriyi, aşkı, savaşı, yaşamı ve daha birçok konuyu uzun metrajlı yapımlarında karakterler üzerinden aktarmayı oldukça kaliteli bir şekilde gerçekleştirmiştir. Tüm duyguları epey iyi bir şekilde hissettirmesi nedeniyle de çok sevilmektedir.

2. Animasyonların Vazgeçilmezi

Anime Ustası Hayao Miyazaki Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Miyazaki, kendi varoluşsal nedenini kendi kültürünün de etkisiyle, sevdiği şeyleri yapmak üzerine tanımlamıştır. Çok sevdiği animeleri birkaç kez bırakıp emekli olmaya yeltendiyse de bunu hiçbir zaman yapamamıştır. Animasyon filmlerinden vazgeçememiş ve her yıl eserlerinin arasına bir yenisini daha eklemeye çalışmıştır. Ürettikçe yenilenmiş ve güncellenmiştir. Çizmek ve kalemlerinden çıkan capcanlı karakterlere hayat vermek, onun için en hayattaki en büyük tutkulardandır. Yıllardır birlikte çalıştığı ekibiyle birbirinden güzel projeler üretmek, Hayao Miyazaki için vazgeçilemeyecek bir alışkanlığı oluşturmaktadır.

3. Elle Yapılan Özel Çizimleri

Anime Ustası Hayao Miyazaki Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Başarılı usta, teknolojiye bir hayli uzak davranmaktadır. Ekibiyle birlikte tüm çizimleri bizzat elleriyle gerçekleştirmektedirler. Anime dünyasının bir numaralı sanatçısı Hayao, işine aşık ve bu aşkını da mükemmel sonuçlarla tamamlayan yegane bir kişi olarak, alanda yerini almaktadır. Unutulmaz filmlere imza atan sanatçı, her yaş kitlesinden insana hitap etmekte ve herkesi fazlasıyla etkilemektedir. Dolayısıyla, animasyon alanında en çok takipçisi ve seveni olan sanatçıların başında gelmektedir. Çizimleri çoğu çizgi film severi büyülemektedir. Yarattığı duygusallık ise film boyunca geçen dakikalara birebirdir.

4. Unutulmaz Emeği

Anime Ustası Hayao Miyazaki Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Kültleşmiş ve herkesin aklına kazınan filmlerin baş çizicisi Miyazaki, harika eserlere imza atmıştır. Unutulmaz filmlerinin başında 1979 senesinde çıkan “The Castle of Cagliostro” gelmektedir. Hemen ardından piyasaya sürülen “Nausicaä of the Valley of the Wind” filmi de seksenli yıllara damga vuran yapımlar arasında yerini almıştır. “Castle in The Sky” sonrasında ise, “Komşum Totoro” oldukça yoğun bir ilgiyle karşılanmıştır. “Küçük Cadı Kiki” ve “Poco Rosso”, Miyazaki’nin sevilen diğer eserlerini oluşturmaktadır. “Prenses Mononoke” ise yine sanatçının, büyük bir seyirci kitlesiyle ününü bir hayli yukarılara taşıdığı yapımıdır.

5. Sürükleyici Meslekleri

Anime Ustası Hayao Miyazaki Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Anime ustası Hayao Miyazaki hakkında oldukça az bilinen enteresan gerçekler içeriğimizin beşinci maddesinde sanatçının farklı meslek gruplarına olan ilgisine yer verilmiştir. Bir manga ve anime sanatçısı olan Miyazaki, aslında bunların yanı sıra pek çok farklı mesleği de icra etmektedir. Yönetmenlik, yapımcılık, senaristlik, animatörlük ve yazarlık alanlarında oldukça başarılı ve etkindir. 1941 yılında Tokyo’da dünyaya gelen Mayazaki, büyük bir aşkla hala hayranı olduğu mesleğine halen daha devam etmektedir. Elli yıl boyunca çalıştığı animasyon alanının en öncü liderlerinden biri olarak kabul görmektedir. O artık bir ustadır.

6. Komşum Totoro Filmi

Anime Ustası Hayao Miyazaki Hakkında Az Bilinen Gerçekler

1988 tarihinde çıkan Totoro filmi, izleyen herkesi büyülemiştir. Günümüzde hala severek ve beğenilerek izlenmektedir. Özellikle çocuk karakterlerle yakın bağ kurulmaktadır. Yetişkinlerin de en çok zevk aldığı animasyonların arasındadır. Ünlü sanatçının, en çok izlenen filmlerinin başında gelen Totoro, iki kız kardeşin kimi zaman dramatik kimi zaman ise eğlenceli maceralarını anlatmaktadır. Yumuşak görünümlü ve oldukça şirin olan Totoro ile tanışan kız kardeşlerin yaşamı daha farklı bir boyuta evrilmektedir. Annelerinin hastalığıyla boğuşan iki çocuk, mücadeleleri ve umutlarıyla herkesin kalbini ısıtmayı başarmaktadır.

7. Ruhların Kaçışı Yapımı

Anime Ustası Hayao Miyazaki Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Spirited Away adıyla ünlenen film, 2001 yılında gösterime çıkmıştır. Başyapıt niteliğinde olan Ruhların Kaçısı animasyonu, özellikle genç yetişkinlerce hayranlıkla seyredilmektedir. Japon dünyasında gişe rekorlarına imza atan film, pek çok ödülü de ülkeye beraberinde getirmiştir. Çizimler, karakterler, verilmek istenen büyüleyici mesajlar filmde inanılmaz bir sürükleyicilikle seyirciye aktarılmaktadır. Uzun saatler korku, gerilim ve heyecan dolu bir şekilde geçmektedir. Küçük karakterimizin peşinden giden hayaletler her sahnede bizi biraz daha şaşırtmaktadır. Hayal gücü, simge ve semboller filme özgünlük katan çarpıcı unsurlardandır.

8. Yürüyen Şato Eseri

Anime Ustası Hayao Miyazaki Hakkında Az Bilinen Gerçekler

2004 senesinde vizyona giren “Yürüyen Şato”, Miyazaki’nin kuşkusuz en eğlenceli ve en komik animasyon eseridir. Özellikle cadılarla kurulan bağlar izleyiciye komik dakikalar yaşatmak için birebirdir. Savaş karşıtlığının yoğun olarak hissedildiği özgün yapımda, karakterlerin ve renklerin canlılığı epey dikkat çekmektedir. Özellikle temelde yer alan küçük ve şirin ateş, koskocaman bir şatoyu kontrol altında tutmasıyla filme baya heyecan katmaktadır. Irak Savaşı’nın bir eleştirisi olarak anılan eserin, kasvetli ve karanlık gökyüzü de en can alıcı öğelerdendir.

9. Birbirinden Şirin Karakterleri

Anime Ustası Hayao Miyazaki Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Ünlü anime ustası başarılı yönetmen Hayao Miyazaki hakkında oldukça az bilinen şaşırtıcı gerçekler listemizin dokuzuncu maddesinde sanatçının çizimlerindeki etkileyici unsurlar tartışılmıştır. Miyazaki’nin en önemli özelliği, karakterlerinin sempatik görünmesini sağlamak için epey şirin silüetlerde onları yaratmasıdır. Özellikle çocuk karakterlerini hep birbirine tıpatıp benzeyen ve televizyona çok yakışan stabil görünümlerden seçmektedir. Ponyo, şirinliğiyle kimsenin aklından çıkmayan şeker mi şeker bir Japon balığıdır. Komşum Totoro’da yer alan küçük kardeş bıcır bıcır ve çocukluğunu delicesine yaşayan başka bir karakterdir.

10. Sayısız Ödülleri

Anime Ustası Hayao Miyazaki Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Hayao Miyazaki, ürettiği iddialı ve hayli başarılı eserleriyle pek çok ödül almaya da hak kazanmıştır. Çoğu zaman yaptığı filmler ve çizimler alanında en iyiler arasında gösterilmiş, tüm dünyada hayranlıkla takip edilmiştir. Evrensel bir anime kültürü yaratan en usta sanatçılardandır. “Ruhların Kaçışı” ile en iyi animasyon filmi, “Rüzgar Yükseliyor” ile ise de olağanüstü başarı ödülünü kazanmıştır. “Prenses Mononoke” ile yılın filmi ödülünün sahibi olmuştur. “Küçük Deniz Kızı Ponyo” ve “Yürüyen Şato” eserleri, ödüller kazandığı diğer önemli yapımlarıdır. Etkin kalemi hem senaryoda hem de çizimde kendini göstermiştir. Tüm dünyanın konuştuğu ve bildiği yegane animatörlerdendir.

Mobil sürümden çık