Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Üretim Alanları

2 dk okuma süresi


Her ülke için enerji, en önemli kaynak ve unsur olmuştur. Dünya devleri enerji kaynaklarını elde etmek için adeta birbirleriyle yarışmaktadır. Günümüzde ise yenilenebilir enerji kaynakları, yenilenemez enerji kaynakları ve fosil yakıtlara göre zararsız olduğu için çok fazla önemsenmektedir. Diğer adıyla sürdürülebilir enerji kaynakları, doğa dostu bir enerji kaynağı olduğu için daha fazla tercih ediliyor. Bizde sizler için yenilenebilir enerji kaynakları çeşitlerini ve kullanım potansiyellerini sıraladık… Gelin birlikte inceleyelim!

1. Güneş Enerjisi

Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Üretim Alanları

Yenilenebilir enerji kaynakları içinde bulunan güneş enerjisi, Türkiye’nin 2023 hedefleri arasındadır. Güneş enerjisinin çok temiz bir enerji kaynağı olduğu; çevre ve doğaya neredeyse hiç zararı bulunmadığını duymuşsunuzdur. Dünya’ya vuran güneş enerjisi 1,7×10¹¹ MW olarak biliniyor. Güneşten gelen bu enerjinin 3/1’i uzaya geri gidiyor ve geriye kalan enerji miktarı ise dünyada üretilen enerji miktarının 1000’lerce katıdır. Fakat bu enerjinin çok küçük bir kısmını insanlar kullanabiliyor. Güneş enerjisi ile elektrik üretimi için birçok yöntem kullanıldığı gibi termal ve fotovoltaik bunların başında geliyor.

2. Rüzgar Enerjisi

Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Üretim Alanları

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan rüzgar enerjisi, günümüzde daha yaygın hale gelmiştir. Danimarka rüzgar türbini üretimi, tasarımı ve gelişimi adına AR-GE yapan ülkelerin başında geliyor. Şimdilik rüzgar türbinleri 1 MW’a kadar elektrik üretebiliyor. Yapılan çalışmalar neticesinde, bu sayı 7 MW’a kadar çıkabilmektedir. Doğal enerji kaynağı olan rüzgar enerjisinin avantajları / dezavantajları elbet var. Ancak çevresel açıdan rüzgar enerjisi, doğa dostu ve temiz enerji kaynakları arasındadır.

3. Hidrolik Enerjisi (Hidroelektrik Enerjisi)

Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Üretim Alanları

Temiz ve doğal enerji kaynakları arasında yer alan hidrolik enerjisi, suyun akışı ile elde edilen bir enerji kaynağıdır. Hidrolik enerjiden elektrik üretimi, hidroelektrik santralleri ile gerçekleşir. İlk hidroelektrik santrali ise 1900’lü yıllarda Niagara şelalelerinde Nikola Tesla tarafından yapılmıştır. O yıllardan bugüne kadar sürekli geliştirilmiş. Hatta bir dönem 1930’lu yıllarda, Amerika’nın elektrik enerjisi yaklaşık %40’lık bölümü hidroelektrik santrallerinden sağlanıyordu. Türkiye’nin enerji kaynakları içinde hidroelektrik enerjisinin oranı oldukça yüksektir.

4. Jeotermal Enerjisi

Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Üretim Alanları

Jeotermal enerjisi, sürdürülebilir enerji kaynakları içerisinde en verimli ve temiz kaynaklardan birisidir. Yerkürenin içindeki ısı enerjisinden oluşmaktadır. Yerküre kabuğunun altında yüzeydeki sıcaklıktan daha yüksek olan noktaları vardır. Bu sıcaklık kayalar tarafından emilerek depolanır. Yüzeyde yapılacak bir kazı, sıcak buharın yüzeyden çıkmasına sebep olur. Çıkan bu buhar elektriğe veya başka bir enerjiye dönüştürülebilir. Ülkemizde başta Denizli, Aydın, Manisa ve Çanakkale illeri olmak üzere jeotermal enerjisi yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

5. Dalga Enerjisi

Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Üretim Alanları

Okyanus ve deniz yüzeyinin hareketi ile meydana gelen dalga enerjisi, rüzgarın su yüzeyindeki etkisi ile oluşmaktadır. Dalga enerjisinden elektrik üretimi, dalgaların sıklığına ve genliğine bağlıdır. Ekvator çevresinde dalgadan metre başına elektrik üretimi 10-20 kW iken, yüksek kesimlerde ise metre başına 80 kW’a kadar çıkabilmektedir. Dalga enerjisi alternatif enerji kaynakları arasında yerini almıştır.

6. Biyokütle Enerjisi

Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Biyokütle enerjisinin kullanım alanları oldukça yüksektir. Biyokütle enerjisi, elektrik üretmek için kullanıldığı gibi arabaların hareket etmesi için yakıt olarak da kullanılmaktadır. Örneğin bir restoranda fast-food yiyeceklerden çıkan atık yağlar ile biyodizel üretilebilmektedir. Sadece bu yemek restoranlarındaki günlük atık yağ miktarını düşündüğünüzde, biyokütle enerji kaynaklarının ne kadar büyük potansiyele sahip olduğunu görebilirsiniz. Ülkemizde genelde çöp atıkları ile biyokütle enerji santralleri kurulup, elektrik üretimi yapılmaktadır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
2
Beğen
Mutlu Mutlu
1
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
1
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
1
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
4
İlginç

Yorum bırak