Dijital Dünyada Var Olmanız İçin Kazanmanız Gereken Beceriler

6 dk okuma süresi


Dijital dünya; akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve benzeri her alanda hayatımızı kolaylaştıran cihazlardan ve teknolojilerden oluşuyor. Dijital denince akla ilk internet gelse de yalnızca bundan ibaret değildir. İnternetten önce de var olan dijital dünya, 20. yüzyılın ikinci yarısı ile 21. yüzyılda teknolojik üretim gelişiminde çok hızlı ilerledi. Gelişen teknolojinin yanında ayrı bir yeri olan internet ise yaygınlaştı ve hayatın önemli bir parçası haline geldi. Eskiden sadece bilgisayarla halledilen işler artık akıllı telefonlarla dahi yapabilmekte. Gün geçtikçe de dijital dünyada profesyonel bir şekilde var olmanız için kazanmanız gereken beceriler daha önemli hale geldi. Biz de sizler için bu temel becerileri sıraladık. Keyifli okumalar!

1. Kritik ve Analitik Düşünerek Problem Çözme

Dijital Dünyada Var Olmanız İçin Kazanmanız Gereken Beceriler

Analitik düşünen insan, detaylara ve sayılara odaklanmaktadır. Bir konuyu parçalarına ayırarak bunları tek tek kontrol eder. Problemi çözerek ya da sorunluyu bularak konuyu geliştirir. Eğer ortada bir sorun yoksa konu üzerinde düzenleme yapar. Analitik düşünen insanlar hep çözüm odaklıdır. Karmaşık problemler için pratik çözümler bulurlar. Kritik düşünen insan ise soru sormaktan çekinmemektedir. Sezgileri ve varsayımları sorgular. Yaşanılan olaya sebep-sonuç ilişkisinde değil daha çok sonuç-sebep olarak bakar. Önemli noktaların farkına vararak, riskler, iyi ve kötü sorunlar üzerine düşünür. Kritik ve analitik düşünmek, zihinsel işlevlerin kullanıldığı bir aktivitedir. Böyle insanlar sorgular, yanlışı arar ve sorunu çözerken fayda-zarar hesabıyla düşünürler.

2. Duygusal-Kültürel Zekâ ile Yaratıcı Düşünme

Dijital Dünyada Var Olmanız İçin Kazanmanız Gereken Beceriler

Duygusal zekâ, kendimizin ve başkalarının hislerini tanıma, kendimizi motive etme ve bütün duygularımızı kontrol etme becerisidir. Duygusal zekâya sahip olanlar, bir karar alırken duygularından yararlanırlar. Kötü duyguların kendilerini etkilemesine, umutsuzluğa kapılmaya izin vermezler. Duygusal zekâ yetenek ve performansı etkileyen önemli bir unsurdur. Kültürel zekâ ise farklı kültürlerden insanların oluşturduğu bir topluluğu yönetebilmedir. Farklı ulus, kurum, mesleklerden gelen insanları tanıma, anlama ve onlarla çalışabilme becerisidir. Yaratıcı düşünme ise, yeni fikirler rastlantısal ya da sistematik bir süreç sonucu ortaya çıkabilmektedir. Duygusal ve kültürel zekânın kazandırdığı beceriler, yaratıcı düşünme ve üretme konusunda insana düşünsel aydınlık sunar.

3. Tasarım ve İllüstrasyon Becerileri

Dijital Dünyada Var Olmanız İçin Kazanmanız Gereken Beceriler

Dijital dünyada var olmanız için tasarım ve illüstrasyon, kazanmanız gereken beceriler arasında olmalıdır. Tasarım herhangi bir şeyin şeklinin zihnen oluşturulup, gerçeğe dönüştürülmesidir. İllüstrasyon ise yazılan bir yazıda anlatılmak istenen şeye bir duygu ve ruh hali katılarak görüntüsünün oluşturulmasıdır. Geleneksel resimler, tuval ya da kâğıt üzerinde boyalarla oluşturulmakta. Günümüzde ise dijital illüstrasyon ve uygulama yardımıyla üretilmekte. Tasarım ve illüstrasyon becerileri bir ürünün satılmasına ya da verilmek istenen mesajın iletilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda sizler için küçük parçacıkları bir araya getirerek büyük fotoğrafı görmenizi ve göstermenizi sağlayacaktır.

4. Programlama ve Web Uygulama Geliştirme

Dijital Dünyada Var Olmanız İçin Kazanmanız Gereken Beceriler

Dijital dünyada var olmanız için programlama ve web uygulama geliştirme, kazanmanız gereken beceriler listesinde yer almalıdır. Çünkü programlama dilleri, bilgisayar kullanırken ona yön veren komutlar, kelimeler ve aritmetik işlemler bütünüdür. Programlama, algoritma yazabilmek ve neden sonuç ilişkilerini çok iyi kurabilmekten geçer. Yaşadığımız yüzyılda insan hayatını değiştiren bütün gelişmeler teknoloji kökenlidir. Kodlama bilmek modern insanın verimini hızlandırır. Aynı zamanda düşünen ve sorgulayan bir toplum oluşturmayı sağlar. Web uygulamaları ise web sitesi tarayıcılarında kullanılabilinen uygulamalardır. Web uygulama için HTML, CSS, JavaScript, PHP ve mySQL gibi programlama dillerini bilmeniz gerekmektedir.

5. Dijital Proje ve Ürün Yönetimi

Dijital Dünyada Var Olmanız İçin Kazanmanız Gereken Beceriler

Dijital proje yönetimi zor bir kavram gibi görünse de zaman, maliyet ve kalite olarak üç temel unsurdan oluşmaktadır. Aslında insan hayatının her alanında da bu üç temel unsur önemli rol oynar. Bir projeye başlamadan önce ilgi göstermek ve analiz yapmak gerekir. İyi bir proje yönetimi; sağlıklı iş programı ve başlangıcı, devamında takibi, iyileştirmesi ve doğru stratejilerin oluşturulması olmak üzere dört döngüye bağlıdır. Dijital ürün yönetimi ise bir şirketin birden çok departmanının aynı kültürde iş yapabilmesidir. Ürün ya da hizmet, ortaya çıkışı, gelişimi ve kaybolması olarak adlandırılan bir yaşam döngüsüne girer. Yaşam döngüsü uzun olan ürünler ya da hizmetler ise daha kârlı olacaktır.

6. Sosyal Medya Uzmanlığı ve Pazarlamacılığı

Dijital Dünyada Var Olmanız İçin Kazanmanız Gereken Beceriler

Sosyal medya sürekli yenilenen ve değişen platformlardan oluştuğu için sosyal medya uzmanının da bu değişiklikleri bilmesi gerekir. Bu uzmanının yenilikçi bir bakış açısı, yaratıcılığı, ticaretten anlayan bir yapısı ve çalıştığı firmaların sektörleri hakkında fikre sahip olması gerekir. Bununla birlikte sosyal medya uzmanı özel günler için her zaman önceden hazırlıklıdır. Sosyal medya pazarlamacılığı ise şirketlerin ve potansiyel müşterilerin sabit müşteriye dönüşmesinde önemli rol oynar. Akıllı bir strateji ile sosyal ağlarda bulunan okuyucuları, takipçi ya da markanıza hayran biri haline getirebilir. Günlük hayatta kullanılan sosyal medya uygulamalarında reklamlar ile insanlara ulaşılarak onlarca satışlar yapılmaktadır.

7. Dijital Tasarım ve Veri Görselleştirme

Dijital Dünyada Var Olmanız İçin Kazanmanız Gereken Beceriler

Dijital dünyada var olmanız için tasarım ve veri görselleştirme, bilmeniz ve kazanmanız gereken beceriler arasındadır. Dijital tasarım, bir web sitesi içerisinde ki görülen tüm görsellerin tamamıdır. Web tasarımı yapılırken dizayn edilen içeriklerin, görsellerin, kullanılan metin ya da fotoğrafların hepsi dijital tasarımın içerisinde yer alır. Veri görselleştirme ise veri kümelerinin tasarım bilgisiyle birleştirilerek anlamlı hale getirilip görselleştirilmesidir. Veri görselleştirme, anlatılan konunun anlaşılmasını kolaylaştırır. Hazırlanan tasarımlarla dijital dünyada dikkat çekmek için bu tasarımın verilerinin görselliği insanlara hitap etmelidir.

8. Yazma Becerileri ve İletişim

Dijital Dünyada Var Olmanız İçin Kazanmanız Gereken Beceriler

Dijital dünyada var olmanız için iletişim ve yazma becerileri kazanmanız gereken en önemli beceriler arasındadır. Yazmak, konuşup anlatmaktan daha zor bir eylemdir. Hayatımızın pek çok alanında e-posta göndermekten, ön yazıya kadar pek çok alanda metin yazılmaktadır. Birçok insanda bazı anılarını sosyal medya platformlarında yazarak paylaşırlar. Gazeteler, dergiler, kitaplar yazılarak kurulan iletişimin en belirgin halidir. İletişim ise insanın kendisini anlatması ya da karşısındaki kişiyle ortak bir dil üzerinde anlam paylaşımıdır. İletişimin etkili olabilmesi karşımızda ki kişiyi ya da okuyucuyu ötekileştirmemekten geçer.

9. Fotoğrafçılık ve Video Düzenleme Becerileri

Dijital Dünyada Var Olmanız İçin Kazanmanız Gereken Beceriler

Gün geçtikçe ilgi çeken fotoğrafçılık günümüzün popüler hobisi haline geldi. Profesyonel olarak ya da amatörce birçok insan fotoğraf çekmeyi ve çektirmeyi sever. Fotoğraf makinesiyle elde edilen estetik görüntüler, fotoğrafçılığın bir sanat olarak benimsenmesini sağlamıştır. Geliştirilebilir fotoğrafçılık becerisine sahip olmak dijital dünyada yerinizi almanıza yardımcı olacaktır. Video düzenleme becerisi ise video kliplerinin ya da ses dosyalarının içine ekleme-çıkarma yaparak yeni bir içerik üretilme işlemidir. Videolar filtreleme, renk düzenleme gibi detaylarla istenilen hale getirilebilmektedir. Video düzenlerken vermek istediğiniz mesajı, yaratıcı ve estetik bir bakış açısıyla üretmeye çalışın.

10. Dijital Veri Bilimi ve Analizi

Dijital Dünyada Var Olmanız İçin Kazanmanız Gereken Beceriler

Veri enformasyonun en küçük parçalanamaz birimi diyebiliriz. Veri tek başına anlamsız olup gözlemler ve ölçümlere dayanmaktadır. Verileri bir araya getirip ilişkilendirdiğimiz zaman enformasyon oluşur. Düzenlenmiş ve düzenlenmemiş olmak üzere ikiye ayrılır. Düzenlenmiş veri, her bir gözleme ilişkin satırlardan ve gözlemlerin özelliklerine ilişkin sütunlardan oluşur. Düzenlenmemiş veri ise belirli bir şekli olmayan ve ilave işlemler gerektiren metin, görüntü, ses ve ham sinyaller gibi farklı kaynaklardan meydana gelir. Veri bilimi yöntemleriyle verinin nasıl elde edileceğini, bu verilerden nasıl bilgilere ulaşılabileceğini öğrenmiş oluruz. Özetle hem geçmişi görmemize hem de geleceği tahmin etmemize yardımcı olan disiplinler arası bir bilimdir.

Bonus: Ağ ve Bilgi Güvenliği

Dijital Dünyada Var Olmanız İçin Kazanmanız Gereken Beceriler

Ağ ikiden fazla bilgisayarın etkileşim halinde olmasıdır. Ağların sağladığı paylaşım ve uzaktan erişim imkânlarının kullanımı güvenlik açıklarına sebebiyet vermektedir. Bilgisayar ağlarının yaygınlaşması, güvenlik ihlallerini ve akabinde bilgi güvenliği için alınması gereken önlemleri artırmıştır. ISO 27001 belgesi, kuruluşların hem kendi hem de müşterilerinin gizli bilgilerini güvende tutmaya ve yönetimine yardımcı olur. KVKK, 7 Nisan 2016 yılında “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” adı altında resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile kişisel hakların ihlal edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Siber güvenlik, mobil cihazların, bilgisayarların, elektronik sistemlerin, ağların ve verilerin kötü amaçlı saldırganlardan korunması işlemidir. Bilgi teknolojisi güvenliği ve elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinen bu uygulama, depolama ve aktarma sırasında verilerin gizliliğini ve bütünlüğünü korur.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
6
Beğen
Mutlu Mutlu
4
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
3
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak