Yabancı Ülkelerin Kendilerine Özgü Ulusal Sporları

7 dk okuma süresi


Bir ülkenin milli sporu olarak belirlenmiş olan herhangi bir spor, genellikle oyunun popülaritesine dayalıdır. Bazı sporlar, sıradan veya organize katılım yoluyla seyircilerine yönelik eğlenceyi artırırken, bazı sporlar ise fiziksel becerileri kullanmayı, sürdürmeyi veya geliştirmeyi amaçlar. Ülkelerin ulusal sporları, o ülke için önemli olduğu gibi kültürel değerleri için de değerlidir. Hatta oynandığı ülkenin tarihsel köklerine de bağlıdır. Şimdi yabancı ülkelerin milli ve kendilerine özgü ulusal sporları nelermiş, hep birlikte göz atalım.

1. Beyzbol, ABD

ülkelerin ulusal sporları

Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın iki spordan biri beyzboldur. Bu sporun ne zaman ortaya çıktığı hakkında net bir bilgi yok. Ancak 19. yüzyılın ortalarından itibaren ABD’de oynanmaya ve ülke geneline yayılmaya başladığı biliniyor. ABD’nin ulusal oyunu Beyzbol, ülkenin hemen hemen her mahallesinde sahası bulunup, oynanıyor. Dünya’nın en güçlü profesyonel beyzbol takımlarına ve milli takımına da sahip olan Amerika’da beyzbol sporu, yabancı ülkelerin kendilerine özgü ulusal sporları arasında gösterilmektedir.

2. Futbol, Almanya

ülkelerin ulusal sporları

Almanya’da spor kültürü, spor tarihi açısından çok zengindir. Futbol sporu, ülkelerin hemen hemen hepsinde oynadığı gibi Almanya’da da ulusal milli sporları arasında en popüler olanıdır. Ülkede en sevilen spor türlerinin başında gelmekte ve her 3 kişiden birisi, mutlaka bir spor kulübüne üyedir. Futbol fiili olarak Almanlar için milli spor oyunudur. Futbol çoğu ülkede oynanan bir spor olsa da Almanlar için yeri ayrıdır. Alman disiplinini futbola aşılayarak pek çok milli başarı kazanan bu ülke için futbol vazgeçilmez bir ulusal spordur.

3. Pato, Arjantin

ülkelerin ulusal sporları

Pato, at sırtında oynanan Arjantin’in milli sporudur. Dünya da en iyi Futbol oynayan uluslardan biri Arjantin olmasına rağmen, Pato ülkede 1953’ten beri resmi olarak oynanan ulusal sporları arasındadır. At ve ördek gibi hayvanların da kullanıldığı bu spor, tarihi boyunca şiddet dolayısıyla birçok kez yasaklanmıştır. Bu sporda fazla sayıda insan ve hayvan hayatını kaybetmiştir. Buna rağmen hala sevilerek yapılan ve Arjantin’in milli sporu olan pato, yabancı ülkelerin kendilerine özgü ulusal sporları arasındadır.

4. Kriket, İngiltere

ülkelerin ulusal sporları

İngiltere spor kültürü, pek çok spor dalında kendini göstermektedir. Kriket, İngiltere de spor tarihi nedeniyle ulusal bir oyun / spor olarak ele alınmaktadır. İlk olarak 16. yüzyılda İngiltere’nin güneyinde oynanan bu oyun, 18. yüzyıl sonunda İngiltere’nin milli sporu olarak kabul edildi. Sopa ve top yardımıyla çim üzerinde oynanan bu spor ovalimsi bir alanda oynanmaktadır. Britanya adasında profesyonel takımlarının olduğu kriket sporunda diğer başarılı ülkeler Avustralya, Hindistan, Pakistan, Sri Lanka, Zimbambve ve Bangladeş’tir.

5. Capoeira, Brezilya

ülkelerin ulusal sporları

Capoeira, dans ve müziğin bir arada olduğu Afro ve Brezilya dövüş sanatıdır. Kültürel olarak önemlidir ve sömürge zamanlarında Afrikalı köleler tarafından gelişmiştir. Sadece Brezilya’da popüler değil aynı zamanda bilgisayar oyunları ve filmler yoluyla uluslararası yarışmalar yapılmaktadır. Bir çember içerisinde iki kişinin belli ritimler ve figürlerle oynadığı bu oyun, saldırı ve savunma hamleleri yapılmasıyla yönlenir. Bu oyunda kurallar gelenekseldir. Capoeira da yabancı ülkelerin kendilerine özgü ulusal sporları arasındadır.

6. Masa Tenisi, Çin

Yabancı Ülkelerin Kendilerine Özgü Ulusal Sporları

Çin resmi sporu ilan edilmese de masa tenisi, ancak Çin’deki popülarite nedeniyle milli oyun olarak adlandırılabilir. Saatlerce oynadıklarını Youtube’dan mutlaka video olarak izlemişsinizdir. Ülkemizde ve birçok farklı ülkede de masa tenisi oynansa da bu spor Çin’de çok ayrı bir boyuttadır. Turnuvalarda fazla sayıda başarı kazanan sporcuların refleks hızları ve vücut hızları oldukça yüksektir. Olimpik olarak masa tenisi dalından birçok ödül kazanan Çin için masa tenisi, dünyanın en önemli sporlarından birisidir.

7. Badminton, Endonezya

ülkelerin ulusal sporları

Badminton hem katılım hem de seyirci yönden gelen Endonezya milli oyunudur. Bu spor, 1992’den beri ilk kez düzenlenmeye başlayan Olimpiyatların hepsinde, 2012 Yaz Olimpiyatları hariç Endonezya’ya altın madalya getirmiştir. Badminton, tenise benzerliğiyle bilinse de tenise oranla ailelerin çim olan bir alanda keyifle oynayacağı bir aktivitedir. İki raket ve bir püsküllü top ile oynanan badminton ülkemizde de yapılan bir spor dalıdır. Olimpik olarak Endonezya ve Hindistan arasında büyük rekabetlerle geçen bu spor dalında üstünlüğün kimde olduğu tartışılan bir konudur.

8. Arnis, Filipinler

Yabancı Ülkelerin Kendilerine Özgü Ulusal Sporları

Filipinlerin Milli sporu Arnis, Remy Presas tarafından kendini savunma sistemi olarak kurulan dövüş sanatlarının sistemidir. Arnis, Filipinler’e özgü bir savunma sanatı olup, Eskrima’ya benzemektedir. Kılıç, sopa, hançer veya eğilebilen, bükülebilen veya fırlatılabilen silahlar yer almaktadır. Tamamiyle savaş temasında olan bu spor dalı Filipinler’de yoğun olarak yapılmaktadır. Olimpik olarak oynanmasını savunan Filipinliler, Olimpiyat komitesinden savaş temalı olmasından dolayı red cevabı almıştır. Arnis, yabancı ülkelerin kendilerine özgü ulusal sporları arasındadır.

9. Tekvando, Güney Kore

ülkelerin ulusal sporları

Tekvando Güney Kore’ye özgü milli bir oyundur. Kore yarımadasında tarihi kökenleri olduğu ve çok eskiye dayandığı söylenir. Ülkemizde de yapılan ve başarıya ulaşılan bir spor olan tekvandonun kelime anlamı Korece’dir. ‘Tae’ tekme anlamına gelirken ‘kwon’ yumruk anlamına gelmektedir. ‘Do’ ise iyiliğe yapılan yürüyüş anlamına gelmekte ve kelimeyi tamamlamaktadır. Kuşaklar bulunan ve bu kuşakların rütbe anlamına geldiği bu spor Uzak Doğu’da yoğun olarak yapılmakta ve olimpik olarak başarıya ulaşılmaktadır. Güney Kore bu sporda en başarılı ülkelerdendir.

10. Hurling, İrlanda

ülkelerin ulusal sporları

Hurling, Gal futbolu’yla beraber İrlanda’nın milli oyunudur. İzleyicileri ve oyuncuları arasındaki popülarite açısından İrlanda’da futbolun arkasından 2. olarak gelmekte. Ülke nüfusunun yarısından çoğu her yıl düzenlenen Hurling müsabakalarını takip etmektedir. Bu oyun sopalar ve topla oynanır. Sert bir oyun gibi gözükse de rakibin durdurulması veya engellenmesi yasaklanmış bir kuraldır. Takımlar 15 kişiden oluşur ve hurling topu rakip kaleye sokulmaya çalışılmaktadır. Kaleye topun girme olayına ‘Hurley’ adı verilir.

11. Golf, İskoçya

Yabancı Ülkelerin Kendilerine Özgü Ulusal Sporları

Golf ,  tarihi kökeni nedeniyle İskoçya milli sporudur. 14. yüzyıllarda, oyunun ilk dersleri ve kuralları geliştirilmiştir. Golf zorlu zeminde oynandığı için sahaya karşı yapılan bir spor olarak gözükse de aslında diğer oyunculara karşı yapılan bir spordur. Sportmenliğin çok önemli olduğu bir  spor dalı olan golf, günümüzde endüstriyelleşmiştir. Bu süreçte dünyaca ünlü Golf oyuncuları ortaya çıkmıştır. Tiger Woods gibi bir efsanenin doğduğu golf sporu, bir hobi olarak yapıldığı gibi profesyonel şekilde liglere ayrılarak da yapılmaktadır.

12. Sumo Güreşi, Japonya

Yabancı Ülkelerin Kendilerine Özgü Ulusal Sporları

Sumo güreşi ülkenin ulusal sporu olarak kabul edilir. Bir güreşçi (rishi) başka bir güreşçiyi dairesel bir halkada (dohyo) dışarıya çıkarmaya veya toprağa ayaklarının tabanından başka bir şeyle temas etmeye çalıştığı rekabetçi bir tam temaslı güreş sporudur. Sumo güreşinin geleneksel ritüelleri de bulunmaktadır. Karşılaşma öncesi güreşçiler ringe tuz serperler. Bunun kötü ruhlardan arındıracağını düşünürler. Bu olay aynı zamanda sahayı kayganlaştırmak için de yapılmaktadır.  Bir maç genellikle saniyeler sürmektedir.

13. Lakros ve Buz Hokeyi, Kanada

Yabancı Ülkelerin Kendilerine Özgü Ulusal Sporları

Kanada’nın lakros (yazları) ve buz hokeyi (kışları) olmak üzere 2 ulusal oyunu vardır. Genel olarak buz hokeyi, Kanada’nın ulusal kış sporu olarak kabul edilir ve lakros ise Kanada’nın ulusal yaz sporu olarak ilan ediliyor. Dünya’nın en iyi buz hokeyi oyuncularına ve buz hokeyi ligine sahip olan Kanada, buz hokeyinin ana vatanı olarak kabul edilmektedir. Lakros konusunda ise Amerika ile patent tartışmaları yaşamaktadır. İki ülke de lakrosun kendi ülkelerine ait olduğunu savunsa da bilinenlere göre lakros tarihi Kanada’ya dayanmaktadır.

14. Sutopu, Macaristan

Yabancı Ülkelerin Kendilerine Özgü Ulusal Sporları

Sutopu, Macaristan’ın milli bir oyunudur. Sutopu tarihinde Macaristan; 15 Olimpiyat, 10 Dünya Şampiyonası, 5 FINA Dünya Ligi, 8 FINA Dünya Kupası ve 21 Avrupa Şampiyonası madalyası kazanarak dünyanın en büyük gücü olarak kabul ediliyor. Sutopu, biri kaleci olmak üzere 7’şer kişiden oluşan iki takımla oynanmaktadır.  8’er dakikadan 4 periyot şeklinde oynanan müsabakalarda en fazla skor yapan takım karşılaşmayı kazanmaktadır. Aynı zamanda sutopu, olimpik bir yaz sporu olarak da gösterilmektedir.

15. Sepak Takraw, Malezya

Yabancı Ülkelerin Kendilerine Özgü Ulusal Sporları

Sepak Takraw, Malezya’nın milli sporudur. Oyuncular ellerini kullanamadığı için badminton’a benziyor diyebiliriz. Bazı ülkelerde ayak voleybolu olarak da adlandırılan Sepak Takraw, Tayland ve Malezya’da fazlasıyla popüler bir spordur.  Badminton sahasının iki katı gibi bir alanda oynanılan müsabakalarda oyuncular atletik olmalıdır. Sadece ayakla dokunulduğu için birçok akrobatik harekete sahne olan Sepak Takraw mücadeleleri üçer kişilik takımlar halinde oynanılır. Sepak Takraw, her geçen gün izleyici kitlesi yükselen bir spordur.

16. Charreria, Meksika

Yabancı Ülkelerin Kendilerine Özgü Ulusal Sporları

Meksika’nın milli oyunu Charrería, rodeoya benzeyen rekabetçi bir etkinliktir. Eski Meksika’nın haciendalarında kullanılan hayvancılık uygulamalarından geliştirilmiştir. Katılımcılar yöresel kıyafetler giymek zorundadır.  Olimpik bir spor olması için başvurular yapılmasına rağmen hayvanların kullanımı komite tarafından hoş karşılanmamış ve bu talep red cevabı almıştır. Festival olarak yapılan bu spor, İspanya’nın boğa festivallerine benzetilmektedir. Atlar ile yapılan Charreria, yabancı ülkelerin kendilerine özgü ulusal sporları arasına girmiştir.

17. Dandi Biyo, Nepal

Yabancı Ülkelerin Kendilerine Özgü Ulusal Sporları

Dandi Biyo, yaklaşık 2 cm uzunluğunda bir çubuk ve 6 cm uzunluğunda bir tahta pim ile oynanır. Pim, sivri uçlu küçük bir tahta çubuktan olur. Bu oyun, Nepal’in milli sporudur. İki veya daha fazla oyuncuyla oynanmakta olan dandi biyoda amaç pimi deliğe ulaştırabilmektir. Genellikle mahallelerin gençlerinin oynadığı dandi biyo, hükümet tarafından ulusallaştırılmamıştır. Hal böyle olunca oyunun oyuncuları da azalmıştır. Günümüzde dandi biyo, tamamen yok olmak üzere olan sporlar arasında gösterilmektedir.

18. Bandy, Rusya

Yabancı Ülkelerin Kendilerine Özgü Ulusal Sporları

Rusya’nın en popüler oyunu satranç olsa da Bandy sporu, ülkenin milli oyunu olarak kabul ediliyor. Bandy, hokey oyununa benzer.  Kuralları ve amacı buz hokeyi oyununun aynısı olan Bandy sporunda Rusya fazlasıyla iddialı bir ülkedir.Bandy, İsveç, Danimarka gibi ülkelerde de sıklıkla oynanmaktadır. Buz hokeyinden farklı olarak Bandy, salon dışında da oynanabilen bir oyundur. Buzlu zeminin olduğu her alanda oynanılan Bandy, her türlü yağış koşullarında oynanılmaktadır. Karşılaşma arasında zemin zamboni aracılığıyla düzeltilir.

19. Şili Rodeosu, Şili

ülkelerin ulusal sporları

Şili Rodeosu, sadece geleneksel bir spor değil, aynı zamanda ulusal bir spordur. Ülkenin resmi olarak 1962’de milli oyunu olarak ilan edilmiştir. Şili’de en çok takip edilen spor futbol olsa da Şili rodeosu ülkenin ulusal ve yerel sporu olarak kabul edilmektedir. Normal rodeodan çok farkı olmayan bu spor, milli bayramlarda, festivallerde ve eğlencelerde sıklıkla yapılmaktadır.  Her sınıftan kişinin oynadığı Şili rodeosu, ulusal yarışmalara da sahne olmaktadır. Şili rodeosu, yabancı ülkelerin kendilerine özgü ulusal sporları arasındadır.

20. Yağlı Güreş, Türkiye

ülkelerin ulusal sporları

Yağlı güreş, Türkiye’nin milli sporudur. Güreşçiler organizasyondan önce kendilerini zeytinyağları ile yağladıkları için bu ismi almıştır. Her yıl Edirne başta olmak üzere pek çok ilde, karşılaşmalar ve müsabakaları düzenlenmektedir. Müsabakaların yapıldığı alan ‘Er Meydanı’ olarak adlandırılmaktadır. Osmanlı devleti zamanında saray dışında fazlasıyla düzenlenen bu müsabakalar, günümüzde de yapılmaktadır.  Güreşçinin rakibinin sırtını yere getirmesiyle karşılaşma sonlanır ve bu olaya ‘Tuş Etmek’ denir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
41
Beğen
Mutlu Mutlu
26
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
26
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
4
Üzgün
Olamaz Olamaz
8
Olamaz
Kızgın Kızgın
9
Kızgın
Komik Komik
6
Komik
İlginç İlginç
14
İlginç

Yorum bırak