Uzak Doğu Meditasyonuna Giriş: Yantra ve Mantra

3 dk okuma süresi


Pek çok filozofun ve mistik öğretinin kaynağı Uzak Doğu, birbirinden farklı ritüelleri, meditasyon ve yoga çeşitleriyle kişisel gelişim yolundaki önemini ve gizemini korumaktadır. Meditasyon, bir zihni arındırma ve şifalandırma tekniğidir. Aynı zamanda kişinin zihni üzerinde kontrol sağlayabildiği ve stresi yönetebildiği sağlıklı bir yöntemdir. Meditasyonun teknikleri ise seviyeleri ve araçları birbirinden farklılık gösterir. Uzak Doğu meditasyonuna giriş içeriğimizde meditasyonun en önemli araçlarından yantra ve mantra konusunu inceledik. Keyifli okumalar!

1. Görsel Meditasyon Uygulaması Yantra

Uzak Doğu Meditasyonuna Giriş Yantra ve Mantra

Yantra kelimesi Sanskritçede “sürdürmek”, “araç”, “desteklemek” anlamlarına geliyor. Temelde bir meditasyon uygulaması olan yantra, kişinin hayatındaki olumsuzlukları ortadan kaldırmayı ve engel yaratan durumların iyileştirilmesini amaçlar. Doğum haritasında yer alan bazı gezegenlerin kötü bir enerji yarattığı ve yantralar sayesinde bunun kontrol altına alınabileceğine inanılıyor. Dolayısıyla kişinin hangi yantrayı kullanacağı doğum haritası yardımıyla belirleniyor. Yantra, görsel açıdan etkili bir meditasyon olup kişinin denge bulmasına yardımcı oluyor. Sorunlara sebep olan enerjileri düzenliyor.

2. Yantranın Sembolleri

Uzak Doğu Meditasyonuna Giriş: Yantra ve Mantra

Yantralar genel olarak zihne konsantrasyonu öğreten farklı geometrik şekillerin birleştirilmesiyle oluşturulur. Aynı zamanda çakralarla da ilişkileri olan yantranın; shakta yantra, mimari yantra, astrolojik yantra ve numerolojik yantra olmak üzere dört çeşidi var. Yantralar üzerinde bulunan şekillerin anlamları bellidir. Şekiller üçgen ters üçgen, kare, daire, dikey çizgi, yatay çizgi ve eğik çizgidir. Bu şekillerin anlamları ise sırasıyla ateş, su, toprak, su, ateş, su ve havadır. Yantralar bu şekillerin birleşmesinden oluşur. Oluşan her yantra sembolü aşk, iş, sağlık, para gibi konuları olumlu yönde etkileyen enerjiler oluşturur.

3. Yantraların Kullanımı

Uzak Doğu Meditasyonuna Giriş Yantra ve Mantra

Sembolizm eski çağlardan itibaren özenle kullanılarak insanların desteğine sunulmuştur. Herkes isteğine göre yantra sembolu kullanamaz. Hangi sembolün kullanılacağı kişisel doğum haritasına göre belirlenmelidir. Doğum haritasına göre belirlenen semboller ömür boyu kullanılabilir. Ayrıca gelecek haritasına bakılarak gelecekte sorun oluşabilecek durumlara göre de önceden yantra sembolleri belirlenebilir. Böylece gelecekteki problemler için önlem alınabilir. Sırf renkler ve şekiller göze hoş geldiği için kullanılmak istenen yantralar, kişilerin zayıf yönlerini düzenlemez ya da gelecek problemlemlerini olumlu yönde etkilemez.

4. Sesli Meditasyon Uygulaması Mantra

Uzak Doğu Meditasyonuna Giriş: Yantra ve Mantra

Kelime anlamı olarak zihnin kurtuluşu, yükselişi anlamına geliyor. Yantra da görselliğe dayalı olan meditasyon, burada sesin gücüne dayalıdır. Belirli hecelerin ve sözcüklerin tekrarlanarak kişiye olumlu bir enerji vermesi prensibine göre oluşturulmuştur. Zihne sakinlik ve denge katarak kişiyi rahatlatmayı ve içsel gücüne kavuşturmayı amaçlar. Mantra, yantranın aksine herkesin oluşturabileceği bir meditasyon aracıdır. Bazı klasik mantralara şu şekilde örnek verilebilir: “Om”, “Om Shanti Shanti Shanti”, “Om Tare Tuttare”, “Om Mani Padme Hum”, “Om Namah Shivaya”.

5. Mantraya Başlama Yöntemleri

Uzak Doğu Meditasyonuna Giriş Yantra ve Mantra

Diğer meditasyon çeşitlerinde olduğu gibi mantra da herhangi bir dini inancı sembolize etme amacı taşımaz. Hindistan dışında dünyanın pek çok kültüründe de sese ve titreşime dayalı ritüeller bulunmaktadır. Tekrarlanan sesler aracılığıyla bilinçaltına etki eder ve bilinçaltı tekrarlanan sesleri kabul ederek yaşamınızın düzenlenmesine yardımcı olur. Mantralara dolunay zamanında başlanması ve en az 11 gün devam edilmesi gerektiği tavsiye ediliyor. Eğer kendi kişisel mantranızı oluşturacaksınız olumsuz cümleler yerine olumluları tercih etmelisiniz. Örneğin “Güçsüz değilim” demek yerine “Güçlüyüm”ü deneyebilirsiniz.

6. Mantrada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzak Doğu Meditasyonuna Giriş: Yantra ve Mantra

Mantra kullanmaya yeni başlayanlar oluşturdukları mantarları günde üç defa beşer kez tekrarlamakla yetinmelidirler. Bir süre sonra yirmi dakikaya kadar çıkararak mantarlarını tekrar edebilirler. Başlangıçta mantar kelime ya da cümleleri hafif sesli olarak söylenebilirken ileri ki aşamalarda tamamen sessiz yalnızca içten tekrarla yapılmalıdır. Yoga yardımı ile yapılan vücut ve nefes alıştırmaları mantarların etkisini arttırmaktadır. Bu bakımdan mantarlara çok erken başlanmamalı bilgili bir meditasyon eğitmenine danışarak mantarlar oluşturulmalı ve ancak ondan sonra kullanılmalıdır.

7. Yantra ve Mantranın Ortak Özellikleri

Uzak Doğu Meditasyonuna Giriş Yantra ve Mantra

Uzak Doğu meditasyonuna giriş için önemli olan yantra ve mantra konsantrasyonunuzu arttırmak için katkı sağlar. Yantra ve mantra aynı anda kullanıldığında içsel etkisi daha yüksek oluyor. Daha iradeli olmanıza ve sağduyulu düşünmenize yardımcı olur. Stres yönetimi sağlayarak gerginliğinizi büyük oranda azaltır. Otokontrol gibi kişisel sonuçlarının yanı sıra diğer insanlarla iletişiminizde sabırlı, empatiye dayalı ve paylaşımcı bir tutum sergilemenizi sağlar. Kişisel dengenizi bulmanıza yardımcı olur. Yaşamın öngörülemeyen etkilerine karşı daha kararlı ve uyumlu olmanıza yardımcı olur.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
1
Beğen
Mutlu Mutlu
2
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
1
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak