Yaşlandırmayı Geciktirici Telomer Tedavisi Hakkında Her Şey

5 dk okuma süresi


Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlık uzun yaşamanın sırrına dair yeni teoriler geliştirmektedir. Son yıllarda sıkça gündemde yer alan yaşlılık tedavilerinden birisi de Telomerleri koruma tedavisidir. Genetik kodlarımızı içermekte olan DNA, bedenimizin biyolojik gelişiminden de sorumlu olmaktadır. DNA sarmalının ucunda telomerler bulunmakta ve bu telomerler, kromozomları koruma görevini üstlenmektedirler. Telomerler; stres, hareketsizlik, obezite gibi etkenler sonucunda daha hızlı kısalarak çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir. Uzmanlar, yaşlandırmayı geciktirici araştırmalar üzerine telomer tedavisi yöntemini geliştirmiş, biz de bu tedavi hakkında her şey ve daha fazlasını sizler için araştırdık. Keyifli okumalar!

1. Telomer Tedavisi

Yaşlandırmayı Geciktirici Telomer Tedavisi Hakkında Her Şey

Yaşlanmak, her canlı için hayatın bir parçası olmaktadır. Sadece teomer değil, geçmişten günümüze yaşlandırmayı geciktirici birçok şey araştırılmış her türlü tedavi hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Yaşlanmanın pek çok sebebi bulunmaktadır. Bu sebepler arasında programlanmış hücre ölümü, DNA hasarları ve toksinlerin etkisi sonucu oluşabilecek kanserler sayılabilmektedir, ayrıca yaşlanmanın en büyük nedenlerinden biri de telomer eksilmesi olarak görülmektedir. Telomerler ise her bir kromozomun iki ucunda da bulunan spesifik DNA-protein yapıları olarak tanımlanmaktadır. Telomerler, tekrarlanan kısa DNA dizilerinden oluşum göstermektedir. Telomerlerin varlığı, kromozomların uçlarının rastgele çift zincir DNA kırılmalarından koruyarak istenmeyen kromozom uçlarının birleşmesinden ya da kromozomu nükleolitik parçalanmadan korumayı sağlamaktadır.

2. Telomer Yapısı

Yaşlandırmayı Geciktirici Telomer Tedavisi Hakkında Her Şey

Telomer her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalar olarak tanımlanmaktadır. Tıpkı ayakkabı bağcıklarının ucundaki plastik parçalara benzemektedir. Vücudumuzdaki tüm hücrelerdeki DNA sarmallarının ucunda bulunmaktadır. Her hücrede 23 kromozom çifti bulunmaktadır. Her hücrenin toplamda 92 telomeri vardır. İnsan telomerleri, kromozomun uç bölgesinde bulunan ve çift iplikli arka arkaya tekrarlanan 3′ TTAGGG hekza-nükleotit dizisinden oluşmaktadır. Bu hekza-nükleotit dizileri, kement şeklinde ilmik oluşturan (T-loop) 100–200 nükleotitlik G-zengini (G-kuyruğu) sarkan 3′ tek iplikli TTAGGG dizisiyle sonlanmaktadır.

3. Telomerler Ve Hücre Yaşlanması

Yaşlandırmayı Geciktirici Telomer Tedavisi Hakkında Her Şey

Telomerik birleşmeler, mitoz sırasında kırılan disentrik kromozomların oluşmasına sebep olarak kromozom köprülerinin, kırıklarının ve birleşmelerin oluşmasını sağlamaktadır. Bu durum da hücre yaşlanması kontrolünde hızlanmaya ya da gecikmeye sebep olmaktadır. Bu sebeple fonksiyonel olmayan telomerler, genetik bilginin kaybolmasına, yeniden düzenlenmesine ya da dengesinin kaybolmasına sebep olmaktadır Bu genomik değişiklikler sonucunda hem kanser hem de fenotipin yaşlanması yaşanmaktadır. Hücre bölünmesinin devamlılığını sağlamak için ise üreme hücrelerinde, klonal gelişme gösteren lenfositlerde ve ölümsüz kanser hücrelerinde telomerlerin korunması gerekmektedir.

