Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirmenizi Sağlayacak Feng Shui Felsefesi

Feng Shui, hayatta uyum ve dengeyi elde etmeyi amaçlayan, bunun için de çeşitli yöntem ve uygulamalara sahip olan bir antik Çin inanışı ve sanatıdır. Adını rüzgar ve sudan alan Feng Shui’nin başarı, sağlık ve mutluluk gibi hayatımızın birçok alanına katkısı bulunuyor. Feng Shui öğretisine göre, Chi adı verilen yaşam enerjisini hayatınıza olumlu yönde etki edecek şekilde kullanabilmek için, öncelikle yaşadığınız alanları düzenlemeye başlamanız gerekiyor. Öyleyse yaşam tarzınızı gözden geçirmenizi sağlayacak Feng Shui felsefesi üzerine ne tür uygulamalar bulunuyor, hep birlikte bir göz atalım.

1. Feng Shui’nin Genel Prensipleri

Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirmenizi Sağlayacak Feng Shui Felsefesi

Evinizde Feng Shui uygulamasına yer vermek istiyorsanız temel kurallardan başlamak gerekiyor. Öncelikle evimiz mutlaka düzenli olmalı. Düzensizliğe, çalışmayan, bozuk veya kırık eşyalara yer vermemeliyiz. Evimizi temiz tutmamız ve az eşya bulundurmamız çok önemli. Ayna kullanımı eve ferahlık sağlıyor. Ancak yatak odasında ayna kullanımına dikkat etmeli. Yatak odamızdaki ayna, yatağımıza bakmamalı. Mutfağımızın görünür yerlerinde meyve gibi yiyecekler bulundurmak, salona yeşil bitkiler koymak, evimizi yeterince aydınlatmak da yaşam tarzınızı gözden geçirmenizi sağlayacak Feng Shui felsefesi kuralları arasında yer alıyor.

2. Feng Shui’de Yönler

Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirmenizi Sağlayacak Feng Shui Felsefesi

Öncelikle Feng Shui’de her yön ayrı bir anlama sahiptir. Bu yönlerin anlamlarını bilmek ve buna göre düzenlemeler yapmak, hayatımıza doğru enerjiyi çekebilmemizi sağlayacaktır. Kuzey yönü hayat yolumuzu ve kariyerimizi, güney yönü ünü ve saygınlığı, batı yönü yaratıcılığı, çocukları ve geleceği, doğu yönü ise hayatımızın temellerini ve ailemizi simgeler. Her bir yön simgelediği değerler göz önüne alınarak düzenlenmelidir. Bir sekizgen şeklinde olan ve Bagua adı verilen enerji haritası yardımıyla yaşam alanımıza doğru enerjileri yönlendirmeye başlayabiliriz. İster bir odada, ister tüm evin yönlerini göz önüne alarak Feng Shui’yi uygulayabilirsiniz.

3. Doğu Yönü

Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirmenizi Sağlayacak Feng Shui Felsefesi

Feng Shui’de doğu yönü aileyi ve sağlığı temsil eder. Simgesi ağaç, uygun renkler ise yeşil ve kahverengidir. Ağaç ve su birbirlerini desteklediklerinden, evimizin doğu köşesinde bu elementlere yer verebiliriz. Dekorasyonda yeşil ve kahverengi renklerini kullanmak, ahşap ürünler ve şans bambusu yerleştirmek doğu yönü için yapabileceklerimizin birkaçıdır. Duvarınıza suyu simgeleyen bir akan nehir resmi veya aile beraberliğini artıracak olan bir aile resmi asabilirsiniz. Doğu bölümünün düzensizliği aile ilişkilerimizi ve sağlığımızı etkileyebileceğinden bu konuda dikkatli olmakta fayda var. Evimizin genelinde olduğu gibi, doğu bölümünde de bozuk veya kırık eşyaların bulunması kötü enerjiye sebep olur.

4. Batı Yönü

Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirmenizi Sağlayacak Feng Shui Felsefesi

Batı yönü yaratıcılık, çocuklar ve geleceği simgeleyen bölümdür. Buna göre bu bölümde yaratıcılığı ve çocuklarımızı harekete geçirecek uygulamalar yapmalıyız. Bagua haritasına göre batının elementi metaldir. Beyaz ve gri renkler, yuvarlak şekiller, yaratıcı olmak istediğiniz alana yönelik objeler kullanmak batı yönü için ideal olacaktır. Metal ve toprak elementini içeren dekorasyon ürünleri; örneğin toprak veya kilden bir vazo, metal bir çerçeve koyabilirsiniz. Bunun yanında çocuk sahibi olmak istiyorsanız bir bebek figürü, çocuğunuz varsa onların yaratıcılıklarını sergiledikleri bir resim evinizin batı köşesinde olmalı.

5. Kuzey Yönü

Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirmenizi Sağlayacak Feng Shui Felsefesi

Feng Shui’de kuzey, hayat yolumuz ve kariyerimizle ilgilidir. Elementi su, renkleri siyah ve mavidir. Evimizin kuzey bölümünde suyu çağrıştıran dalgalı şekiller, deniz ve su manzaralı resimler, ayna ve işimizle ilgili nesneler bulunmalıdır. Su elementinin yanında destekleyici olan metal elementi de kullanılabilir. Kuzey bölümünde eşyalarınızı siyah, beyaz ve mavi renklerden seçebilir, veya kuzeye bakan duvarınızı mavi tonlarına boyayabilirsiniz. Suyu simgeleyen ürünler, yani akvaryum, balık biblosu, şeffaf biblo, yelkenli figürü ile dekorasyonunuza renk katabilirsiniz. Bu alanı sade ve sakinleştirici tutmak pozitif enerjiyi çekmeyi sağlar.

