Yeni Başlayanlar İçin Temel Photoshop Eğitimi

4 dk okuma süresi


Photoshop’ta temelini yeni atacaklar, bir başka deyişle yeni başlayanlar, görsel hazırlarken zorluk çekmemeniz için sizlere temel photoshop eğitimi hazırladık. Oldukça yararlı olduğunu düşündüğümüz bu kısa eğitimi lütfen dikkatlice inceleyiniz. Tüm maddeleri uygulamalı bir şekilde deneyebilir ve öğrenebilirsiniz. Karşılaşacağınız her türlü sorunu çözecek içerikler dergiCE akademide mevcut. Şimdi sizleri Adobe Photoshop programı ile başbaşa bırakıyoruz…

1. Her Şeyin Hazır Olduğundan Emin Olun!

Yeni Başlayanlar İçin Temel Photoshop Eğitimi

Yeni başlayanlar, temel photoshop eğitimi maddelerini uygulayabilmek için önce programı indirmeli. Nasıl kuracağınızı ise adım adım video halinde anlatmıştık, dileyenler izleyerek kurabilir. İçeriğinizin hazırlanmış olması, ne gibi görseller tasarlayacağınızı düşünmenize ve kurgulamanıza yardımcı olur. Evet, her şey hazırsa geri kalan malzemelerimiz: açık bir bilgisayar, dinlendirici fonda bir müzik ve olmazsa olmazımız elektrik. Keyifli çalışmalar dileriz!

2. İlgili Görselleri Yüksek Kalitede İndirin

Yeni Başlayanlar İçin Temel Photoshop Eğitimi

Ücretsiz ve telifsiz görselleri indireceğiniz stok resim sitelerini daha önce size anlatmıştık. İçeriğinizle alakalı olabilecek en mantıklı görselleri indiriniz. Bu aşamada olabildiğince çözünürlük kalitesi yüksek resimleri tercih edin. Google görselleri kullanmak isteyenler ise arama yaptıktan sonra resmin boyutunun 768×384 pikselden büyük olmasına dikkat etmeli. Bunun için google görsellerde araçlar, büyük seçeneğini kullanabilirsiniz. Çünkü büyük resimleri kullanmak, küçülttüğünüzde çözünürlük kalitesini çok etkilemez. Çok beğendiğiniz küçük bir görsel olursa, google yapay zeka hizmetiyle farklı boyutlarda bulmayı deneyebilirsiniz veya farklı bir görseli tercih edebilirsiniz. Ya da upscale.media sitesini kullanarak, ücretsiz bir şekilde çözünürlüğünü arttırabilirsiniz.

3. İndirirken Bütünselliğe Dikkat Edin

Yeni Başlayanlar İçin Temel Photoshop Eğitimi

İndirirken görsellerin birbirleriyle uyumlu olmasına, ait olduğu paragrafla uyumlu olmasına dikkat ediniz. Uyumlu görseller ile metninizi zenginleştirebilir ve bütünselliğini sağlayabilirsiniz. Görsellerinizi seçerken mümkün olduğunca yatay görsellere odaklanınız. dergiCE’de gece-gündüz modu olduğu için etrafı bembeyaz ya da simsiyah görselleri kullanmayınız. Google, yandex, bing gibi arama motorlarından görsel indirirken bazen webP ile karşılaşabilirsiniz. Böyle durumda paint’te dosyayı açıp, farklı kaydet diyerek JPG formatına dönüştürebilirsiniz. Eğer içeriğinizdeki madde sayısı kadar görsel indirdiyseniz, ardından görselleri düzenlemeye başlayabiliriz.

4. Önce Photoshop’da Yeni Dosya Açıyoruz

Yeni Başlayanlar İçin Temel Photoshop Eğitimi

Programı açtığımız anda, yukarıda da gördüğümüz üzere bizi boş bir ekran karşılayacak. Bu boş ekrana, hayallerimizi, dileklerimizi ve ümitlerimizi yansıtacağız. Ekranı olabildiğince dolu dolu ve seçmiş olduğumuz harika resimlerle dolduracağız! Bu aşamada hemen sol üst köşede bulunan “Dosya” sekmesinden “Yeni” seçeneğine tıklıyoruz. Dileyenler, daha da hızlanmak için CTRL + N tuşuna basarak yeni çalışma alanı oluşturabilir. Boyutu 768 x 384 piksel olarak ayarlayalım! Karşımıza gelen ekranda gördüğümüz boşluklara, genişlik 768 ve yükseklik 384 olmak üzere 300 DPI çözünürlükte bilgileri giriyoruz. Diğer ayarlar ise ekranda gördüğünüz gibi. Ardından “Tamam” diyoruz. İsteyenler bu boyutları ve özellikleri hazır ayar olarak kaydedebilir.

5. Çalışma Masanıza Görseli Sığdırıyoruz

Yeni Başlayanlar İçin Temel Photoshop Eğitimi

Boyutunu ayarlamış olduğumuz tepsi karşımızda. Buradan itibaren aşçı sizsiniz, tepsiyi fırına vermek sizin işiniz yani. 768×384 piksel olarak ayarladığımız boş alana, önceden indirmiş olduğunuz ilgili resmi sürükleyerek bırakıyoruz ve ardından Shift + Alt tuşuna basılı tutarak, farenin sol tuşuyla bir köşesinden genişletiyoruz. Eğer görseller kafasından bastırılmış gibi orantısız oluyorsa, bir yerde yanlış yapıyorsunuz demektir. Tekrar tekrar deneyebilirsiniz. Boş tepsiye yerleştirdiğimiz fotoğrafı, tepsiye uygun bir şekilde sığdırın. Etrafında herhangi bir boşluk kalması, kaydettiğinizde çizgi çıkmasına sebep olacaktır. Sağ tıklayıp, yatay çevir diyerek resmi aynalama yöntemiyle değiştirebilirsiniz. Daha sonra enter diyerek, resmi yerleştiriyoruz. Arada unuttuğunuz bir kısım olursa resmi tekrar seçili hale getirmek isteyebilirsiniz. Bunun için Ctrl + T tuşlarına basmanız yeterli.

6. Görseli Alana Yerleştiriyoruz

Yeni Başlayanlar İçin Temel Photoshop Eğitimi

Görselleri çalışma masasına yerleştirirken bazen dilediğiniz gibi yerleştiremediğiniz zamanlar olur. O zaman ölçülerinde değişimler yaparak büyütebilirsiniz. Resminizi en ve boy oranını koruyarak (Shift + Alt) olabildiğince büyütün. Bu aşamada resim olabildiğince sanatsal ve orantılı olmalıdır! Ardından “Silgi” aracını seçerek resmin rasterleştirilmesini onaylayın. Daha sonra “Düzen” menüsünden “içeriğe uygun ölçek” diyerek, resim üzerinde yanlardan genişletebilirsiniz. Böylelikle kare bir resmi dahi istediğiniz gibi yatay hale getirebilirsiniz. Eğer resmin bozulduğunu görürseniz, problem çıkartmayacak bir kenarı seçip de ölçeklendirebilirsiniz. Harika görseller hazırlamak için görsel zekayı geliştirecek öneriler içeriğimize göz atmayı unutmayın.

7. Şimdi Tasarım Zamanı!

Yeni Başlayanlar İçin Temel Photoshop Eğitimi

Kullandığınız resim size soluk görünüyorsa bu durumu çok basit bir şekilde düzeltebilirsiniz. Photoshop programında sağ köşede bulunan “Ton-Doygunluk” ayarı kısmında görselin kalitesini arttırabilir, tonlamalarında değişimler yapabilirsiniz. “Eğriler” ayarı kısmından da RGB renklerinde noktasal değişimler yaparak kendinize özgü tasarım elde edebilirsiniz. Ayrıca parlaklık ayarından da otomatik düzenleme yapabilirsiniz. Eğer buna rağmen kalitesiz olduysa indirirken düşük kalitede görsel indirmiş olabilirsiniz. Böyle durumda başka bir görsel indirmeyi deneyin!

8. Photoshop Araçlarını Keşfedin

Yeni Başlayanlar İçin Temel Photoshop Eğitimi

Sol tarafta paint programında olduğu gibi araçları tek tek deneyiniz. Yeni başlayanlar için klonlama, fırça, degrade, kalem, silgi ve benzeri temel araçlar, bir photoshop eğitimi için mutlaka bilmeniz gerekenler arasındadır. Aracın üzerinde sol mouse basılı tutarak benzer araçları seçebilirsiniz. Seçtiğiniz aracın ayarlarını ise menünün altındaki bulunan alandan değiştirebilirsiniz. Dilerseniz takıldığınız noktalarda “photoshop + araç ismi”ni Youtube’da aratarak, nasıl kullanılacağını daha detaylı izleyebilirsiniz.

9. Görsel İçine Mock-up Deneyin

Yeni Başlayanlar İçin Temel Photoshop Eğitimi

Tasarım açısından bazen bir görsel, her şeyi ifade etmenize yetmez. İçerikle ilgili konuya göre kurgular yapmanız ve bir şeyleri üst üste koyarak farklı tasarımlar hazırlamanız gerekebilir. Böyle durumlarda mock-up devreye girer. Dilerseniz hazır mock-up tasarımları indirebilirsiniz, isterseniz kendiniz de tasarlayabilirsiniz. Bunun için sağ alttaki katmanlar alanını aktif bir şekilde kullanmanız gerekiyor. Photoshop’u öne çıkaran en önemli özelliği katmanlar alanıdır. Görselleri üst üste koyarak, kuş bakışı görünüşü nasılsa o şekilde çıktısını alabilirsiniz. Bu alanın altındaki fx bölümünden de katmana farklı efektler uygulayabilirsiniz.

10. Son Olarak Web İçin Kaydediyoruz

Yeni Başlayanlar İçin Temel Photoshop Eğitimi

Düzenlemelerimizi yaptıktan sonra, sol üst köşeden, dosya menüsüne geliyor ve ardından “Web İçin Kaydet” seçeneğine tıklıyoruz. Çünkü web’te kullanacağız. Karşımıza gelen ekranın sağ köşesinden JPEG ve maksimum %100 kaliteyi işaretleyerek, kaydediyoruz! Dosya isimlerini İngilizce harflerle liste-basligi.jpg şeklinde kaydedin ki arama motorlarında arandığında çıksın. Boşluk yerine – (tire) işareti kullanın! İşte hepsi bu kadar. Artık fotoğraf boyutu ayarlamayı bilen, şirin bir içerik yazarı oldunuz. Kaydetmiş olduğunuz fotoğrafları, gönül rahatlığı ile içerik ekle sayfasına metninizle beraber yükleyebilirsiniz. Daha da profesyonelleşmek için photoshop eğitim videolarımıza mutlaka göz atın!


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
30
Beğen
Mutlu Mutlu
24
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
22
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
3
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
1
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
1
İlginç

Yorum bırak