4. Telomer Faydası

Yaşlandırmayı Geciktirici Telomer Tedavisi Hakkında Her Şey

Telomerleri uzatıldığında hücrelerin artık sonsuza dek bölünmeye gitmeyecekleri anlamı çıkmaktadır. Bu durum kanser riskini artmaktadır. İnsanlar da bu durum karşısında çeşitli tedavi yöntemlerine başvurmaktadır fakat telomer tedavisi insanlarda potansiyel bir tedavi olarak kullanılması çok tehlikeli bir hale gelebilmektedir. Sonuç olarak kanser oluşturma potansiyellerinin varlığı nedeni ile insanlarda tedavi amaçlı kullanılmaması şimdilik düşünülmemesi gerekmektedir. Laboratuvar ortamında alınan sonuçlar pratik hayatta aynı neticeleri vermeyebilmektedir. Bu noktada bizlere düşen DNA’mızı, kromozomlarımızı dolayısı ile telomerlerimizi hasarlayıcılara karşı korumaktır.

5. Telomer Ölçümü

Yaşlandırmayı Geciktirici Telomer Tedavisi Hakkında Her Şey

Life Length Telomere Analysis Test kan örneklerinden elde edilmektedir. Lökosit hücrelerindeki T.A.T. DNA’ların ucunda yer almakta olan telomerlerin uzunluğunu ölçen bir test metodudur. T.A.T. ile alttaki pembe noktalar ile boyanmış olan ve DNA’nın sadece 10.000’de 1’i uzunluğundaki telomerlerin uzunlukları ölçülmektedir. Ölçüm nano ölçekte, ayrıntı vermek gerekirse milimetrenin milyonda 1’i ölçeğinde ve %5 hassasiyet düzeyi elektron mikroskopları ile yapımı sağlanmaktadır. Bu testi önemli kılan, alınan kan hücrelerinden elde edilen yaklaşık 100.000 lökosit hücresinin en kısa telomerlerini ölçebilmeyi mümkün kılmasıdır. Hücrenin yaşamına, kritik düzeyde kısa olan tek bir telomerin etki etmesi sebebi ile en kısa telomer uzunluğuna bakılmaktadır.

6. Telomer Yaşlanma Etkisi

Yaşlandırmayı Geciktirici Telomer Tedavisi Hakkında Her Şey

Telomerlerin uzunluğunun muhafaza edilmesi sağlıklı yaşam anlamına gelmekte ve aynı zamanda uzun yaşam anlamını yaratmaktadır. Saç, cilt ve bağışıklık sisteminde bulunan hücreler vücutta bulunan diğer hücrelere oranla daha hızlı yenilenmektedirler, bu sebeple burada bulunan telomerler daha da hızlı kısalma eğilimindedir. Yaşlılık belirtileri özellikle dış görünüşte daha çabuk belirgin hale gelmektedir. Telomer uzunluğu hücrelerin replikatif yaşama süresini belirlemektedir. Telomerler kritik uzunluğa ulaştıklarında yaşlanma fonksiyonu aktif olmaktadır. Bundan sonra hücre bölünmesi durur fakat yaşamaya ve fonksiyon görmeye devam etmektedir.

7. Telomer Tedavisi Sonucu

Yaşlandırmayı Geciktirici Telomer Tedavisi Hakkında Her Şey

Telomeraz enziminin aktive edilerek hücrelerdeki iç saatin uzatılmasını hedefleyen telomer tedavisi sonucunda; Zamanla telomerlerin kısalmasının ve bunun sonucunda hücre yaşlanmasının önüne geçilmiş olmaktadır. Telomerler bir süre sonra sağlıklı boyutlarına ulaşmaktadır. Hücreler işlevlerini koruyarak uygun bölünme hızında kalmaktadır. Bir reverse aging tedavisi olan telomer tedavisi ile yaşlanma yavaşlatılarak yaşam kalitesi artar ve daha sağlıklı, uzun bir ömür hedeflenmektedir. Fakat uzmanlar tedaviye ek olarak, telomerlerin uzunluğunun yeniden kazanılarak korunması için çeşitli önerilerde bulunmaktadır. Sağlıklı beslenme ve alkol, sigaradan uzaklaşmak öneriler arasında bulunmaktadır.

8. Telomer Tedavisi Aşamaları

Yaşlandırmayı Geciktirici Telomer Tedavisi Hakkında Her Şey

Telomer tedavisinde reverse aging çalışmaları 4 aşamadan oluşmaktadır. 1. Aşama–TAT: Tedavinin bu ilk basamağında hayat uzunluğu testi yapılarak biyolojik yaş tespit edilmektedir. 2. Aşama–Programlar: Kişilerin yaşlanma sebepleri belirlendikten sonra tedavinin ikinci basamağında, kişiye özel tedavi programı hazırlanarak beslenme ve egzersiz planları hazırlanmaktadır. 3. Aşama-Ek Gıda: Telomeraz enzimini aktive edecek geven otu (astragallus) ya da tedaviyi destek sağlayabilecek ek gıdalardan destek alınması gerekmektedir. 4. Aşama-Analiz: Tedavinin son aşamasında tekrar telomer analiz testi gerçekleştirilerek gelişmeler incelenir ve sonuçlar ışığında tedavi programı yeniden düzenlenmektedir.

9. Besin Tercihi

Yaşlandırmayı Geciktirici Telomer Tedavisi Hakkında Her Şey

Yediklerimiz telomerlerimizin kısalmasında etkili olmaktadır. Bol yağ içeren, şeker ve katkı maddesi bulunan, kızartma gibi doğru olmayan pişirme yöntemleri ile hazırlanmış yiyecekler sağlığımızı zararlı yönde etkilediği gibi erken yaşlanmamıza yol açarak telomerlerin kısalmasına da sebep olmaktadır. Telomerlerimizin uzun kalmasını sağlamak için özellikle antioksidan içeren yiyecekler tüketilmesi gerekmektedir. A Vitamininden Zengin Besinler: Havuç, kayısı, ıspanak, brokoli, süt, yumurta, kırmızı biber, tatlı patates. E Vitamini Bakımından Zengin Besinler: Ispanak, badem, brokoli, zeytinyağı, avokado, yer fıstığı, yer fıstığı ezmesi tercih edilmelidir.

10. Kullanıcı Yorumları

Yaşlandırmayı Geciktirici Telomer Tedavisi Hakkında Her Şey

Sertap Erener telomer tedavisini tercih eden tanıdık simalardandır. Amerika’da bir yıl içerisinde 3 defa ameliyat olduğunu belirtmektedir. Sertab Erener de bu tedavi için denek olmayı kabul etmiş ve altı aydır her gün bir hap içerek telomer tedavisini devam ettirmiştir. Kendisini ve enerjisini çok iyi hissettiğini belirtmiş, göz bozukluğunda gerileme olduğunu aktarmıştır. Tedavi sürecinde ise, hapları almadan önce biyolojik yaşıma baktıklarını, takvim yaşına göre daha geride bir yaşta olduğunu belirtmiştir ancak henüz deneysel aşamada olan telomer tedavisine bazı bilim insanları ve doktorlar karşı çıkmaktadır. Canan Karatay telomer hapıyla ömrü uzatmanın doğru olmadığını, ömür kısalması demek telomerlerin bozulması demek olarak tanımlamaktadır. Telomer tedavisi hakkında yaşlandırmayı geciktirici özelliği üzerinde durulsa da her şey gibi bu tedavinin de garanti olmadığını bilmek gerekir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
5
Beğen
Mutlu Mutlu
2
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
3
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
2
İlginç

Yorum bırak