6. Güney Yönü

Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirmenizi Sağlayacak Feng Shui Felsefesi

Güney yönü ünü ve toplumdaki yerimizi temsil eder. Ateşle ilişkilendirilen güney bölümünün renkleri ise kırmızı, sarı, pembe ve turuncu gibi canlı ve sıcak renklerdir. Buna göre ateş elementini güçlendirici şömine, mum ve tütsü koymaya, ateş ve güneş temalı resimler kullanmaya çalışın. Ağaç elementi de ateşe destekleyici olduğundan kullanılabilir. Güçlenmek ve tanınırlık kazanmak istediğiniz alanlar, örneğin işinizle ilgili objelere güney bölümünde yer verebilirsiniz. Başarılarınızı ve ödüllerinizi evinizin bu alanında sergileyebilirsiniz. Aslan ve tavus kuşu figürleri iş hayatınızdaki itibarı artırır. Ateş elementinin şekli üçgendir, üçgen objeler de ün ve saygınlık enerjisini olumlu etkiler.

7. Kuzeybatı Yönü

Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirmenizi Sağlayacak Feng Shui Felsefesi

Feng Shui’de kuzeybatı yönü, hayatımızdaki yardımsever insanlarla ilişkilendirilir. Bu insanların hayatımızdaki yerini güçlendirmek ve benzer enerjiyi çekebilmek için, bu bölümde minnettarlığımızı ifade etmeliyiz. Hayatımızda yer tutan veya bize yardımcı olmasını istediğimiz insanların fotoğrafları bunun için uygundur. Kuzeybatı yönü seyahati de temsil ettiği için, gitmek istediğiniz yerlere ait fotoğraf, harita ve kitap gibi objeler de koyabilirsiniz. Elementi metal olan kuzeybatı yönünde beyaz ve gri renklere veya destekleyici toprak tonlarına ağırlık verebilirsiniz. Metal çerçeve, lamba ve kristaller de kuzeybatının dekorasyonu için ideal.

8. Kuzeydoğu Yönü

Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirmenizi Sağlayacak Feng Shui Felsefesi

Kuzeydoğu, öğrenme, eğitim ve kişisel gelişimle ilgilidir. Toprak elementiyle temsil edilen kuzeydoğu bölümünde bej ve açık sarı gibi toprak ve ateş renkleri çok uygun. Bu bölümde yapılan Feng Shui uygulamaları, bilgi ve yeteneklerinizi geliştirmenize yardımcı olacak. Bunun için toprak enerjisi taşıyan manzara ve dağ resimleri asabilir, ateşi vurgulayan kırmızı objeleri kullanabilirsiniz. Bilgiyi ve geliştirmek istediğiniz alanları çağrıştıran eşyalarınız bu bölümde olmalı. Kuzeydoğuyu çalışma alanınız olarak düzenleyebilir veya kitaplık koyabilirsiniz. Ev içi aydınlatmaya çok önem veren Feng Shui felsefesi, yaşam tarzınızı gözden geçirmenizi sağlayacak. Uzun ışıklandırmalar ve ışık enerjisiyle kişisel gelişiminizi destekleyebilirsiniz.

9. Güneybatı Yönü

Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirmenizi Sağlayacak Feng Shui Felsefesi

Hayatımızda olmazsa olmazlardan aşk ve evlilik için güneybatı yönüne bakmalıyız. Bu bölümde aşkı uyandıran mumlar, fotoğraflar, çiftli objeler (bir çift biblosu gibi) bulundurabilirsiniz. Toprak elementiyle temsil edilen ve ateşle beslenen evimizin güneybatı köşesinde, bu element enerjilerini taşıyan süs eşyaları iyi bir seçim. Unutmayın ki bu bölümün objeleri çift olmalı. Düğün veya çift fotoğraflarınız, toprak tonları ve pastel sarı ve pembe tonları aşk enerjisini güçlendirir. Duvarınızı toprak tonları veya kırmızı, sarı, turuncu, mercan gibi ateş elementi renklerine boyayabilirsiniz. Suyu simgeleyen aynayı bu alana koymayın. Ateşi simgeleyen ışıklandırmaları kullanabilirsiniz.

10. Güneydoğu Yönü

Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirmenizi Sağlayacak Feng Shui Felsefesi

Para ve bereketi simgeleyen güneydoğuya hoş geldiniz! Eğer bu konudaki şansınızı artırmak istiyorsanız, ağaç elementine ait yeşil ve kahverengi tonlarını, ahşap materyalleri ve yeşil bitkileri kullanın. İyi enerjiyi güçlendiren taze çiçeklerden yararlanabilirsiniz. Plastik ve kurutulmuş çiçekler ise ters etki yaratacaktır. Ağacı besleyen element su olduğundan, şelale ve su görüntülerine sahip objeler çok yararlıdır. Suyu simgeleyen ayna da asabilirsiniz. Evinizde bulunan pahalı eşyalar, kristaller, zenginliği çağrıştıran nar biblosu ve bozuk paralar bu bölümlerde sergilemek için ideal. Evimizin her bölümünde olduğu gibi, dekorunuza uyum gösteren iyi bir aydınlatma yine harika bir seçim olacaktır.

Mobil sürümden çık