1. Anasayfa
  2. Spor

Varlığından Bile Haberinizin Olmadığı Az Yapılan Sporlar


0

Spor, bazılarımızın çok üstüne düşmeden ara ara takip ettiği, bazılarımız karşılaşmaları yerinde desteklemeyi severken bazılarımızın da profesyonel olarak yaptığı iş niteliğindedir. Şartlar ve sahip olunan ilgi doğrultusunda öne çıkan belli başlı sporlar var. Medyada daha fazla yer bulabildiği için seyirci kitlelerine daha kolay ulaşılabiliyorlar. Ancak bu sporların dışında kendi coğrafyası sınırlarında kalmış veya farklı sebeplerden dolayı evrenselleşememiş pek çok sayıda spor bulunuyor. Sizler için, medyada çok sık yer verilmeyen dolayısıyla varlığından bile haberinizin olmadığı az yapılan sporlar listesini derledik. Keyifli okumalar!

1. Hurling

Varlığından Bile Haberinizin Olmadığı Az Yapılan Sporlar

İrlanda’da spor deyince akla ilk olarak Gal futbolu, ikinci olarak ise Hurling gelir. Hurling, İrlanda’nın milli futbolu olmasının yanı sıra dünyada bilinen en eski saha oyunudur. En az 3000 senedir bu coğrafyada var olduğu biliniyor. Endüstriyelleşen her şey gibi sporun da endüstriyel bir hal alması, bu ülkedeki sporseverleri geleneksel sporlarından ayırmamıştır. Final maçlarında hala en az 80.000 kişi tribünde yerini alır ve 5 milyon nüfuslu bir ülke için bu oldukça yüksek bir izleyici kitlesi olduğu anlamına gelir. Oyun, 30 dakikalık 2 devre şeklinde oynanır fakat şehirler arası maçlarda devre süreleri 35 dakikaya çıkar. Oyundaki amaç, “hurley” adı verilen hurling sopası aracılığıyla “sliotar” denen hurling topunu rakip kaleye atmak veya kale üstündeki direklerin arasına sokmaktır. Çim üzerinde oynanan en hızlı spordur.

2. Cycle-ball

Varlığından Bile Haberinizin Olmadığı Az Yapılan Sporlar

Bisiklet üzerinde oynanan futbol diyebiliriz. Cycle-ball ya da diğer adıyla Radball, artistik bisiklet fikrinin babası olan Kaufmann tarafından bulunmuştur. Kaufmann aynı zamanda bu dalda profesyonel bir sporcudur. Köpeği Mops ile yaptığı artistik bisiklet gösterileri sayesinde 1893 senesinde bu disiplin ortaya çıkmıştır. Oyuncular Cycle-ball sporunda, kullanımı hayli zor olan fren ve serbest tekerlek sistemine sahip olmayan fixie (sabit vitesli) bisiklet kullanmaktadır. Topa vurmak için yalnızca bisikleti kullanmaları beklenir. İkişer kişiden oluşan iki takımla oynanmaktadır. Yedişer dakika halinde iki devre boyunca sürer. Günümüzde bu sporda en başarılı ülkeler; Almanya ve Avusturya’dır.

3. SlamBall

Varlığından Bile Haberinizin Olmadığı Az Yapılan Sporlar

Basketbol, Amerikan futbolu ve trambolinin bir araya gelmesiyle oluşan bir spor türüdür. Sporun mucidi ise eski basketbol oyuncusu Mason Gordon. Diğer sporlara nazaran yakın bir zaman diliminden beri var olduğundan dolayı tarihi henüz kısa. Oluşum ve gelişim sürecinde de Los Angeles sokaklarında oynatılarak analiz yapılmış ve forma sokulmuştur. Sokak basketbolcularının ilgisini çekmeyi başarınca da 2 sene içinde hızlı bir çıkış yakalayarak yayıncı kuruluşlar için de görünürlük kazanmıştır. İlk olarak 2002 senesinde TNN Network kanalında izleyicilerle buluşup bu sayede de kendini tanıtarak ESPN’in desteğini kazanmıştır. Bir maç altışar dakikadan dört çeyrek şeklinde gerçekleşir ve dört kişiden oluşan iki takım arasında oynanır. Sporcular, Amerikan futbolundaki gibi dirsek ve diz tamponlarıyla korunurlar.

4. Sepak Takraw

Varlığından Bile Haberinizin Olmadığı Az Yapılan Sporlar

Ortaya çıkışı 15. yüzyıla dayanan Sepak Takraw, Malezya ve Tayland’da popülerdir. Futbol, voleybol, jimnastik ve dövüş sanatlarının birleşimi olan bir file oyunudur. İsmi, Malayca’da “tekme” anlamına gelen sepak ve Tayca’da “dokuma top” anlamına gelen takraw kelimelerinden oluşur. Resmi olarak ilk kez 1829’da oynanmıştır fakat resmi adı çok uzun süre sonra 1965’te koyulmuştur. 20. yüzyılın sonlarına kadar el yapımı toplarla oynandıktan sonra günümüzde seri üretime geçmiştir. Üçer kişilik takımlar arasında ayak, diz, kafa ve göğüs ile oynanmasıyla voleyboldan ayrılır.

5. Kabaddi

Varlığından Bile Haberinizin Olmadığı Az Yapılan Sporlar

Menşei Hindistan olan oyun Uzak Doğu’da da oldukça popüler olmakla beraber Nepal’in milli sporları arasındadır ve okullarda eğitimi verilmektedir. Herhangi bir ekipman gerektirmeyen bu ilginç oyunda sporcunun, nefesini tutmak suretiyle rakip sahaya girdikten sonra rakip oyunculara değip kendi sahasına geri dönmesi gerekmektedir. Ekipmansız bir oyun olduğu için sporcular arasında fiziksel eşitliği sağlayabilmek adına yaş ve kilo sınıflandırması yapılmaktadır. Yedişer kişilik iki takım arasında, yirmişer dakikadan iki devre olacak şekilde oynanır. 1990 yılında düzenlenmiş olan Asya Oyunları programına eklendikten sonra bilinirliğinin artmasıyla beraber 2004 yılında Uluslararası Kabbadi Federasyonu kurulmuştur.

6. Korfball

Varlığından Bile Haberinizin Olmadığı Az Yapılan Sporlar

Oldukça az bilinen, kadınların ve erkeklerin aynı takımda yer aldığı tek takım sporunun varlığından haberiniz var mıydı? Oyun 1903 yılında Hollandalı öğretmen Nico Broekhuysen tarafından tasarlanmıştır. İki takımda da dört kadın dört erkek oyuncu bulunur. Sadece erkeklerden ya da sadece kadınlardan oluşan bir takım oluşturulması mümkün değildir. Kendine has “korf” adında bir potası vardır fakat top sürmek veya topla koşmak yasaktır. Koşarken top yakalanırsa durup pas verilmesi gerekir. 4 yılda bir düzenlenen Dünya Oyunları oyun listesinde yerini almaktadır. Kapalı alanlar dışında çimde veya kumda da oynanabilmektedir.

7. Shin-Kicking

Varlığından Bile Haberinizin Olmadığı Az Yapılan Sporlar

İngiltere’de bir tür şaka veya eğlenme aracı olarak oynanan bu oyun, 20. Yüzyılda İngiliz göçmenler aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı ve orada spor olarak nitelendirilmeye başlandı. 2 yarışmacı arasında oynanıyor. Yarışmacılar pantolonlarının diz altı bölgesine saman veya talaştan koruma yastığı yapıyor, birbirlerinin omzuna tutunuyor ve incik kemiklerine vurmaya çalışıyorlar. Rakibini 3 oyunda 2 kere düşünen bir üst tura çıkıyor. Canı çok yanan pes edebiliyor. Her sene Gloucester Dover Hills Cotswold Olimpiyatları’nda oynanmaya devam ediyor. Seyirci sayısı ise 2500-3000 civarlarında değişiyor.

8. Volcano Surfing

Varlığından Bile Haberinizin Olmadığı Az Yapılan Sporlar

Bu tehlikeli ve adrenalin dolu sporun mucidi, Darryn Webb adındaki çılgın bir Avusturyalıdır. Volkan sörfü 2005 yılından bu yana 12 yıldır, Nikaragua’daki en küçük yanardağ olan ve en son 1999 yılında patlayan Cerro Negro’da etkinlik ve yarışmalar gerçekleşir. En son 1999 yılında patlamış olsa da Cerro Negro aktif bir yanardağdır. Kasklar, dizlikler, koruyucu tulumlar ve özel yapım bir kontrplak sörf tahtalar eşliğinde 80 km hızla 725 metre boyunca kayılmaktadır. Oldukça tehlikeli bu sporu denemek isteyecek bir adrenalin tutkunuysanız, Orta Amerika’ya gidip Nikaragua’da alacağınız kısa bir eğitim sonrasında volkan sörfü yapabilirsiniz.

9. Sualtı Rugby

Varlığından Bile Haberinizin Olmadığı Az Yapılan Sporlar

1960’lı yıllarda Fransız deniz komandoları Kenya’daki sahillerde Hindistan cevizlerine kum doldurarak kendilerini eğitmek üzere oyun oynamaya başlarlar. Daha sonra bu oyunun yine Fransızlar tarafından Avrupa’ya taşınmasıyla beraber, Almanya’da bir sualtı kulübünde sualtı topu oyunu fikri ortaya atılır. Rekabete dayalı bir takım oyununa dönüştükten sonra sporcular arasında resmi bir havuz oyunu formuna bürünür. Takımlar on birer kişiden oluşur ve 4 metre derinliğindeki havuzlarda oynanır. İlk resmi müsabaka 1964 yılında Almanya’nın Mulheim şehrinde, ilk resmi turnuva ise 1965 yılında düzenlenmiştir.

10. Chess Boxing

Varlığından Bile Haberinizin Olmadığı Az Yapılan Sporlar

Satranç boksu, Fransız-Yugoslav yapımcı ve sanatçı Enki Bilal’e ait Froid Equateur isimli karikatürden ilham alarak tasarlanıp bugünlere gelmiştir. Yine de varlığından bile haberinizin olmadığı az yapılan sporlar arasındadır. İlk kez 2000’li yılların başında Hollanda’da oynanmıştır. 11 raunttan oluşur ve bunların altı tanesi satranç, beş tanesi boks raundudur. Her raunt üç dakika sürer fakat satranç raundunda süre yetmezse oyun kaybedilir. Profesyonel müsabakalarına katılabilmek için 17-35 yaş sınırlaması bulunuyor. Boks için o zamana kadar en az 50 amatör boks veya yakın dövüş maçı yapmış olmak gerekli. Satranç kısmı için ise en az 1800 Elo yani Uluslararası Kuvvet Derecesi puanını karşılayabiliyor olmak gerekiyor. Fiziksel olarak da genel sağlık durumunun iyi olması oldukça önemli bir kriter.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim