Geçmişte adını sıkça duyuran birçok meslek şimdilerde tarihin tozlu sayfalarında yerini alıyor. Yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte ihtiyaçlar kolayca karşılanıyor. Hal böyle olunca da birçok meslek önemini yitiriyor. Şimdilerde teknolojinin gelişmesiyle birlikte adını dahi duymadığınız bu tarihe karışan meslekler teknolojiye yenik düşüyor. Sizde çoğu ilginç ve bir o kadar da tehlikeli olan bu meslekleri okuduğunuzda; sahip olunan imkanların kıymetini bilecek ve kendinizi şanslı hissedeceksiniz. Keyifli okumalar!
1. Sokak Lambası Yakıcı
Elektriğin olmadığı tarihlerde yaşayan insanlar işlerini geceye bırakmadan gün içerisinde bitirmeye çalışıyordu. Aydınlatmanın yetersizliği sebebiyle hava kararınca eve girmek zorunda kalan insanlar günlerini yeterince değerlendiremiyordu. Aynı zamanda da aydınlatma eksikliğinden kaynaklı güvenlik problemleri de oldukça yaşanıyordu. Bu sebeplerden dolayı sokaklarda gaz lambası da denilen sokak lambaları kullanılmaya başlandı. Şimdiki gibi sistematik bir şekilde çalışmayan bu sokak lambaları; görevlendirilmiş kişiler tarafından belirli saatlerde yakılıyor ve düzenli olarak bakımı yapılıyordu. Bu kimselere de sokak lambası yakıcıları deniyordu.
2. Kasaba Tellalı
Günümüzde haberlere ulaşmak oldukça kolay. Ancak haberleşmenin gelişmediği dönemlerde halkın önemli olaylar hakkında bilgi alması kasaba tellalı denilen kişiler tarafından sağlanıyordu. Her ülkeye özgü geleneksel kıyafetler giyen ve ellerinde bir zil bulunduran kasaba tellalları bu şekilde sokak sokak gezerek halkın dikkatini çekiyordu. Bu kişiler; İngilizce dilini kullanan ülkelerde “Duyun!” anlamına gelen “Oyez! Oyez! Oyez!” kelimelerini bağırarak halkı çevresine toplayıp önemli gelişmeleri duyuruyordu. Özellikle de İngiltere’de kralın emirlerini okuyarak halkın yapması gerekenleri söylemekle görevlendiriliyordu.
3. Bowling Labutu Dizici
Eski zamanlarda bowling oyununda kullanılan bowling labutları günümüzde olduğu gibi insan gücü olmadan dizilemiyordu. Bu keyifli aktivite için çalışması gereken insanlara gereksinim duyuluyordu. Bu işi de genellikle harçlığını çıkarmak isteyen çocuklar yapıyordu. Bowling labutlarını dizmenin eğlenceli bir iş olması çocuklar için cezbediciydi. Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesiyle labutlar; makinalar tarafından seri bir şekilde hazırlanmaya başladı ve insan gücüne ihtiyaç kalmadan bowling pistinde yerini aldı. Bu gelişmelerle birlikte bowling labutu diziciliği de tarihe karışan meslekler arasında yer aldı.
4. Uçak Dinleyici
Radar sistemlerinin henüz gelişmediği yıllarda devasa kulaklıklara benzeyen aletlerle insanlar tarafından uçaklar dinleniyordu. Bu aletleri kulaklarına geçiren görevli kişiler; uçakların çıkardığı motor seslerini duyabilmek için saatlerce dinleme yapmak zorunda kalıyordu. Özellikle geçmişte yaşanan savaş dönemlerinde kullanılıyordu. Uçak dinleyicileri; düşman uçaklarının seslerini dinleyerek konumlarını tespit etmeye çalışıyordu. Bu sayede savaşta önemli bir yer tutan bir mesleği oluşturuyordu. Ancak bu meslekte teknolojiyle birlikte tarihte kaybolmaya yüz tutan mesleklerden bir tanesi oldu.
5. Fabrika Çalışanları İçin Okuyucu
Yine eski tarihlerde henüz radyo, televizyon gibi kitle iletişim araçlarının bulunmadığı yıllarda iş ortamında ortaya çıkan bir meslekti. Fabrika gibi toplu çalışma ortamlarında çalışanların işlerini yaparken hem sıkılmasını önlemek hem de gündemden haberdar olmasını sağlamak amacıyla onlar için bir okuyucu bulunuyordu. İşçiler; mesai saatlerinde kendilerine gazete, dergi ve tarih kitapları okumaları için bir okuyucu kiralıyor ve işlerini icra ederken gündemi de kaçırmış olmuyordu. Tabii ki ilerleyen tarihlerde radyonun icat edilmesiyle birlikte fabrika çalışanları için okuyucu mesleği de önemini yitirmiş oldu.
6. Telefon Santral Operatörü
Günümüzde telefon operatörleri gelişmiş sistemlere sahip ve markalaşmış bir konumda. Ancak telefonun daha yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı tarihlerde telefon santralleri bulunuyordu. Burada çalışan onlarca görevli; telefon trafiğinin seyrini düzenlemekle görevliydi. Geçmiş zamanlarda şimdiki gibi aradığınız kişiye bizzat ulaşmak mümkün değildi. Öncelikle telefon operatörleriyle görüşülüyor, onlar da aranılan kişiye bağlanılmasını sağlıyordu. Geçmişte ciddi sorumluluk ve dikkat gerektiren bir işe sahip olan operatörler; yapılan telefon görüşmelerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyordu.
7. Hesaplayıcı
Bilgisayarın varlığının olmadığı dönemlerde birçok görevi insanların üstlendiği gibi matematik hesaplamalarını da insanlar üstleniyordu. Bu karmaşık hesaplamaları başarılı bir şekilde yapmak gerçekten çok zordu. O yüzden bu meslek; işlemleri hızlı ve hatasız yapabilme kabiliyetine sahip kişiler tarafından tercih ediliyordu. Genellikle kadınlar tarafından gerçekleştirilen hesaplayıcılık; matematik hesaplamaları yanında bilgilerin teker teker düzenlenip sırasıyla yazılması amacıyla da kullanılıyordu. Daha sonralarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte hesaplayıcılık da tarihe karışan meslekler içerisine girdi.
8. Buz Kesici
Buzdolabının olmadığı bir dönemde özellikle yaz mevsiminde çok büyük sorunlar yaşanıyordu. Yiyeceklerin bozulmasını engellemek amacıyla buz kütleleriyle yiyecekleri muhafaza etmek gerekiyordu. İşte bu gereksinimle birlikte bu meslek ortaya çıktı. Buz kesici olarak adlandırılan kişiler; buz kütleleri keserek buz isteyen evlere dağıtıyordu. Genellikle zengin aileler tarafından tercih ediliyordu. Donmuş göl üzerinde dev bıçaklarla buz keserek geçimini sağlayan buz kesiciler; oldukça tehlikeli bir iş yapıyordu. O buz kütlelerini taşımak da hiç kolay değildi. İlerleyen zamanlarda teknolojinin getirdiği çözümlerle bu tehlikeli meslek tarihe karıştı.
9. Asansör Operatörü
70’li yıllara kadar asansörler otomatik bir şekilde çalışmıyordu. Bunun için her katta bir asansör operatörü bulunuyordu. Manuel bir şekilde kol yardımıyla çalışan asansörün çıkışını ve inişini düzenliyordu. Asansörü kullanan insanların doğru katta inebilmesini sağlamak ve asansörün hızını ayarlayabilmek özel bir beceri ve hassasiyet istiyordu. Birçok kazanın yaşanabileceği bu mesleği beceri sahibi operatörler icra ediyordu. Yakın zamanlara kadar mesleklerini sürdüren asansör operatörleri; asansörün otomatik bir işleyişe geçmesiyle birlikte kendi içerisinde farklılık göstererek karşılayıcı unvanına evrildi.
10. Frenolojist
Çok eski tarihlerde insanlar yeni doğmuş bebeklerini bu kişilere götürüyordu. Frenolojist unvanına sahip kişiler, önceleri bebeklerin kafatası şekillerini inceleyerek ilerideki karakteristik özelliklerini ve suça yatkın olup olmadıklarını söylüyordu. Daha sonra bu mesleğin yaygınlaşarak popülerliğinin artmasıyla beraber birçok yetişkin insan da frenolojistlere gidip kendileri ve gelecekleri hakkında bilgiler ediniyordu. Ancak ilerleyen zamanlarda mesleğin gerçekliğinin ve geçerliliğinin sorgulamaya başlanmasıyla birlikte sözde bilim olarak tarihte yerini aldı ve günümüze kadar ulaşamayan meslekler arasına girdi.
Çok güzel bir içerik olmuş, elinize sağlık :)